Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 10:14

Ένα δροσερό σφηνάκι τεκίλα

Από :

"Πονάω βαθειά στην ψυχή μου, δεν θα πω ψέμματα. Αλλά βλέποντας τα αδέρφια μου να παίρνουν αυτή τη νίκη ήταν σαν να πίνω ένα σφηνάκι τεκίλα. Πήρα νέα ζωή". Κι εμείς αγαπητέ Kevin.

Το instagram post του μεγάλου άτυχου του πέμπτου τελικού έβαλε την τελευταία υπογραφη σε ένα παιχνίδι γεμάτο από όλα τα δράματα του μπάσκετ. Η επιστροφή του καλύτερου παίκτη στον κόσμο, η επανεφεύρεση της full throttle επίθεσης των Warriors, η εκ νέου αποχώρηση μέσα σε ζητωκραυγές (αρχικά) αποδοκιμασίας και (μετά) αποθέωσης, η "απάντηση" των συμπαικτών, η "ανταπάντηση" των διψασμένων αντιπάλων, το τρόπαιο που πάτησε Καναδά, το time out του Nick Nurse που το γύρισε στο Oakland, τα μεγάλα τρίποντα, η αλλοίωση του τελευταίου σουτ, οι αινιγματικές δηλώσεις Kerr και τέλος τα αόρατα δάκρυα του Bob Myers στη συνέντευξη τύπου, συνέθεσαν έναν παζλ ιδανικό για να μπει σε κορνίζα. Θα το κρεμάσουμε στον τοίχο των αναμνήσεων και σε ένα roundtable σε καμμιά εικοσαριά χρόνια η απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση πιθανώς να είναι "ο πέμπτος τελικός του 2019".

Πιθανώς. Διότι όλη αυτή η υπερμεγέθης διήγηση γύρω από το game 5 μπορεί να πάει στα τσακίδια σε τρία βράδια, εάν οι Raptors μαζέψουν τα κομμάτια τους και νικήσουν εκ νέου τους Warriors, όπως είναι και το σχετικά λογικό, βάσει καταπόνησης των δύο ρόστερ. Για τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια άλλωστε, οι "Καναδοι" ήταν η καλύτερη ομάδα, ο Δημήτρης προχθές δεν είχε άδικο.

Η εικόνα έμοιαζε να επιβεβαιώνεται, όσο ο χθεσινός πέμπτος τελικός πλησίαζε προς το τέλος. Η άμυνα είχε συγκεντρωθεί ξανά στους σωστούς στόχους, ο Iguodala περιφερόταν απορημένος με την μπάλα στα χέρια, τα ball screens στον Curry γίνονταν βιαστικά, ο Kawhi στην άλλη άκρη του παρκέ είχε αρχίσει να σπέρνει: 12 συνεχόμενοι πόντοι συν μία δική του ασίστ έφεραν τους Βελοσιράπτορες μπροστά 103-97 με περίπου τρία και μισό στο ρολόι και έναν κακό χαμό στο γήπεδο. Τότε ο Nurse πήρε το (ήδη) περιβόητο time out, οι Warriors συγκεντρώθηκαν και επιστρέφοντας έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα του ΝΒΑ. Σκόραραν τρίποντα μέσω της ομαδικότητας.

Πριν λίγες μέρες, έχοντας απέναντι τον Αρη Λυκογιάννη, η κουβέντα το έφερε στο τι συμβαίνει στα τελευταία λεπτά των αγώνων, από πλευράς αγωνιστικής τακτικής. Στους τελικούς του 2017 είχε παρατηρηθεί πως οι κατοχές απομόνωσης των James, Durant, Curry και Irving ανέβαιναν κατακόρυφα στην crunch time, πράγμα που ο συνομιλητής μας απέδωσε στην "φυση" του παιχνιδιού. Καθώς το σώμα και το μυαλό κουράζονται, οι παίκτες επιστρέφουν στο ένστικτο και η ομαδική λειτουργία πηγαίνει στην άκρη χάρην της ατομικής ικανότητας. Εκτός αν είσαι οι Warriors, υποθέτω.

via GIPHY

Πίσω με 103 - 100 (είχε προηγηθεί ελεύθερο τρίποντο του Thompson) οι Dubs πήραν το "δώρο" του Nurse και το μετουσίωσαν σε δύο υποδειγματικές επιθέσεις, εκμεταλλευόμενοι κάθε σπιθαμή του γηπέδου. Απλώθηκαν σαν βεντάλια τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη προσπάθεια, έβγαλαν παράλληλες δράσεις με την βασική (handoff Iggy Green), γύρισαν την μπάλα αστραπιαία και την άφησαν να αναπαυθεί στα χέρια των καλύτερων παικτών τους. Για το πόσο δύσκολο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε σε όσες μεγάλες στιγμές από τελικούς θυμάστε, προσπαθώντας να ανακαλέσετε στη μνήμη σας δύο συνεχόμενες φάσεις αποθέωσης της συνεργασίας σε τόσο κρίσιμο σημείο: Τhat is, περίπου ενάμισι λεπτό απόσταση από το να καταλήξει το δαχτυλίδι στα χέρια του αντιπάλου.

Πριν οι υπόλοιποι Warriors κεράσουν τον συμπαίκτη τους το δροσερό σφηνάκι τεκίλα, εκείνος είχε φροντίσει να ανοίξει το μπαρ. Η παρουσία του KD στην πεντάδα έστειλε τα βαριά σέντερ στην άκρη του πάγκου, τον Leonard μακριά από τον Curry και τα πάντα στη θέση τους. Παρά τη μικρή διαφορά την αποφράδα στιγμή του τραυματισμού (39-34) οι Dubs έδειχναν - και έτσι ήταν - να περπατάν σε ευθεία γραμμή. To rotation είχε ήδη επιτρέψει ξεκούραση στον επανακάμψαντα παιχταρά, οι Splash Brothers έβρισκαν χώρους και ο Looney διατηρούσε την δυναμική της smallball σύνθεσης, χωρίς τρομερες θυσίες σε ελεύθερα σουτ. Μετά την οριστική έξοδο του Durant, οι συμπαίκτες του συνέχισαν με δύο καλά σερί (ένα στη δεύτερη και ένα στην τρίτη περίοδο για το +14), όμως σιγά σιγά οι Raptors ξαναθυμήθηκαν την βασική τους αρετή στα φετινά playoffs, δηλαδή την καίρια αναγνώριση των καταστάσεων. Το παιχνίδι γύρισε μέσα από το playmaking του Lowry, την στόχευση στον Cousins και την αναπόφευκτη σύγκρουση των εφεδρικών συνθέσεων, για να παραδοθεί τελικά η σκυτάλη εκεί που έπρεπε. Απλώς, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια, οι Warriors αυτή τη φορά είχαν καταφέρει να μείνουν κοντά, κεφαλοποιώντας την αποτελεσματικότητα τους στις τρεις πρώτες περιόδους.

Πολλοί στάθηκαν στην ευστοχία των υπολοίπων από το τρίποντο (8/15 όσοι δεν λέγονται Curry ή Thompson) και μάλλον έχουν δίκιο, όμως όσο να ναι όταν βρίσκεσαι πίσω με έξι πόντους λίγο πριν το τέλος, μάλλον μέχρι και αυτή η επικράτηση έχει πάει κάπου στο βρόντο. Έτσι, τελείως αναμενόμενα, το τέλος του game 5 έχει φέρει στο προσκήνιο τις υπόλοιπες υποθέσεις, αλλάζοντας για μία ακόμη φορά τη ροή της ιστορίας των πρωταγωνιστών. Για να δούμε, πού βρισκόμαστε στην ιστορία μας μετά από όλο αυτό το δράμα.

  • Ο Κawhi Leonard μοιάζει κάπως λιγότερο εξωγήινος, περιμένοντας το επόμενο παιχνίδι για να πάρει σπίτι του το τρόπαιο του MVP. Σωστά ξεφορτώθηκε τη μπάλα στην τελευταία επίθεση, η οποία εξελίχθηκε γενικά άψογα. Για όλους.
  • O Lowry ξανατρώει σιχτίρια, λόγω ενός άστοχου τριπόντου και ενός ακόμη που αλλοιώθηκε, ακριβώς με τη λήξη.

  • Ο Green έκανε αυτό που βλεπετε, ρίχνοντας παράλληλα και ένα χεστήρι στους οπαδούς των Raptors.
  • Ο Nurse τα έκανε για πρώτη φορά ρόιδο.
  • Oι Splash Brothers παραμένουν οι Splash Brothers, o Cousins επανήλθε με σημαντικές βοήθειες - κυρίως στην επίθεση.
  • Οι Warriors δεν θα έχουν θέμα με την δυναστεία τους, ακόμη κι αν χάσουν τον τίτλο, οι Raptors παραμένουν φαβορί.
  • Εμείς έχουμε ακόμη ένα ή και δύο παιχνίδια να δούμε.
  • Ο Kerr δήλωσε "το αφήνω αυτό για τον Bob".

Mετά το παιχνίδι, οι διαφωνίες δίνουν και παίρνουν για τον χειρισμό του οργανισμού του Golden State γύρω από τον τραυματισμό του KD, ενώ οι λάτρεις της offseason έχουν ήδη προβλέψει μέχρι και την αντιστροφή των πόλων της γης. Το ενδεχόμενο να μην συμβούν και πάρα πολλά δεν περνάει από το μυαλό (σχεδον) κανενός. Κατά μία έννοια, ο Kevin Durant είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πρόσωπο των τελικών του ΝΒΑ και ελπίζω να είναι και του χρόνου, όπως ακριβώς είχαμε συνηθίσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « H βαλίτσα με τα χρήματα We the North »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely