Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 13:06

Τα έξι μεγάλα projects του Ομπράντοβιτς στην Παρτίζαν

Από :

Η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι μια από τις πιο νεανικές ομάδες στην Ευρώπη. Πρόσφατα μάλιστα απέκτησε ακόμη έναν υποσχόμενο παίκτη, τον Τριστάν Βούκτσεβιτς, αυξάνοντας σε 6 τα μεγάλα projects του οργανισμού. Προφανώς, δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα το να «βγουν» όλοι τους και να δικαιώσουν στον απόλυτο βαθμό τις προσδοκίες. Παρ' όλα αυτά το «παιδομάζωμα» της Παρτίζαν έχει μπόλικο ενδιαφέρον, καθώς συνδυάζεται με υψηλούς στόχους, αφού η ομάδα του Βελιγραδίου θέλει ως γνωστόν να επιστρέψει στην Euroleague το συντομότερο. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια πράγματα γύρω από τους 6 πιο ελπιδοφόρους παίκτες των Ασπρόμαυρων.

Μπάλσα Κοπρίβιτσα (2000, σέντερ)

Ο προσεχώς 22χρονος 7-footer (2.16μ.) και γιος του Σλάβισα Κοπρίβιτσα, πρωταθλητή Ευρώπης το 1993 με την Παρτίζαν και μετέπειτα σέντερ του Παγκρατίου, είναι ομολογουμένως μια άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση. Άγουρος μεν ακόμη, διανύοντας την πρώτη του επαγγελματική σεζόν μετά από μια διετία στο NCAA και το Φλόριντα Στέιτ. Ο Κοπρίβιτσα μπήκε στο draft (νο57 από τους Χόρνετς), αλλά επέστρεψε στη γενέτειρα του, υπογράφοντας τριετές deal με την Παρτίζαν. Είναι εντυπωσιακό πως τόσο ο μικρός, όσο κι ο σήμερα 54χρονος πατέρας του, έχουν αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

Ο Μπάλσα παίζει 14 λεπτά στην ABA Liga με απολογισμό 5.5 πόντων και 4 ριμπάουντ, ενώ στο Eurocup γράφει 6.7 πόντους και 5.3 ριμπάουντ ανά 15.9'. Κατέχει τον ρόλο του back-up σέντερ από την αρχή της χρονιάς, αλλά υπήρξαν κι αρκετές φορές στη σεζόν όπου αγωνίστηκε περισσότερα από 20 λεπτά, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν. Σε γενικές γραμμές έχει ανταποκριθεί μια χαρά στον ρόλο του. Είναι καλός finisher, ενώ κι αμυντικά στέκεται αξιοπρεπώς, καθαρίζοντας μπόλικα ριμπάουντ αναλογικά με το χρόνο συμμετοχής του, αλλά και με 45 τάπες σε 38 συμμετοχές φέτος.  Ίσως το πιο δυνατό του χαρτί είναι πως πρόκειται για έναν αρκετά mobile ψηλό σε σχέση με το μπόι του. Φέτος είναι κατά βάση μια σεζόν εμπειριών για τον ίδιο κι οι πραγματικές απαιτήσεις θα έλθουν σε βάθος χρόνου.

Αλέν Σμάιλαγκιτς (2000, φόργουορντ-σέντερ)

Ο Σμάιλαγκιτς είναι καλός παίκτης. Όχι μόνο για το νεαρό της ηλικίας του, αλλά και γενικά. Ίσως ο πιο έτοιμος από τα πιτσιρίκια της Παρτίζαν για να σταθεί σε ένα πιο προηγμένο επίπεδο. Σίγουρα σε αυτό έχει παίξει ρόλο η παρουσία του στις ΗΠΑ. Είχε παίξει σε δύο χρόνια (2019-21) συνολικά 29 ματς με τους Ουόριορς κι άλλα 68 στην G League με τη θυγατρική τους. Όχι κι άσχημα. Μιλάμε για έναν tweener στα 2.08μ. που σουτάρει την μπάλα με μια νορμάλ συχνότητα (30% στην ABA με 1.7 εκτελ. τρίποντα ανά ματς, 29% στο Eurocup με 2.4 τριπ. ανά ματς). Βέβαια είναι περισσότερο παίκτης ρακέτας, με σαφώς περισσότερα δίποντα στο παιχνίδι του, ενώ πασάρει κι αρκετά καλά που ήταν ανέκαθεν μεγάλο προσόν για ψηλό παίκτη. Πασάρει δηλαδή δημιουργώντας σουτ για τους συμπαίκτες του, έχοντας πολύ καλή αντίληψη του χώρου και του χρόνου μέσα στο ματς. Δείτε και μια ωραία φάση του με εξαιρετική άμυνα στην περίμετρο και ταχύτατη μετάβαση στον αιφνιδιασμό.

Στο Eurocup έχει 7.9 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ κι 1 κλέψιμο ανά 23 λεπτά, ενώ στην Αδριατική είναι πιο παραγωγικός με 9.4 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ κι 1 κλέψιμο ανά 20 λεπτά. Το περασμένο καλοκαίρι έκανε 4ετες συμβόλαιο με την Παρτίζαν κι υπάρχει η προοπτική ως την εξάντληση του να είναι τοπ παίκτης για την Ευρώπη. Βέβαια αυτά είναι όλα σχετικά, επομένως ας περιμένουμε να δούμε την πορεία του παίκτη στο υπόλοιπο της σεζόν, όπου η Παρτιζάν θα δώσει ακόμη πιο κρίσιμα ματς στην Ευρώπη και την ABA Liga, με στόχο την επιστροφή της στην Euroleague. Συνολικά, πάντως, το πρόσημο της παρουσίας του είναι άκρως θετικό και πολλά υποσχόμενο, αν και δεδομένα τα περιθώρια βελτίωσης του είναι αρκετά. Και φυσικά μένει να δούμε αν στο μέλλον ο 21χρονος παίκτης θα θελήσει να ξανατεστάρει τις δυνάμεις του στην Αμερική...

Τριστάν Βούκτσεβιτς (2003, φόργουορντ)

Η Παρτίζαν απέκτησε τον Βούκσεβιτς στα τέλη του Ιανουαρίου από την Ρεάλ Μαδρίτης, με τον 19χρονο φόργουορντ να συμπληρώνει αισίως ένα δίμηνο στην ομάδα. Φυσικά οι Ασπρόμαυροι τον απέκτησα με πολυετές συμβόλαιο και προσωπικά δεν κατάλαβα τον λόγο που η Ρεάλ εγκατέλειψε το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Εξάλλου, και πέρσι αλλά και φέτος είχε πάρει αρκετά ματς στους Los Blancos. Η ουσία είναι πως ο γιος του παλαίμαχου σταρ της Α1, Ντούσαν, κατέληξε κι αυτός στην αγκαλιά του Ομπράντοβιτς. Ορίζοντας φυσικά γι' αυτή τη συνεργασία είναι το μέλλον, αφού αυτή τη στιγμή ο Βούκσεβιτς έχει παίξει πέντε φορές με την Παρτίζαν και τα λεπτά του συνολικά δεν ξεπερνούν τα 50.

Επομένως το δείγμα είναι πολύ μικρό ακόμη. Ο Βούκσεβιτς έχει ύψος 2.08μ. και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας είναι πως το ελληνικό όνομα που κουβαλά από την ελληνοποίηση του πατέρα του, είναι... Τσαλίκης. Ως προς το αγωνιστικό, δεν υπάρχουν πολλά να πούμε προς το παρόν, αφενός διότι υπάρχει αρκετό traffic στη frontline της Παρτίζαν, γεγονός που προϊδεάζει πως για φέτος τουλάχιστον ο ρόλος του Βούκσεβιτς θα παραμείνει μικρός, εκτός κι αν υπάρξει κάποια τρομακτική βελτίωση στο παιχνίδι του ή τραυματισμός άλλου. Αφετέρου, εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει και λόγος για βιασύνη από πλευράς Παρτίζαν, σώνει και καλά να μπει να παίξει ο παίκτης πάρα πολλά λεπτά στη τελική ευθεία μιας σεζόν όπου όλοι οι στόχοι είναι ανοικτοί. Θεωρώ πως θα τον πάνε σταδιακά με το βλέμμα στην επόμενη χρονιά, όταν θα έχει συμπληρώσει κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο κλαμπ.

Γιαμ Μάνταρ (2000, γκαρντ)

Ο Ισραηλινός είναι ένας κατ' εξοχήν πλειμέικερ, γνωστός στο ευρωπαϊκό κοινό από τις παρουσίες του στην Εθνική Ομάδα της  χώρας του εδώ και μια τριετία, αλλά και τις πολλά υποσχόμενες σεζόν του με τη Χάποελ Τελ Αβίβ. Τα δικαιώματα του στο ΝΒΑ τα έχουν οι Μπόστον Σέλτικς. Πέρσι με τους «κόκκινους» του Τελ Αβίβ είχε 17.1 πόντους, 5.2 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 1.3 κλεψίματα και 41% στο τρίποντο ανά 33 λεπτά! Προφανώς λοιπόν, ένας παίκτης που τα κάνει αυτά στα 20 του, θα πήγαινε κάπου καλά. Κι υπέγραψε εν τέλει στην Παρτίζαν που του... κράτησε χώρο για έναν μεγάλο ρόλο, σε μια θέση που γενικώς η εμπειρία είναι το κλειδί. Ο 20χρονος άσος παίζει 17.8' στην ABA με 6.5 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ στο Eurocup προσφέρει 8.3 πόντους, 2.8 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ με 50% στο τρίποντο (19/38) σε 17.2'. Δείτε και μια απ' τις πιο μεστές φετινές του εμφανίσεις με 18 πόντους και 4 ασίστ απέναντι στη Τρέντο.

Ο Μάνταρ μαθαίνει ακόμη, παρά το γεγονός πως συγκριτικά με άλλους συνομήλικους του, βρίσκεται πολύ μπροστά από πλευράς εμπειριών. Ο Ομπράντοβιτς έχει και κάποιες «ασφάλειες» στο «1» με Μουρ και Αβράμοβιτς. Παίκτες που δεν είναι τόσο «άσοι» όσο ο Μάνταρ, αλλά μπορούν να δίνουν λύσεις στην θέση, ώστε να μη φορτώνεται χωρίς λόγο ένα 20χρονο παιδί με 30 και 35 λεπτά. Ο Μάνταρ σουτάρει καλά από απόσταση και βλέπει το γήπεδο, έχει δηλαδή τις βάσεις για να κάνει σημαντική καριέρα. Ο αριθμός των ασίστ του μπορεί να μην μοιάζει τόσο μεγάλος, όμως στην πραγματικότητα είναι, καθώς αν ήταν ο ντε φάκτο βασικός άσος, θα έγραφε και τον ανάλογο αριθμό. Στο δια ταύτα, ο Ζοτς βλέπει στο πρόσωπο του ένα σύγχρονο γκαρντ που παίζει και με το μυαλό και προσπαθεί να αποφεύγει τα περιττά ρίσκα στο ματς. Αν όλα πάνε καλά με το process, έχει τα φόντα του χρόνου να είναι ακόμη πιο επιδραστικός. Το συμβόλαιο του με την Παρτίζαν είναι έως το 2024.

Γκρεγκορ Γκλας (2001, γκαρντ)

Ο Σλοβένος σκόρερ με ύψος στα 1.97μ., αν και είναι απίθανο να εκτοπίσει τον Πάντερ, έχει καταφέρει να ξεκλέψει κάποια λεπτά στο ροτέισον. Όχι πάρα πολλά, γύρω στα 13 κατά μέσο όρο στην ABA Liga και άλλα τόσα στο Eurocup, αλλά η ουσία είναι πως ο Ζοτς προσπαθεί να τον κρατά ενεργό. Ο Γκλας γράφει 5.8 πόντους, 1.8 ασίστ κι 1.7 ριμπάουντ σε 11 ευρωπαϊκά ματς, ενώ στην Αδριατική μετρά 5.4 πόντους, 1.5 ριμπάουντ κι 1.3 ασίστ. Στους τελευταίους αγώνες παίζει λιγότερο και δείχνει να είναι κάπως εκτός ρυθμού, αλλά ας μη ξεχνάμε πως είναι ο δεύτερος πιο μικρός παίκτης της Παρτίζαν μετά τον Βούκσεβιτς.

Παρεμπιπτόντως, ο Γκλας είναι ο νεότερος παίκτης που έχει παίξει ποτέ στην Εθνική Σλοβενίας κι αναμφίβολα η περσινή του παρουσία στην Νταινάμικ Βελιγραδίου (ομάδα που συμμετέχει μόνο στο εγχώριο πρωτάθλημα) γέννησε προσδοκίες. Ο υψηλόσωμος γκαρντ κατέγραψε 18.1 πόντους με 35% στο τρίποντο συν 4.2 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ, μια σεζόν την οποία εξαργύρωσε με τριετές deal στην Παρτίζαν που θα συνεχίσει να τον δοκιμάζει. Είναι μεγάλη η αλλαγή περιβάλλοντος για τον μικρό σε σχέση με τους υπόλοιπους που λίγο-πολύ αγωνίζονταν σε υψηλό επίπεδο. Νομίζω πως το πιο δίκαιο για την περίπτωση του είναι να μην κριθεί φέτος, καθώς αυτή η αγωνιστική περίοδος είναι «εισαγωγική». Του χρόνου, εφόσον συνεχίσει, θα υπάρξουν φυσικά και μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ταλέντο έχει πάντως κι από 'κει και πέρα είναι και ζήτημα δουλειάς.

Ένα παιχνίδι όπου έδειξε το ένστικτο του σκόρερ που τον διακρίνει ήταν αυτό με την Λοκομοτίβ Κουμπάν, όταν σημείωσε 20 πόντους με 4 τρίποντα συν 3 ασίστ.

Ούρος Τριφούνοβιτς (2000, γκαρντ-φόργουορντ)

Ο Τριφούνοβιτς είναι ο μοναδικός απ' τους παραπάνω που δεν ήρθε στην ομάδα το περασμένο καλοκαίρι. Ανήκει στην Παρτίζαν από το 2018, όταν κι αποκτήθηκε από την Ακαδημία της Καρσίγιακα, κι αγωνίστηκε δανεικός κατά σειρά σε Μλάντοστ και Μέγκα. Έχει ύψος 1.99μ. κι αγωνίζεται τόσο στην θέση «3», όσο κι ως σούτινγκ γκαρντ σε πιο ψηλά σχήματα. Επίσης είναι διεθνής με την Εθνική Σερβίας, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του τον Φεβρουάριο του 2020 στα προκριματικά του Eurobasket. Για την ιστορία, είναι γιος του παλιού παίκτη του Ερυθρού Αστέρα αλλά και μετέπειτα προπονητή των Πανιωνίου και Ζάλγκιρις μεταξύ άλλων, Αλεκσάνταρ Τριφούνοβιτς.

Ο νεαρός περιφερειακός καταγράφει φέτος 4.6 πόντους με 33% στο τρίποντο κι 1.4 ριμπάουντ σε 17 αγώνες της ABA Liga ανά 17.2 λεπτά, ενώ παρόμοιες είναι κι οι επιδόσεις του στο Eurocup με 5.4 πόντους, 2.3 ριμπάουντ σε 11 ματς και χρόνο συμμετοχής 19.4'. Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με το τρίποντο, καθώς στην Ευρώπη μένει στο 18% με μόλις 6/31. Όπως και να 'χει, έχει συμβόλαιο ως το 2024 με την Παρτίζαν, θεωρείται κι εκείνος project κι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον πιστεύει, αφού εδώ που τα λέμε κι ο Ρόντιονς Κούρουκς δεν έχει βγάλει μάτια. Αξίζει να αναφέρουμε πως και πέρσι αλλά και πρόπερσι είχε αρκετές συμμετοχές με την Παρτίζαν ο Τριφούνοβιτς, απλώς φέτος ο πήχης είναι ανεβασμένος, η ομάδα κυνηγά υψηλότερους στόχους κι αυτή η αλλαγή πίστας σίγουρα μπορεί να είναι αισθητή μόνο στον ίδιο - κι όχι στους έτερους πιτσιρικάδες της ομάδας.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely