Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 09:26

Το φιλικό πόκερ μεταξύ Middleton και Bucks

Aπό :

Khris Middleton. Το μπασκετικό έτερον ήμισυ του Greek Freak, ένας από τους κορυφαίους συμπαίκτες στο NBA. Ισόβιος αρχηγός των Milwaukee Bucks, ηγετική μορφή, συνεσταλμένος χαρακτήρας, που περισσότερο μας απασχολούν όσα πράττει στο παρκέ, παρά τα όσα λέει έξω από αυτό. Όμως, η σημερινή μέρα αποτελεί αυτή τη σπάνια εξαίρεση, κι αυτό γιατί o Middleton δείχνει διάθεση να παίξει πόκερ.

Ο λόγος που ασχολούμαστε σήμερα με τον διόσκουρο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Bucks, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του στο Milwaukee Journal Sentinel.

“Νομίζω πως όλοι το ξέρουν. Αν και γνωρίζω ότι δεν πρέπει να δηλώνω κάτι τέτοιο για πολλούς και διάφορους λόγους, κατά βάθος όλοι ξέρουν ότι θέλω να μείνω. Από εκεί και πέρα, εμπλέκεται και το κομμάτι της δουλειάς. Τα πράγματα αλλάζουν συνέχεια, δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί. Προφανώς, αν όλα πάνε καλά, θα ήθελα πολύ να μείνω.”

Ο Middleton βρίσκεται στον 4ο χρόνο χρόνο ενός 5ετούς συμβολαίου, που θα του αποφέρει φέτος σχεδόν $38M. Προσθεσε ότι δεν έχει αποφασίσει για την $40,4M player option που έχει για την σεζόν του 2024, καθώς κι ότι πληρεί τις προϋποθέσεις για επέκταση συμβολαίου. Μάλιστα επέμεινε ότι θα λάβει αυτή την απόφαση με τρόπο απλό και ήρεμο, δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό άλλωστε.

Πριν περάσουμε στις παραμέτρους που θα επηρεάσουν την υπόθεση, ας δούμε τα δεδομένα του αρχηγού των Milwaukee Bucks, που καλείται να αποφασίσει οποιαδήποτε στιγμή πριν τις 30 Ιουνίου του 2023:

  1. Opt out από την player option των $40.4M και να γίνει unrestricted free agent το καλοκαίρι του 2023.
  2. Opt in στην player option των $40.4M παραμένοντας στους Bucks τη σεζόν 2023-24, και να βγει στη free agency το καλοκαίρι του 2024.
  3. Opt in στην player option των $40.4M, και να επεκτείνει το συμβόλαιο του με τους Bucks για άλλα 3 χρόνια, συνολικής αξίας $152.5M, κάτι που θα τον έδενε στο Milwaukee ως το τέλος της σεζόν 2026-2027.
  4. Opt out από την player option των $40.4M, και να προσθέσει 4 χρόνια στο συμβόλαιό του συνολικής αξίας $200.9M, κάτι που θα επεκτείνει το συμβόλαιό του με τους Bucks ως το τέλος της σεζόν 2026-27.
  5. Opt out από την player option των $40.4M, και να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τους Bucks την offseason του 2023, διάρκειας 5 ετών και αξίας $270M, κρατώντας τον στο Milwaukee ως το καλοκαίρι του 2028.

Το πρώτο δρώμενο που μπορεί να επηρεάσει την επιλογή του Middleton είναι το εξής. Η παρούσα CBA μεταξύ του ΝΒΑ και της Ένωσης Παικτών κανονικά λήγει το καλοκαίρι του 2024, αλλά υπάρχει αμοιβαία opt – out ρήτρα. Αν οποιοαδήποτε πλευρά την ασκήσει ως τις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, τότε η συμφωνία λήγει αυτόματα επίσης στις 30 Ιουνίου του 2023, κι αν θεωρητικά δεν επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσαμε να έχουμε lock out για την επόμενη σεζόν. Αν και προς το παρόν οι συζητήσεις βαίνουν καλώς, σύμφωνα με τον Shams, πάντα μία νέα CBA θέτει νέα δεδομένα στην υπογραφή συμβολαίων.

Μία ακόμα λήγουσα σύμβαση, αυτή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της λίγκας, ενδέχεται επίσης να επηρεάσει δραστικά τα οικονομικά στάνταρ του ΝΒΑ. Συγκεκριμένα, η νέα συμφωνία αναμένεται να είναι αξίας μεγαλύτερης των 75 δις (!!!) και πάνω από 8 δις ετησίως. Θυμίζω ότι το προηγούμενο συμβόλαιο, που ήταν αξίας 24 δις και υπογράφηκε ως το 2025, άνοιξε το δρόμο για τα συμβόλαια των 200 εκατομμυρίων. Επομένως είναι πολύ πιθανό να δούμε την ελίτ να υπογράφει συμβόλαια άνω των 300 εκ., και τους best of the rest να κυμαίνονται στα 200 εκ.

Για να δώσω ένα απτό παράδειγμα. Με βάση το salary cap που μέχρι το 2025 οι εκτιμητές το υπολογίζουν στα 171 εκατομμύρια δολάρια, ένα max deal του 35% θα ξεκινούσε από 59,85 εκ. και θα είχε ετήσιες αυξήσεις 8%. Σε μια πενταετία, αυτό γίνεται $347,1 εκ., με το τελευταίο έτος μόνο του να αξίζει 79 εκ., το οποίο είναι 9 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο από ολόκληρο το salary cap του 2015!

Γίνεται εύκολα κατανοητό πως μιλάμε για big money, που κάθε παίκτης επιπέδου All Star θα θελήσει να διεκδικήσει, και για αυτό θα προσπαθήσει να αποφύγει μακροχρόνιες συμφωνίες τύπου Scottie Pippen, που μπορεί να εξελιχθούν σε underpayment.  

Γυρνάμε στον Khris Middleton. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι στα 32 του χρόνια. Αν ασκούσε κάποια από τις επιλογές 3,4 ή 5 που αναλύσαμε παραπάνω, θα έφτανε στα 36 ή 37 του με ένα πολύ καλό payroll, αλλά μη μπορώντας να διεκδικήσει ένα κομμάτι της ζεστής πίτας που έρχεται.

Το ιδανικό για αυτόν θα ήταν να γίνει free agent στα 34, που συμπίπτει με τη νέα τηλεοπτική συμφωνία του 2025, ώστε να κυνηγήσει ένα τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο. Όμως πέραν του τι μπορεί να απαιτήσει ο Middleton, πρέπει και να αποδείξει ότι το αξίζει. Τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και στο κομμάτι των τραυματισμών.

Αγωνιστικά η αξία του είναι εγνωσμένη. Η δυναμική του pick n roll του με τον Γιάννη είναι μία από τις ισχυρότερες στο NBA, ενώ ταιριάζει γάντι και στο αγαπημένο 5 – Out του Bud. Ακόμα κι η δυνατότητα του να παίξει ιso είναι κρίσιμη, για να δίνει πόντους στην ομάδα και ανάσες στον Αντετοκούνμπο. Πάμε στο μεγάλο ερωτηματικό που εντοπίζεται στο κομμάτι της υγείας, κι ας μείνουμε στα πρόσφατα.

Ο Middleton έχει να αγωνιστεί από τις 20 Απριλίου, όταν τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο απέναντι στους Chicago Bulls, και απουσίασε από τους δέκα επόμενους αγώνες των Bucks, που αποκλείστηκαν από τους Celtics. Στα μέσα Ιουλίου, πέρασε την πόρτα του χειρουργείου για να αποκατασταθεί ένας κατεστραμμένος σύνδεσμος στον αριστερό του καρπό, κι ενώ αναμενόταν να είναι στη διάθεση του Budenholzer για τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν κόντρα στους 76ers, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο ίδιος βέβαια ξεκαθάρισε πως η απουσία του δεν θα είναι μεγάλη και σύντομα θα ξαναπατήσει στα παρκέ.

Είναι σαφές πως το να παίξει τα ρέστα του για το 2025, εμπεριέχει το άγνωστο ρίσκο του σοβαρού τραυματισμού, αφήνοντας τον ξεκρέμαστο σε αυτή την περίπτωση. Κάτι που κάνει την προοπτική της πολυετούς ανανέωσης με τους Bucks να μοιάζει πολύ ελκυστική και ασφαλής.

Αυτά λοιπόν ήταν τα χαρτιά του Khris Middleton. Φυσικά σε αυτό το τραπέζι υπάρχουν κι οι Milwaukee Bucks, που αν και δεν είναι ο σκληρότερος παίκτης, οφείλουν να σκεφτούν καλά την υπόθεση πριν ανοίξει το River.

Aν δεχτούν να τον κρατήσουν στο ρόστερ μακροχρόνια, οι Bucks θα ανταμείψουν τον πιστό στρατιώτη τους, που συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της ομάδας, και θα κρατήσουν μια μονάδα πολύτιμη τόσο εντός όσο κι εκτός παρκέ (μην ξεχνάμε την εξαιρετική σχέση που έχει με τον Γιάννη).

Στον αντίποδα, θα δεσμεύσουν ένα σημαντικό κομμάτι του salary cap με έναν 32χρονο, που δεν έχει το καθαρότερο ιατρικό ιστορικό. Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2025 θα βρεθούν στην δεξαμένη των free agents (κάποιοι με player option) ονόματα όπως των James, Butler, George, Leonard, Davis, Tatum, Jamal Murray, ίσως και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που έχει player option στα 51 εκ για την σεζόν 2025-2026. Είναι απαραίτητο να έχουν ευελιξία, τόσο για να κρατήσουν τον σταρ της ομάδας αν χρειαστεί, όσο και για να τον πλαισιώσουν με πληθώρα παικτών που θα αγωνίζονται για το δαχτυλίδι.

Στο δια ταύτα. Η σεζόν που έρχεται είναι ζωτικής σημασία για τον Middleton, και θα κρίνει όχι μόνο το δικό του μέλλον αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσουν στο Milwaukee. Βλέποντας βέβαια πώς λειτούργησαν οι Bucks ξανά στην περίπτωση του το 2019, αλλά και σε αυτή του Holiday το 2021, το πιθανότερο είναι να τον υπογράψουν ξανά αν το θέλει κι ο ίδιος, και μάλιστα χωρίς να χρονοτριβήσουν.

Σε τελική ανάλυση, ίσως να είναι και το μόνο δίκαιο για έναν αθλητή, που επί συναπτά έτη τραβούσε κουπί για τα “Ελάφια”, ώσπου ο Αντετοκούνμπο το αντικατέστησε με εξωλέμβια μηχανή.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σημειώσεις ενός draft Η ομπρέλα του Steph Curry »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely