Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 11:07

Ο χάρτης του Μουντομπάσκετ - 2: Death Groups

Από :

Η διαδικασία της κλήρωσης έφερε πολύ δυνατές ομάδες να παίξουν τους πρώτους δύο γύρους του παγκοσμίου κυπέλλου σε Ιαπωνία κι Ινδονησία, για να πάρουν από τις τέσσερις θέσεις στα νοκ-άουτ της Μανίλα. Η μάχη θα είναι πολύ σκληρή κι οι αποκλεισμοί θα είναι ηχηροί.

Το αποτέλεσμα της κλήρωσης του Φεβρουαρίου στις Φιλιππίνες ήταν ξεκάθαρο. Ο πέμπτος κι ο όγδοος όμιλος αποτελούσαν τους πιο αμφίρροπους της πρώτης φάσης, ενώ ο συνδυασμός των δύο που θα έπαιρναν την πρόκριση, με άλλο ένα ζευγάρι αρκετά δυνατών ομάδων, θα προκαλούσε χαμό ήδη από την εναρκτήρια εβδομάδα της διοργάνωσης κι αρκετά πριν από τα νοκ-άουτ. Κι όλα αυτά προτού γίνουν γνωστά τα ρόστερ των ομάδων, καθώς οι απουσίες αλλά και κάποιες παρουσίες-εκπλήξεις, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία των ομάδων. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Ε Όμιλος

Αυστραλία: Οι δραματικοί αποκλεισμοί των Boomers στα δύο παγκόσμια κύπελλα που προηγήθηκαν, στα χέρια της Τουρκίας το 2014 και της μελλοντικής πρωταθλήτριας Ισπανίας στη δεύτερη παράταση το 2019, καθώς κι η απώλεια του τέταρτου συνεχόμενου χάλκινου μεταλλίου στο σουτ στο Ρίο, έμοιαζαν να καταστρέφουν τη χρυσή γενιά του αυστραλέζικου μπάσκετ. Όμως ο σπόρος που έριξε η γενιά του Τζο Ίνγκλες, του Άρον Μπέινς, του Μάθιου Ντελαβεντόβα και του Πάτι Μιλς έπιασε και μαζί με την επόμενη των Ντάντε Έξουμ και Τζοκ Λαντάιλ, κατάφεραν στο Τόκιο να σπάσουν την κατάρα και να ανέβουν για πρώτη φορά στο βάθρο μίας μεγάλης διοργάνωσης. Πλέον τα ηνία παίρνουν οι νέοι σταρ, που έχουν βγει από την μεγαλύτερη χώρα της Ωκεανίας.

Προεξάρχοντος του φανταστικού παιχταρά Τζος Γκίντεϊ, η Αυστραλία κατεβάζει ένα υπερπλήρες ρόστερ που θα διεκδικήσει στα ίσια μία διάκριση, παρά το γεγονός ότι η κληρωση του έστειλε έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Τζος Γκριν, Τζακ Γουάιτ, Ντάισον Ντάνιελς, Εξέιβιερ Κουκς και Ματίς Θάιμπουλ αποτελούν έναν πυρήνα παικτών, που μαζί με τους περισσότερους από τους έμπειρους συμπαίκτες τους, συνδυάζουν αθλητικότητα, ταλέντο και ποιότητα, που δύσκολα θα ματσαριστεί από την πλειοψηφία των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Γερμανία: Ούτε έναν χρόνο μετά την εντός έδρας απώλεια του ευρωπαϊκού στα ημιτελικά, η ομάδα της Γερμανίας επιστρέφει με τον βασικό κορμό να είναι πρακτικά απαράλλαχτος. Ντένις Σρέντερ, Φράντζ Βάγκνερ και Ντάνιελ Τάις είναι μία τριάδα που αλληλοσυμπληρώνεται τέλεια και κολλάει με τα υπόλοιπα στελέχη ιδανικά, σε βαθμό που η Γερμανία αντιμετωπίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί της διοργάνωσης. Η ανάγκη του προπονητή και πρώην τεχνικού του Άρη, Γκόρντον Χέρμπερτ, για ομοιογένεια, φαίνεται να έχει περάσει για τα καλά στους παίκτες, ίσως όμως σε υπερβολικό βαθμό. Το επεισόδιο μεταξύ Σρέντερ και Μάξι Κλέμπερ, με τις βαριές δηλώσεις του πρώτου για την απουσία του δεύτερου να θέτουν πρακτικά τον παίκτη των Μάβερικς εκτός ομάδας, ήταν ίσως το μόνο μελανό σημείο στην πορεία της γερμανικής ομάδας προς την κορυφογραμμή.

Από την άλλη, η παρουσία στα φιλικά, όπου η Γερμανία ηττήθηκε στη δεύτερη παράταση από τον Καναδά κι έβγαλε το λάδι των ΗΠΑ, τις οποίες κέρδιζε με 16 πόντους στην τρίτη περίοδο πριν ξεκινήσει τα μαγικά του ο Άντονι Έντουαρντς, δείχνουν ένα σύνολο με διακριτούς ρόλους, υψηλή αυτοπεποίθηση και φυσικά πολύ ταλέντο, που προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Η εκτόξευση του γερμανικού μπάσκετ μπορεί να μην φαίνεται σε συλλογικό επίπεδο, όμως αυτό μπορεί να είναι το τουρνουά που όλος ο κόσμος θα μάθει να υπολογίζει την Γερμανία ως κορυφαία μπασκετική δύναμη.

Φινλανδία: Υπάρχουν ελάχιστες ομάδες που έχουν φτάσει τόσο ψηλά τόσο γρήγορα, όπως το κατάφερε η εθνική ομάδα της Φινλανδίας στις έσχατες μεγάλες διοργανώσεις. Από τα πρώτα μπαμ στα Ευρωμπάσκετ της προηγούμενης δεκαετίας, μέχρι τον παραλίγο αποκλεισμό της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ισπανίας στα προημιτελικά του Βερολίνου πέρσι, οι λύκοι έχουν κάνει άλματα στην λίστα της FIBA και η παρουσία τους στον όμιλο με άλλες δύο κορυφαίες ομάδες, εκτινάσσει το ενδιαφέρον.

Φυσικά, ο πρωτεργάτης αυτής της ανόδου δεν είναι άλλος από τον Lauri Markkanen. O χαρισματικός φόργουορντ βρήκε φόρα από το εκπληκτικό Ευρωμπάσκετ που έκανε, το οποίο τελείωσε ως ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ, πραγματοποίησε στη συνέχεια μία εντυπωσιακή χρονιά στην Γιούτα, όπου πήρε τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη της σεζόν κι έγινε All-Star, ενώ φιλοδοξεί να οδηγήσει την ομάδα του εκεί που δεν έχει βρεθεί ποτέ, δηλαδή στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Πίσω από τον λαμπρό αστέρα τους, η Φινλανδία είναι μία ομάδα που σουτάρει και τρέχει πολύ, σε παρόμοιους ρυθμούς με τις ομάδες των γειτονικών χωρών της βαλτικής, ενώ στα παράθυρα ήταν η πρώτη ομάδα που έκλεισε το εισιτήριο της για την τελική φάση. Ο νέος αρχηγός πήρε τα ηνία από τον Σον Χαφ και τον Πέττερι Κοπόνεν, που ολοκλήρωσαν την καριέρα τους στην εθνική και φιλοδοξεί να έχει την ίδια πορεία με τους προκατόχους του. Ο χαρισματικός νεαρός γκαρντ Μίρο Λιτλ, που πήρε υποτροφία στο Μπέιλορ, η αποκάλυψη του Ευρωμπάσκετ, Μίκαελ Γιάντουνεν και οι πιο έμπειροι Αλεξάντερ Μάντσεν (της περσινής ΑΕΚ) και Αλεξ Μέρφι, θα στελεχώσουν μία ομάδα που μπορεί να υστερεί σε σχέση με τις υπερταλαντούχες ομάδες της Αυστραλίας και της Γερμανίας, αλλά είναι σίγουρο ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Και οι ζημιές σε αυτόν τον όμιλο θα κάνουν πάταγο.

Ιαπωνία: Μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ιαπωνία βρήκε άλλη μία διοργάνωση στην οποία προκρίθηκε αναίμακτα, φιλοξενώντας δύο ομίλους σε πρώτη και δεύτερη φάση, στο νεότευκτο γήπεδο του πολύπαθου νησιού της Οκινάβα. Σε αυτήν φιλοδοξούν να πάρουν την πρώτη τους νίκη σε μεγάλη διοργάνωση, μετά την επιτυχία τους απέναντι στον αδύναμο Παναμά το 2006, πάλι επί ιαπωνικού εδάφους στη Σαϊτάμα. Εάν αυτή επιτευχθεί στον όμιλο της κατάταξης, ίσως βοηθήσει στην πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες εις βάρος κάποιας άλλης ασιατικής ομάδας. Αλλιώς, τα πράγματα δυσκολεύουν για την παρουσία των Ιαπώνων στο διεθνές στερέωμα, δεδομένης και της κακής σχέσης της ομοσπονδίας με τον μεγαλύτερο σταρ της, Ρούι Χατσιμούρα. Ο παίκτης των Λέικερς δεν θα βρεθεί στο ρόστερ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τα όσα περίεργα συνέβησαν στην καριέρα του μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών στο Τόκιο.

Το κενό φυσικά είναι δυσαναπλήρωτο, κανείς δεν είναι στο επίπεδο του Χατσιμούρα, ενώ στο ρόστερ δεν θα βρεθεί ούτε ο πλέον 38χρονος Νικ Φαζέκας, που αποσύρθηκε από την εθνική. Τον ρόλο του ηγέτη θα παίξει ο Γιούτα Γουατανάμπε των Σανς, ο οποίος θα πλαισιωθεί από τον πρώτο πασέρ του ιαπωνικού πρωταθλήματος, Γιούκι Τογκάσι και τον MVP των τελικών της αυστραλιανής λίγκας, Γιουντάι Μπαμπά. Στα αξιοσημείωτα η παρουσία του Γιοντάι Νισίντα, ο οποίος τυγχάνει ευρείας αποδοχής, όχι για τα μπασκετικά του επιτεύγματα, τα οποία είναι ικανοποιητικά, αλλά γιατί είναι συγγενής του Γιούτζι Νισίντα, ενός από τους κορυφαίους βολεϊμπολίστες στον κόσμο.

ΣΤ Όμιλος

Σλοβενία: Έχοντας την λάμψη ενός από τους μεγαλύτερους σούπερσταρ του παγκόσμιου μπάσκετ, η Σλοβενία ήταν δεδομένα στους ομίλους της Οκινάβα, έχοντας επιλεγεί από τους διοργανωτές για εμπορικούς λόγους, ώστε να συντροφεύσει τους Ιάπωνες στον έτερο όμιλο που θα διεξαχθεί εκεί. Φυσικά, η παρουσία του Λούκα Ντόντσιτς είναι αρκετή, ώστε να κάνει τη Σλοβενία μία από τις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης, ικανή να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο, κάτι που φάνηκε μετά το επικό Ευρωμπάσκετ που κατέκτησε το 2017. Η απουσία της από το παγκόσμιο του 2019 προκάλεσε πάταγο και αποτέλεσε παράδειγμα αποφυγής της διαδικασίας των παραθύρων, όμως η πιο άνετη πρόκριση στη φετινή διοργάνωση θα φέρει την ομάδα ξανά σε τροχιά διάκρισης.

Η ήττα-σοκ από την Πολωνία στο περσινό ευρωπαϊκό και η απώλεια μεταλλίου στο Τόκιο μετά τον δραματικό ημιτελικό με τη Γαλλία, είναι πληγές που μένει να φανεί εάν θα επουλωθούν σε μία διοργάνωση που η πρόκριση στα νοκ-άουτ θα είναι μία πολύ μεγάλη δοκιμασία. Ο σοβαρός τραυματισμός του δεύτερου καλύτερου παίκτη της ομάδας, Βλάτκο Τσάντσαρ, στο Ακρόπολις, έριξε πολύ τους τόνους, ενώ ούτε ο νατουραλιζέ Μάικ Τόμπει είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, έχοντας επιστρέψει στην εθνική μετά από έναν σημαντικό τραυματισμό, λίγες μόνο εβδομάδες πριν την έναρξη του τουρνουά. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε, Κλέμεν Πρέπελιτς, Γιάκα Μπλάζιτς και Ζόραν Ντράγκιτς στα φτερά, η μπάλα στα χέρια του Ντόντσιτς και το σόου θα ξεκινήσει.

Γεωργία: Την απογοήτευση του Ευρωμπάσκετ, όπου στην Τιφλίδα η εθνική Γεωργίας γνώρισε τέσσερις ήττες σε πέντε αγώνες, είχε τους παίκτες της να παίζουν ξύλο και να κυνηγούν αντιπάλους στα αποδυτήρια, για να τερματίσει στην 21η θέση, τη χειρότερη της ιστορίας της, διαδέχθηκε η χαρά για την απευθείας πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο για πρώτη φορά. Ο τρόπος πρόκρισης ήταν δραματικός, αφού έγινε στο έσχατο σουτ, με τους Γεωργιανούς να πανηγυρίζουν την ήττα με μόλις τρεις πόντους απέναντι στην Ισλανδία, έχοντας καλύτερη συνολική διαφορά πόντων, αφού κι η αναμέτρηση στο Ρέικιαβικ είχε κριθεί στο τρίποντο, υπέρ της Γεωργίας εκείνη τη φορά.

Η ομάδα του Ηλία Ζούρου θα βασιστεί ξανά στην υπεροπλία της στην γραμμή των ψηλών, όπου ο Γκόγκα Μπιτάτζε μαζί με τους έμπειρους Τόκο Σενγκέλια και Γκιόργκι Σερμαντίνι θα στελεχώσουν μία από τις πιο γεμάτες frontlines της διοργάνωσης. Δίπλα τους ο Σάντρο Μαμουκελασβίλι, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο ευρωπαϊκό, ενώ στα γκαρντ θα ισχύσει ξανά η έλλειψη μεγέθους, με τον Θαντ ΜακΦάντεν να συνεχίζει στα 36 του, δίπλα στους Γκιόργκι Τσιντσάτζε και Ράτι Αντρονικασβίλι, που είναι αρκετά καλοί. Η κλήρωση αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για πρόκριση στη δεύτερη φάση κι εκεί όλα παίζονται. Αλλά μάλλον δεν θα περάσουν στα νοκ-άουτ.

Βενεζουέλα: Η αρκετά καλή πορεία της Βενεζουέλας στο παγκόσμιο της Κίνας, με αποκορύφωμα την τρομερή νίκη επί της γηπεδούχου ομάδας στον κρίσιμο αγώνα πρόκρισης στην πρώτη φάση, ήταν η ανάδειξη μίας σπουδαίας γενιάς του μπάσκετ της χώρας, έστω και χωρίς τον Γκρέιβις Βάσκεζ που αποτελούσε τον πιο γνωστό παίκτη της. Η πρόκριση στο παγκόσμιο του 2023 έγινε με επικολυρικό τρόπο χάρη στην νίκη των Δομινικανών στην Αργεντινή, η οποία έδωσε την πρόκριση και στους Βενεζουελάνους, δίνοντας στην ομάδα του Εισλέρ Γκιλέντ την ευκαιρία να επιστρέψει στο διεθνές στερέωμα.

Ο χαρισματικός πλέι μέικερ είναι η ψυχή της ομάδας, ενώ οι Βίντι Γκρατερόλ, Νέλσον Κολμενάρες και Γκρέγκορι Βάργκας είναι οι υπόλοιποι της γενιάς των πλέον 36άρηδων που έχουν σημειώσει τις πιο λαμπρές ημέρες του μπάσκετ της χώρας με αποκορύφωμα την κατάκτηση του AmeriCup το 2015. Χορταστική στο μάτι και παίζοντας μέχρι το τελευταίο λεπτό, η Βενεζουέλα θα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες του παγκοσμίου κυπέλλου.

Πράσινο Ακρωτήρι: Πόσες και πόσες φορές έχουμε ακούσει για τον γίγαντα από το Πράσινο Ακρωτήρι; Λοιπόν, ο Έντι Ταβάρες φόρτωσε στις πλάτες του και την ομάδα της χώρας του και την οδήγησε στο πρώτο της παγκόσμιο κύπελλο. Ο κορυφαίος σέντερ της Ευρωλίγκα έπαιξε σε όλους τους αγώνες των προκριματικών, ήταν καθοριστικός στην νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού στην τελευταία αγωνιστική και σε συνδυασμό με την ήττα της Σενεγάλης από την Τυνησία στον έτερο όμιλο, το Πράσινο Ακρωτήρι πέρασε ως η καλύτερη τρίτη των δύο ομίλων.

Εκτός από τον θηριώδη σέντερ, ο Ιβάν Αλμέιδα είναι ο βασικός σκόρερ και πασέρ της ομάδας, με πολλούς τίτλους σε διάφορα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Πολωνία, Πορτογαλία, Γαλλία), ενώ ο Άντερσον Κορέια θα έρχεται από τον πάγκο για να σουτάρει αδιακρίτως. Λογικά δεν θα προκριθεί στη δεύτερη φάση, αλλά ίσως διεκδικήσει μία θέση στους Ολυμπιακούς εάν σταθεί τυχερή στους αγώνες των θέσεων 17-32.

Ζ Όμιλος

 Ισπανία: Η κάτοχος του τροπαίου επιστρέφει, έχοντας στη συλλογή της άλλο ένα ευρωπαϊκό που κατέκτησε ενδιάμεσα, χωρίς τους δύο κορυφαίους παίκτες της προηγούμενης διοργάνωσης, αλλά με ένα πλήρες ρόστερ και την συνειδητοποίηση σε όλους, ότι δεν θέλουν να παίξουν κρίσιμο ματς κόντρα στην πιο πετυχημένη ομάδα του αιώνα που διανύουμε.

Η απουσία του Ρίκι Ρούμπιο, εξαιτίας των σοβαρών θεμάτων με την ψυχική του υγεία, άφησε ένα σημαντικό κενό στα γκαρντ, με τον Σέρχιο Γιουλ να είναι πλέον ο βασικός οργανωτής της ισπανικής ομάδας, πλάι στον Αλμπέρτο Ντίαζ και τον νεαρό Ζοάν Νούνιεζ. Σταθερή η παρουσία του Ρούντι Φερνάντεζ, ο οποίος πηγαίνει για το δωδέκατο (!) μετάλλιο της καριέρας του, έχοντας παρεβρεθεί σε όλα τα βάθρα της εθνικής Ισπανίας μετά το 2006, ενώ από τα φιλικά φάνηκε ότι το παιχνίδι της ομάδας μεταφέρεται προς τα μέσα. Ο Σέρχιο Σκαριόλο εμπιστεύεται τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ και τον φοβερό Σάντι Αλντάμα και κάπου στις θέσεις των φόργουορντ θα ξεπεταχθεί και ο Ουσμάν Γκαρούμπα. Είπαμε πλήρες ρόστερ έχει και θα φτάσει παραπάνω από εκεί που θα πιστεύουν όλοι ότι μπορεί.

Βραζιλία: Το κάρφωμα και η επίθεση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Μπρούνο Καμπόκλο σε ένα αδιάφορο ματς μεταξύ Μπακς και Γκρίζλις, λίγο μετά το παγκόσμιο του 2019, καταδεικνύει σε όλους πόσο εκνευριστικά σταθερή, αλλά και πόσο σταθερά εκνευριστική είναι η εθνική Βραζιλίας. Η τελευταία ομάδα που προκρίθηκε στο φετινό παγκόσμιο κύπελλο, όντας η καλύτερη τέταρτη των δύο ομίλων της αμερικανικής ηπείρου, η Βραζιλία θα βγάλει το λάδι κι ό,τι άλλο υγρό μπορεί από τους αντιπάλους της. Ο Μαρσελίνιο Χουέρτας θα βρει δίπλα του τον τρομερό Γιάγκο Ντος Σάντος, που οδήγησε την Ουλμ στο πιο απροσδόκητο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών στη Γερμανία, αλλά και τον Ραούλ Νέτο, που επιστρέφει μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο στην εθνική. Εκτός από τους γκαρντ, η Βραζιλία διαθέτει αρκετό μέγεθος, παρά την απώλεια του Άντερσον Βαρεζάο, με τους Κριστιάνο Φελιτσιο και τον προαναφερόμενο Καμπόκλο να πλαισιώνονται από τον ύψους 2,21 Φελίπε Ντος Άνιος και τον Τιμ Σοάρες. Μέγεθος, σκληράδα και αρκετό περιφερειακό ταλέντο, θα κάνουν μια ακόμη παρουσία της Βραζιλίας έναν βαρύ κι ασήκωτο πονοκέφαλο για τους αντιπάλους της, με την Σερβία και την Ιταλία στο τελευταίο φιλικό να την κερδίζουν μεν, αλλά στο όριο.

Ιράν: Παρότι δεν γεμίζει το μάτι, το Ιράν είναι η ίσως πιο σταθερή ασιατική ομάδα και παρά τις όποιες δυσκολίες και το γήρας του εμβληματικού ηγέτη της, Χαμάντ Χανταντί, συνεχίζει σταθερά την πορεία της, για τέταρτο συνεχόμενο παγκόσμιο κύπελλο. Στόχος, όπως στην προηγούμενη διοργάνωση, είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, απόλυτα εφικτός, αν και η κλήρωση θα μπορούσε να είναι καλύτερη, δεδομένων τόσο των αντιπάλων που συνδέονται από τον έτερο όμιλο στην Τζακάρτα, όσο και του ότι το Ιράν έχει την 22η θέση στην κατάταξη της FIBA.

Πλάι στον Χανταντί θα βρεθεί ο σκόρερ Μπεχνάμ Γιακτσαλί και ο νεαρός Μοχάμαντ Αμινί που αποκτήθηκε από την Μονακό.

Ακτή Ελεφαντοστού: Εκτός από την καλύτερη ομάδα των προκριματικών της Ασίας, ο έβδομος όμιλος έχει και την καλύτερη ομάδα των προκριματικών της Αφρικής. Η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν η δεύτερη ομάδα που πέρασε από τα παραθυρα, λίγες μόνο ώρες μετά την Φινλανδία και το ρεκόρ της στα παράθυρα ήταν ενδεικτικό της ανώτερης ποιότητας της. Στα 10 ματς, γνώρισε δύο ήττες αφότου είχε εξασφαλίσει την πρόκριση, ενώ κέρδισε δις την Ανγκόλα σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο που περιλάμβανε το Πράσινο Ακρωτήρι και τη Νιγηρία. Ο Βαφέσα Φοφανά της Γκραβελίν και ο βετεράνος Σόλο Ντιαμπατέ της σχεδόν μόνιμης πρωταθλήτριας Αφρικής, Πέτρο ντε Λουάντα, είναι οι ηγέτες της ομάδας, που είχε την ατυχία να πέσει σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο.

Η Όμιλος

Γαλλία: Σταθερά στους πιο δύσκολους ομίλους της κάθε πρώτης φάσης των διοργανώσεων που συμμετέχει, η Γαλλία κατεβαίνει ξανά ως ένα βασικό φαβορί για τις θέσεις των μεταλλίων κι ένα γεμάτο ρόστερ που έχει ποιότητα, ταλέντο και σπουδαία αθλητικά και σωματικά προσόντα. Ενόψει των Ολυμπιακών στο Παρίσι, η ομάδα του Βενσάν Κολέ αντιμετωπίζει τη διοργάνωση στην Ανατολική Ασία ως πρόβα τζενεράλε, με άπαντες στην γαλλική ομοσπονδία να έχουν βασική προϋπόθεση την συμμετοχή των παικτών στο παγκόσμιο, για να είναι στη λίστα των κλήσεων του επόμενου καλοκαιριού. Κάπως έτσι, οι Τομάς Ερτέλ και Αμαντού Εμπάι που πήραν μεταγραφή σε ρωσικές ομάδες, αποκλείστηκαν από την εθνική, ενώ ο τραυματισμός του Φρανκ Ντιλικινά έφερε τον Αϊζεα Κορντινιέ στην ομάδα. Η παλιά γενιά επιστρατεύτηκε ξανά ενόψει Παρισιού, με τους Ναντο ντε Κόλο και Νικολά Μπατούμ να είναι οι αρχηγοί της ομάδας, ενώ οι ΝΒΑers, Ρούντι Γκομπέρ και Εβάν Φουρνιέ θα είναι οι στυλοβάτες σε άμυνα κι επίθεση. Ελληνικό ενδιαφέρον θα υπάρχει στη γραμμή των ψηλών, καθώς δίπλα στον Γκομπέρ θα βρεθεί τόσο ο Μουσταφά Φαλ όσο κι ο Ματίας Λεσόρ. Με την πρόκριση στους Ολυμπιακούς να είναι εξασφαλισμένη, η παρουσία της Γαλλίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες, που ίσως για πρώτη φορά δεν θα λυπηθούν να την βρουν μπροστά τους.

Λετονία: Η επιστροφή της Λετονίας σε διεθνές τουρνουά μετά τη διπλή αποτυχία πρόκρισης στο παγκόσμιο του 2019 και το ευρωπαϊκό του 2022 έφερε μια τρομερή συστράτευση ενόψει του φετινού τουρνουά, στο οποίο η εθνική ομάδα της χώρας προκρίθηκε με εντυπωσιακό τρόπο και την καλύτερη διαφορά πόντων στον κοσμο (!), χάνοντας μόνο ένα ματς και βάζοντας 100 στους Σέρβους, 111 στους Τούρκους και κερδίζοντας με σβηστούς είκοσι πόντους την Ελλάδα στο Ηράκλειο. Το ρόστερ ήταν το καλύτερο των τελευταίων πολλών ετών και παρά τη δυσκολία της κλήρωσης μαζί με δύο μεγάλα φαβορί, η Λετονία έμοιαζε περισσότερο πονοκέφαλος για τους αντιπάλους της.

Όμως η πελματιαία απονευρωσίτιδα που έπληξε τον απόλυτο σταρ της ομάδας, Κρίσταπς Πορζίνγκις, ο οποίος επανήλθε στις κορυφαίες εμφανίσεις στο ΝΒΑ την περασμένη σεζόν, αφαίρεσε μονομιάς την αισιοδοξία των παικτών του Λούκα Μπάνκι. Το ρόστερ παραμένει πολύ καλό με τα αδέρφια Μπέρτανς, τα αδέρφια Κούρουκς, τον Ρόλαντς Σμιτς και τον Ανζέις Πασέτσνικς, όμως χωρίς τον ηγέτη της θα βρει μπροστά της ένα βουνό για να διεκδικήσει την πρόκριση. Μόνο θετικό ότι ξεκινάει την παρουσία της με τον Λίβανο, ενώ Γαλλία και Καναδάς θα χτυπηθούν μεταξύ τους στην πρεμιέρα.

Καναδάς: Η ανερχόμενη δύναμη του παγκόσμιου μπάσκετ είναι ο Καναδάς. Δύο χρόνια μετά την αποτυχία πρόκρισης στο Τόκιο, ενώ το τουρνουά γινόταν στο έδαφος τους, στην Βικτόρια, ο Καναδάς επιστρέφει. Όχι με τον Νικ Νερς στον πάγκο, αλλά με τον Ζορντι Φερνάντες των Σακραμέντο Κινγκς.

Το ρόστερ είναι και πάλι γεμάτο, ακόμη και με την πολύ σημαντική απουσία του πρωταθλητή και σταρ Τζαμάλ Μάρει. Ο Σέι Γκίλγκεους-Αλεξάντερ, μέλος της καλύτερης πεντάδας στο περσινό πρωτάθλημα του ΝΒΑ είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης μιας ομάδας που περιλαμβάνει τον Αρ Τζέι Μπάρετ, τον Ντουάιτ Πάουελ, τον Κέλι Ολίνικ και τον Λου Ντορτ. Α και τον Ντίλον Μπρουκς για κάποιο λόγο. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, ενώ ο αποκλεισμός της Αργεντινής και ο δύσκολος όμιλος της Δομινικανής Δημοκρατίας, κάνει μια πιθανή κόντρα με την Βραζιλία στη δεύτερη φάση, έναν αγώνα-εισιτήριο πρόκρισης για το Παρίσι.

Λίβανος: Στα βαθιά χωρίς σωσίβιο και με φορτούνα να έρχεται κατά πάνω τους έριξε η κληρωτίδα τους παίκτες του Λιβάνου. Με τρεις πολύ καλύτερες ομάδες στον ίδιο όμιλο της πρώτης φάσης, η οποιαδήποτε πιθανότητα πρόκρισης είναι απαγορευτική, εκτός εάν σημειωθεί η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του μπάσκετ. Παρόλα αυτά το σύνολο είναι σχετικά αξιόλογο κι ίσως διεκδικήσει κάτι παραπάνω στους αγώνες κατάταξης, όπου θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα το Ιράν. Ο Ομάρι Σπέλμαν, πρώην ΝΒΑer στους Χοκς και τους Γουόριορς και πρωταθλητής του κολεγιακού με το Βιλανόβα το 2018, είναι μέλος της ομάδας, ενώ ο MVP του περσινού Asia Cup, Γουαέλ Αράκτζι, θα είναι ο βασικός παίκτης ενός συνόλου που δύσκολα θα απασχολήσει στην πρώτη εβδομάδα της διοργάνωσης.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely