Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 10:23

Οι δέκα κορυφαίοι ξένοι που έπαιξαν στην Λάρισα

Από :

Όπως όλα δείχνουν, η ΚΑΕ Λάρισα θα αποτελέσει παρελθόν από την Basket League, έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας στην μεγάλη κατηγορία. Οι Θεσσαλοί, που πέρσι προκάλεσαν θόρυβο κι έφτασαν ως το Game 5 την ημιτελική σειρά με τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας τον δις, είχαν στις τάξεις τους αρκετούς αξιόλογους ξένους παίκτες τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου τους, δραττόμαστε της ευκαιρίας να τους αναφέρουμε.

Ο παλιός Ερμής Αγιάς, που το 2019 μετονομάστηκε σε ΚΑΕ Λάρισα και πήρε wild card συμμετοχής στην Basket League, δεν θα βρίσκεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στην Basket League της ερχόμενης σεζόν (ούτε φυσικά και στο BCL, στο οποίο "προκρίθηκε" με βάση την θέση του στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος). Μια όχι και τόσο ευχάριστη εξέλιξη, για ένα σύντομο μεν πρότζεκτ, το οποίο πάντως έδειξε μπασκετικά πρόοδο μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια της παρουσίας του στα... σαλόνια. Στο ίδιο διάστημα, ο σύλλογος απέκτησε ουκ ολίγους ξένους αθλητές, κάποια εκ των οποίων άφησαν πολύ ευχάριστες αναμνήσεις. Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με τους εννέα πρώτους του Top10, αρχίζοντας -με αντίστροφη χρονολογική σειρά- από τον...

Σκότι Ρέινολντς, 2019-20

Στην παρθενική σεζόν της Λάρισας στην Basket League, ο Ρέινολντς, ένας παίκτης επιπέδου EuroCup, ήταν εκείνος με το πιο βαρύ βιογραφικό που έφερνε με την άφιξη του λάμψη κι εμπειρία στην ομάδα. Στα 32 του χρόνια τότε, ο ύψους 1.85μ. πόιντ γκαρντ είχε αξιόλογη καριέρα στην Ευρώπη με Ζενίτ, Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Τσιμπόνα, Χολόν, Νίμπουρκ, Μπρίντιζι και Μπεσίκτας. Στους Θεσσαλούς δεν έμεινε πάντως για πολύ, παρά τις προσδοκίες, καθώς αποκτήθηκε αρχές Σεπτεμβρίου κι έφυγε στα μέσα Νοεμβρίου. Ο απολογισμός του σε έξι αγώνες πρωταθλήματος ήταν 13.5 πόντοι, 6.2 ασίστ και 3.2 ριμπάουντ ανά 31 λεπτά. Την επόμενη ακριβώς μέρα μετά την λύση του συμβολαίου του, ο Ρέινολντς υπέγραψε στη Στρασμπούρ και γενικώς συνέχισε να αγωνίζεται σε καλό επίπεδο. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε βρέθηκε στη Σαλόν Ρεμς, επίσης στην Γαλλία. Από τα καλά ονόματα που έφερε η Λάρισα, χωρίς ωστόσο να πάρει πράγματα με διάρκεια. Παρεμπιπτόντως, ο αντικαταστάτης του ήταν ο...

Άντονι Χίκι, 2019-20

Ο μίστερ "τριπλ νταμπλ" έβαλε για τα καλά το λιθαράκι του στην παραμονή της Λάρισας τη σεζόν 2019-20 και μπήκε μια χαρά στα παπούτσια (sic) του Ρέινολντς. Βέβαια δεν έκανε κάποιο τριπλ νταμπλ με τον θεσσαλικό σύλλογο, αλλά η παραπάνω προσφώνηση τον αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό, αφού το κατάφερε με το Ρέθυμνο στα ελληνικά παρκέ, αλλά και πέρσι στην VTB με την Αστάνα. Ο Χίκι, για την ακρίβεια, βοήθησε πολύ περισσότερο από τον Ρέινολντς, έχοντας 13.4 πόντους, 4.3 ασίστ, 2.4 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα ανά 27 λεπτά σε σύνολο 13 αγώνων. Το πέρασμα του από την Λάρισα ήταν επιτυχημένο, με τον ύψους 1.80μ. άσο να βρίσκει στη συνέχεια καλύτερα -οικονομικά- συμβόλαια σε Βολουντάρι (Ρουμανία), Αστάνα (Καζακστάν), ενώ εσχάτως υπέγραψε στη Χαποέλ Χάιφα, ομάδα που θα συμμετάσχει στα προκριματικά του FIBA Europe Cup. Αξέχαστη στους φίλους της ομάδας έχει μείνει η εμφάνιση του σε εντός έδρας νίκη... παραμονής (95-85) κόντρα στον ΠΑΟΚ, όταν και "σκότωνε" τον Δικέφαλο με 26 πόντους, 3 κλεψίματα, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ, περίπου δύο μήνες πριν την διακοπή της σεζόν λόγω του κορονοϊού.

Τζεχάιβ Φλόιντ, 2019-20

Ο 25χρονος σέντερ που πέρσι πέρασε για λίγο από τον Παναθηναϊκό και τη Φενέρμπαχτσε, είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα από την Λάρισα. Η σεζόν 19-20 ήταν η πρώτη του στο άθλημα έπειτα από την τετραετία του στο Holy Cross. Ο Φλόιντ στον Κάμπο μέτρησε 5.1 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2.2 μπλοκ και 0.8 ασίστ ανά 19' σε 20 συμμετοχές, συμβάλλοντας σημαντικά στα μετόπισθεν της ομάδας του Βαγγέλη Αγγέλου. Δεν ήταν ο παίκτης που θα έκανε την διαφορά, ούτε σκόραρε πάρα πολύ στα παιχνίδια, αλλά όταν ξεπέρασε το διάστημα της προσαρμογής του, ανέβηκε αισθητά κι ήταν πολύτιμος στον στόχο της παραμονής. Γενικώς είχε αφήσει αρκετά θετικές εντυπώσεις, γι' αυτό αργότερα τον απέκτησε ο Προμηθέας, ασχέτως αν το πρότζεκτ εγκαταλείφθηκε νωρίς από τους Πατρινούς. Του χρόνου ο Φλόιντ θα είναι παίκτης του Πιστιόλη, στην Γαλατασαράι.

Μπράντον Ρας, 2019-21

Το σπουδαιότερο όνομα που φόρεσε τη φανέλα της Λάρισας αυτήν την τριετία. Ο πρωταθλητής του NBA το 2015 με τους Γουόριορς (και με 503 συμμετοχές στην κορυφαία Λίγκα του πλανήτη στο βιογραφικό του) έφτασε στον Κάμπο στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 και μάλιστα έμεινε και την επόμενη σεζόν στην ομάδα. Ο Ρας, παρότι προερχόταν από μακρά αποχή, απέδειξε πως το μπάσκετ δε ξεχνιέται.

Δεν άργησε να βρει ρυθμό και μάλιστα στο ντεμπούτο του (απέναντι στο Ρέθυμνο) είχε πετύχει 16 πόντους με 4/8 τρίποντα. Στην πρώτη του σεζόν με την Λάρισα έγραψε 15.6 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά 32' σε 11 παιχνίδια, ενώ την επόμενη είχε 10.9 πόντους, 3.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, εκτελώντας με 44% από το τρίποντο, σε 22 ματς. Σε συνολικά 33 αγώνες πρωταθλήματος, ήταν 19 φορές διψήφιος ενώ σε 7 περιπτώσεις ξεπέρασε τους 20 πόντους. Career-high του στην Ελλάδα ήταν οι 30 πόντοι (6/10τριπ.) σε αναμέτρηση με το Λαύριο στην Αττική. Μετά την αποχώρηση του από την Θεσσαλία, κρέμασε οριστικά τα sneakers του σε ηλικία 36 ετών.

Τζέιμς Γουέμπ, 2020-21

Ο 29χρονος φόργουορντ είναι ο πρώην παίκτης της Λάρισας με την μεγαλύτερη εξέλιξη, έπειτα από την εν Ελλάδι θητεία του. Του χρόνου ο Γουέμπ θα αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα με την Βαλένθια, εξαργυρώνοντας τις εξαιρετικές του εμφανίσεις με τη Μούρθια (12.1π., 5.5 ριμπ. πέρσι). Στα τέλη του Γενάρη του '21, ο Αμερικανός είχε αφήσει την Λάρισα για την ACB, έχοντας προλάβει να ξεχωρίσει στην ελληνική Λίγκα με 13.2 πόντους, 9.6 ριμπάουντ και 1 ασίστ κατά μέσο όρο σε 12 αγώνες! Για την ιστορία, η Λάρισα τον είχε αποκτήσει ως ελεύθερο τον Σεπτέμβριο του '20, μετά από μια σεζόν του στην G League, ενώ κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας του είχε περάσει για λίγο και από τους Μπρούκλιν Νετς. Ένας αρκετά ποιοτικός ψηλός που δεν μακροημέρευσε στα μέρη μας, καθώς ήταν... too much για την Basket League. Αν τον αναζητήσετε στο Google, φροντίστε να τον ψάξετε ως "James Webb III", όπως είναι δηλαδή το πλήρες όνομα του, μιας και σε διαφορετική περίπτωση η μηχανή αναζήτησης θα σας εμφανίσει το τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο διάστημα.

Τζέρι Σμιθ, 2020-21

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς γκαρντ του ελληνικού πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια. Ο 35χρονος -πλέον- Σμιθ είχε συστηθεί στο κοινό της χώρας μας το 2018 με τη φανέλα του Ηφαίστου κι εν τέλει συμπλήρωσε δύο επιτυχημένες σεζόν με την ομάδα της Λήμνου. Το 2020 τον υπέγραψε η Λάρισα - και δικαιώθηκε, αφού ο βετεράνος combo guard προσέφερε 16.1 πόντους, 2 ασίστ, 2.4 ριμποάουντ και 1.3 κλεψίματα σε 16 αγώνες. Οι φίλοι του συλλόγου θα τον θυμούνται για τις 30άρες με Ηρακλή (31π., 6/7 τριπ.) και ΑΕΚ (30π., 6/7 τριπ.), αλλά και μια εξίσου φανταστική εμφάνιση με τον ΠΑΟΚ (27π., 4/8 τριπ.). Ο κοντός από το Ουισκόνσιν σούταρε με 45% από το τρίποντο με τη θεσσαλική ομάδα, ενώ πέρσι έπαιξε στο BCL με το Λαύριο. Έκλεισε βέβαια τη σεζόν στην Α2 Τουρκίας, εντούτοις το στίγμα του στην Basket League έμεινε με 77 εμφανίσεις από το 2018 και μετά. Παρεμπιπτόντως, κι αυτός είχε παίξει στους Νετς (5 αγ.), πίσω στη σεζόν 2011-12!

Στεφάν Μούντι, 2021-22

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε πρόσφατα ήταν ιστορική για τον σύλλογο, αφού η πορεία ως τα ημιτελικά και το Game 5 με τον Παναθηναϊκό θα μείνει αξέχαστη. Η Λάρισα ήταν φαβορί για τον υποβιβασμό στην αρχή της σεζόν 21-22, αλλά σώθηκε με χαρακτηριστική άνεση, κάνοντας μάλιστα πορεία πρωταθλητισμού! Ο Φώτης Τακιανός αναδόμησε την ομάδα και την μεταμόρφωσε εντυπωσιακά, με τον Στεφάν Μούντι να είναι ο κύριος εκφραστής των "καλύτερων ημερών" του club. Αν κι ήρθε μεσούσης της χρονιάς, ο Μούντι έκλεισε τη σεζόν με 28 συμμετοχές (12 στα playoffs), μετρώντας κατά μέσο όρο 15.5 πόντους (39.4% τριπ.), 4.5 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1.7 κλεψίματα. Στα 29 του χρόνια, ο μικρός το δέμας (1.78μ.) περιφερειακός προσέφερε άφθονο θέαμα στην Basket League, τόσο με τα deep range τρίποντα του, όσο και με τα απίθανα καρφώματα του. Ο ορισμός του fun-to-watch παίκτη, αλλά προφανώς δεν είναι μόνο αυτό. Ο Μούντι ήταν ηγετικός, έβγαλε προσωπικότητα και κουβάλησε με ουσιαστικό τρόπο την ομάδα του σε νίκες. Πλήγμα για την ελληνική Λίγκα η αποχώρηση του για την γαλλική Ροάν.

Φεύγοντας, έβαλε στις αποσκευές του και δύο βραβεία: εκείνο του πιο θεαματικού παίκτη της χρονιάς, ενώ ήταν και μέλος της καλύτερης πεντάδας του ελληνικού πρωταθλήματος. Παράλληλα, με διέψευσε όταν τον είχα θεωρήσει "one-season wonder", ενάμιση χρόνο πριν, και πραγματικά ανυπομονώ κι ελπίζω (παρότι το κασέ του προφανώς ανέβηκε αρκετά) για την επιστροφή του στην Basket League.

Ουσμάν Κρουμπάλι, 2021-22

Ό,τι ήταν ο Μούντι για την περιφέρεια της Λάρισας πέρσι, ήταν αντίστοιχα κι ο Κρουμπάλι (2.02μ.) στις θέσεις των ψηλών. Τρομερά επιδραστικός ο φόργουορντ-σέντερ από την Γκάμπια, με τρομακτική έφεση στο ριμπάουντ. Ο 34χρονος ψηλός έκανε 14 double double σε 35 παρουσίες, καταγράφοντας 10.4 πόντους (55% διπ., 75% βολ.), 9.1 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 1.1 κλεψίματα και 0.5 τάπες ανά 29 λεπτά. Κυριαρχικός και απίστευτα συνεπής στα καθήκοντα του, ο Κρουμπάλι απέδειξε πως ποτέ δεν είναι αργά. Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή πριν μερικά χρόνια, ο ίδιος παίκτης ήταν τελείως διαφορετικός.

 Σε Λαύριο (15-16) και ΠΑΟΚ (17-18) ήταν ένας περισσότερο... γυμναστηριακός/αθλητικός ψηλός, αξιόπιστος μεν, αλλά με περιορισμένο ρεπερτόριο. Μεγάλωσε, αλλά έβαλε... μπάσκετ μέσα του, έχοντας περάσει τα προηγούμενα χρόνια από Ιταλία (Πιστόια, Μπρίντιζι) και Γαλλία (Λε Πορτέλ). Η βελτίωση του σε σχέση με το 2018 είναι εκπληκτική, σε όλους τους τομείς. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, λοιπόν, είναι δεδομένο πως ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του, γι' αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό του χρόνου να βρεθεί στην ACB. Τον Απρίλιο, άλλωστε, τον ήθελε η Ανδόρρα, αλλά τελικά έκλεισε τη σεζόν με την Λάρισα - και του βγήκε και του ίδιου η συγκεκριμένη απόφαση.

Τζέιλεν Χάντσον, 2021-22

Μπορεί ο Χάντσον να σημείωσε μια πτώση προς το τέλος της χρονιάς, εντούτοις αυτό δεν αναιρεί τη σπουδαία συνεισφορά του στην περσινή Λάρισα. Ένας τραυματισμός λίγο πριν την έναρξη των playoffs τον... τρενάρε κάπως, αλλά η ουσία είναι πως ο πολυδιάστατος γκαρντ-φόργουορντ από το Άκρον δικαίωσε απόλυτα την επιλογή του περασμένου καλοκαιριού, με απολογισμό 13.1 πόντων, 5.3 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 0.9 κλεψιμάτων. Παρά την απειρία του, ο 26χρονος περιφερειακός (1.97μ.) ένιωθε άνετα με το να παίρνει πρωτοβουλίες και να μην... κρύβεται. Δεν ξέρουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει στο μέλλον, αλλά το βέβαιο είναι πως τους προηγούμενους μήνες κι εκείνος μας διασκέδασε με το παιχνίδι του. Κάτι που, όπως είπαμε και για τον Μούντι, γίνεται ακόμη καλύτερο όταν συνδυάζεται και με ουσία. Ο Χάντσον έχει περιθώρια εξέλιξης κι η λογική λέει πως θα βρει να πάει κάπου καλά. Ίσως η ευρωπαϊκή συμμετοχή να είναι το επόμενο βήμα της διαδικασίας του.

Υ.Γ. *ο 10ος ξένος, στο κείμενο που ακολουθεί ... αύριο.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely