Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 17:58

Teams Euroleague vs Teams FIBA

Από :

Ο "πόλεμος" μεταξύ της Ευρωλίγκα και της ΦΙΜΠΑ καλά κρατεί εδώ και χρόνια, οδηγώντας το μπάσκετ σε ένα κουραστικό και επιζήμιο για τις ομάδες και τους παίκτες μπέρδεμα. Τέσσερις διοργανώσεις, μπλέξιμο στο καλεντάρι των αγώνων, ενδιάμεσα παράθυρα για εθνικές ομάδες, κάποιοι παίκτες πάνε, κάποιοι δεν πάνε γιατί παίζουν Ευρωλίγκα και γενικά μια κατάσταση διχαστική για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, που το σίγουρο είναι ότι δεν ωφελείται από αυτή την διαμάχη. Ο Τζόρντι Μπερτομέου, CEO της Ευρωλίγκας και οι άνθρωποι της ΦΙΜΠΑ δεν βρίσκουν μια χρυσή τομή και κάπως έτσι το μπλέξιμο θα συνεχίζεται.

Η ιδέα για το συγκεκριμένο κείμενο γεννήθηκε μέσα από τις συζητήσεις με διάφορους ανθρώπους του μπάσκετ, σχετικά με την δυναμικότητα αυτών των διοργανώσεων αλλά και των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτές. Άραγε στην Ευρωλίγκα των κλειστών συμβολαίων και των wild card συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες των πρωταθλημάτων; Είναι ξεκάθαρο αν το Eurocup είναι ανώτερο σαν διοργάνωση του Champions League; Τι κάνουν στα πρωταθλήματα τους όλες αυτές οι ομάδες και σε ποια θέση της βαθμολογίας βρίσκονται; Τι λέει το πανευρωπαϊκό Ranking για όλα αυτά; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται παρακάτω, έχοντας λάβει υπόψιν τα αποτελέσματα στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης όπως το ισπανικό, το τουρκικό, το ιταλικό, το ελληνικό, το γαλλικό, το γερμανικό, το ισραηλινό και μέχρι το τέλος του 2019.

Ισπανική ACB

Το Ισπανικό πρωτάθλημα είναι αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο στην Ευρώπη, όχι μόνο γιατί διαθέτει τις κορυφαίες ομάδες, αλλά γιατί το περιβάλλον, τα γήπεδα, ο κόσμος παραπέμπουν σε γιορτή του μπάσκετ με θέαμα υψηλού επιπέδου και πολύ μεγάλους παίκτες. Σίγουρα οι ναυαρχίδες είναι η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, αλλά υπάρχουν πολλές ομάδες ανταγωνιστικές που κάνουν το πρωτάθλημα πολύ ενδιαφέρον, αφού δεν ξέρεις πριν τον αγώνα ποιος θα είναι ο νικητής. Η Ισπανία είναι η χώρα με τις πιο πολλές ομάδες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις από κάθε άλλη, αφού συμμετέχουν 11 ομάδες σε Ευρωλίγκα, Γιούροκαπ και Τσάμπιονς Λιγκ.

Ρίχνοντας μια ματιά στην βαθμολογία, βλέπουμε ότι η Σαραγόσα του BCL είναι ισόβαθμη με τα μεγαθήρια της Ισπανίας, αλλά και της Ευρωλίγκας, στην πρώτη θέση, ενώ η Τενερίφη και η Μπούργκος βρίσκονται στα ίδια ή παραπάνω από τις ομάδες του Γιούροκαπ. Στον δεξιό πίνακα μπορείτε να δείτε τα μεταξύ τους αποτελέσματα μέχρι τώρα στην Ισπανία. Οι ομάδες που ανήκουν στον συνεταιρισμό της Ευρωλίγκας (μαζί με του Γιούροκαπ) έχουν 11 νίκες έναντι 7 των ομάδων που ανήκουν στη ΦΙΜΠΑ. Αν όμως βγάλουμε τις ομάδες που παίζουν στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση, τότε μπορούμε να δούμε ότι οι ομάδες του BCL έχουν την μερίδα του λέοντος στις νίκες με τις ομάδες του Γιούροκαπ (3-7). Βέβαια αν εξαιρέσουμε την Σαραγόσα όλες οι άλλες ομάδες είναι σε απόσταση μίας ή δύο νικών, αλλά φαινεται ότι το επίπεδο των ομάδων του BCL είναι ίσως λίγο καλύτερο του Γιούροκαπ.

Τουρκική BSL

Στην Τουρκική Λίγκα τα πράγματα είναι σχεδόν αντίθετα από την Ισπανική, αφού οι ομάδες του συνεταιρισμού της Ευρωλίγκα κερδίζουν κατά κράτος και στα μεταξύ τους παιχνίδια, αλλά και στην θέση που κατέχουν στον βαθμολογικό πίνακα.

H διαφορά μεταξύ τους, είτε συμπεριλάβουμε όλες τις ομάδες (14-3) είτε μόνο τις ομάδες του Γιούροκαπ (7-3) απέναντι στο BCL, η διαφορά είναι εμφανής.

Ιταλική Lega Basket Serie A

Η Ιταλική Λίγκα είναι εδώ και χρόνια η πιο αμφίρροπη της Ευρώπης, αλλά και η πιο ριγμένη από τα κλειστά συμβόλαια της Ευρωλίγκα. Η Βενέτσια, η ομάδα που παίζει ο Μαικ Μπράμος, τα τελευταία τρια χρόνια έχει κερδίσει το πρωτάθλημα στην Ιταλία δυο φορές, αλλά επειδή δεν έχει δικαίωμα να παίξει στην Ευρωλίγκα συμμετείχε στο BCL, που φέτος το άφησε για να πάει στο Γιούροκαπ. Παρά ταύτα, υπάρχει μεγάλη ισορροπία μεταξύ των ομάδων των τριών διοργανώσεων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Το συνολικό σκορ είναι 5-5, ενώ αν αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα της Αρμάνι, οι ομάδες του BCL κερδίζουν στις μεταξύ τους αναμετρήσεις τις ομάδες Γιούροκαπ με 4-2.

Ελληνική Basket League

Στην Ελλάδα είναι λίγο πολύ γνωστά τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός και ο (απόντας την φετινή σεζόν) Ολυμπιακός έχουν τα δυο μακροχρόνια συμβόλαια με την Ευρωλίγκα. Βέβαια φέτος υπάρχει και το οξύμωρο, η Ελληνική version του Ολυμπιακού να παίζει στην Α2 και η Ευρωπαϊκή στην Ευρωλίγκα, οπότε τα αποτελέσματα του δεν προσμετρούνται σε αυτό που εξετάζουμε. Ο Παναθηναϊκός είναι με διαφορά η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και για την 2η θέση ερίζουν η ΑΕΚ μαζί με τον Προμηθέα, ενώ ακολουθεί και το Περιστέρι. Η ομάδα της Πάτρας αποφάσισε να κάνει το βήμα και να πάει στο Γιούροκαπ, έτσι το Περιστέρι ακολούθησε την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στο BCL.

H επιλογή του ΠΑΟΚ να παίξει Ευρώπη φέτος, ενώ ήξερε ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά από πλευράς οικονομικών δυνατοτήτων, έχει οδηγήσει την ομάδα στο πάτο της βαθμολογίας της Α1. Παρόλα αυτά οι νίκες της ΑΕΚ επί του Προμηθέα και του Περιστερίου επί του Παναθηναϊκού δίνουν μια ισορροπία αν βγάλουμε τις αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ. που μέχρι τώρα είναι σάκος του μποξ στο πρωτάθλημα.

Γερμανική ΒΒL και Γαλλική Jeep Elite

Τα δυο αυτά πρωταθλήματα τα έβαλα μαζί γιατί είναι πολύ ξεκάθαρη η υπεροχή των ομάδων της Ευρωλίγκα έναντι των ομάδων της ΦΙΜΠΑ. Τα μεταξύ τους αποτελέσματα είναι συντριπτικά, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες.

Με συνολικό σκορ 18-3 δεν τίθεται θέμα για το ποιες ομάδες κυριαρχούν αλλά και για την δυναμικότητα των ομάδων που συμμετέχουν σε κάθε διοργάνωση.

Ισραηλινή BSL                                         

Στο Ισραήλ τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα, αφού οι δυο καλύτερες ομάδες της χώρας είναι η Μακάμπι και η Χάποελ Ιερουσαλήμ. Μάλιστα η Χάποελ έχοντας πάρει δυο φορές το πρωτάθλημα τα τελευταία πεντε χρόνια, χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα να παίξει στην Ευρωλίγκα. Μεταπήδησε πέρσι από το Γιούροκαπ στο BCL που αγωνίζεται φέτος. Την φετινή σεζόν, ενώ έχασε στο πρωτάθλημα από την Μακάμπι, την έχει κερδίσει στο καλοκαιρινό σούπερ καπ αλλά και στον τελικό Κυπέλλου Ισραήλ.

Όπως φαίνεται και από τους πίνακες, τα πράγματα είναι ισορροπημένα, παρόλο που η φετινή Μακάμπι δείχνει αναγεννημένη με τον κόουτς Σφαιρόπουλο στον πάγκο της, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι η Μακάμπι Ρισόν που παίρνει μέρος στο Γιούροκαπ είναι καλύτερη από την Χάποελ που βρίσκεται στον όμιλο της ΑΕΚ στο BCL.

Ευρωπαικό Power Ranking

Ένας ακόμα τρόπος για να διαπιστώσουμε την δυναμικότητα των ομάδων είναι το Power Ranking που δημοσιεύει η σελίδα eurobasket.com και συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες όλων των πρωταθλημάτων. Βασικά κριτήρια για αυτή την βαθμολογία είναι τα αποτελέσματα στα εθνικά πρωταθλήματα, η συμμετοχή και τα αποτελέσματα στα ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά και η βαθμολογία της χώρας στους ευρωπαϊκούς αγώνες. Στην παρακάτω λίστα μπορούμε να δούμε τις πρώτες 25 ομάδες όπως δημοσιεύτηκαν στις 2/1/2020.

(*Στατιστικά στοιχεία από realgm.com και eurobasket.com)

Τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από αυτήν τη λίστα είναι δυο. Πρώτον ότι οι ομάδες τις Ευρωλίγκα είναι αδιαμφισβήτητα οι δυνατότερες στην Ευρώπη, αφού στις 25 πρώτες ομάδες έχουν 12 παρουσίες, κάτι που πιστοποιεί ότι η Ευρωλίγκα είναι η δυνατότερη διοργάνωση μετά το ΝΒΑ. Δεύτερον ότι οι ομάδες του BCL έχουν διπλάσια παρουσία (8 με 4) στην πρώτη 25δα, που αν το συνδυάσουμε και με τις θέσεις στα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά και τα σκορ σε νίκες-ήττες στους μεταξύ τους αγώνες, μας δείχνει ότι αν μη τι άλλο, το μπασκετικό Τσάμπιονς Λιγκ είναι τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με το Γιούροκαπ, παρά την αίσθηση που υπάρχει ότι είναι μακράν η 3η τη τάξει διοργάνωση.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι σχετικά, δεν αρκούν μόνο ένα ή δυο αποτελέσματα για να φανεί ποια ομάδα είναι πιο δυνατή ή όχι, είναι δεδομένο ότι ούτε η ΑΕΚ ούτε η Ντιζόν πχ. είναι πιο δυνατές ομάδες από την κακή φέτος Φενέρ, αλλά όπως και να έχει είναι μια ένδειξη ότι η ανοιχτή αγορά απέναντι σε κλειστά συμβόλαια μπορεί να βγάζει ανταγωνιστικότητα και δυναμική, που ίσως να μην ήταν αναμενόμενη.

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely