Παρασκευή, 29 ΜΑΙΟΥ 2020 10:29

Τα 10 κορυφαία buzzer beater της 20ετίας στο ελληνικό μπάσκετ

Από :

Το καλοκαίρι έφτασε και μπάλα σε παρκέ δεν πρόκειται να ξανακούσουμε στην Ευρωλίγκα. Για αυτό έχουμε αναλωθεί σε αφιερώματα για παλιότερους ιστορικούς αγώνες. Η πρόσφατη επέτειος του buzzer beater του Πρίντεζη δε, γέννησε την ιδέα για να θυμηθούμε τα σημαντικότερα καλάθια Ελλήνων παικτών που έκριναν αγώνες των ελληνικών ομάδων, αλλά και των εθνικών τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο βασικός ορισμός του buzzer beater είναι όταν υπάρχει εύστοχο καλάθι με το χρονόμετρο να δείχνει μηδέν. Παρόλα αυτά θα κάνουμε μια εξαίρεση, θεωρώντας buzzers ακόμα και τα καλάθια που ουσιαστικά δεν αφήνουν χρόνο αντίδρασης στην αντίπαλη ομάδα για ένα σουτ της προκοπής, λόγω έλλειψης χρόνου. Επειδή υπάρχουν αρκετά τέτοια σουτ τα τελευταία 20 χρόνια, θα παρουσιάσουμε τα 10 κορυφαία με κριτήριο την κρισιμότητα του αγώνα που επιτεύχθηκαν, σε συνδυασμό με την δυσκολία εκτέλεσης.

1. Δημήτρης Διαμαντίδης, Ελλάδα-Γαλλία ημιτελικός Ευρωμπάσκετ 2005

Το γνωστό σε όλους πια «Βάλτο αγόρι μου – Το βάλε, το βάλε», δεν θα μπορούσε να είναι σε καμία άλλη θέση από την πρώτη. Παρότι δεν έδωσε άμεσα το Ευρωπαϊκό, ήταν το σουτ που ουσιαστικά έκανε την εθνική ομάδα να περάσει στον τελικό και να αντιμετωπίσει το χαμηλό εμπόδιο της Γερμανίας του Νοβίτσκι. 47 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Μπορίς Ντιαό έκανε το κάρφωμα σπάζοντας την πίεση της Ελλάδας, διαμορφώνοντας το σκορ σε 55-62, βάζοντας σχεδόν την ταφόπλακα στην προσπάθεια επιστροφής της Εθνικής στο παιχνίδι. Παρόλα αυτά οι διεθνείς δεν το έβαλαν κάτω, με κάποιο μαγικό τρόπο ό,τι δοκίμασαν από εκεί και πέρα βγήκε, ο Ριγκοντό έχασε την μία βολή και η Ελλάδα ήταν σε απόσταση ενός σουτ. Όλα τα άλλα από εκεί και πέρα είναι ιστορία, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να βάζει το μεγαλύτερο σουτ του Ελληνικού μπάσκετ και φυσικά της καριέρας του.

2. Γιώργος Πρίντεζης, Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ, τελικός Ευρωλίγκας 2012

Σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τον Ολυμπιακό να γυρνάει από το -19 (34-53) και να φτάνει το παιχνίδι σε απόσταση αναπνοής. Ο Σισκάουσκας αστόχησε στις βολές και η μπάλα πήγε στα χέρια του Βασίλη Σπανούλη. Λογικά και τα καρεκλάκια στο γήπεδο αν ρωτούσες ποιος θα πάρει την τελευταία επίθεση, θα σου απαντούσαν τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Αυτό εκμεταλλεύτηκε και ο Kill Bill, τράβηξε πάνω του την άμυνα, την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον ελεύθερο Πρίντεζη και αυτός με το σουτ trademark του έδωσε το Ευρωπαϊκό στον Ολυμπιακό, σε έναν αγώνα από τους πιο συναρπαστικούς στην ιστορία.

3. Βασίλης Σπανούλης, Ελλάδα-Κροατία, Φάση ομίλων Ευρωμπάσκετ 2007

Σε αυτό το ματς η Ελλάδα ήθελε μόνο νίκη για να περάσει στους 8 της διοργάνωσης και είχε απέναντι της τους σκληροτράχηλους Κροάτες ,που ήθελαν και αυτοί μόνο την νίκη. Αφού η Εθνική ομάδα έχασε το προβάδισμα 5 πόντων που είχε στο τελευταίο λεπτό, επέλεξε να κάνει φάουλ στην επίθεση των Κροατών για να έχει εκείνη την τύχη στα χέρια της στην τελευταία επίθεση.

O Σπανούλης παίρνει σωστά με μια curl κίνηση την μπάλα από την επαναφορά ώστε να έχει επιτάχυνση. Μια ραχιαία τρίπλα, μία σταυρωτή, ρίχνει κάτω τον Πλάνινιτς και με pull up από τα 9 μέτρα πετυχαίνει ένα πολύ δύσκολο αλλά και κρίσιμο buzzer beater, που έδωσε την πρόκριση στην Ελλάδα. Μετά από πολλά χρόνια θα βάλει ένα αντίστοιχο απέναντι στο Παναθηναϊκό στα πλαίσια της Ευρωλίγκας, μόνο που στην θέση του Πλάνινιτς ήταν ο Γκιστ.

4. Νίκος Ζήσης, Ελλάδα Αυστραλία, Φάση ομίλων Μουντομπάσκετ 2006

Άλλη μια ανατροπή από εκείνη την ομάδα των θαυμάτων που είχε η Εθνική Ελλάδος. Απέναντι στην Αυστραλία ήθελε την νίκη για να εξασφαλίσει την πρωτιά του ομίλου και να έχει ευνοϊκό πρόγραμμα στην συνέχεια. Όμως και πάλι 11 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έχανε με 3 πόντους.

Τρίποντο του Φώτση ισοφαρίζει το σκορ, στην άμυνα κλέβει ο Παπαλουκάς και στο τρανζίσον ο Νίκος Ζήσης πετυχαίνει το τρίποντο και κερδίζει το ματς για την Ελλάδα.

5. Γιώργος Πρίντεζης, Ολυμπιακός Μπαρτσελόνα Playoff Ευρωλίγκας 2015

Το σουτ με το οποίο βαφτίστηκε Άγιος Γεώργιος Πρίντεζης από τον νονό του Ευρωπαϊκού μπάσκετ Βαγγέλη Ιωάννου. Σειρά playoff με τον Ολυμπιακό να έχει μειονέκτημα έδρας απέναντι στην ισχυρή Μπαρτσελόν, αλλά να κλέβει ένα ματς στην Ισπανία και να χρειάζεται απλά δυο νίκες στην έδρα του. Κάνει το 2-1 και μένει το τέταρτο παιχνίδι σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ, με την Μπαρτσελόνα όμως να παρουσιάζει πολύ ισχυρή αντίσταση και το παιχνίδι να είναι στην ισοπαλία 5.2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

 

Sideline play με τον Σπανούλη να δέχεται την μπάλα και να αναγκάζεται να την δώσει λόγω double team στον Σλούκα, αυτός στον αμαρκάριστο Πρίντεζη και ένα ΣΕΦ στο πόδι μετά το εύστοχο τρίποντο του Γιώργου.

6. Βασίλης Σπανούλης, ΠΑΟ – Ολυμπιακός, τελικοί πρωταθλήματος 2016

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα τόμο με τα buzzer beater που έχει βάλει ο Σπανούλης στην καριέρα του, αλλά αυτή η σειρά τελικών ίσως είναι από τις λίγες που μπορούμε να πούμε ότι ένας παίκτης πραγματικά κέρδισε μόνος του το πρωτάθλημα. Αφού ο Ολυμπιακός έχασε στον πρώτο αγώνα το πλεονέκτημα έδρας, πήγε στο ΟΑΚΑ με σκοπό να το πάρει πίσω. Ο Διαμαντίδης με ένα απίθανο τρίποντο έφερε τον ΠΑΟ μπροστά στο σκορ με 8.3 δεύτερα να απομένουν. Sideline play, η μπάλα στον Σπανούλη υπό την ασφυκτική παρακολούθηση του Καλάθη, δεξί back step και άλλο ένα απίθανο τρίποντο για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, που δίνει την νίκη και την ανάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας.

 

Ο Σπανούλης όμως δεν τελείωσε εδώ. Μετά την νίκη του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ και το σκορ στο 2-1, οι ερυθρόλευκοι πήγαιναν να τελειώσουν τον τίτλο με δευτερη νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ. Σε πραγματικά φανταστικό παιχνίδι με παράταση και τις δυο ομάδες να αρνούνται να χάσουν φτάσαμε στην τελευταία και πάλι επίθεση του Ολυμπιακού με την μπάλα στα χέρια του Σπανούλη, αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Διαμαντίδη στο τελευταίο όπως αποδείχτηκε ματς της καριέρας του. Ο Σπανούλης με το γνωστό του step back ευστοχεί και πάλι, δίνοντας το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό.

Λεπτομέρεια: Είναι η πρώτη φορά που ο Σπανούλης εμφάνισε σε αγώνα το κλασικό του step back με το αριστερό του πόδι αφού πάντα το έκανε με το δεξί.

7. Φραγκίσκος Αλβέρτης, ΠΑΟ – Ολυμπιακός, τελικοί 2001

Στον δεύτερο τελικό του 2001 ο Αλβέρτης πέτυχε ένα από τα πιο δύσκολα και απίθανα buzzer στην Ιστορία του Ελληνικού πρωταθλήματος, οδηγώντας το ματς στην παράταση. Με τον ΠΑΟ τρεις πόντους πίσω και με 1,37 δεύτερα στο χρονόμετρο, ο Αλβέρτης πήρε την μπάλα με πλάτη στη γωνία της σέντρας, έκανε μια περιστροφή στον εαυτό του και με το ένα χέρι πέταξε την μπάλα που μπήκε με ταμπλό, ισοφαρίζοντας το σκορ και προκαλώντας την έξτρα περίοδο.

8. Νίκος Ζήσης, ΑΕΚ – Εφές Πίλσεν, όμιλοι Ευρωλίγκας 2005

Ο Νίκος Ζήσης στην τελευταία του χρονιά τότε στην ΑΕΚ, έβαλε ένα από τα πιο τρελά σουτ στην ιστορία της διοργάνωσης, με τεράστιο βαθμό δυσκολίας. Σε εκείνο το ματς έπαιζε για ένα ημίχρονο με σπασμένη μύτη, πετυχαίνοντας συνολικά 22 πόντους. Στην τελευταία επίθεση και ενώ η ΑΕΚ έχανε με δυο πόντους, πήρε την μπάλα διέσχισε το γήπεδο και λίγο πριν φτάσει στο τρίποντο γλίστρησε και έπεσε.

Βλέποντας ότι τελειώνει ο χρόνος, σηκώθηκε για σουτ από το έδαφος, έχοντας πλάτη στο καλάθι και τον αντίπαλο κολλημένο πάνω του και ευστόχησε, δίνοντας μια απίθανη νίκη στην ΑΕΚ με έναν τρόπο που ακόμα και τώρα μνημονεύεται.

 

9. Νικ Καλάθης, ΤΣΣΚΑ – Παναθηναϊκός, Ευρωλίγκα 2019

Ο Παναθηναϊκός υπό της οδηγίες του Ρικ Πιτίνο προσπαθούσε να κάνει την αντεπίθεση του στις τελευταίες αγωνιστικές, για να προλάβει το τραίνο των playoff. Μία από τις πολύ σημαντικές νίκες που έκανε και του άνοιξαν το δρόμο, ήταν με την ΤΣΣΚΑ στην Ρωσία. Οι πράσινοι βρίσκονταν πίσω δυο πόντους με την μπάλα στα χέρια τους.

Ο Καλάθης ήταν ελεύθερος από τα 8,5 μέτρα, το επιχείρησε και όπως είπε ο Ρικ Πιτίνο «The fucking bank was open».

10. Κώστας Σλούκας, Γαλατασαράι – Ολυμπιακός, Ευρωλίγκα 2012

Άλλο ένα απίθανο καλάθι, αυτή τη φορά από τον Κώστα Σλούκα, που μπορεί να μην είχε κάποια τρομερή κρισιμότητα, καθώς μιλάμε για ένα ματς regular season, αλλά ο βαθμός δυσκολίας είναι πάρα πολύ υψηλός.

 Ο Ολυμπιακός έχανε με τρεις πόντους, με τον Σλούκα να επιχειρεί ένα σουτ-προσευχή από το τρίποντο της δικής του ρακέτας και να ευστοχεί πηγαίνοντας το ματς στην παράταση, αναγκάζοντας τους Τούρκους να τραβάνε τα μαλλιά τους που δεν μάρκαραν καν το τελευταίο σουτ.

 

Υπάρχουν αρκετά ακόμα σουτ που έχουν βάλει Έλληνες παίκτες αυτήν την εικοσαετία, αλλά θεωρώ ότι αυτά είναι τα σημαντικότερα από πλευράς κρισιμότητας και δυσκολίας. Φυσικά η σειρά είναι υποκειμενική και κάθε ένσταση είναι δεκτή.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely