Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 18:36

ΑΕΚ: Ο Γουίλιαμς φέρνει σουτ κι ο όμιλος του BCL ζόρια

Από :

Η πρώτη κίνηση της ΑΕΚ στο εφετινό παζάρι έφερε την υπογραφή του Ηλία Καντζούρη, με τον έμπειρο τεχνικό να επιλέγει τον Κένι Γουίλιαμς για τη θέση του σούτινγκ γκαρντ, έναν παίκτη τον οποίο γνωρίζει άριστα από την περσινή τους συνεργασία στην Ρόδο. Η Ένωση πήρε έναν από τους καλύτερους σουτέρ που κυκλοφορούσαν εντός των τειχών, δίνοντας του παράλληλα την ευκαιρία να τεστάρει τον εαυτό του σε ένα club με υψηλότερες απαιτήσεις, που συμμετέχει και στο BCL. Παρεμπιπτόντως, η κλήρωση της εν λόγω διοργάνωσης δεν σκόρπισε δα και χαμόγελα στους κιτρινόμαυρους.

Η περσινή σεζόν του Κολοσσού ήταν θαυμάσια - στην regular season. Η ομάδα της Ρόδου πήρε άξια (και με καλό μπάσκετ στην πλειοψηφία των αγώνων) την τρίτη θέση πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και, παρότι στην πρώτη φάση των playoffs η Λάρισα την απέκλεισε με 2-0, η χρονιά είχε στο φινάλε της θετικότατο πρόσημο. Ο Ηλίας Καντζούρης εξαργύρωσε την άρτια διετία του στο νησί με την ανάληψη καθηκόντων σε έναν πάγκο απαιτήσεων, όπως είναι αυτός της ΑΕΚ. Ο 49χρονος κόουτς δε μετακομίζει όμως μόνος στην Αθήνα, καθώς φέρνει μαζί του έναν παίκτη που ξεχώρισε ιδιαίτερα πέρσι στην Ρόδο: τον 26χρονο σούτινγκ γκαρντ, Κένι Γουίλιαμς.

Ο Γουίλιαμς ήταν μια από τις αποκαλύψεις στην περσινή Basket League. Τελείωσε τη χρονιά με 12.7 πόντους, 43% στο δίποντο, 36% στο τρίποντο και 65% στις βολές. Είχε ακόμη 3.6 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 1.3 κλεψίματα ανά 32 λεπτά σε 25 συμμετοχές με τους Γαλάζιους. Υπήρξαν αρκετά ματς όπου έλαμψε, όπως με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (17π., 3ασ., 1 ριμπ.), τον Ιωνικό (21π., 6/10 τριπ., 4ασ., 3ριμπ.) και το Περιστέρι (23π., 5/8 τριπ., 2ριμπ., 1ασ.) στην Ρόδο, καθώς και τα δύο παιχνίδια με τη νέα του ομάδα, την ΑΕΚ (14π., 4/8 τριπ., 6ριμπ., 2ασ. στο διπλό του Κολοσσού στα Άνω Λιόσια, 20π., 4/8 τριπ., 2ριμπ., 1ασ. στην ήττα των Ροδιτών στην έδρα τους). Ένας καλός σκόρερ για αυτό το επίπεδο, με έφεση στο μακρινό σουτ. Με 63 εύστοχα τρίποντα στην regular season, πήρε την πρωτιά στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ στα "συν" του είναι και το γεγονός πως είχε μικρό αριθμό λαθών (2' ανά 32') σε σχέση με τον μεγάλο χρόνο δράσης του.

Ο περιφερειακός από την Βιρτζίνια είναι ένας συνεπής 3&D παίκτης στα φτερά, με οξυδέρκεια και καλές κινήσεις χωρίς την μπάλα. Ταίριαξε ιδανικά με τους Ποτ (χειριστής-δημιουργός) και Φλόιντ (slasher με έμφαση στο iso) οι οποίοι έκαναν σε ικανοποιητικό βαθμό πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει ο ίδιος εξίσου καλά. Δεν είναι τόσο αθλητικός αλλά στην άμυνα βγάζει ενέργεια, ακολουθεί το τακτικό πλάνο, κλέβει μπάλες και συνολικά περνάει την βάση στα καθήκοντα του στην "πίσω πλευρά". Έχει ύψος 1.93μ. και σωματικά ανταποκρίθηκε πολύ καλά στην σκληρή Α1. Μπορούσε να βγαίνει από τα σκριν ώστε να παραλάβει την μπάλα για εκτέλεση, ενώ στο κομμάτι της τεχνικής κατάρτισης είναι επίσης καλός. Αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση δημιουργός, είχε έναν σημαντικό αριθμό ασίστ στα παιχνίδια. Βέβαια στον χειρισμό και κατ επέκταση στο να γίνει καλύτερος πασέρ υπάρχουν μπροστά του αρκετά περιθώρια βελτίωσης.

Για την ΑΕΚ, η επιλογή του Γουίλιαμς είναι από τις πιο safe που θα μπορούσε να κάνει από την Ελλάδα. Και διότι είναι παίκτης του Καντζούρη, αλλά κι επειδή μπορεί η Ένωση να ποντάρει στο ότι ο παίκτης, γνωρίζοντας πια το περιβάλλον του ελληνικού πρωταθλήματος, μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος του χρόνου. Η παρουσία του Καντζούρη και το γεγονός πως ο Αμερικανός ξέρει πια τα κατατόπια περιορίζει αισθητά το διάστημα που θα χρειαστεί για να προσαρμοστεί. Εξάλλου, μιλάμε για έναν αθλητή που έδειξε πέρσι να έχει κίνητρο για την καριέρα του, στην πρώτη ουσιαστικά σεζόν του στην Ευρώπη. Παλαιότερα ο Γουίλιαμς είχε περάσει για λίγο από την Μπνέι Χερτσλίγια του Ισραήλ, ενώ από το 2019 έως το 2021 έπαιζε στην G League και τους Όστιν Σπερς. Γενικά το πρόγραμμα των Σπερς στην G League είναι αξιόλογο, απ' αυτό άλλωστε ήλθε προσφάτως στην Ελλάδα κι ο Νέιτ Ρένφρο στον ΠΑΟΚ (και τώρα εξετάζει πολύ καλές -οικονομικά- προτάσεις από το εξωτερικό, μετά τα 8 ματς του στον Δικέφαλο του Βορρά).

Στο βιογραφικό του Γουίλιαμς υπάρχει και το πρωτάθλημα του 2017 στο NCAA, όταν με το Νορθ Καρολάινα (με Τεό Πίνσον και Τζάστιν Τζάκσον) κέρδιζε με 71-65 το Γκονζάγκα (του Γουίλιαμς Γκος και του Κιλιάν Τιλί) στον τελικό. Ο νέος παίκτης της ΑΕΚ δεν είχε παίξει στον τελικό, καθώς από τον Φλεβάρη και μετά ήταν τραυματίας. Ωστόσο στη σεζόν είχε 6.2 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ ανά 23.7' σε 26 αγώνες (22 βασικός), όντας sophomore. Στα χρόνια που παίζει μπάσκετ, ο Γουίλιαμς ακροβατεί μεταξύ του παίκτη-ρόλου και του "πρώτου βιολιού" στις ομάδες του. Στο πρώτο καθεστώς έχει αποδείξει πως είναι αρκετάς ταιριαστός, όμως και πέρσι στην Ρόδο με παραπάνω αρμοδιότητες δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Τώρα το πως θα αξιοποιηθεί από την ΑΕΚ είναι μια εντελώς άλλη κουβέντα. Κι αυτό διότι πρέπει να δούμε συνολικά, στο τέλος του καλοκαιριού, τη στελέχωση των κιτρινόμαυρων στην περιφέρεια. Πάντως από μόνος του δεν μπορεί να πάει μια ομάδα πολύ ψηλά. Περισσότερο στήριγμα θα μπορούσε να είναι, για έναν άσο τύπου Κολόμ κι ένα τριάρι τύπου Ανγκόλα. Το προσόν του σχετίζεται περισσότερο με το ότι μπορεί να δώσει ουσιαστικά πράγματα στην επίθεση, χωρίς να απαιτεί άπειρες μπάλες. Στο στιλ δηλαδή του Ράουτινς, αλλά σε πιο φρέσκο, σύγχρονο κι όχι τόσο μονοδιάστατο.

Η ουσία, λοιπόν, είναι πως πρόκειται για έναν εξελίξιμο παίκτη που μπορεί με την βοήθεια του Καντζούρη να προχωρήσει κι άλλο. Η ΑΕΚ έχει υψηλούς στόχους κι η πίεση της είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη που υπάρχει στον Κολοσσό. Ο Γουίλιαμς είναι καινούργιος σε αυτήν την διαδικασία. Επίσης ο Δικέφαλος είναι στο BCL - και τα παιχνίδια εκεί θα αποτελέσουν πολύ καλές ευκαιρίες για τον παίκτη. Η αρχή που κάνει στο μεταγραφικό παζάρι η ΑΕΚ είναι θετική, με τον Γουίλιαμς να προστίθεται στον υπάρχοντα κορμό Ελλήνων (Φλιώνη, Πετρόπουλο, Φιλιππάκο, Μαυροειδή). Η (δύσκολη) παραμονή του Ανγκόλα -με δεδομένη την απόκτηση του Γουίλιαμς- θα ήταν ευχής έργον για την Ένωση, αφού φαίνεται να αλληλοσυμπληρώνονται αγωνιστικά στο "2" και το "3". Τα υπόλοιπα για τον σχεδιάσμο της Ένωσης, εν καιρώ.

Όχι εύκολο, αλλά ούτε κι ακατόρθωτο

Σε ο,τι αφορά την πρόσφατη κλήρωση του BCL, η ελληνική ομάδα έμαθε πως θα βρεθεί στον ίδιο όμιλο (Group B) με τις Καρσίγιακα, Μπον και Ρέτζιο Εμίλια. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει αγωνιστική ανάλυση για το επίπεδο των τριών αντιπάλων, αφού ο σχεδιασμός τους τρέχει και τα ρόστερ τους είναι υπό κατασκευή, όμως μια πρώτη εικόνα μπορούμε να την έχουμε. Η λογική υπαγορεύει πως η πρώτη θέση του ομίλου θα είναι δύσκολη υπόθεση -για οποιαδήποτε ομάδα- ενώ οι αντίστοιχες δύο που οδηγούν στα play-ins είναι σαφώς πιο εφικτές για την ΑΕΚ. Οι κιτρινόμαυροι πέρσι τερμάτισαν 4οι σε όμιλο με Τρεβίζο, Φάλκο και Ρίγα κι αποκλείστηκαν πρόωρα, επομένως ο στόχος για τη νέα σεζόν (θα πρέπει να) είναι να μην εγκαταλείψουν το ίδιο νωρίς την Ευρώπη.

Η Ρέτζιο Εμίλια είναι μια παραδοσιακή ιταλική ομάδα στα κύπελλα Ευρώπης την τελευταία δεκαετία: πέρσι έφτασε ως τους τελικούς του FEC με MVP τον πολύπειρο Τσιντσιαρίνι και σημαντικούς παίκτες όπως ο Στράουτινς, ο Ολισεβίτσιους κι ο Μικαέλ Χόπκινς, ενώ το 2014 είχε κατακτήσει το EuroChallenge. Στο μεσοδιάστημα έπαιξε τρεις φορές στο EuroCup κι ακόμη μια στο FEC. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν 7η στην ιταλική Λίγκα (η καλύτερη της θέση μετά το 2017 όπου ήταν 6η) και γενικώς έδειξε να επανέρχεται σε καλύτερο επίπεδο, αφήνοντας πίσω της την μετριότητα των προηγούμενων χρόνων.

Η Μπον είναι επίσης μια ομάδα με διαχρονικότητα στην Γερμανία. Από το 1997 είναι αδιάκοπα στην Bundesliga κι έχει βρεθεί 20 σεζόν στην Ευρώπη. Έπειτα από ένα διετές break, βρίσκεται και πάλι στο BCL. Στην τελευταία της συμμετοχή, τη σεζόν 2019-20, είχε αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στους "16", φεύγοντας με sweep από την διοργάνωση. Πέρσι τερμάτισε 2η στο γερμανικό πρωτάθλημα (1η Άλμπα, 3η Μπάγερν) και στα playoffs αποκλείστηκε στα ημιτελικά στο Game 5 από τη Μπάγερν. Ο καλύτερος της παίκτης, ο Πάρκερ Τζάκσον-Κάρτραϊτ, πήρε προ ημερών μεταγραφή για την Βιλερμπάν. Στο τιμόνι της είναι ο Τόμας Ιισάλο, ένας 39χρονος Φινλανδός που είχε φτιάξει το όνομα του στους Μέρλινς κι αναμφβίβολα αποτελεί ένα hot όνομα για το μέλλον.

Τέλος, η Καρσίγιακα -7η πέρσι στην Τουρκία- κάθε χρόνο πηγαίνει βαθιά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ('21 τελικό BCL, '20 ημιτελικά FEC, '19-'18-'17 προημιτελικά BCL), εκτός από τη σεζόν 2021-22. Η ομάδα του Ουφούκ Σαρίτσα είναι πάντοτε υπολογίσιμη, έχοντας και μεγάλα μπάτζετ (πρόσφατα απέκτησε τον Έρικ ΜακΚόλουμ). Σε επίπεδο ρόστερ αλλά και δεδομένης της καυτής της έδρας, μάλλον θα είναι ο πιο σκληρός αντίπαλος της ΑΕΚ. Υπάρχει εμπειρία, μπορεί να προσελκύσει ποιοτικούς κι έμπειρους Αμερικανούς, ενώ πρόκειται και για μια ομάδα που ανέκαθεν αντιμετωπίζει με τεράστια σοβαρότητα τις ευρωπαϊκές της συμμετοχές, κυνηγώντας εδώ και χρόνια την διάκριση.

Πολλά, λοιπόν, θα εξαρτηθούν από την ίδια την ΑΕΚ. Οι μεταγραφές που θα κάνει θα κρίνουν -ως ένα βαθμό- και το αν θα είναι φαβορί ή αουτσάιντερ στο γκρουπ. Ο όμιλος είναι πολύ ανταγωνιστικός και... ρευστός κι ακόμη κι οι θέσεις των play-ins δεν θα ήταν άσχημες, με αυτά τα δεδομένα. Εξάλλου, η ΑΕΚ έχει δημιουργήσει ισχυρό πρεστίζ στο BCL (το κατέκτησε το '18, πήγε τελικό το '20, ενώ το '19 έπαιξε στα προημιτελικά) και σίγουρα και στα μάτια των αντιπάλων της δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα. Είναι μια διαδικασία έξι αγώνων κι η ΑΕΚ θα πρέπει να κάνει "όπλο" της το Κλειστό των Άνω Λιοσίων, το οποίο δεν εκμεταλλέυτηκε πέρσι, για να κυνηγήσει την πρόκριση. Η αποστολή είναι ζόρικη, όχι όμως κι ακατόρθωτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στον κάδο της ανακύκλωσης Hands up »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely