Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 06:35

Μια βόλτα στο Eurocup

Από :

Το φετινό Eurocup βρίσκεται ακόμα στην εκκίνηση, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για να σας παρουσιάσουμε τους 24 μονομάχους της φετινής διοργάνωσης, που θα προσπαθήσουν να διακριθούν με έπαθλο ένα εισιτήριο για την Euroleague.  Oι εμφανίσεις των Μάλαγα και Βαλένθια αποτελούν μια καλή ευκαιρία να αναζητήσουμε μερικές ομάδες που μπορεί να μας απασχολήσουν την επόμενη περίοδο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Πρώτος μας σταθμός η Παρτίζαν..

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη και η εξέλιξη του μπάσκετ στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τους Σέρβους παίκτες και προπονητές της μεγάλης Παρτίζαν. Ο οργανισμός για άλλη μια φορά αυτή τη σεζόν διαθέτει μια νέα, αλλά ταλαντούχα ομάδα, μία που μπορεί να μην χτιζεται για άμεση επιτυχία, αλλά φέρνει μακροπρόθεσμη υπόσχεση. Είναι μια κατευθυνση που έδωσε αποτελέσματα για τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και η οποία αποτέλεσε τη βάση να εξελιχθεί η Παρτίζαν σε μια παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στο ρόστερ της μπορούμε να συναντήσουμε έναν παίχτη που θα κάνει αίσθηση στην Ευρώπη στο μέλλον, τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (αρχική φωτό), έναν δαιμόνιο γκαρντ που από τα πρώτα παιχνίδια έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τις μετοχές του. Επίσης πολύ καλές περιπτώσεις αποτελούν η νέα φουρνιά ψηλών της ομάδας, ο Σάλιτς και ο δεκαεπτάχρονος Πεχάρσκι.

Η Μπάγερν Μονάχου αντεπιτίθεται..

Αποτελεί το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο και την επιστροφή της στη Euroleague. Η ομάδα του γνωστού μας Σάσα Τζόρτζεβιτς μοιάζει πιο ώριμη φέτος για την επίτευξη του στόχου της. Ο Σάλε μάλλον έπεισε την διοίκηση ότι η παρουσία παιχτών με εμπειρία στο υψηλό επίπεδο θα βοηθήσει ιδιαίτερα την προσπάθεια της Μπάγερν. Δικά του παιδιά, όπως ο Μάτσβαν και ο Γιόβιτς, προστέθηκαν δίπλα στον Λούσιτς, συνθέτοντας έτσι μια μικρή σέρβικη παροικία. Επιπλέον, η περιφέρεια της για το επίπεδο της διοργάνωσης τρομάζει. Εκεί θα συναντήσουμε ακόμα τον Γκαβέλ ( γνωστός από το πέρασμα του από Άρη) , τον Χομπς, ηγέτη της Ουλμ πέρυσι, και τον πρώην παίχτη του ΝΒΑ, Τζάρεντ Κάνιχαμ, ο οποίος δεν έχει βρει ακόμα το ρόλο του στην ομάδα. Οι Γερμανοί πλέον είναι πιο δημιουργικοί στην περιφέρεια τους, αλλά και στο low post με τον Tσίρμπες, στοιχείο που ευνοεί τη φιλοσοφία του Σάλε, που βασίζεται στην επίθεση συνεργασίας με τη μπάλα να περνάει διαρκώς από όλα τα χέρια. Κλειδί θα αποτελέσει η βελτίωση της αμυντική επίδοσης, που κυμάνθηκε την περυσινή σεζόν σε χαμηλά επίπεδα. Ο Σέρβος προπονητής ελπίζει να φέρει την αύρα και την κουλτούρα νίκης στον οργανισμό της Βαυαρίας, με την πίεση στο πρόσωπο του όμως να υφίσταται.

Η δικιά μας Ούνιξ Καζάν..

Η πρωταθλήτρια του 2011 επιστρέφει στη διοργάνωση μετά από απουσία ενός χρόνου. Η μεγάλη αλλαγή της ομάδας είναι η αποχώρηση του μεγάλου σκόρερ Κιθ Λάνγκφορντ, με τους διοικούντες να δίνουν τα κλειδιά σε έναν δικό μας προπονητή, τον κόουτς Πρίφτη. Οι αναμετρήσεις της σεζόν 15-16 με τον Άρη και οι δύο ήττες που είχαν υποστεί τότε, έβαλαν στα ραντάρ τους τον Έλληνα τεχνικό, με τα πρώτα δείγματα να είναι ενθαρρυντικά. Ο κόουτς Πρίφτης δίνει έντονη βαρύτητα στο αμυντικό κομμάτι και την πίεση πάνω στην μπάλα. Επίσης χρησιμοποιεί ένα ειδικευμένο zone-press 1-2-2, τοποθετώντας μπροστά ένα forward με μεγάλα άκρα και κυνηγώντας τις παγίδες στις γωνίες αλλά και την καθυστέρηση στην εκδήλωση των plays. Η ομάδα στηρίζεται στις ομαδικές συνεργασίες με τον μάστορα του pick and roll, Κολόμ, να έχει αναλάβει να τρέχει τα περισσότερα plays μαζί με το Στέφαν Λάσμε. Πιστέψτε μας έχουν αναπτύξει ήδη φοβερή χημεία και αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο στο Eurocup. Παράλληλα ο κόουτς, με την παρουσία του Τζαμάρ Σμιθ, έχει εντάξει πολλά off ball screens για εκείνον, με τον ίδιο να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας.

Η Κουμπάν δυναμώνει..



Ένας αληθινός γίγαντας της διοργάνωσης, η Λοκομοτίβ, έρχεται από την εμφάνιση των ημιτελικών την περασμένη σεζόν, με το ρόστερ της να έχει υποστεί ολικό λίφτινγκ με οκτώ νέα πρόσωπα. Ο πρώην προπονητής της Άλμπα Σάσα Ομπράντοβιτς μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύνολο, με προεξέχοντες την τριπλέτα Ράγκλαντ, Κρις Μπαμπ (ακούστηκε για Παναθηναϊκό πέρυσι- φωτό) και Τρεβόρ Λέισι στην περιφέρεια. Στο backcourt της ομάδας συναντάμε ακόμα τον ΜVP Mάρντι Κόλινς, του οποίου το πολύπλευρο παιχνίδι επιτρέπει να παίξει σε όλες τις θέσεις γύρω από τους νεοφερμένους. Δίπλα του είναι ο Ρώσος Κοστόφ που θα αναλαμβάνει το μανδύα του defensive stopper και ο Αυστραλός-ανακάλυψη του Μπαρτζώκα , Ράιαν Μπρόκχοφ, που θα δίνει λύσεις με το μακρινό του σουτ. Στην frontcourt θα δούμε παίχτες όπως ο αθλητικός Έλεγκαρ, μια μηχανή ριμπάουντ, ή ο Κβάλε, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς της Όλντενμπουργκ, με πολύ καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι. Τέλος, παίχτες όπως ο Κέβιν Τζόουνς, με τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ πέρυσι, ο Ίβλεφ, ο Αντίποφ που τους γνωρίσαμε καλύτερα στο φετινό Eurobasket, είναι ιδανικοί ρολίστες για μια ομάδα με στόχο την κατάκτηση του τροπαίου.

Οι νησιώτες από τα Κανάρια..

Η Γκραν Κανάρια επιστρέφει, με ένα "ανακαινισμένο" ρόστερ, με στόχο να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα, παρά το γεγονός ότι έχασε κάποιους βασικούς παίχτες κλειδιά. Μετά την φυγή του Αϊτο Ρενέσες πριν δύο χρόνια, ο Λουίς Κασεμίρο αποδείχθηκε ιδανικός για τη συνέχιση της φιλοσοφίας του οργανισμού. Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη ομάδα τα τελευταία χρόνια ήταν από τις πιο fun to watch ομάδες στο ισπανικό πρωτάθλημα. Το γήπεδο της παραδοσιακά ήταν πάντα πολύ δύσκολο για κάθε αντίπαλο, με τους οπαδούς της να δημιουργούν πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, με εκείνο να γέρνει όταν έβρισκε γρήγορο ρυθμό η ομάδα. Οι νησιώτες στηρίζονται σε μια επίθεση υψηλής ταχύτητας, με διαρκή εκτέλεση από την περιφέρεια και αρκετό inside game με τον Πασένικς και τον Μπάεθ. Στην περιφέρεια δεσπόζει η μορφή του γερόλυκου Όλιβερ , με το Ντι Τζέι Σίλει να τραβά τα βλέμματα πάνω του και άξιους υποστηρικτές τον Μέκελ, και το νικητή του διαγωνισμού τριπόντων της ΑCB, Μάρκους Έρικσον. Ανασταλτικός παράγοντας είναι τα μακρινά ταξίδια, με την γεωγραφική της θέση να μην την ευνοεί, με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος για ξεκούραση.

Η επιστροφή του Μπλατ..

Η Νταρουσάφακα επανέρχεται στο Eurocup μετά από απουσία δύο χρόνων στη Euroleague. Στην τελευταία μάλιστα κατόρθωσε να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στα play off , αλλά το καλοκαίρι το ρόστερ αποδυναμώθηκε αρκετά με τη φυγή του μεγάλου χορηγού. Ωστόσο, ο κόουτς Μπλατ παρέμεινε και με την διοίκηση έφτιαξαν μια νέα ομάδα, που στηρίζεται σε Αμερικάνους αθλητές και θα μπορούσε να κάνει πολύ έντονο θόρυβο. Ο Μπλατ, όπως είδαμε αρχικά στο Gomelsky Cup το καλοκαιρι, θα στηριχτεί στην αθλητικότητα που φέρνει το ρόστερ, τη ματς απ ζώνη που χρησιμοποιεί, καθώς και στην ατομική ικανότητα των παιχτών. Ο Ουίλμπεκιν με τον Κάμινγκς έχουν ξεκινήσει ζεστά την σεζόν και παρέα με τον Τζατζουάν Τζόνσον (φωτό), που αγωνίζεται στη θέση τέσσερα, θα μονοπωλήσουν τις επιθέσεις των Τούρκων. Ο λόγος που παρακολουθούμε τη Νταρουσάφακα δεν είναι άλλος από την παρουσία του Μπλατ.

Οι Έλληνες του Ισραήλ..

Η Χάποελ είναι μια από τις πιο έμπειρες ομάδες της διοργάνωσης. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για το ταλέντο της,  η σεζόν ξεκίνησε με μαύρα σύννεφα για τον Κατσικάρη. Η φυγή του Τζέρελς, μετά τις δηλώσεις του εναντίον του προπονητή, ήταν το πρώτο κακό σημάδι. Ωστόσο, δεν αποκλείεται αν δεν αλλάξει η απόδοση της ομάδας στα προσεχή παιχνίδια η καρέκλα του κόουτς να αρχίζει να τρίζει επικίνδυνα. Το ρόστερ της ομάδας είναι γεμάτο έμπειρους αθλητές, όπως ο Ελιγιάχου, ο Περπέρογλου, ο Οχαγιόν, ο Ντέι, ο Ντάισον  και ο Όμιτς, με τον κόουτς να έχει ό,τι χρειάζεται για να φτιάξει ένα ενδιαφέρον μείγμα, που θα παίζει όμορφο μπάσκετ αρχικά και θα δικαιώσει εκείνους που τη συγκαταλέγουν στα φαβορί.

Συνοψίζοντας, η φετινή διοργάνωση έχει δυναμώσει πάρα πολύ και η αναπόφευκτη σύγκριση που γίνεται με το Champions League Basketball είναι το λιγότερο αστεία. Οι περισσότερες ομάδες του Eurocup θα ήταν μεγάλα φαβορί για τίτλο αν συμμετείχαν στη FIBA. Νομίζω ότι φέτος θα μας προσφέρει πλούσιο θέαμα και του χρόνου θα συζητάμε για τις νέες σταχτοπούτες, που θα προσπαθήσουν να αγωνιστούν στην Ευρωλίγκα.

ΥΓ. Υπάρχει πολύ ταλέντο και αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ονόματα παρακάτω : Ρέινολντς- Ντελά Βάλλε από Ρέτζιο Εμίλια, Γκιντράιτς από Λιέτουβος, Κάτζι από Τόφας, Σάτον από Τρέντο, Πρέπελιτς από Παρί, Αλμπισί από Ανδόρα, Γκόρντον από Ζενίτ.

 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely