Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 13:45

Κόπα ντελ Ρέι 2024: Η ιστορία επαναλαμβάνεται (;)

Aπό :

Σε αντίθεση με όσα βλέπουμε στην Ελλάδα, οι Ισπανοί το γουστάρουν φουλ το κύπελλό τους και είναι διαχρονικά μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Το φετινό Κόπα Ντελ Ρέι διοργανώνεται στην έδρα της Μάλαγα, της ομάδας που πέρυσι σήκωσε και το τρόπαιο, με τρομερή πορεία μάλιστα ως εκεί. Φέτος η οκτάδα έχει δύο σημαντικές απουσίες, αυτές των Μπανταλόνα και Μπασκόνια, τις θέσεις των οποίων πήραν τα αουτσάιντερ Μούρθια και Μανρέσα.

Σε πρώτη φάση ας δούμε τα ζευγάρια των προημιτελικών, και θα τα ξαναπούμε λίγο πριν τον τελικό της Κυριακής.

Το Κόπα Ντελ Ρέι κάνει πρεμιέρα με το ζευγάρι Ρεάλ-Μούρθια, ένα ομολογουμένως άκρως ενδιαφέρον ζευγάρι. Για τη Ρεάλ τι άλλο να πούμε φέτος; Βρισκόμαστε στα μέσα Φλεβάρη, έχει καταδυναστεύσει την Ευρωλίγκα και δεν δείχνει διάθεση να χαλαρώσει ή να κάνει κοιλιά. Καθώς το 2023 ο μόνος εγχώριος τίτλος που κατέληξε στη Μαδρίτη ήταν το Σουπερκόπα του περασμένου Σεπτέμβρη, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γεμίσει και άλλο την τροπαιοθήκη της. Η, γνώριμή μας από το BCL Μούρθια, είναι μια ομαδάρα πραγματικά, με εξαιρετική σεζόν ως τώρα. Στο πρωτάθλημα είναι η τρίτη καλύτερη άμυνα ανά 100 κατοχές, με δυνατά νούμερα σε επιθετικό ριμπάουντ, κλεψίματα και λάθη αντιπάλου. Ο Ντίλαν Έννις είναι το πρώτο βιολί για τον Σίτο Αλόνσο, με τον Μάρκο Τοντόροβιτς -που υπέγραψε στα μέσα Δεκέμβρη- να καλύπτει επάξια το κενό του τραυματία Σιμόν Μπιργκάντερ. Άλλα γνώριμα ονόματα στη Μούρθια είναι ο Σαντ-Ρος, ο Μούσα Ντιανέ, οι δύο Κούρουκς, ο Τρόι Κοπέν κι ο Νεμάνια Ράντοβιτς. Για να ζητήσει κάτι από το συγκεκριμένο ματς, η Μούρθια πρέπει να βρει σκορ από μακριά, καθώς στη ρακέτα -που συνηθίζει να κυριαρχεί φέτος- θα βρει αρκετά θηρία σήμερα. Όμως, με 33% ποσοστό σεζόν στα τρίποντα, φαντάζουν πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Δεύτερο χρονολογικά παιχνίδι είναι το Γκραν Κανάρια-Βαλένθια. Οι τρέχοντες πρωταθλητές του Γιούροκαπ δεν έχουν άσχημη σεζόν ως τώρα, και δη παρά τις καλοκαιρινές απώλειες. Είναι στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, ενώ στο Γιούροκαπ πέρασαν ήδη στην τετράδα και αναμένουν τον αντίπαλό τους σε μερικές εβδομάδες. Διαθέτουν ρόστερ άκρως ισορροπημένο, με δύο καλούς χειριστές στον άσσο (Μπάσας, Αλμπισί), γεμάτη ρακέτα με πολυεπίπεδους παίκτες (Χαπ, Πελός, Λάμερς) και φτερά που απειλούν σχεδόν από κάθε σημείο του παρκέ (Σούρνα, Μπρουσίνο, Λάντεσμπεργκ). Ωστόσο, η Γραν Κανάρια εχει το τρίτο χαμηλότερο pace της οκτάδας, κάτι που ταιριάζει γάντι στην αντίπαλο της, που έχει το αμέσως επόμενο. Η Βαλένθια λοιπόν, είναι η πλέον αψυχολόγητη ομάδα από άποψη φόρμας και απόδοσης. Έχει δύο συνεχόμενες ήττες από Ολυμπιακό και Μπιλμπάο, πριν από αυτές όμως νίκησε την Μπαρτσελόνα, οπότε  γενικώς βγάζει μια διπολικότητα σκέτη. Είναι δεδομένο ότι θα πάει το ματς στην ένταση και τις επαφές, με τους Οτζελέγιε, Ίνγκλις και Πραντίγια να βαράνε υπερωρίες μετά την απουσία του Ντέιβις. "Χ-factor" του ματς θα είναι ο Έι Τζέι Σλότερ, καθώς ο Λάκοβιτς δεν έχει άλλον σκόρερ στα γκαρντ και αν μπλοκάρει ο συγκεκριμένος, δεδομένα θα τα βρει σκούρα.

Συνεχίζουμε με το Παρασκευιάτικο πρόγραμμα, με αφετηρία από το Μπαρτσελόνα-Μανρέσα. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, η Μπάρσα είναι το απόλυτο φαβορί εδώ, που ναι μεν αποδίδει όμορφο μπάσκετ ανα διαστήματα φέτος, αλλά το κατά πόσο θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα μένει να φανεί. Επομένως το Κόπα Ντελ Ρέι φαντάζει ένας εφικτός και συνάμα και σημαντικός στόχος για τον Γκριμάου και τους παίκτες του, ώστε να χτίσουν ψυχολογία για τη δύσκολη συνέχεια. Από την άλλη, η Μανρέσα κατάφερε να είναι στην οκτάδα του Κυπέλλου, αλλά μάλλον θα μείνει με τη χαρά της συμμετοχής. Εκτός και αν φέρει εις πέρας άθλο σαν αυτό του Παλάου για το πρωτάθλημα, όταν απέδρασε με 82-83, αφήνοντας την Μπαρτσελόνα άποντη στα δύο τελευταία λεπτά. Το (ψυχολογικά) κακό για τη Μανρέσα είναι ότι ο επαναληπτικός ήταν πριν τέσσερις μέρες, με την Μπαρτσελόνα να παίρνει το διπλό με παρόμοιο τρόπο! Όσο για τα αγωνιστικά, Στάινμπεργκς και Γκέμπεν είναι τίμιοι ψηλοί, αλλά κόντρα σε Βέσελι και Μπίλι, και δη σε ματς που κρίνει πρόκριση, δεν ξέρω τι τύχη μπορεί να έχουν. Ματσάρα θα δούμε από τον παικταρά Ντέβιν Ρόμπινσον πιστεύω, αλλά απο εκεί και πέρα βλέπουμε. Στα γκαρντ η Μπαρτσελόνα έχει τρομερή υπεροπλία, πρόβλημα που δύσκολα θα καταφέρει να λύσει ο Πέδρο Μαρτίνεζ.

Κλείνουμε την παρουσίαση με τη ρεβάνς του περσινού τελικού, ήτοι το ζευγάρι Μάλαγα-Τενερίφη. Η -τυπικά και ουσιαστικά- γηπεδούχος Μάλαγα καλείται να υπερασπιστεί τον περσινό τίτλο που κατέκτησε, αποκλείοντας Ρεάλ και Μπαρτσελόνα πριν νικήσει την Τενερίφη στον τελικό. Έχει όλα τα φόντα να το καταφέρει, καθώς και φέτος ο Ναβάρο παρουσιάζει μια ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκα. Μες το 2024 η Μάλαγα μετράει μόλις μια ήττα σε όλες τις διοργανώσεις, στερείται απουσιών και στο παρκέ είναι φόβητρο σχεδόν για κάθε αντίπαλο στην Ισπανία. Σκεφτείτε ότι στο πρωτάθλημα έχει net rating παραπλήσιο της Ρεάλ ενώ αγωνίζεται στον ίδιο ρυθμό με τους Μαδριλένους. Σπουδαίο ρόλο στα παραπάνω έπαιξε πως η περσινή επιτυχημένη σύνθεση παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη φέτος. Ελάχιστα πράγματα άλλαξε και η Τενερίφη, που αναβάθμισε το ρόστερ της με τον Ρίστιτς (που όμως είναι τραυματίας από μέσα Γενάρη) και εσχάτως με τον Κάιλ Γκάι, που με την έλευσή του είχε δώσει μια φρεσκάδα στα γκαρντ του Βιντορέτα. Στα λοιπά, η Τενερίφη εχει το καλύτερο offensive rating της ACB, αλλά με διαφορά τον χαμηλότερο ρυθμό, και ταυτόχρονα την χειρότερη άμυνα της οκτάδας των διεκδικητριών. Ειδικά κόντρα σε αθλητικές και γρήγορες ομάδες, ακριβώς όπως είναι η Μάλαγα, συνήθως δυσκολεύεται καν να μείνει μες στο ματς. Οι δου τους μόλις μία φορά αναμετρήθηκαν φέτος, ξανά στη Μάλαγα, όπου η Τενερόφη έφυγε με 20 πόντους στην πλάτη. Πολύ ωραίο ζευγάρι πάντως, με μπόλικη και πρόσφατη ιστορία.

Κλείνοντας με το κομμάτι των προβλέψεων, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα είναι στους αγώνες του Σαββάτου, και το να φτάσει στον τελικό κάποια εκ των Γκραν Κανάρια ή Βαλένθια θα είναι παραπάνω από έκπληξη δεδομένου ότι πέφτουν στους Μαδριλένους. Ίσως η μόνη πιθανή ανατροπή να είναι και φέτος η Μάλαγα, αν περάσει την Τενερίφη φυσικά, στοχεύοντας σε ένα ανεπανάληπτο back-to-back μπροστά στον κόσμο της. Κάτι που -όπως εύκολα μαντεύετε- δεν έχει ξαναγίνει από ομάδα που δεν λέγεται Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely