Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 10:16

Oι νέες δυνάμεις της Basket League

Από :

Ήφαιστος Λήμνου, Περιστέρι και Χολαργός είναι οι τρεις νέες δυνάμεις της Basket League της επερχόμενης περιόδου. Μπορεί πέρσι να υποβιβάστηκαν αγωνιστικά δύο ομάδες, τα Τρίκαλα κι ο Κόροιβος, ωστόσο "χάθηκε" ακόμη μια, καθώς ο ΓΣΛ Φάρος δεν υπάρχει πλέον, τουλάχιστον υπό τη μορφή που παρουσιάστηκε πέρσι. Λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και με τις ομάδες να είναι σχεδόν έτοιμες για την εκκίνηση της κούρσας, σημειώνουμε τα βασικά τους χαρακτηριστικά και τον τρόπο που επέλεξαν να πορευθούν.

 Ήφαιστος Λήμνου: Από τον κάμπο, στην θάλασσα

Ο Ήφαιστος Λήμνου είναι ουσιαστικά μια νεοσύστατη ομάδα, η οποία αγωνιζόταν πέρσι στην Basket League με την ονομασία ΓΣΛ Φάρος κι ως έδρα της είχε την Λάρισα. Ο σύλλογος "μεταφέρθηκε" από τη θεσσαλική πόλη στο βόρειο Αιγαίο και θα αποτελέσει την τρίτη νησιωτική ομάδα της λίγκας για τη σεζόν 2018-19, μετά τις - εδώ και πολλά χρόνια εδραιωμένες δυνάμεις της περιφέρειας - Κολοσσό Ρόδου και Ρέθυμνο. Ο Ήφαιστος, πέρα από τοποθεσία κι όνομα, άλλαξε και χρώματα, καθώς το πράσινο του ΓΣΛ Φάρου αντικαταστάθηκε από το μπορντό. Ακόμη και σε αγωνιστικό επίπεδο, οι αλλαγές ήταν σαρωτικές κι η ομάδα που θα παραταχθεί δε θα θυμίζει σε τίποτα την παλιά: όσον αφορά το τιμόνι, αυτό ανέλαβε να το κουμαντάρει ο άλλοτε προπονητής της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, Σωτήρης Μανωλόπουλος, παίρνοντας τη θέση του ομοσπονδιακού κόουτς, Θανάση Σκουρτόπουλου.

Το ρόστερ στελεχώνουν πέντε Αμερικανοί (Brazelton, Wiggins, Gotcher, Sean Evans, Jerry Smith), με τέσσερις εξ' αυτών να έχουν ήδη στο βιογραφικό τους προϋπηρεσία στο ελληνικό πρωτάθλημα, κι ένας διεθνής Λετονός, ο Rolands Freimanis. Από πλευράς γηγενών ο Ήφαιστος απέκτησε τρεις μπαρουτοκαπνισμένους της λίγκας (Μούρτο, Μανωλόπουλο, Χαριτόπουλο) καθώς κι ακόμη έξι νεαρότερους ηλικιακά αθλητές (Γόντικα, Διαμαντάκο, Σταμάτη, Γαρέζο, Μπακέα, Μαραβέγια). Το υλικό που έχει στην διάθεση του ο κόουτς Μανωλόπουλος αριθμεί συνολικά 15 παίκτες, έχοντας ως μέσο όρο ηλικίας τα 26.6 έτη. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως η ομάδα αν μη τι άλλο θα έχει αξιοσέβαστη δυναμική, καθώς κατάφερε να υπογράψει ξένους που έχουν αποδείξει πως μπορούν να ξεχωρίσουν στην Α1, αλλά κι Έλληνες που την έχουν φάει με το... κουτάλι κατά τα τελευταία χρόνια.

Τα "Σφυριά", όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας, μπορεί να είναι κυριολεκτικά πρωτάρηδες, ωστόσο η γενικότερη στελέχωση τους μας προϊδεάζει θετικά για την παρθενική παρουσία τους στην Basket League. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες νέες ομάδες του πρωταθλήματος, έκανε τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά την κάλυψη των θέσεων ξένων, αποκτώντας παίκτες που μπορούν να τις εγγυηθούν, σε θεωρητικό επίπεδο, στη χειρότερη την παραμονή. Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε το κλειστό γήπεδο στο οποίο θα υποδέχεται τους αντιπάλους του ο Ήφαιστος, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος του νησιού θα "αγκαλιάσει" την ομάδα και το ολοκαίνουριο αυτό εγχείρημα που είναι ήδη στα σκαριά.

ΓΣ Περιστερίου: πέντε χρόνια ήταν πολλά

Το Περιστέρι είναι και πάλι στα "σαλόνια" των ελληνικών πρωταθλημάτων, ύστερα από μια πενταετία μακριά από αυτά. Η ομάδα των δυτικών προαστίων επιστρέφει με τον Αργύρη Πεδουλάκη στη θέση του οδηγού, έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομα του με την ιστορία του συλλόγου, υπηρετώντας τον για περισσότερα από 20 χρόνια ως παίκτης και προπονητής. Ο πολύπειρος τεχνικός ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά τα λημέρια, έχει αποδείξει την προπονητική του αξία δουλεύοντας για χρόνια σε υψηλό επίπεδο και θεωρείται από πολλούς ως ο ιδανικός άνθρωπος για να τρέξει τη "νέα εποχή". Μάλιστα, πρόκειται και για το δικό του προσωπικό comeback στην δράση, καθώς θα προπονήσει ομάδα για πρώτη φορά μετά την έναρξη της περιόδου 2016-17 και τον Παναθηναϊκό. Στο ρόστερ του προσθέτουν τρομερή εμπειρία οι Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Keydren Clark, Γάιος Σκορδίλης και Μιχάλης Πολυτάρχου, ενώ συναντάμε κι ορισμένες άγνωστες στο ευρύ κοινό μονάδες όπως είναι οι κοινοτικοί Henrik Sirko (Κροάτης, 25 ετών, SF από την KK Split) και Igor Kesar (Σέρβος, 26 ετών, PF/C από την Balkan Botevgrad).

Το Περιστέρι διαθέτει στη μηχανή του δύο παίκτες με καλή γνώση της Basket League: τον Ryan Harrow (Combo guard που τη σεζόν 2015-16 έπαιξε στο Ρέθυμνο) και τον Steven Gray (Swingman με διετή θητεία στο Λαύριο). Το ρόστερ συμπληρώνουν ο "πρωτάρης" στο ελληνικό πρωτάθλημα, Jeff Allen, ένας undersized center 31 ετών με αρκετά χρόνια καριέρας στα γήπεδα του Ισραήλ, κι οι Βασίλης Μουράτος, Πάνος Φιλιππάκος. Παράλληλα, το Περιστέρι έχει στο δυναμικό του τέσσερις αθλητές γεννημένους από το 2001 και μετά, οι οποίοι προφανώς θα κατέχουν βοηθητικούς ρόλους. Με μια πρώτη ματιά, το ρόστερ συνολικά μοιάζει ικανοποιητικό, γεγονός που ενισχύεται από την άκρως σημαντική παραμονή του βετεράνου σκόρερ Clark, του παίκτη που αποτέλεσε το φυσικό ηγέτη της ομάδας κατά την περσινή εκπληκτική σεζόν της στην Α2 κατηγορία. Η παρουσία του διεθνούς Παναγιώτη Βασιλόπουλου, εκτός από κύρος, γεμίζει με εμπειρία τη θέση "4" και θεωρείται κομβική για την αμυντική υπόσταση ολόκληρου του συνόλου.

 Από 'κει και πέρα, θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε εάν θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία ο νεαρός playmaker, Βασίλης Μουράτος, μετά την περσινή σεζόν του στον ΓΣΛ, όπου είχε αρκετές αρμοδιότητες και κατάφερε να δείξει θετικά στοιχεία. Θα λέγαμε πάντως πως ίσως λείπει ακόμη ένας ψηλός που θα έδινε βάθος στην front line, επομένως ας κρατήσουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης. Αριθμητικά το ρόστερ των "ετοιμοπόλεμων" παικτών δε ξεπερνά τους 11 κι αυτό ενδέχεται να στοιχίσει στην οικονομία της σεζόν στους Περιστεριώτες, εάν δεν αλλάξει κάτι εντός των προσεχών εβδομάδων ή μηνών. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή του ΓΣΠ, ενός συλλόγου με δυναμική που κατά το παρελθόν συχνά πυκνά παρουσίαζε πολύ αξιόλογες ομάδες σε επίπεδο πρώτης εθνικής, δίνει μια αίγλη παλαιότερων εποχών στην Basket League. Περιμένουμε λοιπόν από το Περιστέρι να αποδείξει στα παρκέ πως έρχεται με φόρα από πέρσι για να μείνει κι όχι για να αποτελέσει... ομάδα - ασανσέρ.

Χολαργός: Η μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του

Ο Χολαργός είναι η δεύτερη ομάδα που ανέβηκε στην Basket League, μετά από μια εντυπωσιακή πορεία στην περσινή Α2. Τις τύχες της ομάδας ανέλαβε ο Άρης Λυκογιάννης, του οποίου ο κύκλος στον Κολοσσό Ρόδου έκλεισε έπειτα από τέσσερα επιτυχημένα χρόνια. Μια νέα πρόκληση ξεκινά για την καριέρα του 49χρονου κόουτς, ο οποίος επιστρέφει στην Αττική για να τρέξει ένα φρέσκο πρότζεκτ, το οποίο ως πρωταρχικό του στόχο θα έχει προφανώς την παραμονή στην κατηγορία, όπως συνηθίζεται άλλωστε στις νεοφώτιστες ομάδες. Το μάνατζμεντ του συλλόγου έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αρκετά συμπαθητικό και παράλληλα ενδιαφέρον ρόστερ για τα δεδομένα της Α1, το οποίο συνθέτουν 13 αθλητές (Μ.Ο. ηλικίας 25.2 έτη).

Τη θέση του playmaker αναμένεται να καλύψει ο Teddy Okereafor, ο οποίος πέρσι βοήθησε στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν την Κύμη (6.9π, 3.7ρ, 3.1α σε 18 παιχνίδια) προτού μετακομίσει στην Ιταλία, καθώς κι ο 31χρονος γυρολόγος Darrin Dorsey, με καριέρα σε ουκ ολίγες ομάδες της Ευρώπης - πιο πρόσφατες οι Chalon και Usak. Επίσης υπάρχει κι ο 23χρονος Αλέξης Σπυριδωνίδης, ενώ αν μεταφερθούμε στη θέση "2" συναντάμε τους Jermaine Love (29 ετών, από την πολωνική Trefl) και Javontae Hawkins (25 ετών, από τη φινλανδική Vilpas). Το backcourt συμπληρώνει ο νεαρός διεθνής Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, ο οποίος αποχώρησε από τον Άρη κι αποτελεί μια πολύ αξιόλογη επένδυση για την ομάδα του Χολαργού. Ο δίδυμος αδερφός του point guard του Παναθηναϊκού έρχεται στην Αττική για να βρει τα λεπτά συμμετοχής που θα δυσκολευόταν να εξασφαλίσει στον Άρη, ενώ θα δουλέψει με έναν προπονητή που τα τελευταία χρόνια ρίχνει αρκετό βάρος στην ανάδειξη νεαρών παικτών.

Επιπλέον, ο Χολαργός κατάφερε να κάνει το μεγάλο "μπαμ" στη θέση του small forward, επαναπατρίζοντας τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς που επιστρέφει στην Basket League ύστερα από τη σεζόν του στην ACB με την Ανδόρα. Ο πολύπειρος πλέον "Βλάντο" δε χρειάζεται συστάσεις κι είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει βαρόμετρο για τη νεοφώτιστη ομάδα, τόσο με την ποιότητα του, όσο και με την προσωπικότητα που διαθέτει. Στο πλευρό του θα έχει τον 21χρονο Διονύση Σκουλίδα, ο οποίος πέρσι βρέθηκε στην Αμαλιάδα για λογαριασμό του Κοροίβου, ως δανεικός από την ΑΕΚ. Έμεινε ελεύθερος από τους κιτρινόμαυρους κι ο Χολαργός δεν έχασε την ευκαιρία να επενδύσει πάνω του. Στις θέσεις που βρίσκονται κοντά στο καλάθι, η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη πρόσθεσε ακόμη έναν πρώην αθλητή της ΑΕΚ, τον 24χρονο Μιχάλη Καμπερίδη. Ωστόσο, το βασικό γρανάζι της θέσης "4" θα είναι ο ποιοτικός Toarlyn Fitzpatrick, παλιός παίκτης του Ρεθύμνου (2016-17) και του Απόλλωνα Πάτρας (2014-15). Είναι 29 ετών κι έχει πραγματοποιήσει τις πιο παραγωγικές του σεζόν στην Ελλάδα, μιας και το πρωτάθλημα μας έδειξε να του ταιριάζει γάντι.

Τέλος, οι centers θα είναι ο 28χρονος Νιγηριανός Danny Agbelese (είχε ένα σύντομο πέρασμα από το Ρέθυμνο το 2015, πέρσι αγωνίστηκε στην Lagun Aro), ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου Γρηγόρης Ραλλάτος κι ο 22χρονος Θωμάς Κώττας, που άφησε το Ρέθυμνο έπειτα από δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Χολαργός δεν διατήρησε κανέναν παίκτη από το περσινό του ρόστερ, επιλέγοντας να το ανανεώσει πλήρως ενόψει της νέας του περιπέτειας. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως η ομάδα θα χρειαστεί όπως είναι λογικό το χρόνο της, προκειμένου να αποκτήσει ομοιογένεια. Παρ' όλα αυτά, έχουμε την εντύπωση πως όταν συμβεί αυτό, θα αποτελέσει σκληρό καρύδι. Έχει έναν από τους καλύτερους προπονητές της λίγκας και 3-4 πραγματικά πολύ καλούς κι έμπειρους παίκτες που θα χωρούσαν πιθανότατα σε όλα τα ρόστερ της κατηγορίας.

Η δυναμική των νεοφώτιστων κριτήριο για την ανταγωνιστικότητα της λίγκας

Ένα από τα συνηθισμένα κριτήρια που λαμβάνουμε υπόψη αναφορικά με το πόσο "δυνατό" θα είναι το πρωτάθλημα την τάδε σεζόν, στις φιλολογικές συζητήσεις προτού αυτό ξεκινήσει, είναι η δυναμική των καινούριων μελών του. Οι τρεις αυτές νέες ομάδες κουβαλούν ενθουσιασμό, η κάθε μια για τους λόγους της, και θα αποτελέσουν ρυθμιστές της λίγκας, εάν επιβεβαιωθεί πως είναι πράγματι πιο ισχυρές από αυτές που αντικατέστησαν. Τα Τρίκαλα φερειπείν πέρσι αντιμετώπισαν ένα σωρό αγωνιστικά και μη προβλήματα, τα οποία από ένα σημείο κι έπειτα δεν τους επέτρεψαν να είναι καθόλου ανταγωνιστικοί ως ομάδα. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πως όλες οι ομάδες θεωρούσαν δεδομένη μια νίκη κόντρα σε αυτά. Φέτος ευελπιστούμε πως δε θα συμβεί κάτι παρόμοιο σε κάποια ομάδα της λίγκας και πως όλες θα παραμείνουν ακμαίες κι ανταγωνιστικές μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Είναι πολύ σημαντικό οι κάτοικοι της Λήμνου να στηρίξουν την ομάδα τους. Εκείνοι του Περιστερίου να γεμίζουν το κλειστό τους όπως έκαναν πέρσι σε αρκετές περιπτώσεις. Ή οι αντίστοιχοι του Χολαργού να απολαύσουν την πρωτόγνωρη για αυτούς εμπειρία. Το να μην μπορεί να περάσει εύκολα ένας ισχυρός (βλέπε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη, Προμηθέα) που στοχεύει στα playoffs και την τετράδα από τις έδρες ομάδων που αντίστοιχα κοιτούν πιο κάτω βαθμολογικά, θα αποτελέσει μια πραγματική αναβάθμιση για το ελληνικό πρωτάθλημα και το ενδιαφέρον του.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely