Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 11:48

Το ρεκόρ του Βασίλη Ξανθόπουλου

Από :

Ποτέ δεν ήταν από τους ηγέτες και σκόρερ. Ποτέ δεν ήταν σημείο αναφοράς. Ελάχιστες φορές αναδείχθηκε από τα ΜΜΕ σε πρωταγωνιστή. Όμως ξέρετε κάτι; Ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν πάντα εκεί. Όπως θα είναι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου εκεί, στο γήπεδο της τουρκικής Γκαζιαντέπ με τη φανέλα του Περιστερίου για να καταγράψει μία ακόμη πρεμιέρα. Πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή από κάθε προηγούμενη στην καριέρα του.

«Που πας και τα βρίσκεις όλα αυτά;» ήταν η πρώτη του αντίδραση όταν τον ενημέρωσα ότι σήμερα γράφει ιστορία. Ο Βασίλης είναι από τα καλύτερα παιδιά του χώρου, ευγενικός, πράος, προσινής, ευχάριστος και πάνω από όλα χρήσιμος σε κάθε ομάδα που έπαιξε. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο το σημερινό του μοναδικό, ξεχωριστό επίτευγμα, αφού θα γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που θα παίξει σε αγώνα ευρωπαϊκών κυπέλλων με έβδομη (!) διαφορετική ομάδα! Δείγμα της σταθερότητας, της αξίας και της χρησιμότητάς του ακόμη και τώρα ως πάτερ φαμίλιας στα 35 του.

14 χρόνια μετά τον πρώτο του ευρωπαϊκό αγώνα, με τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2005-06 εναντίον μίας άλλης τουρκικής ομάδας, της Φενέρμπαχτσε, θα παίξει τον 134ο αγώνα του και θα ανέβει στην 30η θέση της σχετικής λίστας (133 έχει ο Μιχάλης Πελεκάνος). Ιδού και τα κατορθώματά του.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Αγώνες

Πόντοι

Ομάδα

16

4

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

30

44

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ

28

60

ΑΕΚ

33

101

ΑΡΗΣ

21

45

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

5

16

ΠΑΟΚ

 

Μέχρι σήμερα ο «Μπίλι» ήταν μέλος της πεντάδας των Ελλήνων παικτών που είχαν παίξει με έξι διαφορετικές ομάδες και ήταν οι:

Γιωργος Μπόγρης με: Παναθηναϊκό, Άρη, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και από φέτος Προμηθέα Πάτρας

Νίκος Μπουντούρης με: ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Μαρούσι, Μακεδονικό, Ολυμπιακό, Ολυμπιάδα Πάτρας

Ανδρέας Γλυνιαδάκης με: Παναθηναϊκό, Περιστέρι, Μαρούσι, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό

Γιώργος Αποστολίδης με: ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Ολύμπια Λάρισας, ΑΕΚ, Πανελλήνιο, Παναθηναϊκό

Όμως από σήμερα θα καμαρώνει ως ο μοναδικός «επτάρης» και το αξίζει. Ένεκα της ημέρας λοιπόν, του ζητήσαμε να θυμηθεί και να σχολιάσει τις έξι προηγούμενες «πρεμιέρες» του σε ευρωπαϊκούς αγώνες με τις αντίστοιχες ομάδες. Και το έκανε με χαρά και τον δικό του τρόπο. Πάμε λοιπόν...

2005-06 ΠΑΟΚ (EuroCup FIBA), 25/10/2005 με Φενέρμπαχτσε (εκτός) 91-101 ήττα

Με συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Βασιλειάδη, Βεργίνη, Γκαγκαλούδη, Μαυροκεφαλίδη και τον πρώην ΝΒΑερ, Τρέισι Μάρεϊ, παίζει 34 λεπτά και έχει 10 πόντους (5/6 δίποντα, 0/1 τρίποντα) και δυο ασίστ...

"Θυμάμαι την αγωνία να την προσμονή για τον πρώτο μου αγώνα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση" λέει στο#bguru. Βλέπετε, ήταν ήδη πέντε χρόνια επαγγελματίας σε Ολυμπιακό (έπαιξε σε ένα φιλικό τη σεζόν 2000-01), Πειραϊκό, Νήαρ Ηστ και Παναθηναϊκό αλλά δεν είχε την ευκαιρία.

2006-07 Παναθηναϊκός (Ευρωλίγκα), 24/10/2006 με Μπανταλόνα (εκτός) 82-79 νικη

Στο ματς αυτό που ήταν το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του μετάπειτα ΝΒΑερ και MVP του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρίκι Ρούμπιο, ο Ξανθόπουλος έπαιξε όλα και όλα 15 δευτετόλεπτα δίπλα στους Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή, Μπατίστ, Σισκάουσκας, Μπετσίροβιτς, Χατζηβρέττα, Τομάσεβις κ.α. Όμως ήταν τα 15 πιο αγχωτικά δευτερόλεπτα της καριέρας του...

"Δεν είχαμε ξεκινήσει καλά τον αγώνα (σ.σ. ο Παναθηναϊκός έχανε με 18 πόντους, 48-30 στο ημίχρονο) αλλά το γυρίσαμε στην τρίτη περίοδο. Στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου με έβαλε ο Ζέλικο με μοναδική αποστολή να κάνω φάουλ στην άμυνα γιατί είχαμε ένα να δώσουμε. Είχα πάρα πολύ άγχος από την ώρα που με σήκωσε, αλλά ευτυχώς το έκανα (το φάουλ) σωστά (ανακούφιση...)".

2007-08 Πανιώνιος (Uleb Cup), 6/11/2007 με Κάλεβ Ταλίν (εκτός) 81-68 ήττα

Στην προ-Ευρωλίγκα σεζόν του Πανιώνιου το ματς αυτό ήταν μια τραυματική εμπειρία και βαριά ήττα. Έπαιξ 23 λεπτά (0/1 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο) μαζί με τους Σάκοτα, Καλαμπόκη, Γιαννούλη και τους ξένους ΜακΝαμάρα, Ζορόσκι, Νιούλεϊ, Κένταλ και Καβαλιάσουσκας.

«Αυτό που δεν θα ξεχάσω ήταν αφενός το πάρα πολύ χιόνι που είχε αρχές Νοέμβρη στο Ταλίν, σε σημείο να δυσκολεύουν οι μετακινήσεις μας αλλά και το πολύ κακό έως καταστροφικό πρώτο δεκάλεπτο στο ματς». Για την ιστορία ο Πανιώνιος έχανε 30-12 στο δεκάλεπτο...

2009-10 Πανελλήνιος (EuroChallenge), 19/10/2009 με Ρίγα (εκτός) νικη 94-79

Ο αγώνας αυτός ήταν στα πλαίσια της προκριματικής φάσης για την πρόκριση στο EuroCup. Ήταν μία από τις δύο σεζόν που είχαν συνεργαστεί FIBA και ULEB στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο Πανελλήνιος όχι μόνο προκρίθηκε στους ομίλους, αλλά με προπονητή τον Ηλία Ζούρο (νυν προπονητή του Ξανθόπουλου στο Περιστερι) έφτασε μέχρι το φάιναλ-φορ της διοργάνωσης!

«Είχαμε τεράστια σιγουριά για την πρόκριση στους ομίλους και αυτό βγήκε και στο γήπεδο», θυμάται ο Ξανθόπουλος ο οποίος παίζοντας στο πλάι των Βουγιούκα, Χαραλαμπίδη, Ντέβιν Σμιθ, Μπλέικνι και Όστοιτς για 16 λεπτά είχε 2 πόντους και 7 ασίστ!

2015-16 Άρης (EuroCup), 14/10/2015 με Τραμπζονσπορ (εκτός) ηττα 74-71

Εποχή Λάσκαρη (και Τζόρτζια...) στον Άρη, το χρήμα έρρεε άφθονο (μετά η κανουλα στέρεψε και μάλιστα απότομα) και ο «αυτοκράτορας» έπαιξε στην Τραπεζούντα πρεμιέρα του EuroCup. Η ήττα έκοψε τα φτερά όλων με τον Ξανθόπουλο σε 18,5 λεπτά να έχει 3 πόντους (1/1 δίποντο, 0/1 τρίποντο, 1/2 βολές) τρεις ασίστ και τρεις κλεψίματα με συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Οκάρο Ουάιτ, Ντομινίκ Ουότερς, Πελεκάνο και Σίμτσακ...

«Τι μου το θύμησες αυτό το ματς; Από τις αρχές του τρίτου δεκάλεπτου έπαιζα με πρησμένο δάχτυλο, μετά από σύγκρουση με αντίπαλο στο δεξί χέρι, αφόρητο πόνο αλλά το ματς να κρέμεται σε μια κλωστή και δεν σκεφτόμουν καν να ζητήσω να βγω» θυμάται.

2017-18 ΑΕΚ (Champions League), 10/10/2017 με Εστουδιαντες (εντος) 79-87 ήττα

Κι όμως. Η -μακράν- πιο επιτυχημένη σεζόν της ΑΕΚ την τελευταία 15ετία ξεκίνησε με αυτό που λέμε «κακιά ήττα» εντός έδρας από τους «φοιτητές». «Το μόνο που θα πω είναι ότι δεν περίμενα μετά από τέτοια άσχημη πρεμιέρα θα φτάναμε ως το τέλος της διαδρομής και θα κατακτούσαμε το τρόπαιο!» λέει ο Ξανθόπουλος που θυμάται πως «έβαλα και καλάθι σχεδόν από το τη γραμμή του τρίποντου της δικιάς μας μπασκέτας!»

via GIPHY

Ο Ξανθόπουλος σε εκείνο το ματς πλάι στους Σάκοτα, Ελόνου, Γκριν, Τζέιμς, Μαυροειδή κ.α. είχε 13 πόντους (!) σε 26 λεπτά με 4/5 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 2/2 βολές και ακόμη 1 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 4 κλεψίματα. Σαν το παλιό καλό κρατί...

2019-20 Περιστέρι (Champions League), 15/10/2019 με Γκαζιαντέπ (εκτός)

«Ίδιο άγχος, ίδια προσμονή,σχεδόν ίδια μπασκετική ρουτίνα και ίδια δίψα για ακόμα ένα ωραίο Ευρωπαϊκό ταξίδι όπως το πρώτο!»

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely