Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023 13:00

"Ξεπερνάμε τον εαυτό μας": Το νέο logo της Ζάλγκιρις

Από :

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ζάλγκιρις ανανέωσε πλήρως το λογότυπο της. Οπότε, όταν αρχίσει η νέα Ευρωλίγκα, μην αρχίσεστε να ψάχνετε την λιθουανική ομάδα με... το παλιό. Ένα ολοκαίνουργιο σήμα ήρθε να φέρει νέα πνοή στον οργανισμό κι όπως εξηγήθηκε και στην επίσημη παρουσίαση (7/9) του νέου brand στο Αμφιθέατρο της Zalgirio Arena, υπήρχαν λόγοι για να προχωρήσει ο σύλλογος σε αυτή την -αναγκαία- αλλαγή.

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίας (18 χρόνια), η Ζάλγκιρις άλλαξε σήμα. Κάτι που συνηθίζεται στα σπορ, με τους Λιθουανούς να το κάνουν για τέταρτη φορά στην ιστορία τους. Η ομάδα του Κάουνας ιδρύθηκε το 1944 και για 45 ολόκληρα χρόνια πορεύθηκε με το "ορίτζιναλ" σήμα της. Το 1989 άλλαξε για πρώτη φορά, ενώ η δεύτερη ήρθε το 1998. Κι η τρίτη, με το πιο iconic σήμα (ιδίως στα μάτια των νεότερων γενιών) ήρθε το 2005.

Με το τελευταίο της μάλιστα, η Ζάλγκιρις σημείωσε ουκ ολίγες μεγάλες επιτυχίες που γιγάντωσαν την ιστορία της. Κυριάρχησε εντός των τειχών με 14 πρωταθλήματα και 11 κύπελλα, ενώ αλησμόνητη έχει μείνει η πορεία-έκπληξη της ως το Final Four του 2018 στο Βελιγράδι. Θεωρήθηκε, λοιπόν, πως το προηγούμενο σήμα έκανε κι αυτό τον κύκλο του.

"Η προηγούμενη φορά που αλλάξαμε λογότυπο, ήταν όταν ξεκινούσα την καριέρα μου στην ομάδα. Από τότε, η Ζάλγκιρις πέτυχε πολλές επιτυχίες και πέρασε μέσα από μεγάλες δυσκολίες και γενικώς συνέβησαν πολλά σε επίπεδο αλλαγών στην ομάδα και τον οργανισμό" σχολίασε ο πρώην αρχηγός της Ζάλγκιρις και νυν Αθλητικός Διευθυντής της, Παούλιους Γιανκούνας. "Παρ' όλα αυτά πέρσι αποδείχθηκε ότι δεν είμαστε πάρα πολύ πίσω σε σχέση με άλλα κλαμπ της Ευρωλίγκα. Μπορούμε κι εμείς να είμαστε ανάμεσα σε αυτές που παρουσιάζονται ως "παράδειγμα" και αποτελούν έμπνευση για τους άλλους. Γι' αυτό θέλουμε να γίνουμε απ' τους πρώτους που θα ανανεώσουμε τους εαυτούς μας, ώστε το brand να συμβαδίζει με την ομάδα, τον σύλλογο και τα επιτεύγματα του" συμπλήρωσε ο Γιανκούνας, ο οποίος κρέμασε τα sneakers του στο φινάλε της σεζόν 2021-22.

Η Ζάλγκιρις τερμάτισε πέρσι στην 7η θέση της γενικής κατάταξης της Ευρωλίγκα, με 19 νίκες και 15 ήττες σε 34 αγώνες, και συμμετείχε στα playoffs. Έχασε ως αουτσάιντερ και με μειονέκτημα έδρας τη σειρά με 3-0 από την Μπαρτσελόνα, ωστόσο για τουλάχιστον δύο ματς την... ζόρισε ιδιαίτερα και δεν αποδείχθηκε σάκος του μποξ, όπως πολλοί θα περίμεναν. Η Ζάλγκιρις ήταν ανταγωνιστική όσο μπορούσε και για ακόμη μια φορά είχε μια αξιόλογη πορεία, χωρίς απαραίτητα να ξοδεύει ένα καράβι λεφτά. Οι Λιθουανοί εδώ και χρόνια έχουν ένα από τα μικρότερα μπάτζετ στην λίγκα και ανταγωνίζονται... θηρία, γι' αυτό κι επιτυχίες όπως το F4 του '18 εισπράττονται από τον κόσμο της με τεράστιο ενθουσιασμό και δίψα.

"Η Ζάλγκιρις είναι σημαντική για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λιθουανικού λαού, γι' αυτό προσεγγίσαμε την διαδικασια όπως της αναλογούσε. Πριν ξεκινήσουμε το design, έπρεπε να δούμε τι θέλει ο κόσμος και να καταλάβουμε καλύτερα το όραμα του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, αυτή η αλλαγή δεν είναι μόνο οπτική, αλλά σκοπεύει και στο να προβάλλει αυτό που μας αποδεικνύει η Ζάλγκιρις 80 χρόνια τώρα: 'Ξεπερνάμε τον εαυτό μας', αυτό θα είναι το νέο σλόγκαν της ομάδας", δήλωσε η Γκάιλε Αντριουσκεβιτσιούτε, μέλος της εταιρείας που ανέλαβε την δημιουργία του νέου logo του κλαμπ. Μια διαδικασία που ξεκίνησε να "στήνεται" περίπου ένα χρόνο πριν.

Στα πρώτα στάδια του έργου, η Ζάλγκιρις πράγματι έκανε έρευνα μεταξύ 1,000 ακόλουθων που αλληλεπιδρούσαν συχνότερα με τις σελίδες της. Εκπρόσωποι από fan groups της ομάδας συμμετείχαν σε συνεδρίες σχετικά με το στρατηγικό κομμάτι του rebrand, προκειμένου οι designers να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα σχετικά με την οπτική των φιλάθλων σε ο,τι αφορά την δημιουργία του νέου σήματος. Φυσικά, το σήμα άλλαξε μεν αρκετά, αλλά τα σταθερά του στοιχεία παρέμειναν: το πράσινο, το πορτοκαλί, το λεύκο και το μαύρο, το όνομα του συλλόγου και η χαρακτηριστική πορτοκαλί μπάλα μπάσκετ στη μέση. Σε παρόμοιο σχηματισμό και λίγο πιο σύγχρονη μορφή στο νέο logo, ενώ προστέθηκε (για πρώτη φορά) και το έτος ίδρυσης του συλλόγου.

Επίσης, "έφυγε" και το ακρωνύμιο B.C. (Basketball Club), καθώς σύμφωνα με την Ζάλγκιρις... "Από τη στιγμή που ο οργανισμός μεγάλωνε και επεικτεινόταν, το ακρωνύμιο καταργήθηκε με σκοπό το brand να γίνει πιο προσαρμόσιμο σε διαφορετικές αθλητικες ομάδες, δραστηριότητες κι εγκαταστάσεις". Η Ζάλγκιρις, για την ιστορία, έχει και ποδοσφαιρική ομάδα (θα χρησιμοποιεί το νέο logo από τη σεζόν 2024/25), της οποίας το γήπεδο είναι ακριβώς πίσω από το "Sports Hall", το παλιό της κλειστό, στο βόρειο κομμάτι του Κάουνας. Ενώ υπό το ίδιο brand εμφανίζονται ακόμη οι Zalgiris-2 στο μπάσκετ, η αντίστοιχη δεύτερη ομάδα της ποδοσφαιρικής Ζάλγκιρις, τμήμα Futsal καθώς και η ομάδα των χορευτριών. Με άλλα λόγια, το νέο σήμα θα είναι κοινό για όλους.

«Το παλιό σήμα, αν και εμβληματικό, φτιάχτηκε σε μια εποχή που δεν υπήρχε τόσο μεγάλη τεχνολογία στο digital κομμάτι. Με το πέρασμα του χρόνου, γίνεται δυσκολότερη η προσαρμογή του σε νέα δεδομένα. Θέλαμε το νέο σήμα να αντιπροσωπεύει τη σημερινή Ζάλγκιρις, με σεβασμό πάντα στις μακροχρόνιες σχεδιαστικές αρχές του και την ιστορία της», εξήγησε με τη σειρά του Αουγκουστίνας Πάουκστε, Creative Director της εταιρείας που δημιούργησε το νέο σήμα.

«Δεν αφαιρούμε από την ιστορία μας το παλιό σήμα. Σίγουρα οι αλλαγές δεν είναι ποτέ εύκολες και παίρνει χρόνο να συνηθίσει το μάτι. Ελπίζουμε το κοινό της Ζάλγκιρις όχι μόνο να το αποδεχθεί, αλλά και να χαιρετίσει αυτή την ανανέωση», ολοκλήρωσε ο Γιανκούνας που θέλησε να... προλάβει καταστάσεις. Βλέπετε, δεν είναι ήταν λίγοι εκείνοι που γκρίνιαξαν στα social για την αλλαγή. "Δεν μας αρέσει, φέρτε πίσω το παλιό, τι είναι αυτό" και τέτοια. Άλλοι, πάλι, ενθουσιάστηκαν και αναζητούσαν στο e-shop της Ζάλγκιρις merch με το νέο λογότυπο. Όπως αναμενόταν, επειδή γούστα είναι αυτά κιόλας, οι απόψεις ψιλομοιράστηκαν, χωρίς αυτό να έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, αφού το logo... αυτό είναι.

Η Ζάλγκιρις ένιωσε την ανάγκη ανανέωσης, θέλοντας ίσως να σηματοδοτήσει και μια καινούργια εποχή για την ίδα σε όλα τα επίπεδα - αγωνιστικά και μη. Δεν είναι ούτε η πρώτη ομάδα, αλλά ούτε κι η τελευταία, που προχωρά σε rebrand. Το κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι ομάδες του NBA. Το 'χουν κάνει κι οι δικές μας κατά καιρούς, η Μπασκόνια κι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πιο πρόσφατα και πολλές ακόμη.

Πράγματι, μπορεί να τους (μας) πάρει λίγο καιρό να το συνηθίσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει απολύτως τίποτε παρά μόνο στο... εικαστικό σκέλος. Η Zalgirio Arena θα είναι και πάλι η ευρωπαϊκή έδρα με τα μόνιμα sold-outs και τη φανταστική ατμόσφαιρα και το κοινό θα αγκαλιάσει ξανά την προσπάθεια του Κάζις Μακσβίτις και των παικτών του. Για αγωνιστικό δεν τα είπαμε καθόλου, αλλά... δεν ήταν της ώρας.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely