Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 11:27

Copa Del Rey 2019: Η γιορτή ξεκινά

Από :

Το 1987, λίγους μήνες πριν το Ευρωμπάσκετ που σήμανε την εκτόξευση του ελληνικού μπάσκετ και σύμφωνα με τους μεγαλύτερους, την απαρχή της ενασχόλησης του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας με την “πορτοκαλί θεά”, στην Ισπανία ξεκινούσε το πρώτο Final-8 για την ανάδειξη του νικητή του “Copa Del Rey”. Τότε σε έναν τελικό που ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 110-102, η Μπαρτσελόνα επικράτησε της Νεγρίτα Γιοβεντούτ (μετέπειτα Μπανταλόνα) και πήρε για 14η φορά το τρόπαιο.

Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει 31 ακόμη διοργανώσεις όλες με σχεδόν το ίδιο σύστημα δομής. Πιο συγκεκριμένα, στην οκτάδα που θα διεκδικήσει τον τίτλο, περιλαμβάνονται οι 7 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος και η ομάδα της διοργανώτριας πόλης. Εάν αυτή βρίσκεται στην πρώτη 7άδα, τότε τη θέση της παίρνει η έτερη ομάδα της πόλης ή -εφόσον δεν υπάρχει τέτοια- η 8η ομάδα της βαθμολογίας. Όλες οι ομάδες, ανάλογα με την θέση τους στην βαθμολογία, μπαίνουν σε ένα bracket, όπου οι πρώτες 4 ομάδες κληρώνονται κι αντιμετωπίζουν τις υπόλοιπες σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις μέχρι και τον τελικό.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, αποτελεί το γεγονός ότι η πόλη που διοργανώνει το Final-8, δεν είναι κάθε χρόνο το Ηράκλειο Κρήτης, μια από τις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας. Άλλωστε, πρώτη πόλη είναι η Βιτόρια με 5 διοργανώσεις, κι ακολουθούν τα Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά, η Μάλαγα, η Λα Κορούνια και η πρωτεύουσα Μαδρίτη με 3. Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι πως από την εισαγωγή του νέου συστήματος μέχρι το 2011, καμία ομάδα δεν είχε κατακτήσει συνεχόμενα τρόπαια. 9 διαφορετικές ομάδες έφτασαν στη νίκη σε αυτά τα 23 χρόνια, όπως όμως συμβαίνει σε κάθε ακραιφνώς μπασκετική χώρα που προάγει το ευ αγωνίζεσθαι, έκτοτε ;όμως το τρόπαιο μονοπωλείται από τις 2 μεγάλες ομάδες της χώρας, τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.

Το φετινό 4ήμερο copa del rey (14-17 Φεβρουαρίου) θα γίνει στο Wizink Center, την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και της Εστουδιάντες. Η δεύτερη έλαβε το χρίσμα της διοργανώτριας ομάδας και παρότι 14η θα συμμετάσχει μαζί με τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπασκόνια, Τενερίφη, Μάλαγα, Βαλένθια και Μπανταλόνα. Το αναλυτικό πρόγραμμα του τετραημέρου μπορείτε να το δείτε εδώ. Η απήχηση της διοργάνωσης είναι μεγάλη, καθώς το σύνολο των αγώνων θα μεταδοθεί σε σχεδόν 150 χώρες, με την ACB να έχει από το 2017 δική της παραγωγή, ανεξάρτητη από το ισπανικό κανάλι που έχει τα δικαιώματα της μετάδοσης στην χώρα. 

Φυσική συνέπεια είναι πως λόγω της επιτυχίας του, το σύστημα αυτό έχει ενσωματωθεί στο καλεντάρι και άλλων χωρών. Στην Ιταλία το κύπελλο πραγματοποιείται με την ίδια μορφή από το 2000, στη Γαλλία γίνεται με το ίδιο σύστημα το league cup, στην γεμάτη αλλόφρονες οπαδούς Σερβία διεξάγεται Final-8 από το 2003, ενώ πρόσφατα μπήκε στον χορό κι η Ελλάδα, που αποφάσισε την διεξαγωγή των ημιτελικών και του τελικού του κυπέλλου την ίδια εβδομάδα. Πέρα από τις όποιες όμορφες στιγμές στις κερκίδες, με τους φίλους όλων των ομάδων να παρευρίσκονται στο ίδιο γήπεδο, το Copa Del Rey αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παρακολουθήσει κανείς μπάσκετ υψηλού επιπέδου σε μια άρτια διοργάνωση. Αυτές άλλωστε τελευταία δεν είναι και πολλές.

Οι συμμετέχοντες

Πέρα από τις 3 ομάδες της Ευρωλίγκα (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια) που συμμετέχουν στη διοργάνωση, τις οποίες απολαμβάνουμε κάθε εβδομάδα και έχουμε μάθει απ’έξω κι ανακατωτά, θα ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με αυτές που συμπληρώνουν το μενού.

Τενερίφη

Η ομάδα-έκπληξη της φετινής ACB, έχει περάσει φέτος από πολύ δύσκολες έδρες με επιτυχία, έχοντας κερδίσει εκτός έδρας σε Μάλαγα, Γκραν Κανάρια, Βαλένθια κι εσχάτως Πυλαία. Πέρασε με άνεση ως πρώτη στον όμιλο της από το Τσάμπιονς Λιγκ. Το σύνολο του προπονητή Τσους Βιντορέττα, έχει αρκετό πλουραλισμό στην επίθεση, με σχετικά καλά ποσοστά. Από το ρόστερ ξεχωρίζει το όνομα του Κόλτον Άιβερσον, ενώ σημαντικούς ρόλους έχουν οι Σεμπάστιαν Σάιθ και Τόμας Αμπρομάιτις.

Μάλαγα

Παρότι δεν ξεκίνησε καλά τη χρονιά, την πρώτη μετά από 6 χρόνια χωρίς τον Ζοάν Πλάθα στον πάγκο της, η συμπαθής Ουνικάχα έκανε μερικά αξιομνημόνευτα σερί νικών που την έφεραν στα playoffs του Eurocup και στην τέταρτη θέση της ACB. Ο νέος προπονητής Εντουάρντο Γκαρσία έχει φέρει αρκετά νέα πρόσωπα στην ομάδα και βασίζεται περισσότερο στην επίθεση, παρά στην άμυνα της. Το παιχνίδι της ομάδας καθορίζεται εν πολλοίς από το δίδυμο ψηλών της (Σερμαντίνι-Λεσόρτ) και τον εξαιρετικό γκαρντ-αποκάλυψη της φετινής σεζόν, Χάιμε Φερνάντεζ. Οι φίλοι του Ολυμπιακού επίσης θα μπορέσουν να δουν ξανά τον Μπράιαν Ρόμπερτς, αλλά και να απολαύσουν τον Κάιλ Γουίλτζερ, καθώς αμφότεροι βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας, έχοντας σημαντικούς ρόλους.

Βαλένθια

Με ελάχιστες διαφορές στον βασικό της κορμό, η Βαλένθια είναι μια ομάδα που φιλοδοξεί να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα. Από τη στιγμή ειδικά που είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Eurocup, αυτό είναι κάτι πολύ πιθανό, μάλλον. Όμως ταυτόχρονα, η ομάδα του μέχρι πρότινος βοηθού, Χαουμέ Πονσαρνάου, δεν έχει δείξει απόλυτη επιτυχία εντός συνόρων, όπου έχει γνωρίσει κακές αλλά και βαριές ήττες. Εκτός από τη φυγή του Έρικ Γκριν και του Τιμπόρ Πλάις, το ρόστερ της ομάδας είναι πρακτικά απαράλλαχτο σε σχέση με πέρσι, με τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς να είναι εξαιρετικός και τους Γουίλ Τόμας και Σαμ Βαν Ρόσομ να υποστηρίζουν τον τρίτο καλύτερο Μαυροβούνιο σέντερ όλων των εποχών.

Γιοβεντούτ Μπανταλόνα

Μια από τις κραταιές δυνάμεις του ισπανικού μπάσκετ, η Μπανταλόνα επιστρέφει στο Copa del Rey μετά από απουσία 5 ετών. Με τις 8 κατακτήσεις της αποτελεί την τρίτη ομάδα στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τις δυο μεγάλες κι ευθύνεται για μερικές από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού (κι όχι μόνο). Φέτος με την καθοδήγηση του προπονητή Κάρλες Ντουράν έχει εγκατασταθεί στην πρώτη οκτάδα της λίγκας και βασίζεται κυρίως στην τριάδα των Νίκολας Λαπροβίτολα, Λουκ Χαραγκόντι και Μάρκο Τοντόροβιτς.

Εστουδιάντες

Μπορεί να μπήκε από την κλειδαρότρυπα στην τελική φάση, όμως η εικόνα της είναι διαρκώς βελτιούμενη. Πέρασε γρήγορα τον σκόπελο των τριων νικών στις πρώτες 13 αγωνιστικές και πέτυχε μεγάλες νίκες με αποκορύφωμα αυτήν επί της Ρεάλ πριν μερικές εβδομάδες. Στον πάγκο μιας από τις ιστορικότερες ομάδες της Ισπανίας κάθεται ο πρώην βοηθός προπονητή του Παναθηναϊκού, Χοσέπ Μαρία Μπεροκάλ, ενώ στο ρόστερ υπάρχουν διάσημα ονόματα όπως αυτό του Αλεσσάντρο Τζεντίλε, του Ομάρ Κουκ και του Νικ Κένερ Μέντλει.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely