Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 10:44

Ζερμέν Λοβ: Ηγέτης από τη φύση του

Από :

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της post season στην Basket League, ο Ζερμέν Λοβ, ένας εκ των καλύτερων παικτών στη φετινή προσπάθεια του ΠΑΟΚ, μοιράστηκε στο Basketball Guru διάφορες πτυχές από την μέχρι τώρα εμπειρία του στα "ασπρόμαυρα" - κι όχι μόνο. Μιλήσαμε για τη σχέση που έχει αναπτύξει με την Ελλάδα, τη σεζόν του σε ομαδικό κι ατομικό επίπεδο, την περίοδο της καραντίνας και πολλά ακόμη. Προτού ξεκινήσουμε, τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που διέθεσε.

Ο Αμερικανός γκαρντ διανύει τη τρίτη του σεζόν στην Ελλάδα, με περισσότερες από 50 συμμετοχές ως παίκτης του Χολαργού αρχικά, αργότερα του Κολοσσού Ρόδου και πλέον του ΠΑΟΚ και μας εξηγεί πως "αισθάνομαι πια ιδιαίτερα συνδεδεμένος με αυτή τη χώρα. Απολαμβάνω την παρουσία μου στην Ελλάδα και το πρωτάθλημα είναι μια σπουδαία υπόθεση για εμένα", ενώ μας σχολίασε και την πορεία της ομάδας του μέχρι στιγμής λέγοντας πως "θεωρώ ότι δεν ξεκινήσαμε τόσο καλά στη φετινή σεζόν, αλλά η προοπτική για εξέλιξη υπήρχε από τότε. Ακόμη και στις ήττες μας, μπορούσε κανείς να δει πως διαθέτουμε το potential ως ομάδα. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη τη χρονιά, επομένως δεν μπορώ να την αξιολογήσω συνολικά ακόμα, αλλά σίγουρα έχουμε προκαλέσει έκπληξη σε πολύ κόσμο. Προσωπικά για εμένα, αυτή η σεζόν βρίσκεται στο Top 5 της καριέρας μου".

Όσο για τη σπουδαιότερη νίκη ως τώρα, ο ηγέτης του δικεφάλου του βορρά ανέφερε "νομίζω πως ήταν κόντρα στο Περιστέρι, επειδή με αυτό το ροζ φύλλο ολοκληρώσαμε έναν στόχο που είχαμε θέσει πριν αρχίσει η χρονιά". Οι "ασπρόμαυροι" είχαν επιβληθεί με 85-66 του ΓΣΠ στο κλειστό της Πυλαιάς πριν από τρεις εβδομάδες, εξασφαλίζοντας έτσι με μαθηματικό τρόπο την πέμπτη θέση στην κατάταξη, έχοντας φυσικά "κλειδώσει" και τη συμμετοχή τους στα playoffs. Όσο για αυτά, ο Λοβ μας είπε ότι "θα είμαστε πολύ έτοιμοι στα playoffs. Έχουμε ακόμη λίγο καιρό μπροστά μας μέχρι να ξεκινήσουν, επομένως θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε γι' αυτά τα ματς μόλις πλησιάσει η ώρα τους. Γνωρίζουμε καλά τους αντιπάλους μας, όπως αντίστοιχα μας ξέρουν κι εκείνοι".

Μετά από 21 συμμετοχές στην Basket League, ο Λοβ μετρά 12.7 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ ανά 28:25 λεπτά δράσης, όντας ο δεύτερος κορυφαίος σκόρερ της ομάδας του. Ήταν διψήφιος 14 φορές, ενώ σε τρεις περιπτώσεις η αξιολόγηση του ξεπέρασε τις 20 μονάδες στο ranking. Για τη σεζόν του σε ατομικό επίπεδο, σχολίασε πως "δεν είμαι σίγουρος για το αν είναι η καλύτερη της καριέρας μου. Όμως από την άποψη πως τα πάντα κρίνονται στην λεπτομέρεια κάθε φορά που παίζουμε, αλλά και τον ρόλο μου στην ομάδα, τότε σίγουρα είναι". Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΠΑΟΚ είχε ως συνήθεια να κάνει... καρδιακούς τους φιλάθλους του, αφού 12 φορές τα παιχνίδια της ομάδας, κερδισμένα ή μη, ήταν ντέρμπι και κρίθηκαν με διαφορές μικρότερες των έξι πόντων!

Παρακολουθώντας κάποιος τα παιχνίδια του φετινού ΠΑΟΚ, δεν είναι δύσκολο να διακρίνει πως ο Λοβ βγαίνει μπροστά κι είναι εξέχουσα φυσιογνωμία, στο σκοράρισμα και στις αποφάσεις του στο παρκέ. Ο έμπειρος γκαρντ επιβεβαιώνει ότι "πράγματι, είναι αλήθεια, είμαι ένας ηγέτης από τη φύση μου. Είναι ο ρόλος με τον οποίο αισθάνομαι περισσότερη άνεση και δεν θα ήθελα να έχω κάποιον άλλον ρόλο. Είναι κομμάτι του χαρακτήρα μου, επομένως δεν κρύβεται αυτό όταν με βλέπετε να αγωνίζομαι".

Ο Λοβ έχει παίξει μπάσκετ, αρχής γενομένης από το 2013, σε πέντε διαφορετικές χώρες: Ισραήλ, Ιταλία, Πολωνία, Λιθουανία και φυσικά Ελλάδα. Ρωτώντας τον που ήταν πιο δύσκολο το πρωτάθλημα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "για να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως εδώ στην Ελλάδα αλλά και στο Ισραήλ, έχω τεθεί αντιμέτωπος με τους καλύτερους παίκτες. Δηλαδή καλύτεροι παίκτες σημαίνει συνολικά κι ένα πιο σκληρό πρωτάθλημα σε όλους τους τομείς. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορώ να πω ότι ήταν δύσκολο για εμένα, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι δύο λίγκες είχαν τους καλύτερους αντιπάλους".

Όσο για τους δυσκολότερους αντιπάλους που βρήκε απέναντι του φέτος στην Ελλάδα; Ο Λοβ δεν έριξε κάποιο συγκεκριμένο όνομα στο τραπέζι, εστιάζοντας σε κάτι διαφορετικό: "δεν είμαι σίγουρος για το αν μπορώ να κατονομάσω κάποιον ξεχωριστά που να ήταν εντυπωσιακά δύσκολο να βρεθώ αντιμέτωπος. Νομίζω πως το δυσκολότερο κομμάτι είναι όταν παίζω κόντρα σε ομαδικές άμυνες. Με μαρκάρουν ως ομάδα, δηλαδή δεν προσπαθεί μόνο ένας παίκτης να με σταματήσει. Συνήθως πέφτουν πάνω μου δύο ή ακόμη και κάποιες φορές τρεις παίκτες".

Αφήνοντας για λίγο το μπάσκετ στην άκρη από όλη αυτήν την ευρωπαϊκή του περιήγηση, μας είπε και που του άρεσε η ζωή περισσότερο, αναφέροντας ότι "έχω περάσει τον περισσότερο καιρό στην Ελλάδα, άρα θα έλεγα την Ελλάδα, παρότι κι η Ιταλία ήταν επίσης ένα πολύ όμορφο μέρος να ζεις". Ειδικότερα, ως προς τις ελληνικές πόλεις που έχει βρεθεί, τις ταξινομεί ως εξής: "θα πω την Αθήνα για λόγους κουλτούρας, μετά την Θεσσαλονίκη και την Ρόδο για τις όμορφες στιγμές γαλήνης".

Όταν η κουβέντα έφτασε στις συνθήκες της καραντίνας, ο 32χρονος περιφερειακός περιέγραψε ότι "η περίοδος του lockdown ήταν... παλαβή, αλλά εγώ απλώς προσπαθούσα να ακολουθώ πιστά τις οδηγίες και να κάνω την δουλειά μου σαν σωστός επαγγελματίας. Δε συνηθίζω να βγαίνω πολύ συχνά έξω, επομένως η ζωή μου δεν άλλαξε ιδιαίτερα".

Όσο για τις άδειες εξέδρες στην PAOK Sports Arena κι όχι μόνο; "το να παίζεις χώρις φιλάθλους απαιτεί μεγάλη προσαρμογή. Μπορείς να ακούσεις το παραμικρό πράγμα στο γήπεδο. Είναι παρόμοια αίσθηση με το να παίζεις φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας, όμως στην προκειμένη περίπτωση κάθε παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό". Η συζήτηση μας με τον αθλητή του ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε με ένα δείγμα των συμβουλών που δίνει στους νεαρότερους συμπαίκτες του στην ομάδα: "η συμβουλή που έχω να τους προσφέρω είναι το να δουλεύεις όσο περισσότερο μπορείς και να μην φοβάσαι. Πρέπει να αντιμετωπίζεις τον φόβο κατάμουτρα και να μαθαίνεις από αυτόν, επειδή ο φόβος σε διδάσκει όπως ακριβώς κι η αποτυχία".

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely