Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 12:59

To μακρινό ριμπάουντ, Day 29: Τα νερά άνοιξαν

Aπό :

(Γράφουν οι Giorgos B. και Alex Mitsiou)

Τόσες και τόσες κρύες κοτσάνες έχουμε διαβάσει για τον "Μωυσή" του Ολυμπιακού, ε, λέω να ακολουθήσουμε και αφιερώσουμε τον τίτλο αυτού του "ριμπάουντ" σε εκείνον - εξού και τα νερά. Μέχρι εδώ όμως, καθώς ο Ολυμπιακός επικράτησε ως ομάδα του Παναθηναϊκού και ανέδειξε τον πρωταγωνιστή του μέσα από μελετημένο rotation και μέσα από την αντίληψη των αδυναμιών του αντιπάλου στην κυκλοφορία της μπάλας. Οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν φυσικά τη νίκη της αγωνιστικής, ενώ η Εφές πέτυχε την ... ήττα, χάνοντας πολύτιμο έδαφος για τα play in στη Γαλλία.

Κατά τα λοιπά, δεν υπήρξε κάτι συγκλονιστικό αυτές τις μέρες. Κάνει βέβαια η εντύπωση η σαρωτική επικράτηση της Φενέρ επί της Βαλένθια, η οποία αναδεικνύει το σύνολο του Σάρας ως το πιο φορμαρισμένο των ημερών. Πάμε στις κατηγορίες μας, διά χειρός Αlex Mitsiou και μετά επιστρέφουμε για την ανάλυση του ντέρμπι.

Η πρώτη πεντάδα

1 - Έναν έρωτα με την Παρτιζάν τον έχει ο Νικόλα Λαπροβίτολα, έξι τρίποντα της δώρισε στο Βελιγράδι, πέντε χθες στη Βαρκελώνη και συνολικά 17 πόντους με 5 ασίστ. Ο Αργεντινός είχε ένα τρομερό πάρε-δώσε με τον βιονικό Αβράμοβιτς, που τον σημάδεψε μέχρι αηδίας. Ο Γκριμάου το αναγνώρισε και απέσυρε τον Λάπρο νωρίς στο παιχνίδι, αλλά επανήλθε και φρόντισε να μπει για τα καλά στο ματς. Κυρίως με στατικές εκτελέσεις από την περιφέρεια και λιγότερο με τη μπάλα στα χέρια, ο Λαπροβίτολα έδωσε σκορ στη Μπαρτσελόνα στο σημείο που η Παρτιζάν επιδίωκε να κάνει ανατροπή και της έκοψε την όρεξη οριστικά. Η επόμενη εβδομάδα θα κρίνει πολλά για τη Μπαρτσελόνα, καθώς θα φιλοξενηθεί δις από Φενέρ και Παναθηναϊκό. Αν βγει με 1-1 από αυτές τις συμπληγάδες η πολλή δουλειά έγινε.

2 - 24/38 τρίποντα πέτυχαν οι παίκτες της Φενέρ κόντρα στη Βαλένθια, 8 από αυτά τα έβαλε μόνος του ο Τάιλερ Ντόρσει. Κινούμενος στις γωνίες και περιμένοντας με υπομονή να έρθει η μπάλα σε αυτόν από τον στρατηγό Καλάθη, ο Ντόρσει μπήκε φουριόζος στο ματς με 4 εύστοχα. Αυτό έδωσε νωρίς αέρα κυριαρχίας στη Φενέρ, που δεν άφησε ποτέ το πόδι από το γκάζι για να φτάσει τους 118 πόντους, κόντρα σε μία από τις πιο σκληροτράχηλες άμυνες της σεζόν. Ο Ντόρσει πάντως σκόραρε και με τη μπάλα στα χέρια στο κλείσιμο του ματς, αν και είχε κριθεί το αποτέλεσμα. Το θέμα δεν ήταν βέβαια να ανεβάσει τα στατιστικά του, όσο την αυτοπεποίθηση του, γιατί η τελευταία φορά που ήταν διψήφιος στην Ευρωλίγκα ήταν πριν δύο μήνες. Όσο να ναι ξεμπούκωσε, δε μπορείτε να πείτε.

3 - Την προηγούμενη εβδομάδα Άβαταρ, σήμερα Πεντάδα. Αν κάτι αναδεικνύει αυτό το γεγονός είναι πρώτον, ολόκληρη τη φετινή σεζόν του Τιμοτέ Λουβαβού-Καμπαρό και δεύτερον, πόσο ακομπλεξάριστο και δίκαιο είναι αυτό το σάιτ. Πολύ περίεργο το ματς της Βιλερμπάν με την Εφές, αλλά καθόλη τη διάρκεια του αγώνα ο Γάλλος φόργουορντ ήταν σταθερά ο καλύτερος παίκτης. Με 8/9 σουτ, κάποια από αυτά στο κλείσιμο, και 21 πόντους, ο Καμπαρό φρόντισε να χτυπήσει την Εφές από το πλάι με μακρινά σουτ, αλλά και κινήσεις μακριά από τη μπάλα. Στο τέλος έβγαλε και μια πάσα στον Εντιαγέ για γαρνιτούρα. Πέρα από το σκοράρισμα πάντως, έπαιξε και κάμποσες άμυνες στον Λάρκιν και τον Μπράιαντ. Στο τέλος πήγε να το λούσει βέβαια η Βιλερμπάν, αλλά ο Πάρις Λι διόρθωσε τις προηγούμενες λάθος επαναφορές του. Ήταν μάλλον το τελευταίο καρφί στις ελπίδες της Εφές για πλέι ιν.

4 - Μπόλικη δουλίτσα από τον Γκερσόν Γιαμπουσέλε στη νίκη της Ρεάλ μέσα στη Μπολόνια, που σήμανε το τέλος του σερί ηττών των Μαδριλένων. Ο Γάλλος πέτυχε 15 πόντους με 6/7 σουτ, μάζεψε 7 ριμπάουντ, είχε και δύο κλεψίματα. Το κλειδί της νίκης για τον Ματέο και τους παίκτες του, πέρα από την ευστοχία τους, ήταν η αντιμετώπιση του Σενγκέλια, κάτι που ο Γιαμπουσέλε έφερε εις πέρας και με το παραπάνω. Βέβαια ο Τόκο πέρασε δύσκολα από τον φόργουορντ της Ρεάλ και ως αμυνόμενος. Και τι δεν του έκανε ο τύπος. Χαμηλό ποστ, κίνηση μακριά από τη μπάλα, τρίποντο μετά από σταυρωτή, jab step και τρίποντο. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν τον έβλεπε στον ύπνο του για λίγες μέρες. Η Ρεάλ θα πάει χαλαρή ως το τέλος της κανονικής διάρκειας, ενώ η Μπολόνια κυκλώνει το ματς με τον Παναθηναϊκό πλέον, ως τελικό για την εξάδα.

5 - Σε ένα μίζερο ματς στο Μόναχο η Μπάγερν πήρε τη νίκη κόντρα στη Ζαλγκίρις και πλησίασε λίγο ακόμα στη δεκάδα. Κορυφαίος για την ομάδα του Λάσο ήταν ο Ντέβιν Μπούκερ με 20 πόντους, 8 εξ αυτών στην τελευταία περίοδο. Ο Τρινκιέρι ανέβασε πολύ ψηλά τα 4-5ρια του προσπαθώντας να αμυνθεί με πολλές αλλαγές στις κινήσεις των Έντουαρντς, Φρανσίσκο και Μπολμάρο. Σε αυτόν τον τομέα πήρε άριστα, αλλά άφησε ένα στρέμμα χωρο στη ρακέτα του, κάτι που δεν άφησε ανεκμετάλλευτο ο Ντέβιν Μπούκερ. Είτε κόβοντας κατευθείαν, είτε με ποσταρίσματα, ο Αμερικανός έδωσε σκορ στην ομάδα του σε σημεία που δεν υπήρχε άλλη λύση. Ακολουθεί μεγάλο ματς στη Βαλένθια για τους Βαυαρούς, αν και με το πρόγραμμα που ακολουθεί ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία πλέον.

Χ Factor

Αν και τα του ντέρμπι ακολουθούν σε λίγο, δεν είναι δυνατόν να μην μπει ο Μόoυζες Ράιτ σε αυτή την κατηγορία. Η εμφάνιση του 25χρονου στο ΣΕΦ είναι ο ορισμός του X Factor. Μετά το φορτσάτο ξεκίνημα του Παναθηναϊκού και το 7-17 της πρώτης περιόδου, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν μια σπίθα για να μπει στο ματς κι ο Ράιτ του πρόσφερε πυρκαγιά ολόκληρη. Τρομερή ενέργεια στην άμυνα, χέρια σε όλες τις πάσες, αιφνιδιασμοί και φθορά στον Ματίας Λεσόρ. Οι 19 πόντοι με 9/9 σε 16 λεπτά είναι η μία πλευρά της εμφάνισης του. Η άλλη είναι πως ο Ράιτ συνολικά σήκωσε τον Ολυμπιακό πριν ο Παναθηναϊκός στερεώσει το προβάδισμα του. Θα πούμε κι άλλα για εκείνον, υπομονή.

Το avatar

Σε περίπτωση που παρακολουθήσατε το Μπασκόνια-Μιλάνο, αλλά σε κανένα σημείο δεν προσέξατε τον Ντιέγκο Φλακαντόρι μέσα στο γήπεδο, ειλικρινά δεν σας αδικεί κανείς. 11 λεπτά συμμετοχής, 0 πόντοι, 1 ριμπάουντ, 2 φάουλ ο συνολικός απολογισμός για τον Ιταλό, που έχει πολύ καιρό να δώσει ματς στον Μεσίνα, αλλά παρόλα αυτά παίρνει αρκετό χρόνο. Η Μιλάνο δεν έχει βγει από τη μάχη της δεκάδας αλλά κι αυτή έχει απαιτητική συνέχεια μπροστά της (όχι όπως η Μπάγερν βέβαια). Γενικά η 10η θέση είναι πολύ αμφίρροπη, αλλά κάπως σα να μην ενδιαφέρει και κανέναν.

Η φάση

Το αν θα δώσει σημαντική βοήθεια στα πλέι οφς θα απαντηθεί σε λίγες εβδομάδες, όμως το να βλέπεις ψήγματα του παλιού Ρίκι στο παρκέ προσφέρει μια αγαλλίαση μπορώ να πω. Ο Ρούμπιο παίρνει το high screen του Μπίλι κι έχει αποφασίσει τι θα κάνει με το που βλέπει τον Σμάιλαγκιτς να τον πλησιάζει. No look πάσα πάνω από το κεφάλι, κάρφωμα του Ισπανού ψηλού. Επί της ευκαιρίας, 7/6/6 κόντρα στην Παρτιζάν διόλου άσχημα..


Πάμε τώρα στο ντέρμπι, από τον Γιώργο.

"Το ντέρμπι, από τον Γιώργο"

Πώς κερδίζεις όταν ο αντίπαλος σε έχει κρατήσει στους 7 πόντους στην πρωτη περίοδο και έχεις χάσει τελείως τη μάχη των ριμπάουντ; Παίζεις ακόμη καλύτερη άμυνα, οδηγείς σε λάθη και σωρεία από τούβλα. Αυτή ήταν η συνταγή της νίκης του Ολυμπιακού επί του αιωνίου αντιπάλου του, στον οποίο απαγόρευσε τις inside out πάσες και τον χώρο της ρακέτας. 11 κλεψίματα, 18 λάθη για τον Παναθηναϊκού, 24 ερυθρόλευκοι πόντοι από αυτά τα λάθη.

Αξίζει να αναφέρουμε πως από την έλευση του Μόουζες Ράιτ και έπειτα (και άρα από την εμφάνιση του δίδυμου Πετρούσεφ-Ράιτ), ο Ολυμπιακός είναι μακράν πρώτος στα κλεψίματα στην Ευρωλίγκα - με περίπου εννιά ανά ματς. Μιλάμε δηλαδή για την απόλυτη αλλαγή φυσιογνωμίας εν μέσω μίας σεζόν. Η νέα, πιο ρισκαρόδικη, πιο ενεργητική και πιο switchable εκδοχή της άμυνας, έχει επιτρέψει παράλληλα ανέβασμα του ρυθμού και εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Πάμε να δούμε ένα στιγιμότυπο του Ράιτ, που είναι όλη η ουσία.

 

Ο Ράιτ δεν είναι απλά ένας ταχύς, αθλητικός ψηλός. Τέτοιοι ήταν και άλλοι πολλοί και μάλιστα εξαιρετικοί. Ο Ράιτ έχει τρίπλα, όπως είχε ο Χάινς, όντας όμως σαφώς πιο ογκώδης και ψηλότερος. Επίσης, έχει γενικά παιχνίδι με πρόσωπο, ακόμη και στη σετ επίθεση. Χαρακτηριστική η spin move και το κ΄ραφωμα στο πρόσωπο του Λεσόρ, που δεν τη βάζω εδώ από σεβασμό στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες που υποστηρίζουν τους πράσινους.

Όσο περνάει ο καιρός και ο Ράιτ ενσωματώνεται βαθύτερα στο rotation και τη φιλοσοφία του Μπαρτζώκα, πιστεύω ότι θα αποκαλυφθεί και ένα ακόμη κρυμμένο χαρακτηριστικό του. Η εκτέλεση από μέση ή μακρινή απόσταση. Όχι συνεχής, αλλά κατά το δοκούν, στα πρότυπα του Μπράντον Ντέιβις και αν ο προπονητής θέλει να μπερδέψει κάπως τα πράγματα, με δυνητική εναλλαγή ρόλων με τον Πετρούσεφ. Κατά τα λοιπά,  πάμε και σε μερικά ακόμη στοιχεία που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα της Πέμπτης.

Στοιχείο πρώτο: Η άμυνα του Παναθηναϊκού, με προστάρη τον φοβερό Γκραντ, την πίεση στα τρία τέταρτα και τον Μήτογλου να διαβάζει πολύ καλά τον Πίτερς, έδειχνε απροσπέλαστη στην πρώτη περίοδο. Όμως τέτοια ένταση δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά λεπτά, χωρίς ανάσες από τους υπόλοιπους και το rotation του Παναθηναϊκού είναι γενικά σφιχτό. Μοιραία ο Γκραντ ήταν λιγότερο επιδραστικός στη συνέχεια.

Στοιχείο δεύτερο: H άμυνα του Ολυμπιακού, αντίθετα, είχε διάρκεια και ήταν εξίσου μελετημένη. Δεν επιδόθηκαν οι ερυθρόλευκοι σε αχρείαστα switches στον Ναν. Τον ακολούθησαν πάνω από τα σκριν και τον οδήγησαν στη μέση απόσταση, από όπου έκανε τα περισσότερα από τα επτά λέθη του. Αλλαγές ο Μπαρτζώκας επέλεξε για τον Σλούκα με τον Ράιτ, πετυχαίοντας να περιορίσει σημαντικά τη δημιουργική του δράση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, Γουόκαπ, Παπανικολάου και Γκος πήραν άριστα στα deny και η ρακέτα θωρακίστηκε απιπλέον.

Στοιχείο τρίτο: Πίσω από τους Μήτογλου και Λεσόρ, ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να μην έχει λύσεις, είναι γυμνός. Τα λεπτά του Χουάντσο ήταν δώρο, ενώ ο Γάλλος έχασε τις περισσότερες μονομαχίες από τον Ράιτ, μερικώς διότι αγωνίστηκε για 33 συνεχόμενα (!) λεπτά.

Τώρα παιδιά σόρι, κάπως κουτσουρεμένη η στήλη σήμερα, όμως είμαι στη Ρώμη και ψάχνω τρατορίες για το βραδάκι. Έχουμε και προτεραιότητες.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely