Πέμπτη, 18 ΜΑΙΟΥ 2023 08:51

Travel Blog - Κάουνας: Ηρεμία πριν την καταιγίδα

Από :

Η πρώτη (μισή) μέρα (17/5) διαμονής στο Κάουνας κύλησε αρκετά ήσυχα, δύο 24ωρα πριν το τζάμπολ του εφετινού Final 4 της Euroleague. Ο άστατος καιρός, η πτήση του Ολυμπιακού κι η ησυχία στους δρόμους της λιθουανικής πόλης.

Το Κάουνας, στις λίγες ώρες που το έχω περπατήσει, δείχνει μικρό και «σκοτεινό». Βέβαια για το δεύτερο μπορεί να φταίει ο μουντός καιρός. Έβρεχε, σταματούσε, ξανάρχιζε ψιλόβροχο. Εγώ με κοντομάνικο, αλλά κοντά στα μεσάνυχτα η αλήθεια είναι ότι είχε κρύο. Χρειαζόσουν ζακέτα, ίσως και μπουφάν. Οι προβλέψεις μιλούν για βελτιωμένο καιρό κατά τις μέρες του Final 4. Ευελπιστούμε σε λιακάδα, που σίγουρα θα διευκόλυνε και το κομμάτι της δουλειάς στην λιθουανική πόλη. Διότι κατά τα λοιπά, τον κόσμο δεν πρόκειται να τον εμποδίσει από το να βρεθεί εδώ για το μεγαλύτερο μπασκετικό event της Ευρώπης.

Μια παρένθεση για να πάμε λίγο πιο πίσω χρονικά. Η πτήση του Ολυμπιακού από την Αθήνα ήταν ομαλή και κράτησε ελάχιστα. 2 ώρες και 25 λεπτά αν μέτρησα καλά. Πότε πήγαμε, πότε φτάσαμε στο Κάουνας, χαμπάρι δεν πήραμε. Στο αεροπλάνο, στις μπροστινές θέσεις, βρίσκονταν οι παίκτες, το σταφ και τα στελέχη και στη μέση οι οικογένειες τους. Καλό το κλίμα, αποφασισμένα βλέμματα και ενότητα. «Πατήσαμε» Κάουνας και κανά μισάωρο αργότερα έφτασε κι η αποστολή της Μονακό, με τους Λιθουανούς δημοσιογράφους να περιμένουν πώς και πώς τον Μοτιεγιούνας, που παραχώρησε και δηλώσεις στα τοπικά κανάλια. Στο επίκεντρο κι ο Μάικ Τζέιμς, ο πραγματικός σταρ αυτής της ομάδας.

Επανερχόμαστε στα ενδότερα του Κάουνας, μιας πόλης που λέγεται πως έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Νέα κτίρια, νέοι δρόμοι, μια καλύτερη εικόνα γενικώς, πιο σύγχρονο, σε σχέση με 15-20 χρόνια πριν. Είναι μικρό, πεντακάθαρο και νοικοκυρεμένο κι ουσιαστικά δεν υπάρχουν αξιοθέατα. «Έχει γίνει πιο σκανδιναβική η πόλη» άκουσα να λέει χαρακτηριστικά ένας Λιθουανός ρεπόρτερ. Αξιοθέατο είναι το γήπεδο της Ζάλγκιρις, στο οποίο θα γίνει το Final 4. Στους δρόμους της πόλης βλέπεις σχεδόν παντού μπάνερς της διοργάνωσης. Οι ντόπιοι δείχνουν να το περιμένουν με ανυπομονησία. Ακόμη κι η κάρτα του ξενοδοχείου είναι… Euroleague F4 edition. Μέχρι και το ασανσέρ είναι ντυμένο έτσι.

Μου έκανε εντύπωση πως νύχτωσε στις 10 το βράδυ, καθώς μέχρι τις 10 παρά υπήρχε απλά ένα σούρουπο. Το ότι δεν είχε πέσει το σκοτάδι, σε συνδυασμό με τα άδεια πεζοδρόμια και μαγαζιά, ήταν κάπως οξύμωρο σαν εικόνα. Βέβαια όλα αυτά θα αλλάξουν από σήμερα που διαβάζετε αυτό το κείμενο (18/5) αφού θα έρθει κι ένας μεγάλος όγκων των φίλων του Ολυμπιακού και των υπολοίπων ομάδων. Είναι θέμα ωρών να ενταθεί το «χρώμα» του Final 4 στο Κάουνας και τους 2-3 μεγάλους δρόμους/πεζόδρομους που διαθέτει. Εξάλλου αυτή η πρώτη (μισή) μέρα ήταν λίγο πολύ «εισαγωγική» για όλους.

Αν αναρωτιέστε για το φαγητό, επιλογές υπάρχουν, το ίδιο και σε ο,τι αφορά τις μπύρες. Ένας ενδιαφέρον πεζόδρομος (με μαγαζιά δεξιά κι αριστερά) αλλά… χωρίς κόσμο. «Είναι Τετάρτη βράδυ» ήταν η απάντηση για την έλλειψη κόσμου στην εστίαση. Εν ολίγοις, όχι κάτι πραγματικά άξιο αναφοράς για φαΐ ή ποτό μέχρι στιγμής, αλλά εδώ θα είμαστε αν κάτι καλό προκύψει. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πεινάσουμε κι ελπίζουμε αυτό να μην ισχύει μόνο για το στομάχι, αλλά και μπασκετικά.

Ησυχία, λοιπόν, πριν την πραγματική καταιγίδα που είναι μπροστά. Σε προσωπικό επίπεδο, είναι μια σπουδαία εμπειρία και ανυπομονώ να δω τις fan zones με παλμό, αλλά και την -κατά πολλούς- κορυφαία μπασκετική έδρα της Ευρώπης, την Zalgirio Arena. Περισσότερα γι’ αυτήν στο επόμενο Κάουνας blog του Basketball Guru.

ΥΓ. Πέρα από κατ εξοχήν basket city, το Κάουνας είναι και καταπράσινο - τουλάχιστον τα πέριξ του, μέχρις ότου φτάσουμε στο κέντρο. Σε συνδυασμό με τον πορτοκαλοκόκκινο Ήλιο στην δυση του, οι εικόνες (ειδικά από αέρος) ήταν φανταστικές.
 
 
 
 
 
 
 
 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely