Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 14:36

Ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στην Ευρώπη και έχει λόγους να αισιοδοξεί

Από :

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται αυτήν την περίοδο με αρκετά γνώριμα πρόσωπα του Άρη Λυκογιάννη στις πρώτες προπονήσεις της νέας σεζόν, κάτι που ενδεχομένως να αποτελέσει εγγύηση για ένα καλό ξεκίνημα, την ώρα που πολλές άλλες ομάδες θα “ψάχνονται”. Η επιστροφή του συλλόγου στην Ευρώπη, αλλά και του κόσμου στην PAOK Sports Arena είναι γεγονότα που αναμένεται να αναζωογονήσουν τον οργανισμό εντός κι εκτός παρκέ.

Με κείμενο σχετικό με τον ΠΑΟΚ (και την αποχώρηση του Βαγγέλη Μαργαρίτη) είχε ολοκληρωθεί η περσινή σεζόν, με αντίστοιχο τρόπο θα ξεκινήσει κι η έκτη μου χρονιά, σε προσωπικό επίπεδο, ως μέλος της παρέας του Basketball Guru. Καλή σεζόν και καλό χειμώνα, λοιπόν, σε όλους.

Οι ασπρόμαυροι ήταν πέρσι ένα από τα πλέον εξελισσόμενα projects της ελληνικής λίγκας, καταγράφοντας αξιοσημείωτη βελτίωση όσο κυλούσε η σεζόν. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Άρη Λυκογιάννη τον περασμένο Δεκέμβρη αποτέλεσε το εφαλτήριο για την άνοδο του συνόλου, το οποίο έπαιξε κατά περιόδους αρκετά καλό μπάσκετ κι έδειξε να βρίσκει την κατάλληλη “μαγιά”, που θα τον έκανε και πάλι υπολογίσιμο κι ανταγωνιστικό - κι όχι κομπάρσο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι ενδείξεις ήταν εκεί και υπήρχε η αίσθηση πως ο ΠΑΟΚ θα μας απασχολήσει θετικά.

Το καλοκαίρι που μας αποχαιρέτισε βρήκε τον ΠΑΟΚ να προχωρά σε στοχευμένες προσθήκες από την ελληνική αγορά, ψαγμένες από το εξωτερικό, καθώς και σε κομβικές ανανεώσεις. Στο μέτρο του δυνατού, ο δικέφαλος του βορρά προσπάθησε να αναβαθμίσει το υλικό του. Το πέτυχε; Αυτό θα κριθεί από τον βαθμό όπου θα “πιάσουν” οι νέοι. Ωστόσο, εφόσον οι “παλιοί” συνεχίσουν να προσφέρουν τα ίδια (πολλά) ή και περισσότερα με πέρσι, ο ΠΑΟΚ θα έχει μια σε γενικές γραμμές καλή σεζόν, κατά την οποία θα μπορέσει να φανεί ανταγωνιστικός στους στόχους που θέτει. Δηλαδή playoff στην Basket League με όσο το δυνατόν υψηλότερο πλασάρισμα, διεκδίκηση ευρωπαϊκής πρόκρισης στον όμιλο του στο BCL (με Γαλατά, Νίμπουρκ κι Ιγκοκέα) κι ίσως μια διάκριση στο κύπελλο, εάν το επιτρέψουν οι συγκυρίες.

Ο οργανισμός έχει ανάγκη την Ευρώπη και την επιστροφή του κόσμου

Ο ΠΑΟΚ είχε συνηθίσει την τελευταία δεκαετία να αγωνίζεται σταθερά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είτε στο Champions League, είτε στο EuroCup λίγα χρόνια πιο πριν. Η Ευρώπη ήταν αδιάσπαστο κομμάτι της ρουτίνας του συλλόγου. Ήταν μια από τις συνεπέστερες ελληνικές ομάδες εκτός συνόρων και, τηρουμένων των αναλογιών, είχε σε αρκετές περιπτώσεις θετικότατες πορείες, ενώ μάζευε κατά καιρούς και ροζ φύλλα απέναντι σε σημαντικούς αντιπάλους, όπως η Τενερίφη, η Βαλένθια, η Μπεσίκτας, η Λιμόζ, η Βενέτσια, η Καρσίγιακα, μεταξύ άλλων.

Οι ασπρόμαυροι δεν έπαιξαν πέρσι στην Ευρώπη, σε μια σεζόν που σημαδεύτηκε παράλληλα από τις άδειες εξέδρες σε παγκόσμιο επίπεδο στον αθλητισμό. Ο Λυκογιάννης έκανε πέρσι εξαιρετική δουλειά στην Πυλαιά, αλλά στο σύνολο της η σεζόν έχασε λάμψη από αυτούς τους δύο ασυνήθιστους παράγοντες για τα δεδομένα του κλαμπ. Αφενός διότι ο μπασκετικός κόσμος του ΠΑΟΚ που δίνει σταθερά το παρόν στο γήπεδο, έχασε την ευκαιρία να δει από κοντά μια αρκετά καλοστημένη, αξιόμαχη και προπονημένη ομάδα, αφετέρου επειδή αυτή η ομάδα δεν είχε την ευκαιρία να τεστάρει το επίπεδο της κι εκτός των συνόρων, απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους, πέραν των σαββατοκύριακων στην ελληνική επικράτεια.

Εξάλλου, ο Άρης Λυκογιάννης ήρθε πρόσφατα να επιβεβαιώσει την παραπάνω άποψη, εξηγώντας ότι «η ευρωπαϊκή συμμετοχή έπαιξε ρόλο στην παραμονή κάποιων παικτών και θέλαμε να αποκτήσουμε παίκτες οι οποίοι έχουν σχετική εμπειρία. Αυτό που θέλουμε είναι να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων των αντιπάλων μας και να εμπνέουμε με το μπάσκετ που θα αποδίδουμε. Θεωρώ ότι αυτή θα είναι η πρώτη επιτυχία της ομάδας».

Όπως και να 'χει, ο ΠΑΟΚ ανακτά τη νέα σεζόν αυτά τα δύο σημαντικότατα προνόμια. Η Ευρώπη θα αυξήσει το κίνητρο των παικτών της ομάδας (σε όμιλο μάλιστα όπου υπάρχει κι “εμπορικός” αντίπαλος, όπως η Γαλατασαράι), ξένων και μη, και θα βοηθήσει παράλληλα και τον ρυθμό της, ώστε να αποδώσει καλύτερο μπάσκετ. Πάντοτε τα ευρωπαϊκά παιχνίδια αποτελούν ευκαιρία για τους παίκτες, να φανούν περαιτέρω κυνηγώντας την διάκριση, ατομική ή ομαδική. Ο ΠΑΟΚ δεν θα τελειώσει τη σεζόν μόνο με τα ματς της εγχώριας λίγκας κι αυτό ήταν κάτι που έλειψε πέρσι στον οργανισμό. Συν τοις άλλοις, σημαντικοί περσινοί παίκτες, όπως ο Λοβ, ο Κάρτερ κι ο Γκρίφιν που συνεχίζουν στην ομάδα, θα μπορέσουν πλέον να αποκτήσουν την γηπεδική επικοινωνία με τον κόσμο που στερήθηκαν. Είναι κάτι που άπαντες έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς σε δηλώσεις τους.

Η επιστροφή του κόσμου είναι σημαντική για τους αθλητές και την ψυχολογία τους. Το έχουν εκφράσει πολλάκις, όχι μόνο εντός ΠΑΟΚ, αλλά και παίκτες άλλων συλλόγων. Πόσο δε μάλλον για ένα κλαμπ όπως ο δικέφαλος του βορρά που λαμβάνει συνήθως δυναμική υποστήριξη από τον κόσμο του στα εντός έδρας ματς.

Ο Λυκογιάννης έχτισε ένα ρόστερ με παίκτες εμπιστοσύνης

Όπως προαναφέραμε, οι Γκρίφιν, Λοβ και Κάρτερ ανανέωσαν με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, ενώ ο Άρης Λυκογιάννης είχε δουλέψει σε παλαιότερες ομάδες του με τους Βλάντο Γιάνκοβιτς, Μάρβιν Τζόουνς, Βασίλη Τολιόπουλο και Μιχάλη Καμπερίδη. Ο έμπειρος τεχνικός επέλεξε μονάδες που τις γνωρίζει καλά και ξέρει τι μπορεί να περιμένει από αυτές. Δεν πήρε μεγάλα ρίσκα στο μεταγραφικό παζάρι, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί κομβικό στο ξεκίνημα της περιόδου, αλλά και σε βάθος χρόνου. Είναι μια διαδικασία που πιθανότατα θα ευνοήσει το “μοντάρισμα”, αφού ναι μεν μιλάμε για μια ομάδα που έκανε αρκετές μεταγραφές, αλλά η πλειοψηφία τους είναι γνώριμοι του κόουτς.

Μόνον οι Ογκμπέιντε και ΝτιΛέο είναι εντελώς καινούργια πρόσωπα στην ελληνική πραγματικότητα, παρ' όλα αυτά ας κρατήσουμε για την ώρα πως και για τους δύο οι πρώτες συστάσεις είναι θετικές. Ειδικότερα για τον φόργουορντ ΝτιΛέο, ο οποίος είναι μόλις 24 ετών κι έχει ουσιαστικά περιθώρια εξέλιξης και πέρσι αγωνιζόταν στην ισπανική λίγκα με την Μούρθια. Είχε κατά μέσο όρο 8.1 πόντους κι 1.7 ριμπάουντ ανά 18 λεπτά στην κορυφαία λίγκα της Γηραιάς Ηπείρου. Ένας γρήγορος φόργουορντ που "ανοίγει" το γήπεδο με το σουτ του. Ο Αμερικανός θα είναι βασική επιλογή στο “4” και αν όλα κυλήσουν φυσιολογικά θα ξεχωρίσει στο Παλατάκι.

Ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει τη σεζόν με συμπληρωμένο ρόστερ σχεδόν ενάμιση μήνα πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων. Ένα ρόστερ το οποίο ήδη έχει χτιστεί με διακριτούς ρόλους και έχει τα φόντα για μια ισάξια πορεία της περσινής στην Basket League, ενδεχομένως και καλύτερης. Χωρίς να είμαστε στο μυαλό του Λυκογιάννη, επί χάρτου η συνηθέστερη βασική πεντάδα του ΠΑΟΚ θα αποτελείται από τους Γκρίφιν, Λοβ, Κάρτερ ή Γιάνκοβιτς, ΝτιΛέο και Τζόουνς, με επιλαχόντες τους Τολιόπουλο για τον άσο και τον Ογκμπέιντε για το πέντε. Οι αδερφοί Καμπερίδη, ο Ανδρέας Χριστοδούλου κι ο Νίκος Καμαριανός θα ενισχύσουν το βάθος του ρόστερ ως παίκτες ρόλων και ειδικότερων αποστολών. Για παράδειγμα ο Μιχάλης Καμπερίδης είναι ένας physical παίκτης με μέγεθος, ενώ ο αδερφός του ένας σουτέρ. Είναι σημαντικό πως ο ΠΑΟΚ θα έχει του χρόνου τόσο ξεκάθαρους πρωταγωνιστές, όσο και ρολίστες που θα υπηρετήσουν το ομαδικό πλάνο.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να χτίσει πάνω στην περσινή επιτυχημένη πορεία

Το μομέντουμ είναι καλό για τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα έχει ανακτήσει την ηρεμία της, δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα και μαύρα σύννεφα, αντίθετα το σωματείο έχει νοικοκυρευτεί σε όλα τα επίπεδα. Βρέθηκε στο αγωνιστικό σκέλος ικανός κι έμπειρος προπονητής, ικανός να δημιουργήσει κάτι αξιόλογο. Οι ασπρόμαυροι βρήκαν παράλληλα και παίκτες για να στήσουν την βάση τους. Μπορεί τίτλος να μην κατακτήθηκε πέρσι, όμως ο ΠΑΟΚ με σταδιακή πρόοδο ανέβηκε επίπεδο ως ομάδα. Μην ξεχνάμε πως πρόπερσι, μέχρι την διακοπή του Μαρτίου του 2020 λόγω του COVID, οι Θεσσαλονικείς βρίσκονταν στον βαθμολογικό βυθό, σε δυσχερέστατη θέση. Με ένα σωρό δισεπίλυτα προβλήματα πάνω απ' το κεφάλι τους.

Ο ΠΑΟΚ γλίτωσε τον υποβιβασμό κι έκτοτε δεν έβαλε ως στόχο απλά το να επιβιώσει και να βγάλει την επόμενη σεζόν, δίχως να καταρρεύσει. Θέλησε να δημιουργήσει κάτι, με μπασκετικά κριτήρια, να αποκτήσει και πάλι ταυτότητα ως ομάδα. Ο Λυκογιάννης έχει στα χέρια του την βάση για να πάει την ομάδα ένα βήμα παραπέρα. Οι οιωνοί είναι θετικοί, το κλίμα επίσης. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ δείχνει διάθεση να αγκαλιάσει την προσπάθεια, αναγνωρίζοντας πως αυτή αν μη τι άλλο είναι σοβαρή.

Για την ώρα, δεν ξέρουμε τι πλασάρισμα θα έχει ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Η οκτάδα θεωρείται δεδομένη εφόσον όλα τσουλήσουν φυσιολογικά, επομένως κάπου εδώ έρχεται να κολλήσει και “ταβάνι” των ανταγωνιστών του. Σε κάθε περίπτωση, ο δικέφαλος του βορρά είχε μια καλή off season, με ασφαλείς αλλά κι ενδιαφέρουσες επιλογές, χωρίς σίριαλ και άγχη. Το ζήτημα πλέον είναι η ομάδα να “χτίσει” πάνω στην επιτυχημένη περσινή της πορεία, ιδίως στο δεύτερο “μισό” της σεζόν. Να διατηρήσει τα θετικά της στοιχεία και να βελτιώσει τις παθογένειες της.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely