Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 16:38

Ο Καμπατζά και η προοπτική της Ευρωλίγκα

Από :

Λίγο τα πρόσφατα δημοσιεύματα από τη Τουρκία που τον θέλουν να μετακομίζει το προσεχές καλοκαίρι στην Euroleague και την Αναντολού Εφές και λίγο η έρευνα των GMs του BCL κατά την οποία είναι ο καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τον ελπιδοφόρο Σαντίκ Εμίρ Καμπατζά της Γαλατασαράι.

Σε οκτώ μήνες από σήμερα, τον Δεκέμβριο του 2023 δηλαδή, ο Καμπατζά θα είναι 23 ετών. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Τούρκος ψηλός (2.07μ.) έχει παρουσιάσει ήδη ένα ουσιώδες δείγμα των δυνατοτήτων του εντός κι εκτός των γειτονικών τειχών. Εξάλλου, 103 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία, 80 στην δεύτερη, 34 στα κύπελλα Ευρώπης και κοντά στις 20 εμφανίσεις με την Εθνική Τουρκίας, σε 6 επαγγελματικές σεζόν, συνιστούν έναν μεγάλο αριθμό αγώνων που μπορούν να σου υποδείξουν πάνω-κάτω τι παίκτης είναι.

Ας μη σταθούμε όμως στα βρεφικά και νηπιακά χρόνια της καριέρας του. Το καλοκαίρι του 2023 ο Καμπατζά είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι παίκτης Euroleague, αφού δημοσιεύματα από τη Τουρκία μετέδιδαν πρόσφατα πως η Γαλατά συμφώνησε με την Εφές για την παραχώρηση του. Ως γνωστόν κάθε χρόνο οι ελίτ τουρκικές ομάδες μαζεύουν κάποιους γηγενείς παίκτες (τους έχουν ανάγκη για τις εγχώριες υποχρεώσεις), οι οποίοι λειτουργούν καθαρά υποστηρικτικά μέσα στη σεζόν κι εξαιρετικά σπάνια φτάνουν να κατέχουν εξέχοντες ρόλους. Ο Καμπατζά δείχνει να ξεφεύγει από αυτόν τον μέσο όρο, μιας κι η προοπτική του είναι ομολογουμένως για κάτι παραπάνω. Θα πάει δηλαδή στην Εφές και θα παίξει βασικός αμέσως; Σαφώς κι όχι, όμως δείχνει να έχει το πακέτο για να γίνει σταδιακά γρανάζι της και στην Euroleague - αν κι η μετάβαση αυτή δεν είναι καθόλου απλή κι απαιτείται χρόνος. Είναι ενδεικτικό πως η πρόσφατη έρευνα των GMs των ομάδων του BCL τον ανέδειξε ουσιαστικά σε κορυφαίο νέο παίκτη της διοργάνωσης. Για την ακρίβεια, το ερώτημα ήταν "Ποιος παίκτης κάτω των 22 ετών θα είναι καλύτερος σε πέντε χρόνια;", με τον Καμπατζά να συλλέγει μια στις τέσσερις ψήφους (25%). Πίσω του έμειναν, αμφότεροι με 17%, ο Ολλανδός διεθνής άσος της Οστάνδης, Βαν ντερ Βούρστ ντε Βρις, μαζί με τον Μπερκέ Μπουγιουκτουντσέλ της Τόφας. Ο Καμπατζά είχε φέτος 9.4 πόντους, 3.8 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 33% στο τρίποντο σε 12 παιχνίδια, παίζοντας κατά μέσο όρο περίπου 25 λεπτά και με την αξιολόγηση του να αγγίζει τις 10 μονάδες.

Η Γαλατά του Ανδρέα Πιστιόλη έφτασε ως τους «16» στην Ευρώπη, όπου αντιμετώπισε μεταξύ άλλων και την ΑΕΚ. Ο νεαρός Τούρκος είχε 7 διψήφια ματς και λειτουργούσε ως φόργουορντ-σέντερ που με τα stretch χαρακτηριστικά του άνοιγε το γήπεδο. Στην εγχώρια Λίγκα, όπου οι αγώνες είναι περισσότεροι, ο Καμπατζά σημειώνει 11.5 πόντους, 3.9 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 38% στο τρίποντο σε κάτι λιγότερο από 27 λεπτά, σε 22 ματς. Και στις δύο διοργανώσεις, καταγράφει αριθμούς καριέρας, ανταποκρινόμενος παράλληλα και στον μεγαλύτερο ρόλο που είχε μέχρι σήμερα. Έχει κάνει μάλιστα το step up σε μια σεζόν που τα πράγματα πηγαίνουν επιεικώς μέτρια για την ομάδα της Πόλης, η οποία αυτή τη στιγμή είναι 8η στην BSL με 10-13 και καθόλου σίγουρη για την post-season, ενώ κι η μη συμμετοχή της στα playoffs του BCL θεωρήθηκε αποτυχία, αναλογικά με το μπάτζετ και τις πάντα υψηλές προσδοκίες της. Ο Καμπατζά πάντως είναι από αυτούς που ξεφεύγουν της μετριότητας. Έχει μεν τα σκαμπανεβάσματα του, όπως κι όλοι μέσα στην ομάδα, αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για παίκτη που έχει καταφέρει να εξελιχθεί φέτος, στο μέτρο του δυνατού, σε ένα μπερδεμένο σύνολο που θα έλεγε κανείς πως στερείται χημείας.

Ως προς τα χαρακτηριστικά του, ο Καμπατζά ξεχωρίζει για το αξιοπρεπέστατο μακρινό του σουτ (34,2% ποσοστό καριέρας σε όλες τις διοργανώσεις), ενώ κι ως πασέρ (1.3 ασίστ ανά παιχνίδι την τελευταία διετία) ξεπερνά το μέσο όρο, αναλογικά πάντα και με το ύψος και τη θέση του. Επίσης είναι αρκετά οξυδερκής κι έχει ποιοτικό παιχνίδι στο λόου ποστ (κυρίως ως σκόρερ), αλλά... μισό λεπτό να το ισορροπήσουμε γιατί με όλα τα παραπάνω φτιάξαμε το προφίλ ενός παίκτη του 1+ εκατομμυρίου. Δεν είναι ακόμη τόσο αυτόφωτος, κοινώς χρειάζεται αρκετά να δουλέψει καλά η ομάδα για να φανεί κι εκείνος στην επίθεση. Ακόμη, ούτε ο κορυφαίος αθλητής είναι και κατ επέκταση ούτε κι αμυντικός. Σίγουρα το να ανταποκριθεί απέναντι σε αντιπάλους Euroleague θα είναι μια αμυντική πρόκληση για τον ίδιο, ενώ σαφέστατα δεν έχει και τις τεράστιες παραστάσεις απέναντι σε ελίτ αντιπάλους.

Σε τελική ανάλυση, όμως, τα θετικά υπερτερούν στην παρούσα φάση, τουλάχιστον όσον αφορά το να δοκιμαστεί στο παραπάνω «στρώμα». Φενέρ, Εφές, Καρσίγιακα, Τουρκ Τέλεκομ, Ντενιζλί και Μπουγιουκτσεκμετζέ βρίσκονται είτε ψηλότερα είτε στην ίδια θέση με την Γαλατασαράι στο τουρκικό πρωτάθλημα, ωστόσο καμία απ' αυτές δεν έχει γηγενή παίκτη διψήφιο και γενικώς με την επίδραση του Καμπατζά στο ρόστερ της. Ο Καμπατζά συνδυάζει καλό επίπεδο ετοιμότητας, νεαρή ηλικία και περιθώρια εξέλιξης, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν θα περίσσευαν σε καμία ομάδα (μέγεθος, τρίποντο). Δεν είναι δηλαδή «ακόμη ένας γηγενής γκαρντ», αλλά ένας «γηγενής ψηλός που σουτάρει», με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και πόσο περιορισμένη είναι η δεύτερη δεξαμενή.

Η εκτίμηση μου είναι πως το timing είναι καλό για τη μετακόμιση του στην Euroleague και δη για μια ομάδα της χώρας του που κάνει πρωταθλητισμό. Κι η Γαλατά είναι μια τεράστια ομάδα με άφθονη πίεση, όμως δεν κάνει πρωταθλητισμό εδώ και κάμποσα χρόνια. Παρατηρούσα σχόλια των φίλων της «Τσιμπόμ» στο Τουίτερ που ναι μεν σημείωναν πως θα επρόκειτο για τεράστια απώλεια αγωνιστικά, παραδέχονταν δε πως για τον ίδιο τον αθλητή θα ήταν μια θετική εξέλιξη. Σα να λέμε «του αξίζει», ύστερα από μια τετραετία προόδου (από μια χρονιά σε Μπάνβιτ και Μπεσίκτας και δύο στη Γαλατά) που μοιάζει με κύκλο που κλείνει, ανάλογο με εκείνο του πρώην συμπαίκτη του, Σεμούς Χαζέρ (24χρ.), που από πέρσι βρίσκεται στη Φενέρμπαχτσε και θεωρείται πια «πρωτοκλασάτος γηγενής». Έτσι κι ο Καμπατζά στο σήμερα, με τα συν και τα πλην του, αναμένει την δική του ευκαιρία, η οποία μη παραβλέπουμε πως θα τον ανταμείψει και σε οικονομικό επίπεδο (όπως και τον σύλλογο της Γαλατασαράι, καθώς θα εισπράξει αποζημίωση για να τον αποδεσμεύσει).

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely