Παρασκευή, 31 ΜΑΙΟΥ 2019 09:42

The Siakam game

Από :

Ήταν πολύ ωραίος τρόπος να κερδίσεις τους Warriors αυτός των Raptors. Η ομάδα του Nurse, λες και μελετούσε το ματσάρισμα πολύ καιρό τώρα (οκ όλοι τα ξέρουν όλα λίγο εώς πολύ) έπαιξε ακριβώς όπως έπρεπε και η επικράτηση της ήταν σαν ένδειξη ότι είναι φαβορί. Δεν είναι έτσι, όμως έτσι φάνηκε, διότι ο πρώτος τελικός δεν θα άλλαζε πλευρά, ακόμη και αν το παιχνίδι διαρκούσε τρεις μέρες. Oι Raptors είχαν τρομερή υπομονή σε κάθε τους κίνηση, αξιολογούσαν σωστά τον ρυθμό σε όλα τα σημεία του παιχνιδιού και έπαιξαν την απαραίτητη καλή άμυνα που χρειάζονται όλοι, όταν αντιμετωπίζουν τους Warriors. Τέλος - αν και είμαστε στην αρχή - είχαν εκείνοι στις τάξεις τους τον έξτρα πρωταγωνιστή της βραδιάς.

Δεν είναι ότι ο Pascal Siakam ήρθε ουρανοκατέβατος βέβαια. Φέτος είναι ο δεύτερος καλύτερος παίκτης του Nurse έτσι κι αλλιώς. Όμως καθώς η πορεία του στα playoff ήταν κάπως φθίνουσα και καθώς η εμπειρία δεν είναι με το μέρος του, το μέγεθος του step up κρίνεται τεράστιο, ειδικά όταν συνοδεύεται από τέτοια ευστοχία - 14/17 εντός πεδιάς, 11 συνεχόμενα άχαστα σε τρίτη και τέταρτη περίοδο. Οι Warriors κατάφεραν με μία ασυνήθιστη άμυνα να ψιλοκλειδώσουν τον Leonard (o "διπλανός" παίκτης τον επιτηρούσε από απόσταση, ανάμεσα σε εκείνον και τον προσωπικό του αντίπαλο, απαγορεύοντας κυρίως την επίθεση από το elbow) και έτσι στον Kαμερουνέζο κατέληξαν κάποιες έξτρα μπάλες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε όλες, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Αποκορύφωμα; Δύο προσωπικά καλάθια "γάμησε-μας-ρε-φίλε" πάνω στην ατομική άμυνα, ένα σε κάθε ημίχρονο.

 

Ο,τι είδατε ήταν απλώς το λιγότερο. Ο κανόνας του Siakam δεν ήταν αυτός, αυτός είναι συνήθως ο κανόνας του Leonard. Την περισσότερη ζημιά ο forward των Raptors την έκανε με άλλους τρόπους. Στο πρώτο μέρος πήρε τα ελεύθερα σουτ που του παρουσιάστηκαν από τα double team των Warriors στο χαμηλό ποστ (τους ανάγκασαν έξυπνα οι Raptors με υπομονετική στόχευση των miss match), ενώ στο δεύτερο αποτέλεσε τον πολιορκητικό κριό των "Καναδών" σε ένα φεστιβάλ αιφνιδιασμών, κυρίως μετά από αμυντικό ριμπάουντ. Ξανά και ξανά, ο Siakam έβγαινε απέναντι στον Green ή σε άλλους σε προσωπικές φάσεις στο επιθετικό transition και τις τελείωνε όλες ανεξαιρέτως. Σουτάκια, μπασίματα, eurosteps, καρφώματα, τα πάντα. Τελικός απολογισμός 32 πόντοι και 8 ριμπάουντ.

Tακτικούλα

Οι αιφνιδιασμοί πάντως, συνέστησαν πιθανότατα και τη μεγαλύτερη (μη) έκπληξη του πρώτου αγώνα. Μετά από την επίπονα επίμονη προσπάθεια να "καταστρέψουν" τον ρυθμό των Bucks με ένα σωρό τακτικές, στους τελικούς οι Raptors δεν έχασαν την παραμικρή ευκαιρία να ανοίξουν το τέμπο, ακόμη και μετά από καλάθι αντιπάλου. Οι επιστροφές των Warriors ήταν απαράδεκτες (μονίμως είναι) και έτσι το κοντέρ στην κατηγορία fast break points έγραψε 24. Πολλοί, πάρα πολλοί και όπως άκουσα στην αμερικάνικη μετάδοση (duh) ο Kerr φώναζε για αυτό συνεχώς.

Πρόκειται φυσικά περί προσεκτικής μελέτης, όπως είπαμε και στην εισαγωγή. Ο Nurse ξέρει ότι οι Warriors δύσκολα επιβραδύνονται όπως οι Bucks, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο μέσα από την άμυνα. Επίσης, έχει ... μάλλον παρατηρήσει ότι όλη τη χρονιά οι αντίπαλοι του είναι μέτριοι στον τομέα, όπως και ότι έχουν μόλις την δέκατη πιο αποτελεσματική ανασταλτική λειτουργία στα playoffs. Ε, δεν θέλει και πολύ, αυτό θα κάνουμε σου λέει κι ας πάει ο Kawhi λίγο στην άκρη, εφόσον έτσι επιθυμείτε.

Gasol και πάγκος

Η αλήθεια είναι πως αν οι Raptors παρουσιάζονται τόσο απειλητικοί στην μέτρια μέρα του Leonard, τότε οι Dubs θα πρέπει να ανησυχούν ήδη, διότι εδώ δεν πρόκειται περί Leonard plus Siakam. Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές τους έπαιξαν επίσης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, από τον ξανά τρομερό Van Fleet, μέχρι τον αμυντικά εξαιρετικό Lowry και φυσικά τον Marc Gasol, με την σπάνια επιθετική συγκομιδή των 20 πόντων και των 2/4 τριπόντων. Πάνω στις αντοχές του, ο Nurse βάσισε όλη την αμυντική τακτική στην περίμετρο, προσπαθώντας να οδηγήσει τον Curry στην πλάγια γραμμή με αλλεπάληλα double team. Ο Ισπανός τα πήγε καλά στον τομέα, αληθινά καλά, όμως καθώς οι Warriors κάπου προσαρμόστηκαν και ο Curry σκόραρε, πιο καθοριστικό κρίνεται το πώς συμπεριφέρθηκαν οι Raptors στην άμυνα εκτός του pick n roll. Δείτε παρακάτω ένα έξοχο παράδειγμα που βρήκα στο twitter, με την κίνηση του Marc να ντουμπλάρει τον Thompson και τις θυσίες να γίνονται αποκλειστικά στους μέτριους σουτέρ - ο Curry μένει συνεχώς μαρκαρισμένος.

Είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τους Dubs, οι οποίοι (όπως σωστά ανέφερε ο Δημήτρης στο preview) δεν θα κάτσουν να σκάσουν, αν δεν επιτεθούν με ball screens. Εχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα, μέχρι και ο Demarcus Cousins εμφανίστηκε εκ νέου στη λίστα με τους τελικούς πασέρ. Απέναντι σε τέτοια ποικιλία πάντα κάτι θα θυσιάσεις και τούτη τη φορά ούτε ο Green, ούτε (πολύ περισσότερο) ο Iguodala τιμώρησαν την 'ελευθερία'. Σε ο,τι αφορά τον πρώτο εκ των δυο πάντως, μπορεί το stat line να κατέληξε στο όμορφο 10-10-10, όμως υποπτεύομαι ότι οι Raptors δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με τα νούμερα, εφόσον συνεχίσει να αφήνει τις προσπάθειες τριών πόντων για τους άλλους και ο Siakam βάζει τις δικές του. Βλέποντας το παιχνίδι και παρά το 2/9, δημιουργήθηκε η αίσθηση πως τελικά ο τρελάρας πήρε πολύ λίγα σουτ. Θα μπορούσε να είχε επιχειρήσει τουλάχιστον τρία-τέσσερα τρίποντα ακόμη και οι Raptors θα τον προκαλούν μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Ενόψει game 2, οι Warriors λογικά θα κοιτάξουν να βελτιώσουν το transition παιχνίδι τους, τόσο στη μία άκρη του γηπέδου (17 λάθη), όσο και στην άλλη (τα είπαμε). Φαντάζει κομματάκι δύσκολο να αλλάξει ο Kerr αμυντική τακτική, όταν πέτυχε να παροπλίσει τον Leonard με γεμάτη ρακέτα και μερικές εξυπναδουλες. Θα περιμένει τον Durant να γυρίσει και θα πει στον Siakam, "αν είσαι τόσο παιχταράς, κέρδισε μας ξανά". Ή που θα το κάνει ή που ο Nurse θα σκαρφιστεί κάτι καινούργιο ή που θα κερδίσουν οι Warriors και θα βαρεθούμε ξανά. Θα πάρω το 2-0 με χαρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τελικοί ΝΒΑ: Τα στοιχεία των φιναλίστ A game of Runs »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely