Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 09:18

Όλα τα σωστά πράγματα

Από :

Όλα τα σωστά πράγματα έκανε ο Ολυμπιακός απέναντι στη Μονακό, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τα πλέι οφ στην Ευρωλίγκα. Έχοντας απέναντι του μία επιθετική ομάδα που παίζει γρήγορα, συγκεντρώθηκε πρώτα και κύρια στο δικό του μεγάλο ατού: Την εξοντωτική άμυνα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Δεν βιάστηκε να τελειώσει φάσεις, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στην αρχή, απόρροια κάποιων κακών επιλογών των Ντόρσεϊ και Παπανικολάου. Και αργότερα, όταν πήρε κεφάλι, δεν ανέβασε τον ρυθμό για να τελειώσει τη Μονακό, αλλά επιτέθηκε μεθοδικά και σταθερά, διατηρώντας απλώς προβάδισμα ασφαλείας. Το παιχνίδι του ήταν μεστό και στοχευμένο, με ελάχιστο ρίσκο, όπως ακριβώς χρειάζεται σε τέτοιου είδους περιστάσεις.

Ακρογωνιαίος λίθος στην επικράτηση, στάθηκε ο Τόμας Γουόκαπ. Δίπλα του, σχεδόν ίσος, ο γεμάτος ενέργεια Σακίλ Μακίσικ. Διακρίθηκαν πολύ ο Σλούκας με τον Πρίντεζη, πρόσφερε ένα σωρό πράγματα ο αθόρυβος Λιβιό, όμως οι Γουόκαπ και Μακίσικ ήταν εκείνοι που διέλυσαν τελείως την επίθεση των Μονεγάσκων, κυνηγώντας τους προσωπικούς τους αντιπάλους πάνω από τα σκριν ή εμποδίζοντας τελείως την πραγματοποίηση του πικ εν ρολ. Οι δύο κυριότερες απειλές της Μονακό, Τζέιμς και Μπέικον, δεν μπόρεσαν να πάρουν ανάσα. 10 πόντοι με 3/9 ο πρώτος, μαζί με τέσσερα λάθη, μόλις δύο πόντους ο δεύτερος, χωρίς καλά καλά να επιχειρήσει προσπάθειες. Ένα σύνολο που έχει συνηθίσει να σκοράρει πάνω από τους 80, βρέθηκε ξαφνικά να μην μπορεί να βρει σκορ, σαστίζοντας μπροστά στην πλήρη αδυναμία να πραγματοποιήσει την early offense, που τόσο αγαπά. Μοιραία, καθώς τα plays μάκραιναν σε χρόνο, το σύνολο του Ομπράντοβιτς παρασύρθηκε είτε σε λάθη (18!), είτε σε overdribbling με τον Τζέιμς, συνθήκη που οι καλές ομάδες δεν είχαν ποτέ πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Αν πριν τη σειρά υπήρχε μία επιθυμία που θα μπορούσα να έχω, αυτή θα ήταν να βγει μπροστά ο Μάικ από ανάγκη, επειδή οι υπόλοιποι θα έχουν μπλοκαριστεί.

Αυτό ακριβώς συνέβη στο δεύτερο μέρος και έτσι ο Ολυμπιακός κέρδισε άνετα, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει ούτε έναν παίκτη από το rotation. Για το γεγονός, τα εύσημα θα πρέπει να δοθούν εξίσου και στους Πρίντεζη-Λιβιό, που κάλυψαν επάξια τα λεπτά που τους αναλογούσαν και πρόσφεραν σκορ (ο πρώτος) και αμυντική σκληράδα (ο δεύτερος). Ίσως η απουσία του Μάρτιν να ήταν τελικά ένα απρόσμενο δώρο για τον Μπαρτζώκα, υπό την έννοια πως ο Γάλλος δεν έχασε την παραμικρή φάση στην πίσω γραμμή και έκανε καίρια show στα πικ εν ρολ. Ο Χασάν, αν θυμάστε, είχε ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από τον Χολ στο πριγκηπάτο, ενώ ο Λιβιό καλά καλά δεν προβληματίστηκε.

Στην οικονομία του αγώνα, τα κρίσιμα σημεία στάθηκαν δύο. Το πρώτο ήταν η είσοδος του Σλούκα στο τέλος της πρώτης περιόδου, που έδωσε κίνηση στην επίθεση και μετέτρεψε (επιτέλους) σε πόντους τις καλές άμυνες των συμπαικτών του. Ο Σλούκας είδε την αδύνατη πλευρά και εμπιστεύθηκε τον Μακίσικ, στον οποίο η Μονακό παραχώρησε τους χώρους για σουτ. Ο point guard των ερυθρόλευκων πάτησε λίγο παραπάνω στη ρακέτα και επέλεξε να μεταφέρει το βάρος των plays στο αριστερό μισό, ώστε να ανοίξει το υπόλοιπο γήπεδο. Πάμε να δούμε τρεις τέτοιες φάσεις, που τιμώρησαν την help defense των Ντιαλό (Μακίσικ) και Τόμας (Πρίντεζης). Από τα αριστερά... στα δεξιά.

Το διάβασμα του Σλούκα στις αμυντικές θυσίες του Ομπράντοβιτς ήταν ιδανικό και μαζί με την άμυνα-τέρας έφεραν το πρώτο μαξιλάρι ασφαλείας για τον Ολυμπιακό στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Η Μονακό όμως πλησίασε στο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ένα ακόμη ξέσπασμα. Σημείο δύο λοιπόν, ο Τόμας Γουόκαπ στις αρχές και μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου.

  1. Τρίποντο από την αδύνατη πλευρά.
  2. Double team στο κέντρο αφήνοντας τον Τζέιμς, κλέψιμο από τον Βέστερμαν και κάρφωμα.
  3. Mid range υπό πίεση.
  4. Aιφνιδιασμός.

Ένα απίθανο σερί. Βάζουμε ένα καφεδάκι και το απολαμβάνουμε ευθύς αμέσως.

Σχεδόν λοιδωρημένος στην αρχή σεζόν λόγω της τραγικής αστοχίας του από το τρίποντο, ο Γουόκαπ εξελίσσεται πλέον στον "νέο Χάκετ" του Ολυμπιακού. Ηγείται σιωπηλά της αμυντικής προσπάθειας, αναγνωρίζει ολόσωστα τον ρυθμό που πρέπει να πάρει ο αγώνας και αναλαμβάνει τις επιθετικές πρωτοβουλίες που αναλογούν στον ρόλο του. Η εμπιστοσύνη του προπονητή μάλιστα, παρά την αρχική αστάθεια στην αποτελεσματικότητα, εσχάτως έχει κάνει την εκτελεστική αυτοπεποίθηση να επανέλθει. Στα τελευταία έξι παιχνίδια στην Ευρωλίγκα, το ποσοστό του στα τρίποντα είναι 43% και αν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, το αν θα σκοράρει πολύ ή όχι δεν θα έχει καμία σημασία. Αλήθεια, αν θα υπολογίζαμε σε μία σταθερά στη σειρά που συνεχίζεται, δεν θα προτιμούσαμε αυτή να ήταν η άμυνα του επάνω στα γκαρντ των αντιπάλων; Έτσι όπως εξελίχτηκε ο πρώτος αγώνας, μοιάζει σαν ο Ολυμπιακός να μπορεί να επικρατήσει σε άλλους δύο, αν ισχύει πάνω από όλα αυτή η συνθήκη, δηλαδή ο Γουόκαπ να μπορεί να καταστρέφει τα σκριν για τον Μάικ Τζέιμς.

Στρέφοντας το βλέμμα προς το αυριανό ματς, υπάρχουν ένα δυο πραγματάκια που ακόμη δεν έχουν κατατεθεί στο παρκέ και ευνοούν τους ερυθρόλευκους. Ο Βεζένκοφ για παράδειγμα, δεν διαδραμάτισε ιδιαίτερα κομβικό ρόλο χθες. Επίσης, ο Φαλ, παρότι δεν διακρίθηκε, έδειξε να "εχει" ξεκάθαρα το ματσάρισμα με τον Μοτεγιούνας. Αργά ή γρήγορα η Μονακό θα στρέψει την προσοχή της άμυνας της αλλού και θα έρθει η σειρά του. Είναι περίπου αναμενόμενο να βελτιωθούν οι Τζέιμς και Μπέικον στα παιχνίδι που έρχονται, όμως και στον Ολυμπιακό δύο καλοί σκόρερ βρίσκονται σε αναμονή και ενδέχεται να παρουσιαστούν έτοιμοι, όταν ο προπονητής τους καλέσει. Είπαμε όμως. Η αρχή είναι η άμυνα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προβάδισμα με κόντρα ρόλο Επιστροφή με επιστροφή »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely