Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 12:09

H AEK αδίκησε τον εαυτό της

Aπό :

Στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, οι παίκτες της ΑΕΚ πάτησαν πόδι στο παρκέ βρισκόμενοι με την πλάτη στον τοίχο. Το ισχνό 64-55 του πρώτου προημιτελικού στα Ιεροσόλυμα αρκούσε για να δώσει το ροζ φύλλο στη Χάποελ, κάτι που η ΑΕΚ αρνήθηκε πεισματικά να διεκδικήσει ως και τα τελευταία λεπτά του αγώνα. Επομένως, για τον Ηλία Καντζούρη και τους παίκτες του άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη δεν υπήρχε στο μυαλό τους. Και το πέτυχαν.

Η ΑΕΚ, αν και άργησε σχεδόν δέκα αγωνιστικά λεπτά να μπει στο κλίμα του αγώνα, έκτοτε πήρε τα ηνία και δεν τα άφησε ποτέ. Χρειάστηκε ένα αφυπνιστικό τάιμ αουτ του κόουτς και ένα μεγάλο σουτ του Φλιώνη στο τέλος της πρώτης περιόδου για να εφαρμοστεί το πλάνο του προπονητικού τιμ, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η εξαιρετική άμυνα στην δεύτερη περίοδο, όταν η ΑΕΚ δέχτηκε τους λιγότερους πόντους της, έδωσε φτερά στα πόδια των παικτών της, που σε κάθε ευκαιρία άνοιγαν τον αιφνιδιασμό για εύκολους πόντους. Επίσης, οι πολλές επαφές που απαιτούσε από τους παίκτες του ο κόουτς της ΑΕΚ αποσυντόνισαν τους γκαρντ των φιλοξενούμενων. Η Χάποελ υποχρεώθηκε σε 17 λάθη για 16 ασίστ, ένα από τα σημεία-κλειδιά στο ματς.

Ο Αλεκσάνταρ Τζίκιτς έψαξε τρόπους να σταματήσει το σκοράρισμα της ΑΕΚ κυρίως με hedge out στην πρώτη pick n roll δράση, όμως ο Ηλίας Καντζούρης απάντησε με τον Οριόλα στο 4, και τους Φλιώνη, Κόνιαρη ως πρώτους χειριστές. Μετά το αρχικό πάγωμα της μπάλας από την άμυνα της Χάποελ, αυτή μεταφερόταν στον Λεμάρ, που περίμενε στην απέναντι πλευρά κι άμεσα έπαιζε με τον Οριόλα ή τον Μίτσελ, που δεν είχε πρόβλημα να αλλάξει πλευρά με την ρακέτα όλη δική του. Ο Λεμάρ διάβασε και τιμώρησε σχεδόν όλες τις ανισορροπίες στην άμυνα της Χάποελ, κι έστειλε την ΑΕΚ με προβάδισμα δέκα πόντων στα αποδυτήρια (47-37).

Κάπου εκεί το ματς άλλαξε χαρακτήρα για λόγο εξωαγωνιστικό. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου σημειώθηκαν επεισόδια, όταν μικρή μερίδα οπαδών της ΑΕΚ κινήθηκε κατά των περίπου 500 της Χάποελ, με τις συγκρούσεις να μεταφέρονται εκτός γηπέδου αυτή τη φορά κόντρα στα ΜΑΤ. Περισσότερα για αυτό στο κλείσιμο του κείμενου, ο λόγος που αναφέρεται εδώ είναι γιατί πρώτον καθυστέρησε το δεύτερο ημίχρονο και δεύτερον άλλαξε τον τρόπο που σφύριζαν οι διαιτητές. Ενώ στα πρώτα δύο δεκάλεπτα οι διαιτητές άφηναν τις επαφές, μετά την διακοπή αποφάσιζαν να τιμωρούν και την μικρότερη παράβαση.

Σαν αποτέλεσμα, η Χάποελ γύρισε την άμυνα της σε drop για να αποφύγει τα φάουλ κι ο Ακίλ Μίτσελ απέδειξε γιατί είναι ένας από τους τρεις καλύτερους σέντερ στο BCL. Είτε από το χαμηλό είτε από το ψηλό ποστ, ο Αμερικανός μοίραζε τη μπάλα στην weak side με τρόπο αριστουργηματικό. Η κυκλοφορία της ΑΕΚ βελτιώθηκε ακόμα παραπάνω, με τους Κόνιαρη και Μάιλς να βρίσκουν ελεύθερα σουτ, που εκμεταλλεύτηκαν πλήρως.

Όσο για τον Σπίντι Σμίθ, που στον πρώτο αγώνα πλήγωσε την ΑΕΚ με 20 πόντους; Αυτή τη φορά η κιτρινόμαυρη άμυνα ήταν πολύ καλά διαβασμένη. Ο κόουτς Καντζούρης έπαιξε ice στον γκαρντ της Χάποελ, ενώ ταυτόχρονα αρνήθηκε την πάσα στον έτερο γκαρντ της ομάδας είτε ήταν ο Κάρινγκτον είτε ο Μπράουν. Αναπόφευκτα η μπάλα πήγαινε στην weak side, εκεί που ήταν ο ομολογουμένως ασταμάτητος Λιβάι Ράντολφ. Οι 28 πόντοι του με 77% ποσοστό παιδιάς ήρθαν τόσο από το ένας εναντίον ενός, όσο κι από φάσεις που έκοβε από τη βασική γραμμή. Το θέμα είναι ότι αυτή η εμφάνιση δεν πόνεσε την ΑΕΚ, γιατί εξουδετέρωσε τους Σμιθ, Κάρινγκτον, Μπράουν και Κορνέλιους. Κοινώς, από έναν παίκτη δεν (ξανα)χάνεις. Το τελικό 94-78 ήρθε με ένα κιτρινόμαυρο κρεσέντο στα τελευταία 5 αγωνιστικά λεπτά.

Αυτή τη φορά, η ΑΕΚ κατάφερε να μείνει συγκεντρωμένη από νωρίς και να βρει σκορ από πολλές μονάδες, με 21 ασίστ μάλιστα. Πέρα από τον ανίκητο Λεμάρ και τον πανταχού παρόντα Μίτσελ, εξαιρετικός για άλλη μια φορά και ο Δημήτρης Φλιώνης με 13 πόντους 6 ασίστ και κάποια κρίσιμα σουτ ψυχολογίας. Οι Γιάνκοβιτς, Κόνιαρης και Οριόλα προσέφεραν πολύτιμα λεπτά και διαφορετικά στοιχεία στην ομάδα, τις στιγμές που φαινόταν να μπλοκάρει, ενώ και ο Βασίλης Ξανθόπουλος, στο κλείσιμο της τρίτης περιόδου, είχε την ψυχραιμία να καθοδηγήσει σωστά την επίθεση. Ο Μάιλς, που παραγκωνίστηκε στο πρώτο ημίχρονο λόγω φάουλ, ήταν άκρως αποδοτικός στο δεύτερο με 3/4 τρίποντα, όλα μεγάλα και κρίσιμα. Μοναδική παραφωνία ο Κένι Γουίλιαμς, που παρά το 1/6 εντός παιδιάς, έδωσε και κέρδισε αρκετές μάχες στο αμυντικό κομμάτι.

Στον αντίποδα η Χάποελ δεν παρουσίασε κάτι φοβερά διαφορετικό από την πρώτη αναμέτρηση, κι ο Τζίκιτς απέτυχε να εναρμονιστεί με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πιθανόν να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι φασαρίες στις εξέδρες επηρέασαν την ομάδα, καθώς οι άνθρωποι της θεωρούσαν δεδομένο ότι το γήπεδο θα εκκενωθεί πριν επιστρέψουν στο μπάσκετ. Η αλήθεια είναι όμως ότι η Χάποελ τακτικά είχε κλειδωθεί από νωρίς.

Η χθεσινή απόδοση του Δικέφαλου επιβεβαίωσε αυτό που πιστεύαμε οι περισσότεροι. Η ΑΕΚ αδίκησε σφόδρα τον εαυτό της στον πρώτο αγώνα. Από τους 58 πήγε στους 94 σε λίγες μόλις μέρες, με μερικές απλές προσαρμογές και πιο ψύχραιμο διάβασμα του αντιπάλου. Αυτή η Χάποελ δεν είναι φόβητρο για την ΑΕΚ, που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε χτυπήσει εκείνο το ματς και τώρα να πανηγύριζε την πρόκριση σε ένα ακόμα Final Four του BCL. Ας μην ξεχνάμε και την πορεία της για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Πέραν των τραυματισμών και των οικονομικών θεμάτων, πέρασε ως δεύτερη στους 8 από έναν δύσκολο όμιλο με τις Μάλαγα, Γαλατασαράι και Λιμόζ. Θα είναι πραγματικά κρίμα μια τέτοια χρονιά να σταματήσει εδώ, ακόμα κι αν μπήκε στο ζευγάρι ως η «χειρότερη» των δύο βάσει βαθμολογίας. Το θέμα είναι πως η σειρά θα κριθεί την Τετάρτη στο Ισραήλ, με την ατμόσφαιρα να αναμένεται τουλάχιστον εχθρική μετά τα όσα συνέβησαν στα Λιόσια. Θα είναι ένα ακόμα παιχνίδι δίχως αύριο, με την ΑΕΚ να έχει την ψυχολογία, καθώς μετέφερε το άγχος στον Τζίκιτς και τους παίκτες του.

Αντί επιλόγου, ας μείνουμε για λίγο στα τεκταινόμενα εκτός παρκέ, αλλά εντός γηπέδου. Η κατάσταση στο κλειστό μύριζε μπαρούτι από νωρίς. Ένα πανό που έγραφε «Πρωτεύουσα της Παλαιστίνης είναι τα Ιεροσόλυμα» και μια καμένη σημαία του Ισραήλ πυροδότησαν τις αντιδράσεις των οπαδών της Χάποελ, με την ένταση να αυξάνεται και να καταλήγει σε ρίψεις αντικειμένων και κροτίδων προς τους οπαδούς των φιλοξενούμενων. Οι διαιτητές του αγώνα ήθελαν να εκκενωθεί το κλειστό πριν συνεχιστεί η αναμέτρηση, κι ο μόνος λόγος που δεν συνέβη αυτό, είναι γιατί υπήρχαν φόβοι κλιμάκωσης των επεισοδίων. Κοινώς έμειναν όλοι μέσα, γιατί έξω ενδεχομένως να είχαμε πολύ άσχημη κατάληξη, επομένως πάλι καλά να λέμε που η ΑΕΚ νικούσε άνετα και ολοκληρώθηκε το ματς.

Το θέμα είναι πώς αποκαλούν εαυτούς ΑΕΚτσήδες όσοι έθεσαν σε κίνδυνο τον πιο σημαντικό αγώνα της ομάδας τους ως τώρα; Γιατί δεν μιλάμε για κάποια διαμαρτυρία ή μήνυμα, αυτό θα περνούσε και μόνο από το πανό και είναι απολύτως θεμιτό. Εδώ ήταν μια οργανωμένη και μερικώς πετυχημένη απόπειρα πρόκλησης επεισοδίων. Και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία, που η ΑΕΚ δέχτηκε ξανά bans από τη FIBA για οικονομικές εκκρεμότητες, κάτι που δεν θα βοηθήσει πιθανή χρηματική ποινή για τα επεισόδια. Χώρια οι επισκευές των ζημιών. Είναι λυπηρό τη στιγμή που γίνεται συνεχής προσπάθεια να κρατηθεί όρθιο το τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ και να σταθεί όσο ψηλότερα μπορεί, να δέχεται χτυπήματα από αυτούς που υποτίθεται την αγαπούν και την προστατεύουν.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely