Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 08:35

Moneyball: Συμβόλαια poison pill, Warriors tanking, Knicks και Paul

Από :

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη για/με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου μία σειρά φίλοι από διάφορα μπασκετικά/NBAικά sites. H κουβέντα φυσικά δεν άργησε να πάει στο NBA και στα εκεί τεκτενόμενα. Και επειδή nerds είμαστε, το πρωινό του Σαββάτου των οργίων των LeBron και Doncic, εμείς συζητoούσαμε για το πόσο “blessing in disguise” ήταν ο τραυματισμός του Turner στους Pacers για την ομάδα τους και πως ευτυχώς για αυτούς δεν έδωσαν τον Sabonis και πως «μακάρι να μην τον δώσουν άμεσα». Σε αυτό ακριβώς το σημείο ήταν που παρενέβη να πω πως είναι δύσκολο πια να τον δώσουν μετά την ανανέωσή του και αυτό όχι μόνο επειδή κανένας παίχτης δεν μπορεί να ανταλλαχθεί για ένα εξάμηνο μετά την υπογραφή της επέκτασης του συμβολαίου του, αλλά μιας και πλέον έχει “poison pill contract”. Τον όρο μου  ζήτησαν να εξηγήσω οι συμμετέχοντες της συζήτησης στο παρόν άρθρο.

Poison Pills

Πάμε λοιπόν. Όταν ένας rookie υπογράφει το extension του, το οποίο θα αρχίσει να τρέχει από την επόμενη σεζόν, στα «βιβλία» δεν επηρεάζει κάτι. Αν η ομάδα θέλει να τον ανταλλάξει ως εξερχόμενο συμβόλαιο θα υπολογίζεται το τρέχον, του τελευταίου έτους του rookie συμβολαίου του. Για οποιαδήποτε ομάδα όμως θελήσει να τον πάρει, ως εισερχόμενο συμβόλαιο υπολογίζεται ο μέσος όρος όλων των ετών της συμφωνίας που έχει, ήτοι το ποσό του τελευταίου χρόνου του rookie συμβολαίου του συν το ποσό των όσων χρόνων της επέκτασης, διά των συνολικών χρόνων δέσμευσης. Για την περίπτωση του Sabonis συγκεκριμένα, το τελευταίο έτος του rookie συμβολαίου του τρέχει στα $3,53 εκατ. και αυτό είναι το ποσό που βγαίνει από τα βιβλία των Pacers αν τον ανταλλάξουν. Όμως, έχοντας υπογράψει επέκταση 4 χρόνια / $74,9 εκατ., για κάθε ομάδα που θέλει να τον ανταλλάξει, θα πρέπει να έχει χώρο $78,43 εκατ. διά πέντε χρόνια, ήτοι $15,6 εκατ. χώρο στο cap της. Το να βρεθεί φόρμουλα να ανταλλαχθούν συμβόλαια που ο ένας πρέπει να χωράει να υποδεχθεί $15,6 εκατ. ενώ θα δίνει μόλις σκάρτα $4 εκατ. είναι σχεδόν αδύνατο, αν δεν συνδυαστούν και άλλα συμβόλαια στο trade. Για αυτό και έχει καθιερωθεί οι επεκτάσεις που υπογράφονται σε rookie συμβόλαια να χαρακτηρίζονται “poison pill contracts”, μιας και με το που υπογραφούν οι συγκεκριμένες επεκτάσεις, γίνονται συμβόλαια που «θα πρέπει να καταπιείς», τουλάχιστον για έναν χρόνο. Η ονομασία του όρου δεν είναι επίσημη, δεν υπάρχει δηλαδή στη Σύμβαση Εργασίας μεταξύ παιχτών και λίγκας (CBA), αλλά έχει επικρατήσει σαν χαρακτηρισμός από το συμβόλαιο του Gilbert Arenas με τους Wizards το –μακρινό πια- 2005.

Τέτοιες επεκτάσεις, πέρα του Sabonis, την off season του 2019 υπέγραψαν οι Ben Simmons (5 χρόνια /  $170 εκατ.), Jamal Murray (5 χρόνια / $170 εκατ.), Pascal Siakam (4 χρόνια / $116 εκατ.), Jaylen Brown (4 χρόνια / $103 εκατ., που μπορεί να πάνε ως $115 με τα bonuses που περιλαμβάνει), Buddy Hield (4 χρόνια  / $86 mil. ως και $106 εκατ. με τα bonuses), Dejounte Murray (4 χρόνια / $64 εκατ. ως και $70 εκατ.), Caris LeVert (3 χρόνια $52 εκατ.), Taurean Prince (2 χρόνια  / $25.25 εκατ., ως και $29 εκατ.).

Χτίζοντας τους Warriors της επόμενης σεζόν

Το ότι οι Warriors δεν πάνε καλά, μάλλον το γνωρίζετε ήδη. Μετά τον τραυματισμό του Curry, η συζήτηση που ξεκίνησε αναφορικά με την πορεία τους είναι το “to tank or not to tank”. Στη συνέχεια οι τραυματισμοί των Green και Russell απάντησαν αυτόματα το συγκεκριμένο ερώτημα: Δεν θα χρειαστεί καν να προσπαθήσουν για να είναι κακοί. Με roster που το πιθανότερο είναι πως δεν θα έμπαινε καν στα playoffs της Euroleague, οι Warriors θα έχουν ένα πολύ υψηλό pick στο επόμενο draft. Και τούτο παρότι έχουν δώσει το pick τους πρώτου γύρου για το draft του 2020 στους Nets, σαν αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση του sign and trade των Durant και Russell1, καθώς αυτό έχει προστασία 20 θέσεων. Ήτοι αν οι Warriors ήταν top-10 ομάδα τη σεζόν 2019-20, το pick του θα πήγαινε στο Brooklyn, διαφορετικά θα το κράταγαν και θα έδιναν ένα pick δεύτερου γύρου το 2025 (και όμως! – είναι εύκολα η πιο περίεργη μετακύλιση pick όσο μπορώ να θυμηθώ).

Με τους Warriors λοιπόν, όχι απλά να μην έχουν πια την παραμικρή πιθανότητα να είναι top-10, αλλά να έχουν σαφώς περισσότερες να είναι bottom-2, το δεύτερο θέμα σχετικής συζήτησης αφορά στο τι θα το κάνουν αυτό το pick. Θα το διαλέξουν για να έχουν έναν πολύ καλό rookie; Θα το πακετάρουν μαζί με τον D’Angelo για έναν ακόμα superstar;

Η δική μου θέση είναι πως πρέπει να προβούν σε δύο trades και αυτήν θα σας παρουσιάσω ακολούθως. Ένας rookie, όσο καλός και να είναι, θα είναι άγουρος και δεν θα μπορεί να μπει στην ίδια χρονική γραμμή με τους -άπαντες 30αρηδες από του χρόνου- Curry, Klay και Green.

Αντίστοιχα, με τους τρεις να έχουν λαμβάνειν $43,0 εκατ, $35,4 εκατ. και $22,25 αντίστοιχα τη σεζόν 2020-21, δεν βλέπω πώς (ή γιατί) τα $28,25 εκατ. του συμβολαίου του D’Angelo την επόμενη σεζόν θα γίνουν ένας ακόμα superstar. Άλλωστε το μοντέλο των τεσσάρων superstars χωρίς πάγκο να τους υποστηρίζει, έδειξε στην post season του 2019 τα –εύθραυστα- όριά του.

Ακριβώς αντίθετα, λοιπόν, εγώ θα πρότεινα να γίνουν δύο πακέτα. Το υψηλό pick τους, έστω top-5 χάριν κουβέντας, να συνδυαστεί με το trade exception2 ύψους $17,18 εκατ. που έχουν από το trade του Iguodala (και που λήγει στις 07.07.20) και να τους αποφέρει δύο παίχτες συμβολαίων ως και περίπου $24 εκατ.3 Με το δεύτερο πακέτο να είναι μόνος του ο D’Angelo Russell, για επίσης δύο παίχτες.

Κατά τη γνώμη μου δηλαδή, είναι σοφότερο για τους Warriors το συνολικό πακέτο Russell/ψηλό pick τους για το 2020/trade exception, να τo κάνουν τέσσερις καλούς rotation παίχτες. Οι τραυματισμοί θα είναι συχνότεροι στη νέα ηλικιακή φάση των αστέρων της ομάδας και οι ανάσες γύρω τους θα πρέπει να προέρχονται από όσο το δυνατό βαθύτερο σύνολο. Το επιχείρημα του «ενός ακόμα superstar» στα μάτια μου αδυνατίζει περισσότερο, άλλωστε, από το γεγονός πως το ρεκόρ των Warriors με τον Durant ενεργό και τον Curry εκτός, ήταν μόλις στο 28-18 στα τρία χρόνια της κοινής τους πορείας. Και καλύτερο παίχτη από τον Durant –στις Warriors days του δε- αποκλείεται να βρουν.

Κάπως έτσι, το παράδειγμα που θα χρησιμοποιούσα θα ήταν αυτό ενός ενδεχόμενου trade με τους Orlando Magic. Το μοντέλο των τρέχοντων Magic δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του, που δεν είναι μεγαλύτερα από μια εικόνα αντίστοιχη της περσινής, και μάλιστα στο τελευταίο τους podcast οι Hollinger και Duncan τόνιζαν αυτό ακριβώς: Πως ενδεχομένως να πρέπει η ομάδα να πάει σε αναδιάταξη των assets της.

Παίρνοντας πάσα από αυτό ακριβώς τους χρησιμοποιώ εδώ, έστω και σε ένα τραβηγμένο σενάριο, αλλά και χάρην ευκολίας, ώστε να μην χρειαστεί να ψάξω δύο διαφορετικούς trade partners για τους Warriors για τα δύο διαφορετικά πακέτα τους (θυμίζω top-5 pick και exception το ένα και Russell το δεύτερο). Αυτά λοιπόν έστω ότι προσφέρονται στους Magic για τους Aaron Gordon, Terrence Ross, Jonathan Isaac και Mo Bamba. Τα $13,5 εκατ. του συμβολαίου του Ross για τη σεζόν 2020-21 μπαίνουν στο trade exception του Iguodala και τα $5,9 του Bamba ματσάρουν με τα αντίστοιχα του 125% του salary του pick των Warriors, ενώ το συμβόλαιο του Russell γίνεται τα $18,14 του Gordon και $7,36 του Isaac.

Κάπως έτσι οι Warriors αποκτούν έναν αναπληρωματικό σουτέρ (Ross), δύο αθλητικούς forwards, πολύ καλούς αμυντικά (ο ένας ήδη – Isaac, και ο άλλος εν δυνάμει – Gordon) καθώς και έναν αμυντικό center (Bamba). Οι Bamba και Gordon φαίνεται πως αδυνατούν να εξελιχθούν παραπάνω στο περιβάλλον των Magic και το μόνο ψηλού ραφιού asset -σε σημερινές αξίες- που οι Magic δίνουν είναι ο Isaac. Και λαμβάνουν έναν All Star (Ανατολής) και ένα top-5 pick. Οι Warriors δε αποκτούν μια βάση Curry – Klay –Gordon – Isaac – Green, και Ross, Gordon, Looney από τον πάγκο, που την λες και καλή για να είναι ψηλά στους ανταγωνιστές της σεζόν 2020-21.

To παραπάνω δεν αποτελεί τη βάση της επιχειρηματολογίας μου, αλλά παράδειγμα αυτής. Η βασική σκέψη, την οποία θεωρώ τον καλύτερο δυνατό δρόμο για να ακολουθήσουν, είναι trade τόσο του Russell, όσο και του pick, έναντι βάθους, και όχι έναντι superstar. Και trade και των δύο μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Τότε δηλαδή που το pick θα είναι δεδομένα υψηλό και ο Russell θα έχει δείξει πόσο μπορεί να τραβήξει μια ομάδα σαν πρώτο («αποκλειστικό» μάλλον σωστότερα) βιολί, ανεβάζοντας την αξία του.

Σώζονται οι Knicks; Μάλλον όχι, αλλά μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη λογική στη δομή τους

Στις καλοκαιρινές συζητήσεις για το στήσιμο των Guru NBA Previews έλεγα στον Δημήτρη Χ. «ρε συ είσαι σίγουρος πως οι Knicks θα είναι χάλια; Έχουν καλό προπονητή και ανεξαρτήτως αν έχουν προβληματική δομή ρόστερ, έχουν παίχτες ΝΒΑ, έως και καλούς τέτοιους. Στην Ανατολή είναι, άλλώστε, πόσο χαμηλά να πάνε;» Η απάντηση που πήρα ήταν «Νίκο φοβάμαι πως είσαι μέσα στην νοοτροπία των Knicks και τα λες αυτά. Θα είναι χάλια.»

Είναι σαφές μετά από μόλις 10 μέρες αγωνιστικής δράσης πως είχε δίκιο.

Ένα σενάριο λοιπόν σχετικά που έχει κολλήσει στο κεφάλι μου είναι πως το σκηνικό τους είναι ιδανικό για τον Chris Paul. Η διαρκής γκρίνια του προέδρου του Σωματείου των Παιχτών ταιριάζει γάντι στην γενικότερη γκρίνια του οργανισμού των Knicks, ενώ το ξεπεσμένο μεγαλείο που αμφότεροι, παίχτης και ομάδα, αποπνέουν, δίνουν ένα ακόμα επιχείρημα που ταιριάζει στην γενικότερη ψευδαίσθηση μεγαλείου που ακόμα τους διακατέχει. Πέρα από ειρωνεία όμως, αυτό το trade θεωρώ πως εξυπηρετεί τους σκοπούς κάθε εμπλεκόμενου4.

Οι Knicks διορθώνουν τα καλοκαιρινά λάθη του roster τους, αποκτούν μία ορθολογική δομή με Paul, Ntilikina, Trier, Ellington, Bullock guards, Barret, Morris, Knox wings και Robinson, Randle, Noel ψηλούς, ενώ οι Thunder παίρνουν συντομότερης λήξης από του Paul συμβόλαια πίσω, συν το top-10 protected pick πρώτου γύρου των Mavs, για την πολυπληθή συλλογή τους. Ο δε Paul επιστρέφει σε μία μεγάλη σκηνή, αντίστοιχη του ταλέντου και της προσωπικότητάς του.

Βέβαια, το γεγονός πως ο Chris Mannix του Sports Illustrated στο τελευταίο του pod στοιχημάτιζε πως μέσα στη σεζόν ο Fizdale θα έχει αντικατασταθεί από τον Mark Jackson δεν ξέρω αν δίνει το παραμικρό νόημα σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξορθολισμού των Knicks, μα ακόμα κι έτσι, είπα να καταγράψω και αυτήν την σκέψη. Σε κάθε περίπτωση, καλή δύναμη Μητσάκο και λοιποί Knickerbockers fans…

Σημειώσεις

1, Η ιστορία λέει πως ο KD δεν δεχόταν να γίνει straight ανταλλαγή με τον Russell – και εύλογα.

2. Τrade exception είναι το δικαίωμα να πάρουν ένα συμβόλαιο έως αυτού του ποσού και να το τοποθετήσουν σε αυτό το exception. Είναι exception γιατί δεν υπολογίζεται στο cap και μπορεί να (πρωτο)χρησιμοποιηθεί ως έναν χρόνο μετά το trade που το δημιούργησε. Άρα, αφού οι Warriors έστειλαν τον Iggγ στους Grizzles στις 07.07.19, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο exception ως τις 07.07.20, διαφορετικά το χάνουν.

3. Κάθε trade για ομάδα over the cap, όπως θα είναι οι Warriors καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν 2019-20, αλλά και στην offseason αυτής με τα τρέχοντα δεδομένα, έχει τη δυνατότητα να πάρει πίσω ως και 125% των μισθών που δίνει –αναλυτικά τα έχω γράψει πίσω στις Ball Hog μέρες μου εδώ - ενώ το 125% το υπολογίζω επί του projected salary του πέμπτου pick του 2020 draft, το οποίο προβλέπεται στα $5,92 εκατ. Συνεπώς, το 125% του $6,0 εκατ. συν τα $17,2 εκατ. του trade exception του συμβολαίου του Iguodala δίνουν περιθώριο $24,5 εκατ. Αν τώρα το pick τους είναι υψηλότερο, το ποσό αυτό ανεβαίνει. Το αντίθετο αν είναι από #6 και κάτω.

4. Σημείωση ΙΙΙ: Το trade μπορεί να λάβει χώρα μετά τις 15/12, μιας και τότε γίνονται ανταλλάξιμοι οι παίχτες που υπέγραψαν συμβόλαια κατά την offseason.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely