Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 12:11

Ο Γκούντγουιν ξεπερνά κάθε προσδοκία

Από :

Ήταν φανερό από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια της σεζόν πως ο Τσεβέζ Γκούντγουιν έχει τα φόντα για να ξεχωρίσει στην Ελλάδα. Το δείγμα μεγάλωσε κι ο rookie ψηλός του Άρη αποδεικνύεται πως είναι κάτι παραπάνω από λίρα εκατό, τη στιγμή που οι Κίτρινοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν -αγωνιστικά- τον Ντάνζελ Πιουριφόι.

Ένα από τα πρόσωπα της σεζόν για τον Άρη είναι χωρίς αμφιβολία ο Τσεβέζ Γκούντγουιν. Ένας rookie ψηλός που το καλοκαίρι ελάχιστοι γνώριζαν. Οι παραστάσεις του, άλλωστε, περιορίζονταν αποκλειστικά και μόνο σε κολλεγιακό επίπεδο (Charleston, Wofford USC) και στα 24 του είχε έρθει η ώρα για την αναζήτηση του πρώτου του επαγγελματικού συμβολαίου. Ο Γιάννης Καστρίτης τον επέλεξε για τη frontline του Άρη στις αρχές Αυγούστου κι έκτοτε ο Γκούντγουιν φροντίζει να απασχολεί μόνο θετικά το ελληνικό κοινό. Είναι ακόμη μια low budget ανακάλυψη του Έλληνα τεχνικού, ο οποίος είναι γνωστό πως έχει μεγάλο ποσοστό ευστοχίας στις επιλογές "ψαγμένων" ξένων παικτών, ιδίως σε ο,τι αφορά τα χαμηλά -οικονομικά- στρώματα της αγοράς.

Ο Γκούντγουιν θεωρητικά θα ήταν ο δεύτερος σέντερ του Άρη πίσω από τον πολύπειρο Βασίλη Καββαδά, όμως με το... καλημέρα στη σεζόν ο Αμερικανός εξελίχθηκε στη νο.1 επιλογή. Λίγο οι συχνοί τραυματισμοί που δεν έχουν επιτρέψει στον Καββαδά να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης με διάρκεια και λίγο η ταχύτατη προσαρμογή του Γκούντγουιν στα νέα δεδομένα, έθεσαν τον δεύτερο σε θέση ισχύος στην γραμμή κρούσης στο ξεκίνημα. Ενώ στη συνέχεια, με το πέρασμα των μηνών, ο Γκούντγουιν εδραιώθηκε ως πρώτος, συνεχίζοντας με σταθερότητα τις υψηλές πτήσεις στην Basket League. Η ουσία είναι πως ο Άρης, για άλλη μια σεζόν επί Καστρίτη, βρίσκει οικονομικό σέντερ (ο Γκούντγουιν αμοίβεται με 40-50 χιλ.) με προοπτική, που αποδίδει σαν... παίκτης 200 χιλιάδων. Συνέβη και πέρσι με τον Σακούρ Τζούστον που το καλοκαίρι πήρε υπερδιπλάσιο συμβόλαιο στο Περιστέρι σε σύγκριση με αυτό που είχε λαμβάνειν στη Θεσσαλονίκη.

Mr. Double Double

Το απόγευμα του Σαββάτου (4/2) ο Τσεβέζ Γκούντγουιν συμπλήρωσε αισίως 14 συμμετοχές στην εφετινή Basket League, έχοντας χάσει μόνο ένα παιχνίδι - εκείνο κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο νεαρός σέντερ συχνά κυριαρχεί στην ρακέτα κι αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα και στη στατιστική του, καθώς μετρά πια έξι double double. Πέραν του σκορ που παρέχει με συνέπεια στον Άρη (12,5π., 61% διπ., 51% βολ.), ο Γκούντγουιν παρουσιάζει κι αξιοσημείωτη έφεση στον τομέα των ριμπάουντ, καταγράφοντας 8,6 κατά μέσο όρο κι 121 συνολικά (62 αμυντικά, 59 επιθετικά).

Εξάλλου, συνήθως τα double double του Γκούντγουιν συνοδεύονται κι από νίκες των Κιτρίνων. Στα φρέσκα κουλούρια, οι 16 πόντοι και τα 19 ριμπάουντ με την ΑΕΚ (74-64), όχι μόνο συνιστούν μια εντυπωσιακή και σπάνια επίδοση, αλλά έχουν κι ουσία: ο Γκούντγουιν ήταν "αματσάριστος" για τους αντιπάλους του, παίζοντας παράλληλα και για τους απόντες (Καββαδά, Σανόγκο). Ακόμη, είχε 19/10 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στον Παναθηναϊκό (69-65), αλλά και 18/10 στα Λιόσα κόντρα στην Ένωση (63-76).

Στη Νίκαια με τον Ιωνικό (90-97) τελείωσε με 18/10 και στο Αλεξάνδρειο με τον Απόλλωνα (70-57) ήταν ξανά "διπλός" με 10/10. Η μόνη φορά που ο Άρης δεν τα κατάφερε σε βραδιά double double του Γκούντγουιν (16/14) ήταν εντός έδρας απέναντι στον Ολυμπιακό (66-83). Ο 25χρονος, με τα 6 double double του, προσπέρασε τον Τζέιμς Κέλι που πέρσι είχε σημειώσει 5 σε 14 αγώνες, ενώ προσεγγίζει τα 7 του Σακούρ Τζούστον (σε 25 αγώνες). Οι προκάτοχοι του πέτυχαν στη Θεσσαλονίκη και δεν ήταν εύκολο να μπει στα παπούτσια τους. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα πηγαίνει περίφημα κι ανεβάζει διαρκώς τις μετοχές του.

Για την ιστορία, τα έξι double double του Γκούντγουιν στις... λεπτομέρειες δεν έγιναν οκτώ, αφού με Καρδίτσα (15/9) και Λαύριο (14/9) του έλειψε απλώς ένα ριμπάουντ.

Ενέργεια που ταιριάζει στο Παλέ

Είναι αλήθεια πως ο Γκούντγουιν έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, παρότι η σεζόν έχει ακόμη αρκετό δρόμο. Το αγωνιστικό προφίλ του δε, είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει στα μάτια των φίλων του Άρη, άσχετα με το τι αριθμούς καταγράφει. Ένας μαχητικός ψηλός που παίζει πάνω απ' όλα για το καλό του συνόλου, καταθέτοντας άφθονη ενέργεια στο παρκέ σε κάθε ματς. Τα συνεχόμενα σολντ άουτ στο Αλεξάνδρειο γίνονται γιατί ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθεια. Ναι, τα αποτελέσματα ωθούν το κοινό να σπεύσει στο γήπεδο, όμως η στήριξη ξεκινά από τη φυσιογνωμία του συνόλου σε πιο απλές καταστάσεις του παιχνιδιού. Όπως ένα κλέψιμο, μια βουτιά ή την διεκδίκηση ενός ριμπάουντ. Ο Άρης έχει φέτος πολλούς παίκτες που ταιριάζουν στην παραπάνω φιλοσοφία του Γιάννη Καστρίτη κι ο Γκούντγουιν φυσικά είναι ένας από αυτούς.

Ένας τρομερά αθλητικός σέντερ που το καλοκαίρι θα έλεγε κανείς, βλέποντας τον σε πλατφόρμες σκάουτινγκ, πως ίσως του λείπουν κάποια μυϊκά κιλά. Για την ώρα, στην ελληνική Λίγκα, δεν δείχνει να δυσκολεύεται. Πολύ καλός στο pick and roll και με ισορροπία μεταξύ των όσων κάνει σε άμυνα κι επίθεση. Επίσης, πιθανώς να αναρωτιόταν κάποιος αν ένας τόσο άγουρος-άπειρος ψηλός, θα μπορούσε να σταθεί για πολλά λεπτά σε παρκέ όπως τα ελληνικά, όπου η τακτική δίνει και παίρνει. Ο Γκούντγουιν έχει υπερκεράσει κι αυτόν τον ενδοιασμό, αφού βλέπουμε έναν οξυδερκή αθλητή με αρκετά καλή αντίληψη, σωστές τοποθετήσεις και συνέπεια στην εκτέλεση των όσων του ζητά ο Καστρίτης. Αν υπάρχουν κενά στο παιχνίδι του; Φυσικά και υπάρχουν. Δεν μιλάμε -ακόμη- για έναν απόλυτα ολοκληρωμένο παίκτη. Μη ξεχνάμε ότι διανύει μόλις τον έκτο του μήνα στο επαγγελματικό μπάσκετ και τα περιθώρια βελτίωσης σαφώς κι υπάρχουν.

Κάποια λάθη -είτε πρόκειται για μια κακή πάσα, ένα τσάμπα φάουλ, ένα ανεπιτυχές μαρκάρισμα- είναι βέβαιο πως θα γίνουν. Το ζήτημα είναι πως ο Γκούντγουιν παρουσιάζει πρόοδο και σε περίπτωση που απουσιάσει από κάποιο ματς, το κενό δεν καλύπτεται για τον Άρη. Ένας παίκτης που το καλοκαίρι μπορούσε να θεωρηθεί υποστηρικτική λύση για τον βασικό (Καββαδά), κατάφερε να γίνει απαραίτητος. Και μάλιστα σε μια θέση όπου ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπάσκετ πονά, καθώς δεν βρίσκεις εύκολα καλούς ψηλούς. Γι' αυτό, εφόσον κλείσει ανάλογα τη σεζόν, το καλοκαίρι θα συλλέξει αρκετό ενδιαφέρον.

Αντί επιλόγου, ο Ντάνζελ Πιουριφόι

Μεσούσης της περασμένης εβδομάδος, ο Άρης έκλεισε τον Ντάνζελ Πιουριφόι, προκειμένου να καλύψει το κενό του τραυματία Ίσμαελ Σανόγκο. Ο Αφρικανός φόργουορντ-σέντερ θα λείψει για ενάμιση μήνα και σαφέστατα πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για τους Θεσσαλονικείς που χάνουν για καιρό έναν εξαιρετικό αμυντικό και hustler (5,9π., 5,8ριμπ., 1,1κλ., 0,6κοψ.). Ο Γιάννης Καστρίτης εντόπισε στην Πορτογαλία κάτι αρκετά κοντίνο στον Σανόγκο, με βάση πάντοτε και το (χαμηλό) διαθέσιμο μπάτζετ.

Ο Πιουριφόι, στα 27 του χρόνια και με ύψος 2,01μ., ήρθε στη Μακεδονία από την Πόρτο (όπου ήταν back-up του Μάικλ Φίνκε), για να προσφέρει με την αθλητικότητα του, ως ένας stretch ψηλός με αρκετά τρίποντα (13/39 φέτος, 33%), έφεση στις φάσεις στο τρανζίσιον και σχετικά καλές επιδόσεις στα ριμπάουντ. Δεν μιλάμε για το κορυφαίο ταλέντο, αλλά για έναν ρολίστα με πολύ δυνατό κορμί, έναν παίκτη εργάτη, που επίσης μπορεί να υποστηρίξει παιχνίδια αντοχών και κατάθεσης ενέργειας. Ο Πιουριφόι δεν θα μπερδέψει τη χημεία του Άρη, αντίθετα θα προστεθεί στη μηχανή για τις πιο "βρώμικες" δουλειές, σαν αυτές που έκανε ο Σανόγκο. Ο 26χρονος Αφρικανός βέβαια έχει δοκιμαστεί σε καλύτερο επίπεδο (διεθνής με την Ακτή Ελεφαντοστού, 77 αγώνες καριέρας σε Serie A, G League και Α1) σε σχέση με το πορτογαλικό πρωτάθλημα και μένει να δούμε αν οι χαμηλές παραστάσεις του Πιουριφόι (36 αγώνες καριέρας σε Πόρτο, Γκιμαράες) θα τον δυσκολέψουν στα μέρη μας.

Ο Πιουριφόι μέτρησε φέτος 3.1 πόντους κι 1.7 ριμπάουντ ανά 9' κατά μ.ο. σε 9 αγώνες του FIBA Europe Cup, ενώ εντός Πορτογαλίας κατέγραψε 6.4 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ ανά 16' σε 9 αγώνες. Η συγκομιδή του είναι χαμηλή γενικά, αλλά από την άλλη όχι κι άσχημη αναλογικά με τα λίγα λεπτά συμμετοχής. Βέβαια ας μην παραβλέψουμε ότι σε επίπεδο αριθμών, ούτε ο Σανόγκο ξεχωρίζει στον Άρη, με τη συνεισφορά του συχνά να μην αποτυπώνεται στη στατιστική. Είναι τέτοια η φύση των συγκεκριμένων ψηλών και κατ επέκταση των ρόλων τους στις ομάδες που οι αριθμοί είναι εντελώς σχετικοί. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αντικατάσταση και θέλουμε να δούμε πόσο "καρμπόν" του Σανόγκο θα αποδειχθεί ο Πιουριφόι στο παρκέ.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely