Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 10:33

Οι κορυφαίοι της κάθε ομάδας του ΝΒΑ στη regular season, μέρος 1ο: Ανατολή

Aπό :

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο ΝΒΑ έχουν γίνει κάποια αδιανόητα high scoring παιχνίδια. Τον καταιγισμό ξεκίνησε ο Ja Morant στις 28/2 (52 ενάντια στους Spurs, all-time single game scoring record για τους Grizzlies), τον συνέχισε ο Karl Anthony Towns (60 ενάντια στους Spurs στις 14/3, all-time single game scoring record για τους Timberwolves) και στο καπάκι ο Kyrie Irving τον ισοφάρισε (60 ενάντια στους Spurs στις 14/3, all-time single game scoring record για τους Nets). Βάλτε και τις δύο 50άρες του 37χρονου LeΒron σε μια εβδομάδα (56 ενάντια στους Warriors στις 5/3 και 50 ενάντια στους Wizards στις 11/3), τους 54 του Jason Tatum ενάντια στους Nets στις 6/3, μια ακόμη 50άρα του Kyrie στις 8/3 ενάντια στους Hornets, τους 53 του Kevin Durant στις 13/3 ενάντια στους Knicks και τώρα τελευταία τους 51 του Saddiq Bey (!!) ενάντια στους Magic και γίνεται σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά (ή μάλλον πάει πολύ καλά!) αυτές τις δύο εβδομάδες. Όπως ανέφεραν οι πρώην Starters στο No Dunks podcast στις 16/3, φαίνεται να έχουν γίνει ρουτίνα οι 40άρες, οι 50άρες κανονικοποιούνται και πλέον αναρωτιόμαστε ποιός θα ρίξει την επόμενη 60άρα λες και είναι κάτι νορμάλ. Δεν είναι. Μέσα στον Μάρτιο έχουμε οκτώ παιχνίδια με κάποιον παίκτη να σημειώνει 50+ πόντους, τα περισσότερα σε έναν μήνα εδώ και 50 χρόνια (όταν έπαιζε ο Wilt δηλαδή και έσπαγε πλάκα βάζοντας μόνος του 13 50άρες σε ένα μήνα).

Πηγή: https://www.statmuse.com/nba/ask/highest-scoring-nba-games-2022

Με αφορμή αυτή την ποντοθύελλα των τελευταίων δύο εβδομάδων αναρωτήθηκα τι άλλο αντίστοιχο ρεκόρ υπάρχει αυτή την στιγμή στο ΝΒΑ. Ποια από αυτά τα ρεκόρ θα σπάσουν σύντομα, ποιά θα μείνουν ακλόνητα στον αιώνα τον άπαντα και ποια θα είναι τα πιο δύσκολο να προβλεφθούν; 

Επειδή γενικά τα ρεκόρ-σερί του στυλ «ο πρώτος παίκτης που κάνει 25-9-4 σε πάνω από εφτά συνεχόμενα παιχνίδια κάτω από την ηλικία των 19» δεν μου λένε και πολλά, εστίασα στα «πραγματικά» ρεκόρ: 

  • single game points = περισσότεροι πόντοι σε ένα παιχνίδι
  • single game rebounds = περισσότερα rebounds σε ένα παιχνίδι
  • single game assists = περισσότερες assists σε ένα παιχνίδι
  • single game steals = περισσότερα κλεψίματα σε ένα παιχνίδι
  • single game blocks = περισσότερες τάπες σε ένα παιχνίδι
  • career points = περισσότεροι πόντοι καριέρας
  • career rebounds = περισσότερα rebounds καριέρας
  • career assists = περισσότερες assists καριέρας
  • career steals = περισσότερα κλεψίματα καριέρας
  • career blocks = περισσότερες τάπες καριέρας
  • career games = περισσότερα παιχνίδια καριέρας
  • career minutes = περισσότερα λεπτά καριέρας

Θα τα παρουσιάσω όλα μαζί ανά ομάδα και θα σχολιάσω πόσο πιθανό είναι να καταρριφθεί κάποιο από αυτά με βάση τις ομάδες όπως είναι δομημένες την δεδομένη στιγμή. Ο στόχος του παρόντος κειμένου είναι αφενός μεν να ικανοποιήσω τον δικό μου ψυχαναγκασμό, αφετέρου δε, να γλιτώσω κάποιους/ες από το να τα ψάχνουν μόνοι/ες τους για τέτοιες απαντήσεις. Επίσης, από όσο έψαξα, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχα συγκεντρωτικό στα αγγλικά, οπότε μπορούμε να το παίζουμε και εξυπνοι κατά το προσφιλές μας “όταν εμείς μαζεύαμε τα ρεκόρ κάθε ομάδας οι Αμερικάνοι μαζεύαν βελανίδια”. Ευελπιστώ πως τα άρθρα αυτά θα χρησιμεύσουν κάπως και σαν γνωριμία με το κάθε franchise και τους πιο σημαντικούς παίκτες της ιστορίας του. Σίγουρα λειτούργησε έτσι για μένα καθώς το έγραφα.

Κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις, ωστόσο, εισαγωγικά. Πρώτον, δεν έχω συμπεριλάβει τα ρεκόρ τριπόντων, μιας και πρόκειται για μόδα των τελευταίων δέκα-δεκαπέντε ετών και στην ουσία η σύγκριση με το παρελθόν είναι άδικη. Δεύτερο, σε παρένθεση δίπλα στο όνομα κάθε ομάδας έχω βάλει τη χρονολογία ίδρυσης, είτε με το ίδιο, είτε με άλλο όνομα, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του ΝΒΑ. Αυτό το έκρινα ως απαραίτητο για να έχουμε μια δίκαιη εικόνα για το κάθε ρεκόρ. Επίσης, ακριβώς δίπλα έχω βάλει και τον αριθμό τίτλων κάθε ομάδας. Δίπλα σε κάθε ρεκόρ έχω βάλει κάθε βασική πληροφορία. Aν είναι career stat, από πότε μέχρι πότε έπαιζε για την ομάδα ο συγκεκριμένος παίκτης. Αν είναι single game stat, σε ποιά σεζόν συνέβη. Επίσης, κάποιες ομάδες (βλ. Lakers) έχουν πάνω από έναν παίκτες στην ιστορία τους που θα μπορούσαν να είναι ρέκορντμαν άλλων ομάδων. Σημειώνω και τους πιο σημαντικούς από αυτούς κάτω από τη βασική λίστα για κάθε ομάδα. Τέλος, αν ένα ρεκόρ είναι και ρεκόρ για ολόκληρο το ΝΒΑ, θα είναι με έντονα γράμματα, ενώ αν είναι από παίκτη που βρίσκεται ακόμη στην ομάδα (και άρα μπορεί να το ξανασπάσει) θα είναι ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ..

Για τα στατιστικά δεδομένα που παραθέτω συμβουλεύτηκα κυρίως τις παρακάτω σελίδες: 

Atlanta Hawks (1949, Ένα Πρωτάθλημα: 1958)

A picture containing person, sport, athletic game, player

Description automatically generated

Οι Hawks είναι από τα παλαιότερα franchises του ΝΒΑ και είναι λογικό να έχουν αρκετά υψηλά ρεκόρ (αν και ο μόνο ένας τίτλος είναι μάλλον απαράδεκτος για 70+ χρόνια ιστορίας). Έχουν την τύχη να έχουν επιλέξει στο draft του 2018 έναν από τους πιο δυναμικούς σκόρερ και εξαιρετικούς πασέρ της Λίγκας, τον Trae Young. O Trae έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία των Hawks. Έχει προσωπικό ρεκόρ σε ένα παιχνίδι 56 πόντους ενάντια στους Blazers φετος, και ρεκόρ 18 assists σε ένα παιχνίδι ενάντια στους Sixers το 2020. Το πρώτο είναι θέμα χρόνου μέχρι να το σπάσει, μπορεί να το κάνει και φέτος. Mπορεί και σήμερα το βράδυ. Οι assists σε ένα παιχνίδι είναι επίσης αρκετά πιθανό να σπάσουν από τον Trae, εξάλλου τι 18, τι 23! Στην καριέρα του έχει παίξει σε 270 παιχνίδια (9.053 λεπτά) και συνολικά έχει 6.782 πόντους (25,1 μ.ο.) και 2.432 assists (εννέα μ.ο. καριέρας) σε σχεδόν τέσσερις σεζόν. Με αυτό τον ρυθμό θα χρειαστεί περίπου 657 παιχνίδια για να ξεπεράσει τον Dominique ως all-time scorer των Hawks και 159 παιχνίδια για να ξεπεράσει τον Doc ως all-time assist leader. Το δεύτερο θα συμβεί στο χαλαρό μέσα σε δύο σεζόν, ενώ για το πρώτο θα χρειαστεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός για εννιά σεζόν, πράγμα αρκετά δύσκολο για έναν εύθραυστο και αδύναμο παίκτη ύψους 1,80. Από την άλλη, ο Chris Paul αποτελεί τρανταχτό αντιπαράδειγμα και απόδειξη ότι αυτό μπορεί να συμβεί άνετα για παίκτες υψηλού μπασκετικού IQ και ο Trae είναι σίγουρα τέτοιος. Συνεπώς η πρόβλεψή μου είναι πως στο τέλος της καριέρας του, παραμένοντας υγιής και αν δεν φύγει από τους Hawks, ο Trae θα κατέχει τέσσερα franchise ρεκόρ (περισσότεροι πόντοι και assists σε ένα παιχνίδι, all-time leader σε πόντους και assists). Όσο για τις υπόλοιπες κατηγορίες, οι Hawks έχουν έναν από τους καλύτερους rebounder, τον Ελβετό Clint Capela, ο οποίος όμως είναι στην Atlanta μόλις δύο χρόνια, που σημαίνει ότι το all-time leader είναι μάλλον αδύνατο σε οποιαδήποτε κατηγορία. Από την άλλη, κοιτώντας τα one-game σχετικά ρεκόρ των Hawks (35 rebounds, 12 blocks) και συγκρίνοντάς τα με τα personal best του Capela (26 rebounds, 10 blocks) είναι μάλλον αδύνατον να ξεπεράσει τα 35 του Pettit, αλλά θεωρητικά δεν είναι τόσο μακριά από το να καταφέρει να ξεπεράσει τον Tree Rollins στα blocks. Προσωπική εκτίμηση; Δεν θα το καταφέρει. Κοτζάμ Dikembe Mutombo και έφτασε τα 11 μόλις μία φορά (για τους Hawks). Πέρα από αυτούς τους δύο, οι Hawks δεν έχουν κάποιον παίκτη που να έχει δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να σπάσει κάποιο από τα υπάρχοντα ρεκόρ του franchise.

Boston Celtics (1946, 17 Πρωταθλήματα: 1957, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1969, 1974, 1976, 1981, 1984, 1986, 2008)

A couple of basketball players

Description automatically generated with low confidence

Οι Celtics είναι η μία από τις δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία του ΝΒΑ με 17 πρωταθλήματα. Την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό φέρει το παρεάκι του Bill Russell που κέρδισε 11 σε μία καριέρα 13 ετών (!!). Αναμενόμενα, τα περισσότερα ρεκόρ ανήκουν σε αυτή την ομάδα που κανείς από εμάς δεν είδε να παίζει live. Ο δύσμοιρος ο Larry Bird μοιράζεται μόνο το single game record σε πόντους με τον Tatum και είναι εξαιρετικά πιθανό ο JT να του το αφαιρέσει κάποια στιγμή, ίσως και μέσα στον μήνα που απομένει. Από εκει και πέρα, τα 51 rebounds είναι η δεύτερη υψηλότερη επίδοση όλων των εποχών, οι 28 assists η τρίτη όλων των εποχών και υπάρχει λόγος που κρατάνε 60+ χρόνια και οι δύο. Οι Celtics έχουν τέσσερις παίκτες που έχουν draftάρει και έχουν πιθανότητες να καταρρίψουν κάποια ρεκόρ: Jason Tatum (draft το 2017), Jaylen Brown (draft το 2016), Robert Williams (draft το 2018) και Marcus Smart (draft το 2014). Ο τελευταίος έχει 810 συνολικά κλεψίματα και έχει σημειώσει και οκτώ σε έναν αγώνα το 2017, συνεπώς δεν είναι απίθανο να κάνει 10 και να ξεπεράσει τον Pierce σε κάποιο παιχνίδι. Το σύνολο δύσκολα θα το ξεπεράσει κατά τη γνώμη μου γιατί αργά ή γρήγορα θα γίνει trade και δεν θα έχει την ευκαιρία. Αν δεν συμβεί αυτό και μείνει “Κέλτης για μια ζωή”, τότε με 1,6 κλεψίματα ανά παιχνίδι θα χρειαστεί περίπου 480 παιχνίδια (κάπου εφτά με οκτώ  σεζόν δηλαδή, δεδομένου ότι χάνει και παιχνίδια σταθερά) για να σπάσει το ρεκόρ αυτό. Από εκει και πέρα, ο JB σε έξι σεζόν έχει 6.430 πόντους (16,3 ανά παιχνίδι) ενώ ο JT έχει 7.457 σε πέντε σεζόν (20,8 ανά παιχνίδι). Με δεδομένη την πίστη που φαίνεται να δείχνει το franchise στον Tatum, είναι αρκετά ασφαλής η υπόθεση ότι θα παραμείνει για αρκετά χρόνια στη Βοστώνη (ίσως και με τίμημα κάποια στιγμή τον Brown). Επίσης, είναι σχεδόν σίγουρο πως ο μέσος όρος καριέρας του θα ανέβει κατά πολύ στα επόμενα χρόνια. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα σταθεροποιηθεί κάπου στους 25 πόντους ανά παιχνίδι. Αν λοιπόν παραμείνει στους Celtics για πάντα, παραμείνει υγιής (δηλαδή συνεχίσει να παίζει περίπου 70 παιχνίδια τη σεζόν) και ανεβάσει την επίδοσή του στους 25 πόντους ανά παιχνίδι όπως εκτιμώ, ο Tatum θα γίνει ο all-time leading scorer των Celtics σε περίπου οκτώ σεζόν. Από τα υπόλοιπα ρεκόρ καριέρας μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως δεν προβλέπεται να σπάει κάποιο μέσα στην επόμενη δεκαετία (και βάλε). Το μόνο άλλο ρεκόρ που είναι ίσως πιθανό να σπάσει είναι τα εννιά blocks σε ένα παιχνίδι. O Robert Williams έχει σημειώσει εφτά φέτος και γενικά φαίνεται να έχει ανεβάσει επίπεδα στην αντίληψή του στην άμυνα από πέρυσι, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο πιο συχνά για να μπλοκάρει σουτ αντιπάλων. Συνοψίζοντας, θεωρώ πως πόντοι (Tatum), κλεψίματα (Smart) και blocks (Williams) σε ένα παιχνίδι είναι αρκετά πιθανό να σπάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ, αν όλα πάνε καλά, ο Tatum θα γίνει ο all-time leading scorer του ιστορικού franchise κάπου γύρω στο 2030.

Brooklyn Nets (1976, Κανένα Πρωτάθλημα)

Πάμε τώρα σε ένα franchise που δεν έχει καταφέρει να έχει κάποια μεγάλη επιτυχία πέρα από τη συμμετοχή του στους τελικούς το 2002 και το 2003. Αυτό απεικονίζεται και στα ρεκόρ της ομάδας, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με ρεκόρ καριέρας. Το ρεκόρ πόντων σε ένα παιχνίδι ανήκει στον Kyrie από την Τρίτη 15/3/2022 (μέχρι να το σπάσει αυτός ή ο KD ξανά). Αυτή την στιγμή οι Nets είναι μια ομάδα “μισθοφόρων”, υπό την έννοια ότι κανείς από τους αστέρες της δεν έχει draftαριστεί από αυτούς και δεν αναμένεται να μείνει για πολλά χρόνια. Δεδομένου αυτού, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα ρεκόρ καριέρας (αν και αρκετά χαμηλά σε σχέση με άλλες ομάδες) δεν πρόκειται να σπάσουν από τους παρόντες παίκτες και είναι μάλλον ασφαλή για την επόμενη δεκαετία (τουλάχιστον). Από την άλλη, παραδόξως, οι Nets έχουν κάποια από τα υψηλότερα ρεκόρ ενός παιχνιδιού με το ρεκόρ των 29 assists (!) από τον Kevin Porter να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο ΝΒΑ και τα 11 κλεψίματα του Kendall Gill να μοιράζονται την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του  ΝΒΑ. Επίσης ιδιαίτερα υψηλά είναι τα 13 blocks του Darryl Dawkins. Καθότι κανένας από τους παίκτες της παρούσας σύνθεσης δεν είναι φοβερός αμυντικός ή δημιουργός, τα ρεκόρ αυτά μάλλον θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμα άθικτα. Ίσως το μόνο ρεκόρ που μπορεί να σπάσει είναι αυτό των 29 rebounds σε ένα παιχνίδι. Αν και ακούγεται αρκετά δύσκολο για τη σημερινή εποχή, ο Andre Drummond είναι πραγματικό τέρας στα rebounds με το ατομικό του ρεκόρ να είναι 29 με τους Pistons το 2015 και να έχει κατεβάσει και άλλες δύο φορές 27. Ομολογουμένως έχει πέσει τα τελευταία χρόνια, αλλά προσωπικά θεωρώ αρκετά πιθανό να του βγει μια μέρα το θηρίο από μέσα και να σπάσει το όριο των 30. Συνεπώς τα ρεκόρ των Nets φαίνεται να είναι αρκετά στέρεα, πλην των πόντων ανά παιχνίδι, που απλά εξαρτάται ποιός εκ των KD και Kyrie θα κάνει το τελευταίο και των rebounds ανά παιχνίδι που μπορεί να σπάσει ο Drummond αν θυμηθεί τις μέρες του στους Pistons.

Charlotte Hornets (1988, Κανένα Πρωτάθλημα)

Όταν οι σημαντικότεροι παίκτες της ιστορίας σου είναι ο Kemba, ο μπαμπάς του Steph και ο πιο κοντός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, τότε ξέρεις πως τα ιστορικά ρεκόρ της ομάδας δεν θα είναι και τα πιο υψηλά (pun intended). Για του λόγου το αληθές, τα ρεκόρ καριέρας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της Λίγκας, ενδεικτικό στοιχείο του ότι η Charlotte δεν έχει καταφέρει ποτέ να κρατήσει μεγάλο αστέρι για αρκετά χρόνια. Η συστηματική έλλειψη επιτυχιών αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι το επίσημο site της ομάδας στην πλατφόρμα του NBA.com δεν έχει καρτέλα history (έτσι για πλάκα τσεκάρετε δίπλα-δίπλα την αντίστοιχη καρτέλα στη σελίδα των Celtics. Από την άλλη, το LaMέλλον (συγγνώμη γι’ αυτό- ή και όχι) φαντάζει πιο φωτεινό από την καταχνιά του παρελθόντος και οι φίλοι της ομάδας έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι ότι και τα ρεκόρ θα αρχίσουν να σπάνε σιγά-σιγά. Τι δεν προβλέπεται να σπάσει σύντομα; Τα 30 rebounds σε ένα παιχνίδι-πυροτέχνημα που έκανε ο Dwight μια βραδιά που είχε μεράκι και έκανε προσωπικό ρεκόρ, τα 12 blocks του Vlade Divac (άλλο άκυρο και αυτό, η επόμενη καλύτερη επίδοσή του είναι στα εννιά...) και οι 60 του Kemba. Οι δύο τωρινοί αστέρες της ομάδας που επελέγησαν από το draft LaMelo Ball (το 2020) και Miles Bridges έχουν προσωπικό ρεκόρ 38 πόντους έκαστος και θέλουν δουλίτσα ακόμα μέχρι να φτάσουν τους 50 ή 60. Πιθανόν να μην το φτάσουν και ποτέ, καθώς δεν είναι εξίσου δεινοί σκόρερ με τον Kemba. Πέραν τούτων, το ρεκόρ assists σε ένα παιχνίδι αργά ή γρήγορα θεωρώ πως θα σπάσει από τον LaMelo που η καλύτερη επίδοσή του είναι στις 14 μέσα στις δύο μόλις πρώτες του χρονιές. Το ρεκόρ παιχνιδιού στα κλεψίματα (εννιά) είναι δυσκολάκι, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί από τον LaMelo ή τον Rozier μέσα στα επόμενα χρόνια. Έχουν και οι δύο κάποιους αγώνες με τέσσερα, πέντε και έξι και το παιχνίδι των Hornets είναι γρήγορο, στα όρια του χαοτικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά ευκαιρίες για κλεψίματα, ειδικά απέναντι σε απρόσεκτες ομάδες. Όσον αφορά στα ρεκόρ καριέρας, θεωρώ πως είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς το ποια και πότε θα σπάσουν, αλλά εκτιμώ πως, εκτός απροόπτου (τραυματισμοί, trade σε άλλη ομάδα), σε έξι με εφτά χρόνια ο LaMelo θα είναι all-time leader σε assists και ίιισως ο Bridges σε rebounds (πιθανώς και σε τάπες αν ανέβει λίγο ακόμα αμυντικά). Το all-time scoring του Kemba δεν είναι άπιαστο, αλλά δεδομένου ότι κανένας από τους δύο δεν είναι δεινός σκόρερ, εκτιμώ πως είναι ασφαλές για τα επόμενα χρόνια. Τέλος, στα κλεψίματα καριέρας δεν βλέπω να σπάει το ρεκόρ του Bogues, εκτός αν ο LaΜelo ακολουθήσει τα βήματα του Lonzo τα επόμενα χρόνια. Με αυτό τον ρυθμό (1,6 κλεψίματα ανά παιχνίδι) χρειάζεται κάπου 550 παιχνίδια, και δεδομένου του ότι έχει παίξει 51 και 62 παιχνίδια στις δύο του σεζόν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί γύρω στα οκτώ χρόνια για να σπάσει το ρεκόρ. Ποιός ξέρει; Προσωπικά θα προτιμούσα αυτό να μη συμβεί, μιας που έχω μεγάλη αγάπη στον Muggsy και θα ήθελα να μείνει το όνομά του στα ρεκόρ της ομάδας.

Chicago Bulls (1966, Έξι Πρωταθλήματα: 1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998)

A basketball player in a red jersey

Description automatically generated with medium confidence

Εντάξει, τώρα τι να λέμε για την ομάδα του GOAT; Βασικά όλα τα ρεκόρ των Bulls ανήκουν στον Jordan εκτός από τέσσερα, τα οποία ανήκουν σε παίκτες που έπαιζαν στα ‘70s. Κοινώς, “μετά τον Jordan το χάος, μετά τον Jordan το τίποτα”. Οι αστέρες της ομάδας στο σήμερα είναι οι DeMar DeRozan και Zach LaVine, που ειδικά ο πρώτος ήρθε σε σχετικά προχωρημένο στάδιο της καριέρας του, γεγονός που καθιστά αδύνατο το οποιοδήποτε σπάσιμο ρεκόρ καριέρας. Το ένα από τα ρεκόρ του Jordan που θα μπορούσε θεωρητικά να σπάσει είναι οι 69 πόντοι σε ένα παιχνίδι, αλλά αντικειμενικά κανένας από τους δύο δεν φαίνεται να είναι σε θέση να το κάνει. Άλλο οι 52 του DeMar και οι 50 του LaVine και άλλο οι 70. Από την άλλη, αν έσπαγε ο διάολος το ποδάρι του και κάποιος από τους δύο τους κατάφερνε αυτό το ρεκόρ νομίζω μπορούμε όλοι να υποθέσουμε ότι ο Jordan στα 60 του θα “το έπαιρνε προσωπικά” και θα επέστρεφε για μια τρίτη φορά, ίσα-ίσα για να ανακτήσει το ρεκόρ του. Τα υπόλοιπα ρεκόρ του ενός παιχνιδιού είναι επίσης πολύ υψηλά και υποθέτω γι’αυτό δεν τα έσπασε -και αυτά- ο Jordan (ούτε και κανείς μετά από αυτόν). Οι Bulls δεν έχουν κάποιο τρομερό δημιουργό που να έχει ελπίδες να ξεπεράσει τις 24 assists, ούτε κανένα φόβητρο στη ρακέτα που να μπορεί να κατεβάσει 38 rebounds ή να “σκάσει” 13 τάπες. Αν ο Rodman δεν έσπασε το ρεκόρ των 37 rebounds νομίζω μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι δε θα το κάνει ο Vucevic . Το μοναδικό ρεκόρ που θα μπορούσε να σπάσει θεωρητικά είναι αυτό των δέκα κλεψιμάτων σε ένα παιχνίδι (του MJ φυσικά και αυτό), δεδομένου ότι οι Bulls έχουν δύο κορυφαίους αμυντικούς, τους Lonzo Ball και Alex Caruso. Παρόλ’ αυτά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, 11 κλεψίματα είναι το ρεκόρ για ολόκληρο το ΝΒΑ, συνεπώς θα είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί. Αν όμως έπρεπε να στοιχηματίσω ποιo από αυτά τα ρεκόρ μπορεί να σπάσει τα επόμενα 20 χρόνια, θα έλεγα μόνο αυτό. Τέλος, να σχολιάσω ότι οι Bulls έχουν και έναν πολύ ενδιαφέροντα rookie, τον Ayo Dosunmu, ο οποίος έχει δείξει δείγματα ταλέντου και χαρακτήρα και ίσως σε κάποια χρόνια να είναι ο πυλώνας της ομάδας.  

Cleveland Cavaliers (1970, Ένα Πρωτάθλημα: 2016)

A picture containing person, sport, track and field, player

Description automatically generated

Αν οι Bulls είναι η ομάδα του GΟΑΤ, οι Cavaliers είναι το σπίτι του δεύτερου GΟΑΤ (χωρίς να μπαίνω σε συγκρίσεις). Ο LeBron James, το μπασκετικό φαινόμενο από το Akron, στα 37 του, στη 19η σεζόν της καριέρας του, συνεχίζει να παίζει σαν να μην πέρασε μια μέρα και να σπάει τα ρεκόρ της Λίγκας κυνηγώντας τον Kareem στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών. Δυστυχώς όμως για το Cleveland, το κάνει στη Δύση με τους Lakers. Παρόλ’ αυτά, στις 11 σεζόν του στο Cleveland ο LeBron πρόλαβε να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του με εφτά από τα 12 ρεκόρ να του ανήκουν. Ευτυχώς, οι Cavaliers δεν είναι πια παγιδευμένοι στη no-LeBron’s land και με προσεκτικά trades (Jarrett Allen, Lauri Markanen, Ricky Rubio -που στη συνέχεια έγινε Caris LeVert, Rajon Rondo), αλλά και εξαιρετικές επιλογές στο draft (Darius Garland το 2019, Collin Sexton το 2018 και Evan Mobley το 2021) φαίνεται να έχουν θέσει στέρεες βάσεις για όμορφα πράγματα στο μέλλον. Σε ό,τι έχει να κάνει με ρεκόρ ενός παιχνιδιού, οι “Sex-land” έχουν προσωπικά ρεκόρ 42 και 41 πόντους και σίγουρα θα ανεβάσουν επιδόσεις στις επόμενες σεζόν. Τώρα αν θα καταφέρουν να σπάσουν το ρεκόρ των 57 που μοιράζονται Kyrie και LeBron, αυτό παίζεται. Προσωπική μου εκτίμηση; Ο Sexton είναι πιο εγωιστής παίκτης και αν βρεθεί σε καλή μέρα μπορεί να το σπάσει το ρεκόρ (αν παραμείνει στους Cavs). Οι 27 assists σε ένα παιχνίδι είναι πολύ δύσκολος στόχος, αλλά με μέντορες τους Rondo και Rubio, δύο γίγαντες στη ρακέτα να γραπώνουν κάθε λόμπα και έχοντας ήδη personal best τις 19, θεωρώ ότι ο Garland έχει καλές πιθανότητες να το πετύχει. Τα 25 rebounds σε ένα παιχνίδι είναι σιγουράκι ότι θα ξεπεραστούν από τον Allen (personal best στα 24 μέχρι στιγμής) αλλά μπορεί και από τον Mobley. Τέλος, τα 10 κλεψίματα μου φαίνονται αρκετά απίθανο να σπάσουν, αλλά τα 11 blocks προβλέπω να σπάνε από τον Mobley μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο τύπος είναι απίθανο αμυντικό ταλέντο και οι Cavs θα χτίσουν γύρω του την ομάδα του μέλλοντος. Αν και είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις για ρεκόρ καριέρας, αν όλα πάνε καλά, σε δέκα χρόνια ο Mobley μπορεί να είναι all-time leader σε rebounds (ίσως και blocks) και ο Garland σε assists. Οι πόντοι καριέρας δεν παίζει να ξεπεραστούν από κανέναν από τους δύο: LeBron forever.

Detroit Pistons (1948, Τρία Πρωταθλήματα: 1989, 1990, 2004)

Είναι λογικό πως για μία ομάδα όπως οι Pistons, με τεράστια ιστορία στο παρελθόν και σε φάση tanking στο παρόν, λίγα μπορούν να ειπωθούν σε σχέση με τη δυνατότητα να σπάσουν τα ιστορικά ρεκόρ της. Οι Pistons έχουν βρει την ελπίδα τους για το μέλλον στο πρόσωπο του rookie Cade Cunningham ο οποίος φαίνεται να είναι ένας παίκτης – ηγέτης από τα γεννοφάσκια του. Παρολ’ αυτά, είναι αδύνατον να προβλέψουμε αν θα σπάσει κάποιο ρεκόρ πόντων (57), assists (25) ή κλεψιμάτων (εννιά) σε ένα παιχνίδι ή πόσο σταθερός θα είναι στην καριέρα του για να ξεπεράσει κάποιο από τα ιδιαίτερα υψηλά ρεκόρ του Isiah Thomas. Βέβαια, εκτός από τον Cunningham, οι Pistons έχουν και κάποιους άλλους ενδιαφέροντες και πολλά υποσχόμενους νέους παίκτες, όπως τον Saddiq Bey (draft το 2020 και με την πιο πρόσφατη 50άρα σε αγώνα στο ΝΒΑ!), τον Isiah Stewart και τον Marvin Bagley III. Με εξαίρεση τον πρώτο που έχει κωλόχερο και μπορεί να βάλει καμιά 15αριά τρίποντα αν σεληνιαστεί, δεν περιμένω τίποτα το ιδιαίτερο από τους άλλους δύο. Τα 34 rebounds του Rodman δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεραστούν από κανέναν αφού δεν τα κατάφερε ο Drummond στις καλές του μέρες, οι δέκα τάπες είναι επίσης απρόσιτες γι’ αυτό το ρόστερ. Το ίδιο θεωρώ πως ισχύει και για τα αντίστοιχα ρεκόρ καριέρας. Εν ολίγοις, η πρόβλεψη μου είναι πως το σπάσει ο Saddiq Bey το ρεκόρ πόντων σε ένα παιχνίδι είναι ίσως το μόνο που φαντάζει έστω οριακά πιθανό  για τους Pistons.

Indiana Pacers (1976, Κανένα Πρωτάθλημα)

A person holding a microphone

Description automatically generated with medium confidence

Οι Pacers, όπως μαρτυρούν και τα ρεκόρ τους, είναι μια ομάδα του ενός παίκτη και αυτός είναι ο τεράστιος Reggie Miller. Τα μισά από τα 12 ρεκόρ της ομάδας του ανήκουν και, πλην αυτού των πόντων σε ένα παιχνίδι, τα υπόλοιπα πολύ δύσκολο να τα χάσει. Οι Pacers είναι σε φάση ανασυγκρότησης, πρόσφατα «ξεφορτώθηκαν» δύο σημαντικούς παίκτες του rotation τους (Domantas Sabonis και Caris LeVert) για να κάνουν χώρο για τον πιο νέο κορμό των Myles Turner, Buddy Hield, Chris Duarte και Tyrese Haliburton. Αν και όλοι αυτοί οι παίκτες φτιάχνουν ένα ποιοτικό σύνολο που πιθανόν να γίνει ανταγωνιστικό στο εγγύς μέλλον, κανένας από αυτούς δεν είναι αυτό που θα λέγαμε generational talent όπως ήταν ο Reggie Miller. Κανένας από αυτούς δεν είναι δεινός σκόρερ, ιδιοφυής δημιουργός ή ανελέητος αμυντικός και, πλην του Myles Turner, κανείς δεν είναι στους Pacers από τόσο νωρίς ώστε να έχει τη δυνατότητα να κάνει μια καριέρα συνυφασμένη με την ομάδα. Το μόνο ρεκόρ που ανήκει σε τωρινό παίκτη της ομάδας είναι αυτό των δέκα κλεψιμάτων από το κοντοπίθαρο διαολάκι με το όνομα T.J.McConnell. Νομίζω δεν θα είναι υπερβολή να πούμε με σιγουριά ότι αυτό δεν θα το ξανακάνει, δεδομένου ότι η επόμενη καλύτερη επίδοσή του είναι τα έξι κλεψίματα. Σε ό,τι αφορά τον Myles Turner, είναι προφανές ότι το ρεκόρ που τον αφορά είναι τα blocks. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να σκάσει οκτώ τάπες τρεις φορές στην καριέρα του και αυτό με κάνει να νιώθω αρκετά σίγουρος ότι θα έχει μια βραδιά που οι αντίπαλοι θα είναι λίγο ζαλισμένοι, αυτός θα έχει κέφια και θα καταφέρει είτε να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Hibbert είτε και να το ξεπεράσει. Αντίστοιχα, με τον ρυθμό που έχει (2,28 blocks ανά παιχνίδι) θα γίνει all-time leading blocker των Pacers σε περίπου 114 παιχνίδια, δηλαδή σε μιάμιση σεζόν. Από την άλλη, είναι απρόσμενα κακός rebounder, πράγμα που με κάνει να νιώθω βέβαιος ότι δεν έχει ελπίδα να σπάσει κάποιο σχετικό ρεκόρ. Συνεπώς, για τους Pacers στα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπω να σπάνε τα ρεκόρ των blocks από τον Turner και τίποτα άλλο. 

Miami Heat (1988, Τρία Πρωταθλήματα: 2006, 2010, 2012)

Άλλη μία ομάδα στην οποία ο LeBron άφησε τα σημάδια του, σημειώνοντας το ρεκόρ πόντων σε ένα παιχνίδι. Βέβαια, ο σημαντικότερος Heat δεν είναι ο LeBron αλλά ο κολλητός του Dwyane Wade, στον οποίο ανήκουν πέντε από τα 12 ρεκόρ που συζητάμε σε αυτό το άρθρο και τα οποία πολύ δύσκολα θα ξεπεραστούν καθώς είναι ρεκόρ μιας 15χρονης καριέρας. Εκτός αυτού, ρεκόρ κατέχουν και οι Alonzo Mourning, Udonis Haslem, Tim Hardaway και Mario Chalmers, παίκτες σημαντικοί για την ομάδα, των οποίων όμως τα ρεκόρ είναι μάλλον χαμηλά και προσφέρονται (θεωρητικά) για σπάσιμο. Οι Heat έχουν μπει στην τέταρτη καλή περίοδο της ιστορίας τους (πρώτη με την έλευση Riley, δεύτερη Shaq-Wade, τρίτη οι Big-3) και με τους Bam Adebayo, Tyler Herro, Jimmy Butler και Kyle Lowry έχουν μία ομάδα ικανή να πρωταγωνιστήσει στο ΝΒΑ τα επόμενα χρόνια. Αυτό που δεν έχουν είναι κάποιον κυρίαρχο παίκτη που να σημειώνει σταθερά τους περισσότερους πόντους, να μοιράζει τις περισσότερες assists, να κατεβάζει τα περισσότερα rebounds, να κλέβει τις περισότερες μπάλες ή να σκάει τις περισσότερες τάπες. Γενικά στο Miami υπάρχει μια τρόπον τινά “κομμουνιστική διάθεση” του στυλ είμαστε όλοι καλοί σε όλα, τα μοιραζόμαστε όλα, next man up, κ.λπ. που καθιστά αρκετά απίθανο το ενδεχόμενο να σπάσει κάποιο ρεκόρ, ακόμα κι αν αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό όπως οι 19 assists σε ένα παιχνίδι. Butler και Lowry έχουν πετύχει max από 15 assists στις μέρες τους στο Miami και θεωρητικά θα μπορούσαν να το σπάσουν, αλλά και πάλι δεν το βλέπω. Από την άλλη, ο Bam έχει προσωπικό ρεκόρ 21 rebounds σε ένα παιχνίδι, πολύ-πολύ μακριά από τα 34 του Seikaly (ωπ, ring a bell;). Οι 61 του LeBron είναι απρόσιτοι μέχρι στιγμής για το παρόν ρόστερ και δεν προβλέπω να σπάνε any time soon. Όσο για τάπες και κλεψίματα, ο one-trick-pony Hassan Whiteside έχει κάνει 12 σε ένα ματς και κανένας από τους τωρινούς παίκτες δεν έχει σημειώσει πάνω από έξι, οπότε το διαγράφουμε και αυτό. Τα εννιά κλεψίματα από την άλλη, μου φαίνονται αρκετά προσιτά, καθώς ο Butler έχει πετύχει ήδη δύο φορες από εφτά. Συμπέρασμα: Με τόσο ομαδικό πνεύμα ατομικά ρεκόρ δεν σπάνε. Αν είναι να σπάσει κάποιο, αυτό θα είναι είτε οι 19 assists, είτε τα εννιά κλεψίματα σε έναν αγώνα.

Milwaukee Bucks (1968, Δύο Πρωταθλήματα: 1971, 2021)

A basketball player dribbling the ball

Description automatically generated with medium confidence

Η ώρα που όλοι περιμέναμε. Οι Bucks, η ομάδα του Giannis, του παιδιού μας, του κανακάρη μας. Προς το παρόν, τυπικά ο ρέκορντμαν των Bucks παραμένει ο Kareem Abdul Jabbar, ένας παίκτης σύμβολο, ο πρώτος σκόρερ και τρίτος rebounder στην ιστορία της Λίγκας. Και παραμένει ρέκορντμαν των Bucks έχοντας μείνει στην ομάδα για μόλις έξι σεζόν! Μετρημένα όμως τα ψωμιά των ρεκόρ του Kareem. Ο Giannis είναι μια αμαξοστοιχία που έρχεται και θα τα σαρώσει όλα. Εκτός απροόπτου, και λαμβάνοντας τοις μετρητοίς την πρόθεση του -και σύμφωνα με τις δηλώσεις του- να παραμείνει για πάντα στους Bucks, ο Antetokounmpo θα γραφτεί ως ο σημαντικότερος αθλητής στην ιστορία της ομάδας και θα κατέχει τα περισσότερα από τα ρεκόρ της ομάδας για πολλά-πολλά χρόνια. Ήδη είναι δικό του το ρεκόρ σε blocks καριέρας και θα συνεχίσει να το αυγατίζει. Σε πόντους, έχει 14.102, 110 πόντους λιγότερους από τον Kareem και νομοτελειακά θα τον περάσει πριν τελειώσει η σεζόν, πιθανότατα κατά το τέλος Μαρτίου. Σε rebounds, έχει 6.067 (υπολείπεται 1.094 του Kareem) και με τον τρέχοντα μέσο όρο τους, στα 11,6 άνα παιχνίδι θα περάσει τον Kareem και στα rebounds σε 94 παιχνίδια, δηλαδή κάπου σε ένα χρόνο από τώρα. Σε assists, ο Γιάννης έχει 2.982 και θέλει 290 για να βγει πρώτος και εκεί. Με 5,8 assists ανά παιχνίδι που κάνει τις τελευταίες σεζόν, θα σπάσει και αυτό το ρεκόρ σε σκάρτα 50 παιχνίδια, δηλαδή κάπου στα μέσα της επόμενης σεζόν. Τέλος, στα κλεψίματα τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα: ο Giannis έχει 756 ενώ ο Khris Middleton έχει 769. Και οι δύο έχουν μέσο όρο καριέρας 1,2 ανά παιχνίδι, κάτι που σημαίνει ότι και οι δύο αναμένεται να ξεπεράσουν τον Quinn Buckner σε περίπου 240 και 230 παιχνίδια αντίστοιχα, δηλαδή κάπου σε τρεις σεζόν. Εκτός αυτών, ο Giannis θα έχει και τα περισσότερα παιχνίδια και λεπτά συμμετοχής μέχρι το τέλος της επόμενης σεζόν. Σε ό,τι έχει να κάνει με ρεκόρ του ενός παιχνιδιού, οι 57 είναι απόλυτα προσιτοί για τον Antetokounmpo και είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να καταφέρει να τους ξεπεράσει. Η φετινή βελτίωση στις βολές ήταν απαραίτητη για να ανεβάσει το ρεκόρ καριέρας του, το οποίο παραμένει στους 52 από το 2019. Επίσης, μιλάμε για παίκτη που έχει βάλει 50 σε παιχνίδι που έκρινε τίτλο, ενώ συνήθως παίζει σκάρτα 32 λεπτά ανά αγώνα στη regular. Μια δεν θα ξεχαστεί ο coach Bud και θα τον αφήσει μέσα 40; Δύο-τρία παραπάνω τρίποντα και το’χει!. Τα υπόλοιπα ρεκόρ ενός παιχνιδιού εκτιμώ πως πολύ δύσκολα θα σπάσουν από τον Giannis (και άρα και από οποιονδήποτε άλλο Buck). Τελικό συμπέρασμα; Μέσα στην επόμενη χρονιά ο Antetokounmpo θα σπάσει όλα τα ρεκόρ καριέρας (πλην κλεψιμάτων) των Bucks και θα παγιώσει την θέση του ως ο σημαντικότερος Buck of all time.

New York Knicks (1946, Δύο Πρωταθλήματα: 1970, 1973)

Οι Knicks είναι άλλη μια ομάδα με πλούσια ιστορία, με δύο ουσιαστικά χρυσές περιόδους, αυτή του μυθικού Willis Reed στα ‘70s και την πιο πρόσφατη του Patrick Ewing στα ‘90s. O Ewing είναι ο μακροβιότερος αθλητής των Knicks και τα ρεκόρ καριέρας του είναι πρακτικά άπιαστα δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο “Mεγάλο Mήλο”. Οι Knicks σε αυτή τη φάση έχουν ένα σύνολο από μετριοκαλούτσικους βετεράνους (Julius Randle, Evan Fournier, Derrick Rose, Kemba Walker, Alec Burks, Taj Gibson, Nerlens Noel) οι οποίοι έχουν έρθει από άλλες ομάδες και τρώνε πολύτιμο χρόνο από τους νεαρούς που έχει draftάρει η ομάδα τα τελευταία χρόνια (Mitchell Robinson το 2018, RJ Barrett το 2019, Immanuel Quickley και Obi Toppin το 2020 και Quentin Grimes το 2021). Ο Thibodeau επιμένει να ακυρώνει τη δουλειά των επιτελείων που δουλεύουν πάνω στο draft με το να ξεζουμίζει παίκτες με δεδομένο ταβάνι και χιλιάδες γραμμένα χιλιόμετρα και κρατώντας στον πάγκο τους νεαρούς με το μεγαλύτερο upside. Τι σχέση έχει όλο αυτό το παραλήρημά μου με τα ρεκόρ των Knicks; Βεβαίως και έχει: με το να μη δίνει χρόνο σε αυτούς τους παίκτες, κανένας τους δεν πρόκειται να χτυπήσει ποτέ τα τεράστια ρεκόρ καριέρας του Ewing. Επίσης, η διαρκής επιμονή στις χρυσές μετριότητες είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να μας προσφέρει κάποιο παιχνίδι με 22+ assists ή 9+ κλεψίματα. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Randle έχει σημειώσει τις περισσότερες assists (17) σε ένα παιχνίδι, ενώ ο Robinson έχει τα περισσότερα rebounds (21) ενώ έχει σκάσει και οκτώ τάπες. Εκτιμώ πως η μόνη ελπίδα για σπάσιμο κάποιου ρεκόρ για τους Knicks είναι αυτό των blocks σε έναν αγώνα από τον Mitchell Robinson (που και αυτός μπορεί να φύγει για άλλες πολιτείες το καλοκαίρι…). Κατά τα άλλα, φίλοι των Knicks, όπως πάντα, κάντε λιγάκι υπομονή.

Orlando Magic (1989, Kανένα Πρωτάθλημα)

Ψάχνοντας τα ρεκόρ για τους Magic με περίμενε μια παράξενη έκπληξη. Αυτή δεν ήταν οι 30 assists σε ένα ματς του Scott Skiles που είναι ρεκόρ σε όλη τη Λίγκα. Ούτε οι 15 τάπες του Shaquille τις οποίες τις βρήκα αρκετά αναμενόμενες. Εκεί που μου έπεσαν τα μαλλιά ήταν όταν διάβασα ότι το ρεκόρ rebounds σε έναν αγώνα το έχει ο Νικόλας ο Vucevic. Και όντως! Σε μία ομάδα που είχε στις τάξεις της για αρκετά χρόνια δύο από τους πιο dominant center όλων των εποχών, τους Shaquille O’Neal και Dwight Howard, το ρεκόρ το έχει ο Vucevic! Απόδειξη ότι όλα είναι δυνατα! Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω. Όπως αναφέρθηκε, οι Magic έχουν δύο άπιαστα ρεκόρ ενός παιχνιδιου: 30 assists και 15 τάπες. Από κει και πέρα, οι 62 πόντοι του Tracy είναι ένα σεβαστό νούμερο που δύσκολα μπορεί να προσεγγισθεί από τους υπάρχοντες παίκτες της ομάδας, το ίδιο και τα 29 rebounds του Vucevic (το ξαναγράφω και ακόμα δεν το πιστεύω). Το μόνο ρεκόρ ενός παιχνιδιού που είναι προσιτό είναι τα οκτώ κλεψίματα που είναι και το χαμηλότερο από όλες τις ομάδες του ΝΒΑ. Φαβορί για να το σπάσει ο Chuma Okeke που έχει ήδη δύο παιχνίδια με έξι κλεψίματα μέσα στο 2022. Από κει και πέρα, για ένα franchise που βρίσκεται σε φάση rebuilding, δεν έχει και μεγάλο νόημα να μιλήσουμε για ρεκόρ καριέρας. Οι Magic έχουν έναν κορμό από νεαρούς υποσχόμενους παίκτες (Cole Anthony, Franz Wagner, Wendell Carter jr, Mo Bamba, Jalen Suggs, Chuma Okeke και Markelle Fultz). Προς το παρόν κανένας από αυτούς δεν βγάζει μάτι, ούτε είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στην ομάδα για πολλά χρόνια. Ως εκ τούτου, αφήνουμε τους Magic στο rebuilding τους και ξανατσεκάρουμε τη φάση σε μερικά χρόνια.

Philadelphia 76ers (1949, Τρία πρωταθλήματα: 1955, 1967, 1983)

A picture containing text, athletic game, sport, person

Description automatically generated

Και από μία ομάδα χωρίς αστέρες πάμε σε μία ομάδα με δύο από τους καλύτερους παίκτες της τελευταίας δεκαετίας. Joel Embiid και James Harden είναι δύο μοναδικά επιθετικά ταλέντα που είναι ικανοί να σκοράρουν, να πασάρουν και να πάρουν rebounds σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο “Μούσιας” είναι καινούργιος στην ομάδα και αυτό τον κάνει ικανό να σπάσει μόνο ρεκόρ του ενός παιχνιδιού. Και μπορεί να το κάνει: 68 πόντοι (άλλη μια μέρα στη δουλειά για τον τιτανομέγιστο Wilt Chamberlain) και 21 assists είναι ένα τσακ πάνω από τα προσωπικά ρεκόρ του Harden (61 πόντοι και 17 assists) ο οποίος όμως έχει τέσσερα παιχνίδια με 60+ πόντους και εννιά παιχνίδια με 17 assists. Είναι θέμα χρόνου κατά τη γνώμη μου μέχρι να πετύχει ξανά ένα από τα δύο. Από την άλλη, ο Embiid έχει ρεκόρ 50 πόντους, 22 rebounds και εφτά τάπες. Τα rebounds (43 – πάλι του WIlt) και οι πόντοι (68) είναι εκτός συζήτησης για τον Embiid, αλλά οι τάπες είναι εντός βεληνεκούς, φτάνει να εστιάσει λίγο παραπάνω σε αυτό το κομμάτι της άμυνας. Για να είμαι ειλικρινής όμως, δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό, καθώς οι υψηλότερες του επιδόσεις είναι τρία-τέσσερα χρόνια πριν. Από την άλλη, σε ρεκόρ καριέρας, ο Embiid έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον Julius Erving στα blocks, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα παραμείνει υγιής και εξίσου παραγωγικός για άλλες έξι με εφτά σεζόν. Δεδομένων των προβλημάτων που είχε και έχει ο JoJo λόγω του τεράστιου σκαριού του, θα είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρει. Επομένως, μέσα στα επόμενα χρόνια, εκτιμώ πως ο Harden (αν δεν ζητήσει να φύγει πάλι σε ένα χρόνο και από εδώ) θα σπάσει το ρεκόρ των assists ή των πόντων σε ένα παιχνίδι, ενώ ο Embiid έχει πιθανότητες να σπάσει το ρεκόρ των blocks καριέρας. Τέλος, ο Matisse Thybulle είναι ένας φοβερός αμυντικός με 1,6 κλεψίματα ανά παιχνίδι μέσο όρο καριέρας σε τρεις σεζόν και καλύτερη επίδοση σε ένα παιχνίδι τα έξι. Με αυτό τον ρυθμό όμως θα χρειαστεί ακόμα 15 σεζόν για να ξεπεράσει τα 1.942 του Maurice Cheeks. Νομίζω μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια πως δεν θα το καταφέρει. Ίσως όμως να σπάσει το ρεκόρ ενός παιχνιδιού, καθώς τζογάρει συστηματικά για το κλέψιμο και τα εννιά δεν είναι ένα απρόσιτο νούμερο για αυτόν. Αν έπρεπε να στοιχηματίσω, αυτό είναι το ρεκόρ θα έβαζα να σπάσει για τους 76ers.

Toronto Raptors (1995, Ένα Πρωτάθλημα: 2019)

Μια από τις πιο καινούριες ομάδες του ΝΒΑ και η μοναδική με έδρα τον Καναδά, οι Raptors δεινοπάθησαν στα χέρια του LeBron για αρκετά χρόνια, πέρασαν μια κρίση προσωπικότητας, διώξαν τον τότε προπονητή της χρονιάς Dwayne Casey και αντάλλαξαν τον σημαντικότερο παίκτη στην ιστορία του συλλόγου DeMar DeRozan. Όμως η ανταμοιβή για όλα αυτά ήταν η έλευση στη Γη της επαγγελίας, κατακτώντας το πρωτάθλημα του 2019, αλλά και η εκ νέου απόκτηση συγκεκριμένης αγωνιστικής ταυτότητας. Οι Raptors του σήμερα είναι μια αμυντικογενής ομάδα, γεμάτη ψηλούς και με μακριά χέρια παίκτες που μαρκάρουν τους πάντες οργανωμένοι από έναν συμπαθέστατο κοντούλη αντραφτάριστο τύπο ονόματι Fred VanVleet. Γενικά οι Raptors δεν στηρίζονται σε έναν παίκτη σταθερά. Το ένα βράδυ μπορεί να είναι πρώτος σκόρερ ο VanVleet, το άλλο ο Pascal Siakam ή ο Gary Trent Jr ή ακόμα και ο O.G. Anunoby. Όλοι αυτοί παίζουν παρόμοια λεπτά, κρατάνε λίγο-πολύ την μπάλα στα χέρια τους εξίσου, και παίρνουν περίπου τις ίδιες προσπάθειες, ενώ έχουν και έναν υποψήφιο rookie της χρονιάς, τον Scottie Barnes, που παίρνει αρκετές προσπάθειες και αυτός. Αυτό φυσικά σημαίνει πως το ρεκόρ καριέρας πόντων του DeMar δεν φαίνεται να κινδυνεύει και το ίδιο μάλλον ισχύει και για τα υπόλοιπα ρεκόρ καριέρας. Όπως και στην περίπτωση των Magic, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει σε πέντε με έξι χρόνια όταν οι περισσότεροι παίκτες είναι πολύ λίγο καιρό στο ΝΒΑ ή στην ομάδα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο VanVleet θα σπάσει και το ρεκόρ των 19 assists του Lowry σε έναν αγώνα που είναι από τα χαμηλότερα στη Λίγκα. Μέχρι στιγμής έχει ρεκόρ τις 17 και θεωρώ ότι δεν θα αργήσει να κάνει και αυτή την υπέρβαση. Εκτός αυτού, καθόλου απίθανο δεν το βρίσκω να σπάσει κάποιος το ρεκόρ των εννιά κλεψιμάτων. Το ποιός δεν το ξέρω καθώς μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους VanVleet, Anunoby, Trent Jr. Οι 54 πόντοι σε ένα παιχνίδι είναι το τρίτο χαμηλότερο ρεκόρ στη Λίγκα αλλά δυσκολεύομαι να φανταστώ κάποιον από τους παίκτες της τωρινής σύνθεσης να το σπάει.

Washington Wizards (1961, Ένα Πρωτάθλημα: 1978)

Τέλος, φτάνουμε στους Washington Wizards, μια ομάδα παγιδευμένη στη μετριότητα εδώ και πολλά χρόνια από πλευρά επιδόσεων. Οι φίλοι των Wizards είχαν αρκετές ελπίδες στηριγμένες στο δίδυμο των John Wall και Bradley Beal αλλά αυτό δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ αρκετά αρμονικά και έληξε με τον άσχημο τραυματισμό και τελικά την άδοξη ανταλλαγή του Wall για τον Russell Westbrook, στην ίσως μεγαλύτερη ανταλλαγή κακών συμβολαίων τα τελευταία χρόνια. Ο Wall άφησε τα σημάδια του στα ρεκόρ των Wizards, ενώ και ο Beal μοιράζεται το ρεκόρ περισσότερων πόντων σε ένα παιχνίδι (60) με τον Gilbert Arenas. Ο Westbrook πέρασε από την Washington για μια μόλις χρονιά και έκανε ρεκόρ περισσότερων assists με 24 σε έναν αγώνα το οποίο αν και δεν είναι και τόσο υψηλό, το παρόν ρόστερ των Wizards είναι εντελώς απίθανο να το σπάσει. Τι μπορεί να σπάσει; Είναι σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να σπάσει κάποιο ρεκόρ είναι ο Beal και αυτό είναι το ρεκόρ των πόντων καριέρας. Ο Beal έχει 14.231 και υπολείπεται 1.320 για να ξεπεράσει τον Elvin Hayes στην πρώτη θέση. Με 22 πόντους ανά παιχνίδι μέσο όρο καριέρας, θα χρειαστεί κάπου 60 παιχνίδια για να το καταφέρει. Καθότι ο Beal έχει συμβόλαιο και για του χρόνου, θεωρώ δεδομένο ότι αυτό είναι ένα ρεκόρ που θα το καταφέρει -αν δεν πάρει trade την επερχόμενη offseason. Από την άλλη, ο μόνος που θα μπορούσε να σπάσει κάποιο ρεκόρ  από τα υπάρχοντα κατοικοεδρεύει προς Houston μεριά αυτές τις μέρες και δεν τον αφήνουν καν να παίξει μπάσκετ αλλά ακούστηκε πρόσφατα ότι σκέφτεται να επιστρέψει στα ίδια μέρη! Υπό τις παρούσες συνθήκες, με ένα ρόστερ χαμηλών δυνατοτήτων χωρίς συναρπαστικούς νέους παίκτες, γιατί όχι; Μπορεί να μη βοηθήσει σε τίποτα τις ελπίδες των Wizards να κερδίσουν το πρωτάθλημα (ή έστω να μπουν στα playoffs αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς) αλλά ίσως να σπάσει κανένα ρεκόρ που κρατάει από τα ‘70s όπως τα περισσότερα παιχνίδια καριέρας. Από το ολότελα;

 

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του αφιερώματος με την Ανατολή, το οποίο θα συνεχιστεί, εδώ στον φιλόξενο ιστότοπο του BasketBall Guru, σε λίγες ημέρες με την αντίστοιχη ανάλυση για την Δυτική Περιφέρεια.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely