Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 10:48

Hands up

Από :

 

Η πρώτη προσθήκη ξένου του ΠΑΟΚ με φόντο τη σεζόν 2022-23 ακούει στο όνομα Τζέιλεν Χεντς. Ο Δικέφαλος προχώρησε στην απόκτηση ενός περιφερειακού με αξιόλογα αθλητικά προσόντα και προοπτική, όμως με ελάχιστες παραστάσεις στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ναι μεν το backcourt κι η γενικότερη στελέχωση της νέας ομάδας του Άρη Λυκογιάννη θα κριθεί συνολικά όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, ωστόσο η μεταγραφή του Χεντς δίνει μια πρώιμη κατεύθυνση και προοικονομεί αλλαγές (;) στον τρόπο παιχνιδιού του συγκροτήματος.

Το απόγευμα της Δευτέρας (4/7) ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζέιλεν Χεντς, ενός ονόματος που δεν είχε ακουστεί μέχρι πρότινος στο ρεπορτάζ του Δικεφάλου. Ο 23χρονος Αμερικανός ολοκλήρωσε πριν από περίπου ένα μήνα τις υποχρεώσεις του με την Άντβερπ κι έκτοτε ήταν free agent. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ εξέτασαν την περίπτωση του και προχώρησαν σχετικά γρήγορα στην υπογραφή του, αφού ούτε ιδιαίτερα ακριβός ήταν, αλλά ταυτόχρονα είναι κι ένας παίκτης με προοπτική και περιθώρια εξέλιξης. Οι "Ασπρόμαυροι" βάζουν στη μηχανή τους μια μονάδα που μπορεί να θεωρηθεί πρότζεκτ. Είναι με απλά λόγια το στυλ του παίκτη που περιμένεις την άνοιξη να έχει βελτιώσει πράγματα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και... πάει λέγοντας.

Ως μια πρώτη εικόνα για το προφίλ του παίκτη μπορούμε να πούμε πως ο περιφερειακός από την Καλιφόρνια είναι περισσότερο "δυάρι" παρά "άσος". Μπορεί οι ιστοσελίδες να τον δίνουν ως PG, αλλά στην πραγματικότητα θυμίζει περισσότερο SG. Το σκοράρισμα, κι όχι τόσο η δημιουργία, είναι η κύρια δουλειά του. Έχει ύψος 1.91μ. κι είναι ιδιαίτερα -έως και εντυπωσιακά- αθλητικός. Δείτε αυτό το κάρφωμα του και θα καταλάβετε:

Γράφει όμως στη στατιστική του αρκετά ριμπάουντ κι ασίστ, πέραν του σκορ. Είναι αρκετά fun-to-watch περίπτωση. Με την Άντβερπ σημείωνε πέρσι 10.6 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ σε σύνολο 43 αγώνων σε Βέλγιο, BNXT (Βελγοολλανδική Λίγκα) και FIBA Europe Cup. Το μακρινό του σουτ ήταν ασταθές, με 26% στην Ευρώπη αλλά 39% εντός των τειχών. Οι βολές του, αν και τα ποσοστά δεν είναι χαμηλά, επίσης δεν ήταν αυτό που λέμε γκαραντί.

Ο Χεντς βγάζει μπόλικη ενέργεια στο παρκέ και διακρίνεται για τα δυναμικά του drives. Έχει όμορφες κινήσεις στο μάτι, μια-δύο-τρεις ντρίμπλες και ξεκινάει να προσεγγίζει το καλάθι. Και στο τρανζίσιον όταν φεύγει, δεν θα το πολυσκεφτεί, διεισδύει, ακόμη και σε κίνηση. Έχει καλά πατήματα και παίζει με αυτοπεποίθηση. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετικός ως προς την προσέγγιση του εντός του παρκέ σε σχέση με τον Ζερμέν Λαβ. Ο 33χρονος σκόρερ υπερτερεί στο κομμάτι της εμπειρίας κι ήταν μια σίγουρη λύση, ωστόσο ο κύκλος του στον ΠΑΟΚ έκλεισε μετά από δύο χρόνια. Η ομάδα είχε ανάγκη κάτι διαφορετικό και πιο σύγχρονο. Ο Λαβ δεδομένα είναι ποιοτικός παίκτης με ηγετικά χαρακτηριστικά, αλλά ίσως κάπου να κούρασε και τους φίλους της ομάδας η υπερβολική χρήση της μπάλας με τις πολλές του ντρίμπλες (τρόπος παιχνιδιού που χαρακτήριζε και τον έτερο γκαρντ μετά την αποχώρηση του Μάλκολμ Γκρίφιν, Φιλ Γκριν). Από την άλλη ο -δέκα χρόνια νεότερος- Χεντς θα φέρει καινούργια στοιχεία, φρεσκάδα, ταχύτητα, αλλά...

Οι ενδοιασμοί σε ο,τι αφορά τον Χεντς έχουν να κάνουν με την αμυντική του ικανότητα. Ο Καλιφορνέζος έχει το κορμί και τα προσόντα να μαρκάρει αρκετούς αντιπάλους στην περιφέρεια, αλλά ακόμη δεν έχει μπει σε αυτήν την λογική παιχνιδιού. Η θέληση στην Αμβέρσα δεν του έλειψε, αλλά ήταν ξεκάθαρο πως χρειάζεται αρκετή δουλειά. Υπάρχει βέβαια το ελαφρυντικό πως είναι ουσιαστικά πρωτάρης στην Ευρώπη. Ο κόουτς Λυκογιάννης πρέπει να τον εντάξει περισσότερο σε ένα αμυντικό πλαίσιο, ώστε να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου πληρέστερος και να μην υστερεί στα μετόπισθεν. Προφανώς είναι περιττό να επισημάνουμε ότι αν έπαιζε κι άμυνα και σούταρε και με 40% στο τρίποντο σταθερά, θα ήταν απλησίαστος οικονομικάς για τον ΠΑΟΚ.

Εξάλλου, έχει αξία να αναφέρουμε πως ο Χεντς ήλθε σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα και μιλάμε φυσικά για τις αναμετρήσεις της Άντβερπ με τον Ιωνικό στο πλαίσιο του FEC. Ο Χεντς είχε κάνει εξαιρετικό ματς στο διπλό της ομάδας του στη Νίκαια τον περασμένο Οκτώβριο, όπου είχε 19 πόντους (4/7 διπ., 2/6 τριπ., 5/6 βολ.), 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και μόλις ένα λάθος σε 26'. Αντίθετα, στην εκτός έδρας νίκη που πέτυχε ένα μήνα αργότερα η ελληνική ομάδα στην Lotto Arena, ο Χεντς δεν είχε γίνει αισθητός (5π., 2ριμπ., 2ασ., 3λ., 15'37''), παίρνοντας και ελάχιστα σουτ (2/4 εντός πεδιάς). Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε σχεδόν όλη τη χρονιά ο Αμερικανός, με κάμποσα "γεμάτα" ματς αλλά κι αρκετά όπου δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα. Είχε δηλαδή τα σκαμπανεβάσματα του στο επιθετικό σκέλος, απόρροια ενδεχομένως και της έλλειψης εμπειρίας.

Κατά τα λοιπά, ο Χεντς έπαιξε δύο χρόνια στο UCLA (2017-19), το οποίο είναι καλό και φημισμένο πρόγραμμα στο NCAA, προτού επιλεγεί στο #56 του Draft από τους Κλίπερς προ τριετίας. Δεν μπόρεσε να τρυπώσει φυσικά στο NBA, είχε όμως μια αρκετά decent σεζόν στην G League, η οποία ήταν κι η παρθενική του ως επαγγελματίας. Με τη θυγατρική των Νετς κατέγραψε 11.4 πόντους με 35% στο τρίποντο και 89% στις βολές, 3.3 ασίστ, 3 ριμπάουντ κι 1 κλέψιμο ανά 22 λεπτά σε 41 παιχνίδια. Τον Ιανουάριο του '21 βρέθηκε στην Ζελέζνικ της Αδριατικής με διετές (δεν το εξάντλησε), αλλά φάνηκε να έχει δυσκολίες στην προσαρμογή του (8.5π., 1.8ασ., 1.8ριμπ., 14.8', 12 αγ.). Προτού γίνει παίκτης της Άντβερπ, πέρασε για περίπου έναν μήνα από την Λούντβιχσμπουργκ του Τζον Πάτρικ (στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν), όμως δεν ταίριαξε και κόπηκε μετά από δύο συμμετοχές.

Ουσιαστικά λοιπόν το μόνο σαφές δείγμα αναφορικά με το τι εστί Χεντς το αντλούμε από την θητεία του στο Βέλγιο. Το πρόσημο της παρουσίας του εκεί ήταν θετικό κι αυτό αξίζει να κρατήσουμε σε πρώτη φάση. Ωστόσο, όπως προείπαμε, πρόκειται περισσότερο για πρότζεκτ. Το πιθανότερο είναι πως ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί ακόμη έναν σκόρερ στην περιφέρεια, πιο έμπειρο και πιο... παιγμένο στην Ευρώπη. Αλλά για αυτά θα έχουμε καιρό να τα πούμε, αρχές Ιουλίου είναι ακόμη. Ο ΠΑΟΚ στην ανακοίνωση του χαρακτηρίζει τον Χεντς «φιλόδοξο» και σε τέτοιες περιπτώσεις παίκτων όπως ο Χεντς, το κίνητρο κι η φιλοδοξία πράγματι είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόοδο. Στο ρεζουμέ, μια αρκετά ενδιαφέρουσα κίνηση, με το παρκέ -και μόνο- να δείχνει το πραγματικό της potential.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely