Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 11:54

Η εβδομάδα των τίτλων

Από :

Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είναι εδώ και αρκετά χρόνια αφιερωμένη στις διοργανώσεις κυπέλλου για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κατά τη διάρκειά της κατακτούνται οι πρώτοι τίτλοι της χρονιάς, όπου τουλάχιστον δεν υπάρχει ο θεσμός του λιγκ καπ. Με την δράση ενόψει, ήρθε η ώρα να δούμε τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στους αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου.

Αφήνοντας εκτός την Ελλάδα, όπου ήδη ο ένας από τους τέσσερις προημιτελικούς έχει αναβληθεί και η τύχη του παραμένει άγνωστη, οι επιλογές θα ήταν θεωρητικά πολλές, όμως η πανδημία του κορονοϊού δεν άφησε ανέπαφες τις διοργανώσεις. Το γερμανικό κύπελλο που είχε προγραμματίσει το final-4 για αυτό το σαββατοκύριακο, δεν θα μπορέσει να το διεξαγει κανονικά και θα πραγματοποιηθεί μάλλον στην επόμενη διακοπή πριν τα play-offs της Ευρωλίγκας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Leaders Cup στη Γαλλία, που διεξάγεται βάσει οργάνωσης μέσα στη Disneyland, όμως έχει ήδη ακυρωθεί, με τους ιθύνοντες της λίγκας να δίνουν ραντεβού για το 2022.

Παρόλα αυτά, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία, Λιθουανία και Ισραήλ αναμένεται να πραγματοποιήσουν κανονικά τις διοργανώσεις τους, με άπαντες να περιμένουν τους νικητές το απόγευμα ή το βράδυ της Κυριακής. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά, ξεκινώντας κάπως ανάποδα.

Λιθουανία

Το κύπελλο που φέρει το όνομα του περιβόητου βασιλιά Μιντάουγκας (οι πολύ διαβασμένοι θα θυμάστε αυτήν την αναφορά σε ένα παλαιότερο ριμπάουντ), διοργανώνεται για τρίτη διαδοχική σεζόν και περιλαμβάνει τις δέκα ομάδες της περσινής μεγάλης κατηγορίας και τις έξι πρώτες της περσινής δεύτερης κατηγορίας του λιθουανικού πρωταθλήματος. Οι πρώτες δύο φάσεις έγιναν νωρίς μέσα στη σεζόν, με κάποιες αναβολές λόγω κορονοϊού και προέκυψαν τέσσερις ομάδες, που θα αγωνίζονταν με τα τέσσερα μεγάλα κλαμπ της χώρας (Ζαλγκίρις, Λιέτουβος, Νεπτούνας, Λιετκαμπέλις) που, αλά Γιουροβίζιον, έχουν απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Τα προημιτελικά έγιναν τον Γενάρη σε διπλούς αγώνες(!) και διαμόρφωσαν το final-4 που θα γίνει Σάββατο και Κυριακή. Στα ημιτελικά έχουν σχηματιστεί τα ζευγάρια Ζαλγκίρις-Νεπτούνας και Λιετκαμπέλις-Γιουβέντους, με τους τρεις αγώνες να έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην έδρα της Λιετκαμπέλις στο γραφικό(;) χωριό Πανεβέζις.

Η τοπική ομάδα επικράτησε άνετα με δύο νίκες της Πριενάι στα προημιτελικά και θα βασιστεί κυρίως στον Πορτορικάνο γκαρντ Κάιλ Βινιάλες και στο δίδυμο ψηλών που σχηματίζουν οι Γκίτις Μασιούλις και Τζόρτζε Γκάγκιτς. Άξιοι προσοχής και οι αδερφοί Βαλίνσκας, που είναι δανεικοί από την Ζαλγκίρις. Απέναντί τους θα βρουν την ομάδα της Γιουβέντους, που αποτελεί την θεωρητική έκπληξη της διοργάνωσης, καθώς πέρασε τους πρώτους δύο γύρους κι εν συνεχεία απέκλεισε με εκκωφαντικό τρόπο την Λιέτουβος Ρίτας, νικώντας μέσα στο Βίλνιους με 105-78. Στην ομάδα της πόλης Ούτενα, βρίσκονται κυρίως Λιθουανοί μπασκετμπολίστες, με πιο γνωστούς τους Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους και Βάιντας Καρινιάουσκας που έχουν περάσει παλαιότερα από την Α1. Εάν τύχει και δείτε κάποιον από τους δυο αγώνες στο κύπελλο, κρατήστε ένα μάτι για τον 21χρονο Αμερικάνο γκαρντ, Μπράιαντ Κρόφορντ. Καλός παίκτης.

Η παρουσία της Ζαλγκίρις στο άλλο ζευγάρι μας επιτρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην αντίπαλό της. Η Νεπτούνας είναι η μόλις τρίτη ομάδα, εκτός των δύο μεγάλων, που έχει αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, όμως έκτοτε δεν έχει καταφέρει να ξαναβρεθεί στους τελικούς της χώρας. Στα προημιτελικά, πέρασε το εμπόδιο της Σιαουλιάι, παρότι έχασε εντός έδρας στη ρεβάνς, κρατώντας τη διαφορά 16 πόντων που είχε από το πρώτο ματς. Όπως οι περισσότερες ομάδες της χώρας, βασίζεται πλήρως στο εγχώριο ταλέντο με βασικό σταρ τον πλέι μέικερ Ζιγκιμάντας Γιαναβίτσιους.

Ισραήλ

Final-4 και στο κλειστό Ισραήλ, με την διοργάνωση του κυπέλλου να έχει πιο ορθολογική οργάνωση. Οι τέσσερις φιναλίστ της περσινής διοργάνωσης πήραν απευθείας την πρόκριση για την φάση των δεκαέξι, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες συμμετείχαν στον πρώτο γύρο. Ανάμεσα σε αυτές ήταν κι η Μακάμπι, που είχε αποκλειστεί πέρσι από την Χάποελ Ιερουσαλήμ, κερδίζοντας μάλιστα με αρκετή δυσκολία τόσο στον πρώτο γύρο την Μακάμπι Ασντόντ, όσο και στα προημιτελικά την Χάποελ Τελ Αβίβ,  για να επιστρέψει στην τελική φάση.

Μαζί της θα βρεθούν στην Shlomo Group Arena η Χάποελ Ιερουσαλήμ, η Μακάμπι Ρισόν και η Χαποέλ Χολόν. Το παράδοξο είναι ότι παρότι οι ημιτελικοί είναι προγραμματισμένοι και θα διεξαχθούν κανονικά στις 11 Φεβρουαρίου, ο τελικός της Κυριακής βρίσκεται υπό αμφιβολία, καθώς την Παρασκευή το πρωί η κυβέρνηση της χώρας θα ανακοινώσει την συνέχεια της στρατηγικής της απέναντι στην πανδημία και υπάρχει ένα ενδεχόμενο ο τελικός να μεταφερθεί για επόμενη ημερομηνία.

Στις ομάδες τώρα, η Χαποέλ Ιερουσαλήμ πρόκειται, βάσει ρόστερ, για το δεύτερο σημαντικό φαβορί της διοργάνωσης, όμως τις τελευταίες αγωνιστικές η ηρεμία έχει διαταραχθεί σημαντικά στις τάξεις της. Η φυγή του προπονητή της Οντέτ Κάτας για τον Παναθηναϊκό, ο αποκλεισμός από τη δεύτερη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και οι δύο πρόσφατες ήττες για το πρωτάθλημα, δείχνουν πως υπάρχει μία σημαντική κρίση. Το ρόστερ είναι αρκετά πλήρες για την διοργάνωση, με τον Τζεικόβαν Μπράουν να είναι ο ηγέτης και τον ΤαΣόν Τόμας να αποτελεί μάλλον τον καλύτερο παίκτη της. Ο Ταμίρ Μπλατ είναι επίσης αρκετά σημαντικός για την ομάδα, όντας ο βασικός πλέι-μέικερ, ενώ την προσοχή μας έχει και ο Μάλκολμ Χιλ, που δείχνει να έχει σπουδαίες επιθετικές αρετές.

Αντίπαλος της στον ημιτελικό θα είναι η Μακάμπι Ρισόν ή αλλιώς η ομάδα έκπληξη της τελευταίας δεκαετίας στο Ισραήλ, όπου έχει τρεις παρουσίες σε τελικούς πρωταθλήματος, μία κατάκτηση το 2016, ενώ πρόπερσι έφτασε στον τελικό του κυπέλλου, όπου υπέκυψε στην Μακάμπι. Βασικός πυλώνας της είναι ο πυραυλοκίνητος γκαρντ Αιζάια Τέιλορ, που στην πρώτη του χρονιά μακριά από τις ΗΠΑ, διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της λίγκας. Πολύ καλός κι ο φόργουορντ Ακίλ Μίτσελ σε μία γενικά διασκεδαστική ομάδα, που εάν βρει ρυθμό θα σκοράρει όσο πάει.

Τέλος, η Χαποέλ Χολόν, νικήτρια της διοργάνωσης το 2019, είναι σε καλή κατάσταση, κερδίζοντας τον όμιλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου βρέθηκε κι η ΑΕΚ, όμως βρίσκεται αρκετά πίσω στο πρωτάθλημα και το κύπελλο είναι μία καλή ευκαιρία για να διορθώσει τις άσχημες εντυπώσεις. Βασικά όπλα οι Αιζάια Μάιλς και Κρις Τζόνσον, ενώ καλές εμφανίσεις έχει κάνει κι ο Τάιρους Μαγκί. Προπονητής της ομάδας είναι ο Στέφανος Δέδας, διαμορφώνοντας έτσι μία ελληνική μάχη στους πάγκους, ή τέλος πάντων ό,τι είναι τώρα, εδώ μπορεί να γίνουν οι ημιτελικοί κι όχι ο τελικός.

Ιταλία

Περνώντας στα Final-8, ξεκινάμε με την πιο αμφίρροπη διοργάνωση που θα αναλύσουμε σε αυτό το κείμενο. Το κύπελλο Ιταλίας ακολουθεί το σύστημα του Copa del Rey, καθώς οι πρώτες οκτώ ομάδες του πρωταθλήματος στο μέσο της σεζόν παίρνουν την πρόκριση. Η Αρμάνι έχει αναλάβει την διεξαγωγή των αγώνων στο Mediolanum Forum, ενώ έχοντας την πρώτη θέση, θα αντιμετωπίσει την θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα της Ρέτζιο Εμίλια. Η Ρέτζιο βρίσκεται λίγες ημέρες μακριά από τη συμμετοχή της στην φάση των ομίλων του Fiba Europe Cup, από την οποία πήρε την πρόκριση, παρά την ήττα της από τον Ηρακλή. O Μπράντον Τέιλορ είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του Αντίμο Μαρτίνο, στην οποία βρίσκεται κι ο (απογοητευτικός μέχρι τώρα) Πέτερι Κοπόνεν.

Το δεύτερο ζευγάρι αποτελείται από την Βίρτους Μπολόνια και την περσινή νικήτρια της διοργάνωσης, Βενέτσια. Οι πρώτοι έχουν μία περίεργη σεζόν, στην οποία ο προπονητής Σάσα Τζόρτζεβιτς απολύθηκε για 48 ώρες πριν επιστρέψει στην τεχνική ηγεσία, μετά από τα πολλά παράπονα των παικτών για την απόφαση της διοίκησης. Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού και της εθνικής Σερβίας έχει στα χέρια του ένα πολύ πλούσιο ρόστερ με μεγάλα ονόματα, όπως ο Μάρκο Μπελινέλι κι ο Μίλος Τεόντοσιτς, ενώ έχει πολλούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, όπως ο Στεφάν Μάρκοβιτς, ο Τζος Άνταμς κι ο Βινς Χάντερ. Παίκτης κλειδί είναι ο Κάιλ Γουίμς, ενώ σημαντικούς ρόλους έχουν κι οι Αβούντου Αμπάς και Τζούλιαν Γκαμπλ. Από την άλλη η Βενέτσια είναι στο μέσον μίας δύσκολης σεζόν, καθώς αποχαιρέτησε νωρίς τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και είχε ένα σημαντικό σερί ηττών, προτού σημειώσει συνεχόμενες νίκες στα τελευταία παιχνίδια. Ο Μίτσελ Βατ είναι σε πολύ καλή κατάσταση και είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ενώ μαζί με τον Όστιν Ντέι σχηματίζουν μία πολύ δυνατή φροντλάιν. Αρχηγός είναι ο Μάικλ Μπράμος, ενώ αξίζει μία ματιά στον Γουές Κλαρκ, που ήρθε πρόσφατα στην ομάδα.

Η ομάδα του Μπρίντιζι είναι η φετινή έκπληξη της ιταλικής λίγκας και άπαντες περιμένουν ανάλογη συνέχεια και στο κύπελλο. Ο Φραντσέσκο Βιτούτσι είναι θεωρητικά ο νέος μεγάλος Ιταλός κόουτς, έτσι λένε οι Ιταλοί τουλάχιστον. Ντ’Άντζελο Χάρισον και Ντάριους Τόμπσον είναι ένα σούπερ δίδυμο στα γκαρντ, με τους Νικ Πέρκινς και Ντέρεκ Γουίλις να γράφουν εντυπωσιακά νούμερα στις θέσεις τον ψηλών. Τα μάτια σας στον Τόμπσον γενικά, δύσκολα δεν θα παίζει Ευρωλίγκα στο μέλλον. Η Τριέστε που θα βρεθεί απέναντί της, είναι μία ομάδα που έχει ήδη ξεπεράσει το ταβάνι της μπαίνοντας στη διοργάνωση και με δυσκολία θα αποτελέσει διεκδικητη. Εάν τα καταφέρει όμως, θα μιλάμε για πολύ μεγάλη έκπληξη. Ο Μίλτον Ντόιλ είναι το βασικό μοτέρ της ομάδας, ενώ ίσως αξίζει και μία δεύτερη ματιά στον Μάικ Χένρι.

Στο τελευταίο χρονικά ζευγάρι η Σάσαρι θα αντιμετωπίσει την Πέζαρο, στο πιο ισορροπημένο ματς από τα τέσσερα. Η ομάδα της Σαρδηνίας δεν μπόρεσε πέρσι να επαναλάβει την πορεία που την έφτασε μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος και την κατάκτηση του Europe Cup και φέτος άλλαξε το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της. Βασικό όπλο όμως παρέμεινε ο Κροάτης σέντερ Μίρο Μπιλάν, ενώ ήρθε στην ομάδα και το πολυεργαλείο Εϊμάντας Μπέντζιους. Για τους ουδέτερους, αξίζει η παρακολούθηση του Ίθαν Χαπ, που είχε περάσει για λίγο από τον Ολυμπιακό, αλλά και του Βάσα Πούτσιτσα. Αντίστοιχης δυναμικότητας είναι και η Πέζαρο, που κι αυτή με τη σειρά της βασίζεται στην εμπειρία των παικτών της. Βέβαια θεωρητικά σε αυτόν τον τομέα υπερτερεί, καθώς βασικός σταρ είναι ο Κάρλος Ντελφίνο, που συνεχίζει στα 38 του να ηγείται της ομάδας. Οι Μάρκο Φιλιπόβιτι και Τάιλερ Κέιν οχυρώνουν την ρακέτα, ενώ οι Αριέλ Φιλόι και Τζάστιν Ρόμπινσον βρίσκονται στα γκαρντ. Ωραίο ζευγάρι, πολύ σκορ σε ένα ματς που λογικά θα είναι ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Σερβία

Στην Σερβία η διοργάνωση που φέρει το όνομα του Ραντιβόι Κόρατς μεταφέρεται στην πόλη του Νόβι Σαντ, όπου θα διεξαχθεί το βασικό μέρος της. Η πρόκριση των ομάδων είναι σχετικά περίεργη, καθώς οι οκτώ περνούν από τρεις διαφορετικές πορείες για να μπουν στην κληρωτίδα. Αρχικά μπαίνουν οι πέντε ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα στην Αδριατική λίγκα. Ακολουθούν οι δυο ομάδες που περνούν στον τελικό κυπέλλου της Σερβίας (ξεχωριστή διοργάνωση, ναι) και η εναπομείνασα καλύτερη ομάδα της σερβικής λίγκας (επίσης ξεχωριστή διοργάνωση).

Έτσι την Πέμπτη θα βρεθούν στο παρκέ της SPC Vojvodina, η Μέγκα Σόκερμπετ, ο Ερυθρός Αστέρας, η Παρτιζάν, η FMP, η Μπόρας Τσάτσακ, η Μλάντοστ Ζεμούν, η Βοϊβοντίνα και η Ραντνίτσκι. Οι τέσσερις ομάδες με την καλύτερη βαθμολογία στην Αδριατική λίγκα γκρουπάρονται και παίρνουν μετά από κλήρωση μία από τις υπόλοιπες τέσσερις.

Το πρώτο ζευγάρι είναι αυτό της Μέγκα με την Μλάντοστ. Η ομάδα του περίφημου μάνατζερ Μίσκο Ραζνάτοβιτς έχει φέτος εντυπωσιάσει με την απόδοσή της στην Αδριατική λίγκα, αλλά και στο Monday’s Night Game Against Covid-19. O 20χρονος Φίλιπ Πετρούσεφ είναι με σημαντική διαφορά ο καλύτερος παίκτης της και πηγαίνει ολοταχώς για να πάρει το βραβείο του MVP της λίγκας, πέρα από τη θέση του σε κάποια ομάδα της Ευρωλίγκας ή και του ΝΒΑ. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία μίξη έμπειρων και νέων παικτών. Αξίζει της προσοχής ο Μάρκο Σιμόνοβιτς κι ο Μάλκολμ Καζαλόν, ενώ οι παλαιότεροι θα θαυμάσουν τον Μιλένκο Τέπιτς. Αντίθετα, η Μλάντοστ πήρε την πρόκριση από την σέρβικη λίγκα, όπου έχει μόλις μία ήττα σε 17 αγώνες, αν και ηττήθηκε στο κύπελλο από την Ραντνίτσκι σε μία διοργάνωση που ο προπονητής της, Ντράγκαν Γιακόβλιεβιτς, αποφάσισε να ξεκουράσει τους βασικούς, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση. Η ομάδα αποτελεί το παρακλάδι της Παρτίζαν και σύμφωνα με τα στατισικά, διότι είναι λίγο δύσκολο να βρεις αγώνες της  στο ίντερνετ, βασίζεται στον αμερικάνο γκαρντ Τρέι Ντρέσελ που σκοράρει κατά ριπάς και στους φόργουορντ Μαρτίνς Ιγκμπάνου και Στεφάν Γκομπόλντ, που κάνουν όλα τα υπόλοιπα.

Από το παρακλάδι της Παρτίζαν, περνάμε στο παρακλάδι του Ερυθρού Αστέρα. Η FMP αποτελεί τη συνέχεια της Ζελέζνικ κι επικεντρώνεται περισσότερο στην παραγωγή ταλέντων, όμως τελευταία έχει σημειώσει σημαντική αγωνιστική πρόοδο. Βασίζεται στο δίδυμο των Νεμάνια Νέναντιτς και Φίλιπ Τσόβιτς, ενώ αρκετά από τα φώτα της προσοχής θα πέσουν στον Μάρκο Πετσάρσκι. Ο γιός του Μίροσλαβ Πετσάρσκι που πέρασε από Άρη και Παναθηναϊκό, θεωρείται μεγάλο ταλέντο και είναι ο βασικός ψηλός της ομάδας, μαζί με τον Νιγηριανό Εμπούκα Ιζούντου. Το αρνητικό για την ομάδα είναι ότι θα παίξει στην φυσική έδρα των αντιπάλων που της έβγαλε η κληρωτίδα. Η Βοϊβοντίνα είναι σε αρκετά καλή φόρμα, έχοντας πετύχει έξι σερί νίκες στην σερβική λίγκα, ενώ κατέκτησε και το κύπελλο. Βασίζεται σε μία τετράδα παικτών, με τον 32χρονο Κρίστο Μπιέλιτσα να ξεχωρίζει.

Η Παρτιζάν από την πλευρά της δεν πραγματοποιεί καλή χρονιά, μένοντας αρκετά πίσω στην Αδριατική λίγκα με 7 νίκες σε 17 αγώνες, ενώ διέσωσε κάπως την κατάσταση στην Ευρώπη, περνώντας στη δεύτερη φάση του Eurocup. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά όμως, η φυγή του κατά τεκμήριο ποιοτικότερου παίκτη της, του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ αποδιοργάνωσε το σύνολο, που προσπαθεί (και μέχρι στιγμής αποτυγχάνει) να ανακάμψει με τον Τζος Πέρκινς. Από εκεί και πέρα, ο Όγκνιεν Γιάραμαζ, ο Ρασόν Τόμας, ο Νεμάνια Γκόρντιτς κι ο Μάρκους Πέιτζ κάνουν λίγο απ’όλα, προσπαθώντας να κρατήσουν την ομάδα στην επιφάνεια. Παρόλα αυτά η Παρτίζαν δεν μπαίνει εντελώς χαμένη στη διοργάνωση - περισσότερα σε λίγο. Για να φτάσουν όμως πιο μακριά, θα πρέπει να περάσουν πρώτα το εμπόδιο της Μπόρατς Τσάτσακ. Πρόκειται για την ομάδα που πήρε πέρσι την πρώτη θέση στην σέρβικη λίγκα και μπήκε στην Αδριατική λίγκα φέτος, όπου όμως παλεύει για να αποφύγει την προτελευταία θέση. Ο γκαρντ Μπράις Τζόουνς έχει το κουμάντο του συνόλου, που παρότι δεν έχει ιδιαίτερη ποιότητα, έχει καταφέρει να κερδίσει ήδη δύο φορές την σημερινή αντίπαλο του.

Στο τελευταίο ζευγάρι υπάρχει μια εξωαγωνιστική ιδιαιτερότητα, που μπορεί να μην αλλάξει την κατάληξη του αγώνα, αλλά μπορεί να διαμορφώσει τον τελικό νικητή της διοργάνωσης. Ο Ερυθρός Αστέρας έχει εμφανίσει πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού και παρότι κατάφερε να διασφαλίσει την συμμετοχή των περισσοτέρων παικτών του, πέντε από τους επτά ξένους θα μείνουν εκτός. Τζόρνταν Λόιντ και Ντουόπ Ριθ είναι οι μόνοι που έμειναν διαθέσιμοι, ενώ θα απουσιάζει και το μισό τεχνικό επιτελείο του Ντέγιαν Ράντονιτς. Αυτό βέβαια δεν μοιάζει να αυξάνει ιδιαίτερα της πιθανότητες της Ραντνίτσκι, η οποία είναι με μεγάλη διαφορά η πιο αδύναμη από τις οκτώ ομάδες. Βρίσκεται στην τελευταία θέση της σερβικής λίγκας, έχει χάσει τους δυο σημαντικότερους παίκτες της από τραυματισμούς. Αντρέγια Στεφάνοβιτς και Φίλιπ Ντούμιτς είναι αμφίβολοι για τουλάχιστον τον πρώτο αγώνα, με τον Ράσκο Κάτιτς να καλείται να ηγηθεί, απέναντι στην ομάδα στην οποία ανδρώθηκε. Spoiler: Δεν θα τα καταφέρει.

Ισπανία

Το βασικό μέρος του μενού αυτής της εβδομάδας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Copa del Rey. Η διοργάνωση που αποτέλεσε παράδειγμα για τις περισσότερες λίγκες και όνειρο για όλες τις υπόλοιπες, θα διεξαχθεί φέτος υπό την αιγίδα της Ρεάλ Μαδρίτης στο Wizink Center. Το γεγονός ότι η ομάδα του Πάμπλο Λάσο ήταν στην πρώτη θέση της κατάταξης στο πρώτο μισό της ACB, επέτρεψε και στην όγδοη της λίγκας να πάρει την πρόκριση στη διοργάνωση. Οι πρώτες τέσσερις ομάδες (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Τενερίφη και Μπασκόνια) πήραν κατάταξη στην κλήρωση, όπου θα έπεφταν πάνω σε μία από τις υπόλοιπες τέσσερις (Μπούργκος, Βαλένθια, Μπανταλόνα, Μάλαγα).

Η Ρεάλ μπορεί να διοργανώνει το Final-8, όμως στην κληρωτίδα στάθηκε άτυχη, καθώς θα αντιμετωπίσει τη Βαλένθια στο δεύτερο ματς του τετραημέρου. Αυτό βέβαια μας δίνει τη δυνατότητα να προσπεράσουμε εντελώς αυτό το ζευγάρι, άλλωστε το ματς είναι ούτως ή άλλως απόλυτα ελκυστικό.

Το πρώτο ματς της ημέρας βρίσκει τις ομάδες που έκαναν την έκπληξη στην αρχή της φετινής σεζόν στην Ισπανία. Η Τενερίφη είναι ακόμη στην τετράδα της λίγκας, παρά το δύσκολο πρόγραμμα που έριξε κάπως την φόρμα της στις τελευταίες εβδομάδες. Γκιόργκι Σερμαντίνι και Μαρσελίνιο Χουέρτας ηγούνται ενός πολύ έμπειρου ρόστερ, το οποίο φαίνεται να δουλεύει εξαιρετικά στα χέρια του Τσους Βιδορέτα. Στην άλλη πλευρά του παρκέ θα βρεθεί η Μπούργος, που ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο την χρονιά κατακτώντας το Final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα. Μία ομάδα πρακτικά φτιαγμένη για τέτοιους αγώνες με πληθώρα έμπειρων παικτών και πολλές διαφορετικές πηγές σκοραρίσματος κι ενέργειας είναι πάντα σε θέση να κάνει ζημιές. Στην λίγκα έχουν καταφέρει μερικά σπουδαία αποτελέσματα (νίκη με 20 πόντους στη Βαλένθια, δύο νίκες απέναντι στην Μπασκόνια), ενώ στην πρώτη αγωνιστική παραλίγο να ρίξουν τη βόμβα χάνοντας στο σουτ (ή μάλλον στις βολές) απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Στην Ευρώπη πέρασαν τρένο από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ζοάν Πενιαρόγια έχει αποδείξει ότι είναι ένας προπονητής που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε αντίπαλο. Ίσως το πιο ενδιαφέρον ζευγάρι σε όλα τα κύπελλα.

Η αντίπαλος της Μπασκόνια μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν η πιο αδύναμη από τις οκτώ, όμως αυτό άλλαξε ξαφνικά. Η Γιοβεντούτ Μπανταλόνα βασίστηκε στον Άντε Τόμιτς και στον Πάου Ρίμπας που μεταπήδησαν από την συμπολίτισσα Μπαρτσελόνα στην αρχή της χρονιάς, όμως βρήκε διαμάντι στο πρόσωπο του Τσαβιέρ Λόπες-Αροστέγκι. Μετά το περσινό μπαμ, 23χρονος φόργουορντ έχει κάνει εξαιρετική σεζόν και πρακτικά ηγείται της ομάδας. Δυστυχώς, από τους Καταλανούς και τον προπονητή Κάρλες Ντουράν, μάλλον θα απουσιάσει ο πολλά υποσχόμενος Λετονός γκαρντ Αρτούρς Ζάγκαρς, όμως θα παίξει το νέο απόκτημα, Ντεμέτριους Τζάκσον.

Τέλος, η Μπαρτσελόνα που έχει το δεύτερο seed της διοργάνωσης, θα παίξει με την τελευταία ομάδα που κατάφερε να μπει στην οκτάδα. Η Ουνικάχα Μάλαγα δεν έχει εδώ και μερικά χρόνια την πορεία που βασάνιζε όλες τις αντιπάλους της πανευρωπαϊκά για πάνω από μία δεκαετία. Παρόλα αυτά είναι πάντοτε επικίνδυνη και το απέδειξε πέρσι, όταν από την ίδια θέση κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Ο νέος προπονητής της ομάδας Φώτης Κατσικάρης, ανέλαβε την ομάδα στο μέσο ενός εφιαλτικού σερί δέκα ηττών σε Ισπανία και Eurocup και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει προλάβει να αλλάξει και πολλά. Ο Ντάριο Μπριθουέλα είναι ο καλύτερος παίκτης της, ο Αλμπέρτο Ντίαζ είναι ο φυσικός ηγέτης της, ενώ οι Αξέλ Μπουτέιλ, Χαϊμέ Φερνάντεζ και Τιμ Αμπρομάιτις είναι εξίσου σημαντικοί για την λειτουργία της.

Καλή απόλαυση.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely