Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 12:49

Οι 32 και το δράμα

Από :

Η διαδικασία των παραθύρων της FIBA ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις 30+2 ομάδες να κλείνουν τις θέσεις τους για το παγκόσμιο κύπελλο του ερχόμενου καλοκαιριού. Αρκετές εκπλήξεις, πρώτες προκρίσεις και δράμα μέχρι την τελευταία αγωνιστική χαρακτήρισαν τη διαδικασία αυτή. Ας δούμε όμως τι έγινε με βάση τις επιμέρους περιφέρειες.

Ευρώπη

Οι περισσότερες ομάδες που θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο έρχονται φυσικά από την Ευρώπη. Συνολικά 12 πήραν την πρόκριση από τη διαδικασία. Λετονία κι Ελλάδα είχαν προκριθεί από τον πρώτο όμιλο του δεύτερου γύρου ήδη από τα προηγούμενα παράθυρα, ενώ η Σερβία κέρδισε τον τελευταίο αγώνα με την Μεγάλη Βρετανία κι έκλεισε τη θέση της στο ραντεβού του καλοκαιριού. Χαιλάιτ του ομίλου η ανατροπή κι η νίκη της Εθνικής επί της Σερβίας στα Λιόσια.

Στον δεύτερο όμιλο, η κατάσταση είχε ξεκαθαρίσει από τον Νοέμβριο και Φινλανδία, Γερμανία και Σλοβενία είχαν ήδη περάσει. Ο τρίτος όμιλος είχε περισσότερο δράμα, καθως Μαυροβούνιο, Ουγγαρία και Βοσνία διεκδικούσαν την τρίτη θέση, μετά από τις Γαλλία, Λιθουανία, που είχαν επιβεβαιώσει πως ήταν τα φαβορί. Τελικώς το Μαυροβούνιο επικράτησε στον τελευταίο αγώνα της, απογοητευτικής στα παράθυρα, Τσεχίας κι έτσι η παρέα του Νικόλα Βούτσεβιτς θα βρεθεί το καλοκαίρι στο παγκόσμιο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως στα ευρωπαϊκά παράθυρα ήταν στον τελευταίο όμιλο, καθώς εκτός από τις Ισπανία κι Ιταλία που είχαν προκριθεί, η τρίτη θέση θα κρινόταν την τελευταία αγωνιστική στην αναμέτρηση μεταξύ Γεωργίας κι Ισλανδίας στην Τιφλίδα. Με τους γηπεδούχους να έχουν μια νίκη περισσότερη, οι Ισλανδοί έπρεπε να κερδίσουν με 4 πόντους και να πάρουν την ισοβαθμία μετά την ήττα τους στο αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου. Σε έναν αγώνα με πάρα πολλή ένταση, η Ισλανδία είχε τον έλεγχο του αγώνα, αλλά δύσκολα μπορούσε να πάρει τη διαφορά που χρειαζόταν. Ένα καλάθι του Γκούντμουνσον δύο λεπτά πριν τη λήξη έστειλε τη διαφορά στους 4, αλλά Μακφάντεν και Σενγκέλια έκαναν ένα 5-0 στο έμπα του τελευταίου λεπτού. Το καλάθι+φάουλ του Χλίνασον επανέφερε την Ισλανδία στο +2 και στο παιχνίδι των βολών που ακολούθησε, η Ισλανδία είχε την ευκαιρία της. Στο σουτ της πρόκρισης η τύχη ήταν με τους Γεωργιανούς, οι οποίοι πανηγύρισαν έξαλλα την πρώτη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο κύπελλο.

Αμερική

Η μεγαλύτερη έκπληξη των παραθύρων και γενικότερα των προκριματικών γράφτηκε στην Μαρ ντε Πλάτα, όταν η πλήρης Αργεντινή αντιμετώπισε την Δομινικανή Δημοκρατία, σε έναν αγώνα όπου ο νικητής θα συντρόφευε τον Καναδά και την Βενεζουέλα στην τελική φάση. Η τριάδα Ντεκ/Λαπροβίτολα/Καμπάτσο έδωσε προβάδισμα 17 πόντων στα μέσα της τρίτης περιόδου, όμως οι Δομινικανοί ήταν ικανοί για όλα. Ο 19χρονος Ζαν Μοντέρο της Γκραν Κανάρια πήρε φωτιά, ο 36αρης Βίκτορ Λιζ έβαλε χειροπέδες στον Καμπάτσο και η διαφορά όχι απλά έπεσε, αλλά η Δομινικανή Δημοκρατία ισοφάρισε και μετά πέρασε μπροστά με 73-77 στο τελευταίο λεπτό. Οι Αργεντινοί λύγισαν και για πρώτη φορά από το 1982 η χώρα θα απουσιάσει από το τουρνουά.

Στον έτερο όμιλο, το Μεξικό κέρδισε την αδιάφορη Ουρουγουάη κι έκλεισε τη θέση του στο παγκόσμιο, ενώ το Πουέρτο Ρίκο με έξι σερί νίκες άφησε πίσω το μέτριο ξεκίνημα του και ήταν απροβλημάτιστο στην πρόκριση του. Η Βραζιλία χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την τελευταία αγωνιστική, όμως δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει τις ήδη πρώτες ΗΠΑ, στο τελευταίο παιχνίδι και να πάρει την πρόκριση ως η καλύτερη τέταρτη των δύο ομίλων.

Αφρική

Σε μια περίεργη συνθήκη, οι δύο όμιλοι της δεύτερης φάσης των προκριματικών έφεραν πολλές εκπλήξεις, καθώς δύο χώρες πήραν για πρώτη φορά την πρόκριση, ενώ παραδοσιακές δυνάμεις έμειναν εκτός. Σενεγάλη, Τυνησία και Νιγηρία αποκλείστηκαν πριν καν την τελευταία αγωνιστική, ενώ το Πράσινο Ακρωτήρι του Έντι Ταβάρες έγραψε ιστορία, παίρνοντας για πρώτη φορά την πρόκριση ως η καλύτερη τρίτη των ομίλων. Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού κι Αίγυπτος επίσης πήραν την πρόκριση, όμως ιδιαίτερη αξία έχει η εμφάνιση του Νοτίου Σουδάν στις πέντε χώρες που πήραν την πρόκριση.

Το Νότιο Σουδάν, υπό την καθοδήγηση του μεγαλυτερου αθλητή της χώρας, Λουολ Ντενγκ, που έχει αναλάβει τη θέση του προέδρου και με.τον πρώην βοηθό των Νετς, Ρόγιαλ Άιβι στη θέση του προπονητή, πήρε μια ιστορική πρόκριση, στην πρώτη της μόλις συμμετοχή σε προκριματικά. Στην ξέφρενη πορεία της προς τα γήπεδα της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων, η ομάδα έκανε 11 ήττες και μόλις μία ήττα από τη Σενεγάλη στο Ντακάρ. Με σταρ τον Μαγιόκ Ντενγκ της Σολέ και τον Νόνι Ομότ της G-League, το Νότιο Σουδάν έχει ίσως τη σημαντικότερη ιστορία που βγήκε στη διαδικασία των προκριματικών.

Ασία/Ωκεανία

Με τις ομάδες της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων να έχουν ήδη προκριθεί ως διοργανωτές, το τουρνουά της Ασίας/Ωκεανίας είχε περιορισμένες θέσεις στο φετινό τουρνουά, σε σχέση με τις συνήθεις οκτώ που δικαιούνταν οι δύο περιφερειακές ομοσπονδίες.

Τα φαβορί επικράτησαν σε όλα κι έτσι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Ιράν, Ιορδανία και Λίβανος θα συντροφεύσουν τις δύο διοργανώτριες στην τελική φάση.

Η κλήρωση των οκτώ ομίλων του Παγκοσμίου κυπέλλου θα γίνει στις 23 Απριλίου στην Κεζόν των Φιλιππίνων, ενώ τα γκρουπ δυναμικότητας θα γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι ΗΠΑ θα παίξουν τους αγώνες στους ομίλους στις Φιλιππίνες, η Σλοβενία στην Ιαπωνία κι ο Καναδάς στην Ινδονησία. Η διοργάνωση θα γίνει από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely