Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 13:25

Ο Ρότεν, ο Χένρι και ο ... Μάρτιος

Από :

Ο Ηρακλής ολοκλήρωσε ένα mini tour δύο αγώνων σε διάστημα 48 ωρών στην Αθήνα, επιστρέφει στην Μακεδονία χωρίς ροζ φύλλο στις αποσκευές του, έχοντας όμως κερδίσει ορισμένες εντυπώσεις λόγω των «ψυχωμένων» εμφανίσεων του. Ο Κώστας Μέξας δικαιούται να έχει βάσιμες ελπίδες πως οι προσθήκες των Μάικ Χένρι και Τόνι Ρότεν θα ανεβάσουν επίπεδο τον Γηραιό όσο πλησιάζουμε προς την τελική ευθεία της σεζόν, με τα παιχνίδια του Μαρτίου να είναι «όλα τα λεφτά» αναφορικά με τη μάχη της σωτηρίας.

Χθες ο Ηρακλής έκανε μια ήττα (70-58 ) στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό απ' αυτές που συχνά αποκαλούμε ως «εντός προγράμματος», ενώ το περασμένο Σάββατο έχασε εντελώς οριακά στο Περιστέρι με 71-68. Η ψυχρή οπτική υποδηλώνει ότι το κοντέρ έγραψε 0/2, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχαν αρκετά κέρδη για τους κυανόλευκους, όπως για παράδειγμα το ότι παρουσιάστηκαν τόσο ανταγωνιστικοί με ροτέισον που μετά βίας άγγιζε τους 8 παίκτες. Ουσιαστικά μιλάμε για δύο φιλότιμους ξένους (Γκάρετ, Ντολεζάι), έναν ακόμη που δεν έχει κλείσει καλά-καλά 15 μέρες στην ομάδα και προερχόταν από μικροτραυματισμό (Χένρι), κάποιους Έλληνες ρολίστες, βετεράνους (Σκορδίλης, Χαριτόπουλος) και μη (Παπαδάκης, Σταμάτης, Φίλλιος) συν τον πιτσιρικά Πετανίδη που συμπλήρωνε τυπικά την... 9αδα. Τώρα, το γιατί μια ομάδα που «καίγεται» βαθμολογικά, έφτασε σε σημείο να κατεβαίνει με τόσο μικρό ρόστερ σε σημαντικά παιχνίδια, είναι ένα πολύ εύλογο ερώτημα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα είναι πολυδιάστατο.

Στο δια ταύτα, τηρουμένων των αναλογιών, η προσπάθεια του Μέξα, των συνεργατών του και των λιγοστών αριθμητικά παικτών που είχαν στην διάθεση τους ήταν άξια αναφοράς στους τελευταίους δύο αγώνες στην πρωτεύουσα, αν και το ρόστερ κραυγάζει για περαιτέρω ενίσχυση. Ο Ηρακλής είδε παίκτες όπως ο Σταμάτης, ο Χένρι κι ο Γκάρετ να κάνουν το βήμα προς τα εμπρός κι ελπίζει πως στο εγγύς μέλλον ο πάλαι ποτέ NBAer Τόνι Ρότεν θα βγάλει στο Ιβανώφειο πτυχές του ταλέντου του. Η σεζόν βεβαίως κι έχει δρόμο κι η... ελπίδα όντως πεθαίνει τελευταία, αλλά όλοι γνωρίζουν πως ο Ηρακλής δεν θα σώσει την κατηγορία κερδίζοντας απλά... εντυπώσεις με την αγωνιστική του προσπάθεια.

Ο λαμπερός Ρότεν...

Ναι, η είδηση της απόκτησης του Τόνι Ρότεν από τον Ηρακλή είναι μεγάλη για τα δεδομένα της Basket League - κι ας μην έτυχε να λάβει ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων από τον εγχώριο Τύπο. Πρόκειται για έναν παίκτη με... πολυσέλιδο βιογραφικό που γράφει 3.5 σεζόν στο ΝΒΑ όχι ως ρολίστας (151 ματς, 21' μ.ο., 11.1π., 3ασ., με Γκρίζλις και Σίξερς) και 25η επιλογή στο Draft του 2012. Προφανώς εδώ και μια πενταετία η καριέρα του είναι σε σταθερά πτωτική πορεία (είχε και σοβαρό τραυματισμό στο δεξί γόνατο), με πεσμένο σε αρκετά χαμηλά επίπεδα κασέ, γι' αυτό και ήρθε στα μέρη μας. Εκτός των άλλων, είναι ένας παίκτης που τον Ιανουάριο του 2020 είχε απασχολήσει τον Ολυμπιακό και τον Γιώργο Μπαρτζώκα, λίγες εβδομάδες προτού οι «ερυθρόλευκοι» αποκτήσουν σχεδόν «πακέτο» τους Σακιλ ΜακΚίσικ και Ντουάιτ Μπάικς.

Πλάκα πλάκα, ο Ρότεν είναι ακόμη 28 ετών - αν κι έχει προλάβει να συμπληρώσει μια δεκαετία ως επαγγελματίας, ενώ τελευταία περιηγήθηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές λίγκες (Άνβιλ-Πολωνία, Ορτέζ-Γαλλία, Μπανταλόνα-Ισπανία και Κάλεβ Κράμο-VTB). Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2019 είχε αντιμετωπίσει ως παίκτης της Άνβιλ την ΑΕΚ του Ηλία Παπαθεοδώρου στο Basketball Champions League, όπου είχε δυσκολευτεί αρκετά από το μαρκάρισμα του Σαντ-Ρος - αν δεν με απατά η μνήμη μου - παρ' όλα αυτά είχε 12 πόντους, 5 ασίστ και 4 ριμπάουντ απέναντι στην Ένωση. Το κυριότερο αρνητικό με την περίπτωση του είναι πως μιλάμε για έναν παίκτη με μηδενικό ρυθμό, αφού την τελευταία διετία έχει δώσει όλους κι όλους... οκτώ επίσημους αγώνες - κανέναν φέτος, τέσσερις τη σεζόν 2020-21 στο γαλλικό πρωτάθλημα με την Ορτέζ. Όσο για την ποιότητα του, μάλλον είναι αδιαμφισβήτη, πόσο δε μάλλον για το επίπεδο της ελληνικής Λίγκας. Ο Ρότεν εφόσον βρει ρυθμό κι αποδείξει πως είναι εντάξει από άποψης φυσικής κατάστασης, θα βοηθήσει αρκετά τον Ηρακλή σε σκορ και δημιουργία - δεν θα τον σώσει όμως από μόνος του.

Όπως και να 'χει, ο Ρότεν είναι μια περίπτωση αθλητή που γεννά την περιέργεια στο κοινό αναφορικά με το τι θα καταφέρει στην Ελλάδα. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος για το αν θα πετύχει, είναι το κίνητρο που θα 'χει. Όχι απαραίτητα για να μακροημερεύσει στον Ηρακλή, αλλά - προφανώς - γενικότερα για την καριέρα του. Με άλλα δεδομένα θα βγει στην αγορά ο παίκτης το καλοκαίρι με 5-6 άνοστα παιχνίδια στην Ελλάδα και υποβιβασμό της ομάδας και με εντελώς διαφορετικά αν κάνει 7-8 ματσάρες και «καρπωθεί» μεγάλο μέρος της σωτηρίας του Ηρακλή. Εν κατακλείδι, ο Αμερικανός έχει προσωπικότητα, είναι σχεδόν δίμετρος και παίζει σε όλες τις θέσεις από το 1 ως το 3 (πολυτέλεια για τα ελληνικά δεδομένα). Έχει καλή τεχνική κατάρτιση, δεδομένο μπασκετικό ταλέντο και θέλουμε να δούμε αν πράγματι θα καταφέρει να... γεμίσει τα παπούτσια του Τόνι Ντάγκλας.

...κι ο τιμιότατος Χένρι

Από την άλλη πλευρά, σε Περιστέρι κι ΟΑΚΑ πήραμε ένα καλό δείγμα των δυνατοτήτων του Μάικ Χένρι, του έτερου παίκτη που ήλθε πρόσφατα στον Ηρακλή (τέλη Ιανουαρίου). Ο 29χρονος γκαρντ-φόργουορντ δεν έχει την καριέρα του Ρότεν, αλλά είναι ένας κανονικός παίκτης που έδειξε μεγάλη διάθεση στα δύο πρώτα του ματς. Ο Χένρι έπαιζε φέτος στην Σαλόν-Ρεμς, σε καλή ευρωπαϊκή λίγκα όπως είναι η γαλλική, ενώ παλαιότερα ήταν στην ιταλική Τριέστε και τη Ναχαρίγια του Ισραήλ. Ο έμπειρος περιφερειακός είχε τις στιγμές του στα δύο ματς επί αθηναϊκού εδάφους κι αν μη τι άλλο έδειξε ικανός να προσφέρει. Στο ντεμπούτο του στο κλειστό της Τζον Κένεντι «έγραψε» 16 πόντους με 6/15 εντός πεδιάς συν 11 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 27 λεπτά, ενώ σε παρόμοιο χρόνο δράσης κόντρα στον Παναθηναϊκό είχε 12 πόντους με 3/12 σουτ, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Περίπου 55 λεπτά έπαιξε μέσα σε ένα 48ωρο, διάστημα κατά το οποίο έβγαλε μαχητικότητα κι έδειξε να... νιώθει, αν και βρίσκεται λίγο καιρό στην ομάδα. Ο Χένρι είναι τίμιος, αλλά έχω την αίσθηση πως θα είναι κι εκείνος ένα κομμάτι του παζλ - κι όχι ο άνθρωπος που θα αλλάξει τη μοίρα της σεζόν του Ηρακλή. Έχει κι αυτός τις παραστάσεις του κι εδώ που τα λέμε, πόσο καλύτερος παίκτης θα μπορούσε να βρεθεί Γενάρη μήνα; Σε... απλή μετάφραση, ο Χένρι αλλά κι ο Ρότεν ως μονάδες, δεν μπορούν να κάνουν θαύματα (άλλωστε, στο σύγχρονο μπάσκετ καμία ομάδα δεν πετυχαίνει έναν στόχο βασιζόμενη αποκλειστικά σε έναν παίκτη), όμως σε ένα πιο γεμάτο και... φυσιολογικό σύνολο, με δωδεκάδα και τουλάχιστον πεντε ικανούς ξένους, πιθανότατα να αποτελέσουν παίκτες-κλειδιά στον δρόμο προς την αποφυγή των τελευταίων θέσεων.

Ο... καυτός Μάρτιος

Η ατζέντα του Ηρακλή δεν περιλαμβάνει άλλη αγωνιστική υποχρέωση για τον Φεβρουάριο, χωρίς αυτό να αποκλείει την διεξαγωγή κάποιου φιλικού (ΠΑΟΚ και Λάρισα, για παράδειγμα, κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση «κλείνοντας» μεταξύ τους ματς μέσα στην διακοπή του πρωταθλήματος), ενώ πάντα σε αυτήν υπάρχουν και τα μεταγραφικά. Μη ξεχνάμε πως ακόμη και με τον Ρότεν διαθέσιμο, ο Ηρακλής απλώς θα έχει δεκάδα παικτών, όπερ σημαίνει πως άλλοι δύο παίκτες είναι αναγκαίο να έρθουν. Κοινώς, αν ο Ηρακλής θέλει να κάνει... all-in παραμονής, οφείλει να τους φέρει το συντομότερο.
Ο Μάρτιος που πλησιάζει είναι ο πιο καθοριστικός μήνας της σεζόν για τον Γηραιό των μόλις 3 νικών σε 13 ματς, καθώς περιλαμβάνει τρεις... πρόωρους τελικούς. Αφήνουμε εκτός εξίσωσης το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, επομένως αυτά που μένουν είναι: δύο κομβικά ματς στο Ιβανώφειο με ΠΑΟΚ (5/3) και Λάρισα (19/2) κι ένα ακόμη εξαιρετικά κρίσιμο στην Πάτρα με τον Απόλλωνα (26/3). Η πίεση για αποτελέσματα θα είναι αυξημένη, καθώς περιθώρια για νέες απώλειες, πόσο μάλλον εντός έδρας, δεν υπάρχουν.

Το θετικό νέο είναι πως ο Ηρακλής έχει χρόνο μέχρι να μπει σε αυτή την απαιτητική σειρά αγώνων. Ο Μέξας μπορεί να προετοιμάσει το προσεχές διάστημα την ομάδα με φόντο τον Μάρτιο (κάτι που αναφέραμε σε πρόσφατο κείμενο πως μπορεί να κάνει κι ο Τόμιτς στο Περιστέρι, με άλλη στόχευση βέβαια και φόντο τα playoffs της άνοιξης), ενσωματώνοντας ακόμη περισσότερο τον Χένρι και δίνοντας χρόνο στον Ρότεν, ενώ παράλληλα μπορεί να ψάξει στην αγορά και τα δύο κομμάτια που λείπουν από το παζλ. Με απλά λόγια, ο Ηρακλής είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι μια - χωρίς υπερβολή - εντελώς καινούργια ομάδα σε 20 μέρες από σήμερα, η οποία θα μπει στην τελευταία «πίστα» της σεζόν με σκοπό να σώσει την κατηγορία έστω και... με μισό πόντο απόστασης από την ζώνη. Η ουσία είναι πως ο Γηραιός κρατά το μαχητικό πνεύμα σε Περιστέρι και ΟΑΚΑ και ευελπιστεί πως με επιπλέον ενίσχυσει θα έρθουν κι οι απαιτούμενες νίκες.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely