Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 16:15

Τrade deadline 2020: Αξιολόγηση των μετακινήσεων.

Από :

Δώδεκα ανταλλαγές, με δεκατέσσερις εμπλεκόμενες ομάδες (παρά μία η μισή Λίγκα δηλαδή) ήταν ο απολογισμός της φετινής trade deadline. Δεν ήταν όσο έντονη ήταν εκείνη του 2015, ούτε τεράστια σε όγκο ανταλλαγών και εμπλεκόμενων παιχτών όπως η περσινή, είχε ωστόσο το ενδιαφέρον της, μιας και σηματοδότησε αλλαγές σελίδας (Wolves, Pistons), αλλαγές αγωνιστικών πλάνων (Rockets) και διορθώσεις καλοκαιρινών λαθών (Hawks, Kings).

Ας τα δούμε όμως όλα αυτά κάπως αναλυτικότερα, ξεκινώντας από τις ανταλλαγές καθεαυτές.

1. “Μπαμ” με το καλημέρα σας, όπου:
- Οι Rockets απέκτησαν τους Robert Covington Jordan Bell, και το pick δεύτερου γύρου των Warriors για το 2024.
- Οι Hawks πήραν τους Clint Capela και Nene από τους Rockets.
- Οι Timberwolves απέκτησαν τους Malik Beasley, Juan Hernangomez, Jarred Vanderbilt από τους Nuggets και τους Evan Turner και το πρώτο pick των Nets στο draft του 2020 (top-14 protected) από τους Hawks.
- Οι Nuggets απέκτησαν τον (τραυματία) Gerald Green και το πρώτο pick των Rockets για το 2020 από τους Rockets, καθώς και τους Keita Bates-Diop, Shabazz Napier και Noah Vonleh από τους Wolves.

To συγκεκριμένο trade περιελάμβανε δώδεκα παίχτες συνολικά και ήταν το μεγαλύτερο από το 2000 και εκείνο που έστελνε τον Ewing στους Sonics, ενώ για να ολοκληρωθεί επιτυχώς, οι Hawks αποδεσμευσαν τον (τραυματία) Chandler Parsons.

 2. - Οι Hawks απέκτησαν τον Dewayne Dedmon (καθώς και τα picks δεύτερου γύρου των Rockets του 2020 και των Heat του 2021) από τους Kings.
- Οι Kings πήραν πίσω τους Jabari Parker και Alex Len.

3. - Οι Sixers απέκτησαν τους Alec Burks και Glenn Robinson III από τους Warriors.
- Οι Warriors πήραν σαν ανταλλάγματα τρία picks δεύτερου γύρου, των Mavericks του 2020, των Nuggets του 2021 και των Raptors του 2022.

4. - Οι Heat απέκτησαν τους Andre Iguodala, Jae Crowder και Solomon Hill από τους Grizzlies.
- Οι Grizzlies πήραν σαν αντάλλαγμα τον Justise Winslow και φορτώθηκαν τους Dion Waiters και James Johnson από τους Heat, τον οποίον James Johnson έστειλαν με τη σειρα τους στους Wolves, προτιμώντας τον Gorgui Dieng.
- Οι Timberwolves πήραν κάπως έτσι τον James Johnson.

5. Οι Clippers πλήρωσαν $1,3 εκατ. τους Hawks για να ανοίξουν μία θέση στο ρόστερ, στέλνοντας εκεί τον Derrick Walton Jr. τον οποίο οι Hawks άφησαν ελεύθερο. Ως αντάλλαγμα πήραν το pick δεύτερου γύρου των Hawks, top-55 protected, ήτοι κάτι λιγότερο από ένα σακουλάκι καραμέλες.

6. Δεύτερο “μπαμ”:
- Οι Timberwolves απέκτησαν τον πολυπόθητο στόχο τους, τον D’Angelo Russell, μαζί με τους Omari Spellman και Jacob Evans από τους Warriors.
-Οι Warriors φορτώθηκαν ένα από τα τρία χειρότερα συμβόλαια της Λίγκας, αυτό του Andrew Wiggins (μαζί με των Wall και Paul), ανέλαβαν το στοίχημα να κάνουν τον Wiggins κάτι καλύτερο από ό,τι περιφέρει στα παρκέ του ΝΒΑ έξι χρόνια τώρα, όπως και από την “Τελικοί 2016’’ έκδοση του Harrison Barnes. Για τον κόπο της προσπάθειας τους πήραν το πρώτο pick των Wolves το 2021 (top-3 protected, που διαφορετικά γίνεται πλήρως unprotected το 2022), μαζί με το δεύτερο pick των Wolves για το 2021.

7. - Οι Rockets είδαν πως στο mega-trade απέκτησαν κάποιον που έγραφε “center” στο βιογραφικό του και τον έστειλαν στους Grizzles για τον Bruno Caboclo, γιατί δεν είναι να μπλέκουμε με αυτά.
- Κάπως έτσι οι Grizzlies απέκτησαν τον Jordan Bell, μαζί με το δικαίωμα να ανταλλάξουν το χειρότερο pick δεύτερου γύρου μεταξύ των Mavericks και των Heat (που ήδη έχουν), με το pick δεύτερου γύρου των Rockets το 2023, το οποίο όμως έχει προστασία αν είναι στις θέσεις #31 ή #32.

8. Οι Hawks διατηρούν ανοιχτή μία θέση στο ρόστερ για να κάνουν το αποτεφρωτήριο άλλων ομάδων, και έτσι πληρώθηκαν $1,9 εκατ. από τους Blazers για να πάρουν τον Skal Labissiere, ώστε αυτοί να γλιτώσουν τα διπλά από τους φόρους. Για αντάλλαγμα, το συνήθες σακουλάκι με καραμελίτσες (ένα heavily protected pick δεύτερου γύρου, ήτοι τίποτα).

9. - Τρίτο “μπαμ” με την απόκτηση του Marcus Morris από τους Clippers. Στο πακέτο συμπεριλήφθηκε και ο Isaiah Thomas από τους Wizards, αλλά προς απογοήτευση όσων χάρηκαν πως μπορεί επιτέλους η μοίρα να ξεχρεώσει τον IT, δίνοντάς του ένα δαχτυλίδι, αυτός αυτόματα αφέθηκε ελεύθερος.
- Οι Knicks απέκτησαν τον Maurice Harkless, το πρώτο pick των Clippers το 2020, το δεύτερο pick των Pistons το 2021 κσι το δικαίωμα να αλλάξουν picks πρώτου γύρου με τους Clippers το 2021 (γελάει ο κόσμος με αυτό!), καθώς και τα δικαιώματα του Issuf Sanon από τους Wizards.
- Οι Wizards πήραν τον Jerome Robinson από τους Clippers.

10. Στη συνέχεια οι Wizards έστειλαν τον Jordan McRae στους Nuggets, που ήθελαν μία ακόμα επιλογή στο “2”, και πήραν τον Shabazz Napier. Κάπως έτσι κατάφεραν να αναβαθμίσουν τις επιλογές τους στο ασόδυο, καθώς οι Nappier και Robinson είναι καλύτεροι από τους (φετινό) Thomas και McRae. Γενικά, το νέο front office των Wizards κινείται έξυπνα, στα όσα μας έχει δείξει από το καλοκαίρι ως τώρα.

11. Τελευταίο “μπαμ” με τον Andre Drummond. Οι Pistons δεν τον ήθελαν πια σε βαθμό που η ανταλλαγή που έβγαλαν ήταν “φεύγοντας πάρε να πετάξεις τα σκουπίδια σε παρακαλώ, αλλά άσε και το ζευγάρι με τα κλειδιά σου στο μπαγιού, γιατί δεν θέλω να επιστρέψεις”. Κάπως έτσι ο Drummond κατέληξε στους Cavaliers, έναντι των λήγοντων συμβολαίων των Brandon Knight και John Henson, και το χειρότερο pick δεύτερου γύρου μεταξύ των Cavaliers και των Warriors το 2023. “Ορίζοντας το κενό και το τίποτα”, είναι ο εναλλακτικός τίτλος των ανταλλαγμάτων του Drummond κοινώς. Οι Pistons αποδεσμευσαν και τον Tim Frazier στη συνέχεια.

12. Οι Sixers έστειλαν τον James Ennis στους Magic για το pick δεύτερου γύρου των Lakers του 2020. Στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο τον Trey Burke.

Αυτά τα 12 trades, μαζί με τα πέντε που είχαν προηγηθεί (ο Clarkson στους Jazz, o Teague στους Hawks, o Ariza στους Blazers, οι Putton από OKC και Willie Cauley-Stein από Warriors στους Mavericks) διαμόρφωσαν την εικόνα της λίγκας ως προς το κομμάτι των ανταλλαγών για τη φετινή σεζόν. Με μόνη πια εκκρεμότητα την αγορά των “buy-outs”, ας δούμε κάποιες από τις προαναφερθείσες ομάδες ως προς το πως έχουν διαμορφωθεί και ποια τα πλάνα τους.

Houston Rockets

Ξεκινώντας από τους Rockets, πρέπει να τονίσουμε πως το τελευταίο εξάμηνο ο Morey έχει ανταλλάξει τον Chris Paul, τα picks του 2020, του 2024 και του 2026, έχει δώσει δικαίωμα ανταλλαγής για τα πρώτα picks του 2021 και του 2023 και σαν αντάλλαγμα έχει πάρει τους Westbrook και Covington. Τελεία. Καλή δουλειά εγώ δυσκολεύομαι να την πω.

Ωστόσο η ομάδα δείχνει να αποδίδει, ενώ αυτόχρονα είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον πείραμα της τρέχουσας περιόδου. Τούτο καθώς μπορεί τον Γενάρη ο Harden να πέρασε ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα (αναλυτικότερα στο We Got Game της Δευτέρας), ωστόσο ο Westbrook έχει βρει πια τον αγωνιστικό του ρόλο, έχοντας περιορίσει τα τρίποντα που σουτάρει και όντας αποτελεσματικότερος. Γενικότερα η ομάδα δείχνει να ρολλάρει. Ο Capela περίσσευε, μιας και οι Rockets από έβδομοι σε pick ‘n roll επιθέσεις πριν δύο χρόνια, πλέον είναι 30οι, και φαίνεται πως η φιλοσοφία τους έχει πάρει την κατεύθυνση της Death Linueup των Warriors, της ομάδας δηλαδή που φαίνεται να καθορίζει από την πορεία, ως την ύπαρξη των Rockets όλα αυτά τα τελευταία χρόνια: Με απλά λόγια, δεν πιστεύουν πωως χρειάζονται center. Όπως οι Warriors σκότωναν κάθε αντίπαλο στην επίθεση, το ίδιο προσδοκούνν να κάνουν πλέον και οι Rockets, με τον Westbrook να είναι ο μόνος παίχτης που δεν μπορεί να σουτάρει από μακριά. Δύο τέτοιοι παίχτες ταυτόχρονα στο παρκέ, ο RW και ο Capela δηλαδή, είχαν οδηγήσει στα επιθετικά double teams στον Harden στην αρχή της σεζόν, που είχαν μπλοκάρει για λίγο την ομάδα. Πλέον κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επαναληφθεί από τις αντίπαλες άμυνες. Το πως η δική τους άμυνα θα ανταπεξέλθει κόντρα στους Davis, Gobert, Jokic της περιφέρειας, είναι ένα ερώτημα.

Το πλάνο πάντως λέει P.J. Tucker και για αναπληρωματικός του ο Caboclo, ο οποίος αποκτήθηκε ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Μπορεί να έχει ύψος 2,05μ, αλλά το άνοιγμα χεριών του είναι κοντά στα 2,30μ! Δεν θεωρώ πως έχουν το βάθος για να αντέξουν στην post season της Δύσης, ούτε προσεγγίζουν κατά διάνοια την ποιότητα της Lineup of Death των Warriors. Όμως αυτό ήταν το πλάνο τους και σε αυτό ήταν πιστοί, όπως και στην τσιγκουνιά του ιδιοκτήτη τους, που θέλει να διεκδικήσει πρωτάθλημα χωρίς να πληρώσει φόρο. Με τις φετινές κινήσεις του ο Morey έριξε το salary της ομάδας στα $5,8 εκατ. κάτω από το tax, όταν πριν τρεις μέρες ήταν στα $321 χιλ. πάνω. Το πρόβλημα είναι ωστόσο πως η ομάδα τους είναι αυτή, για φέτος και του χρόνου, χωρίς κανένα απολύτως πλέον asset στη διάθεσή τους για να τη βελτιώσουν. Κατάφεραν ωστόσο να βελτιώσουν τις φετινές τους πιθανότητες για κάτι καλό; Αυτό ναι, φαίνεται πως το κατάφεραν.

Minnesota Timberwolves

Στους κερδισμένους του διημέρου συμπεριλαμβάνονται δεδομένα και οι Wolves. Ό,τι ακριβώς ήθελαν να πετύχουν το πέτυχαν: Απέκτησαν τον D’Angelo Russell, έδιωξαν το συμβόλαιο του Wiggins, έδωσαν μόλις ένα pick πρώτου γύρου στο συγκεκριμένο deal, πήραν και pick πρώτου γύρου για τον Covington, έδιωξαν το συμβόλαιο του Dieng, το τελευταίο που είχε απομείνει από την εποχή Thibodeau. Το ότι ο GM Rosas δούλευε ως το καλοκαίρι ως δεξί χέρι του Morey στους Rockets φαντάζομαι βοήθησε όσο βοηθάει τον καθένα μας να συναλλάσσεται με φίλο GM σε fantasy Λίγκα για να πάρουν όσο πήραν οι Wolves από το τετραπλό deal. Όπως και να έχει πλέον έχουν στήσει την ομάδα τους για τα επόμενα χρόνια: DAR, Culver, Okogie, Beasley, Hernangomez, Layman, Johnson, KAT και ό,τι πάρουν με το φετινό pick τους. Αυτός είναι ο κορμός με τον οποίο θα πορευτούν. Έχουν τους δύο φίλους superstars τους κλειδωμένους για άλλα τέσσερα χρόνια, τους Okogie και Culver σε rookie contracts, και τους Beasley και Hernangomez σε restricted free agency, με τα expirings των Turner και Crabbe να τους δίνουν την άνεση να τους ανανεώσουν. Όλοι οι παραπάνω -πλην James Johnson- είναι στην ίδια ηλικιακή ομάδα, οπότε μένει να φανεί πιο είναι το ταβάνι της μπασκετικής ωρίμανσης όλων αυτών. 

Η προβοκατόρικη ερώτηση είναι αν θεωρούμε το συγκεκριμένο ταβάνι ψηλότερο από δύο σποραδικές παρουσίες στα playoffs την επόμενη τετραετία. Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ‘’why all that buzz’’;

Miami Heat

Μεγάλες κινήσεις για ακόμα μία φορά από τον “νονό” Pat Riley. Έφερε τον Iguodala, τον πιο περιζήτητο wing-forward της αγοράς, τον συνδύασε με δύο ακόμα 3&D κορμιά, τους Crowder και Hill, και σαν αντάλλαγμα έδωσε παίχτες που ούτε έχουν εμφανιστεί στους φετινούς εξαιρετικούς Heat του μάγου Spoelstra. Ο Winslow είναι asset, αλλά ταλαιπωρείται όλη τη σεζόν από την πλάτη του, ενώ οι Waiters και Johnson μόνο ως πηγές προβλημάτων εμφανίζονταν στις ειδήσεις των Heat. Μάλιστα οι δύο τους είχαν συμβόλαια πέρα της επόμενης σεζόν, την στιγμή που του Hill είναι expiring. Θα είχαν ‘’καθαρίσει το τραπέζι” αν είχαν καταφέρει και το deal για τον Gallinari, αφού ήταν διατεθειμένοι να βγάλουν την προστασία (top-14) του pick τους που είχαν ήδη οι Thunder για να τον αποκτήσουν, ωστόσο το deal χάλασε στην επέκταση συμβολαίου του Ιταλού, που ήθελε πέρα του καλοκαιριού του ‘21, κάτι που οι Heat δεν ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν, αλληθωρίζοντας προς την free agency του Giannis το συγκεκριμένο καλοκαίρι. Ωστόσο, επέκταση υπέγραψε ο Iggy, για $30 εκατ. και άλλα δύο χρόνια (με τον δεύτερο να έχει team option) πέραν της φετινής σεζόν, σε ένα πρωτόγνωρο (και παράνομο) σκηνικό, όπου οι Heat διαπραγματεύονταν επεκτάσεις με παίχτες άλλων ομάδων, με τη μία εν τέλει να την συμφωνούν.

Σε κάθε περίπτωση, στο Miami πλέον έχουν κορμιά να ρίξουν σε κάθε αντίπαλο, με τους Butler, Bam, Iggy, Hill, ενώ με τους Nunn, Herro, Robinson δεν θα σταματάει να βρέχει. Καλή τύχη σε όποιον βρεθεί στο διάβα τους από τον Απρίλη κι ύστερα!

Memphis Grizzlies

Οι Grizzlies μου αφήσανε μία περίεργη επίγευση. Ενώ το front office που ανέλαβε το καλοκαίρι, υπό τον Jason Wexler, έχει προβεί σε μια σειρά από μαεστρικές κινήσεις, καταφέρνοντας να κάνει ένα από τα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά rebuilds που έχουμε δει στην ιστορία της Λίγκας, το γεγονός πως τελικά “φορτώθηκαν” τα συμβόλαια των Waiters και Dieng κάπως με ξένισε. “Και τι να έκαναν το cap τους, μικρή αγορά είναι κανείς δεν θα πάει σε δαύτους”, είναι το αντεπιχείρημα. Να το κάνουν τον επόμενο Iguodala, για να τον κάνουν και αυτόν με τη σειρά τους τον επόμενο Winslow, συν τα όποια picks παίξουν στην όλη διαδικασία, όπως πετυχημένα έπραξαν το τελευταίο οχτάμηνο, είναι η δική μου απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση ενδεχομένως αυτό να είναι λεπτομέρεια. Ο κορμός είναι εδώ, το star potential επίσης, το παρόν και το μέλλον τους δείχνει λαμπρότατο. Πολύ πιο λαμπρό από των Wolves, αν μου επιτρέπεται μια σύγκριση...
Να πούμε πως στα πλαίσια αυτού του “μέλλοντος”, ο Καναδός Dillion Brooks ανανέωσε για τρία χρόνια έναντι $35 εκατ. Πήρε τα λεφτά του Terrrence Ross, αφού αντίστοιχη δουλειά με τους Terrence Ross κάνει, όπως πετυχημένα διάβασα σαν σχόλιο.

Κλείνοντας, η ανταλλαγή της τελευταίας στιγμής του James Johnson με τον Dieng, μας στέρησε αυτή τη μαγεία:

Golden State Warriors

Είναι πια σαφές πως στόχος των Warriors ήταν να κατέβουν κάτω από το luxury tax ώστε να αποφύγουν να είναι tax repeaters για αυτό το ρόστερ και μια τόσο κακή χρονιά. Φαίνεται πως τελικά στόχος ήταν να κρατήσουν τον Looney, τον μόνο πλην του ‘Big-3” τους από τις πρόσφατες ένδοξες μέρες, σαν βάση για τους Warriors της επόμενης μέρας.

Αυτά τα κατάφεραν. Τώρα αν θα καταφέρουν να κάνουν παίχτη τον Wiggins, πραγματικά δεν ξέρω. Το στατιστικό που έβγαλε αμέσως μετά το trade το Basketball Reference, πως ο Wiggins είναι μακράν ο χειρότερος αμυντικός στη βάση δεδομένων τους, για παίχτες με αντίστοιχα λεπτά συμμετοχής στο ΝΒΑ, ήταν σοκαριστικά αποτροπιαστικό. Ο κορμός τους πλέον είναι δεδομένα η πρώτη πεντάδα, ενώ μετά τις ανταλλαγές που έκαναν (salary dumps βασικά), έχουν μείνει με εννιά παίχτες και οι δύο εξ αυτών είναι τραυματίες. Χαίρε tanking απύθμενο κοινώς για το επόμενο δίμηνο.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι το εξής: Aν η αξία του Russell δεν ήταν πάνω από ένα πρώτο pick και σε περίπτωση που το “project Wiggins” δεν πάει καλά (δεν ξέρω πόσοι θα σοκαριστούν από ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη...), ποια είναι η εναλλακτική;

Τα μόνα πλέον εργαλεία που διαθέτουν είναι δύο καλά picks και την trade exception του Iguodala. Αν καταφέρουν να έχουν ένα πιο δημιουργικό και παραγωγικό καλοκαίρι, φαντάζουν αρκετά για να ενισχύσουν την ομάδα τους, πέρα της διαμορφωμένης πεντάδας. Το κακεντρεχές όμως σχόλιό μου είναι πως το κενό του Jerry West από το τραπέζι των αποφάσεών τους, φαίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Los Angeles Clippers

Μιλώντας για τον “Logo”, ας περάσουμε στην ομάδα που απολαμβάνει πλέον των υπηρεσιών του. Οι Clippers, πέραν από την πολυτέλεια του West, έχουν το πολυπληθέστερο, πληρέστερο και ακριβότερο front office της λίγκας. Δεν θα πρέπει να κάνει εντύπωση συνεπώς πως, εδώ και δύο χρόνια, καταφέρνουν να ελέγχουν την αγορά του NBA προνομιακά. Έχουν κλείσει ό,τι deal έχουν επιδιώξει, στην τιμή που αυτοί έχουν επιθυμήσει.

Έτσι και τώρα, απέκτησαν τον παίχτη που τους είχε απορρίψει το καλοκαίρι για να πάει στους Spurs, πριν καταλήξει εν τέλει στους Knicks, τον Marcus Morris.

Συγκαταλέγονται σαφώς στους κερδισμένους του διημέρου, καθώς όχι μόνο αναβάθμισαν το ήδη πιο γεμάτο ρόστερ του πρωταθλήματος, μα δεν επέτρεψαν με την κίνησή αυτή στους βασικούς ανταγωνιστές τους, Lakers, να ενισχυθούν σημαντικά. Ο Morris διάγει την καλύτερη και πιο παραγωγική σεζόν του, σκοράροντας 19,6 πόντους ανά αγώνα, με 43,9% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Δύσκολα θα διατηρήσει στους Clippers των George και Kawhi τον ίδιο ρόλο πάντως και μένει να φανεί αν θα είναι αυτός ή ο Beverley που θα μαζέψει τις περισσότερες τεχνικές ποινές από εδώ ως την λήξη της διαδρομής τους στα playoffs, σε έναν άτυπο διαγωνισμό μεταξύ των δύο μαντρύσκυλων, που ξεκίνησε από χτες.

Πέρα από χαβαλέ πάντως, αυτή ίσως να ήταν η πλέον καθοριστική κίνηση ως προς το ποιος θα είναι ο τελικός φετινός νικητής και οι Clippers κατάφεραν να εδραιώσουν τη θέση τους ως το απόλυτο φαβορί -υγείας παρούσης- για την κατάκτηση του φετινού Larry O’Brien Trophy.

Atlanta Hawks

Οι Hawks με τις κινήσεις των τελευταίων ημερών εξορθολόγισαν το roster τους ως προς τις παράλογα λάθος αποφάσεις του καλοκαιριού που είχε προηγηθεί. Απέκτησαν κανονικό αναπληρωματικό PG στο πρόσωπο του Teague, αλλά και έναν center πολύ πιο οικονομικό (ως προς τον μισθό) από τον Drummond, στο πρόσωπο του Capela. Εξαιρετικός roller, με πτυχίο τόσα χρόνια δίπλα στον Harden, ο οποίος θα αποτελέσει τον παρτενέρ του Trae Young στα πικερό, και θα πλαισιώνεται από τον Dedmon, έναν center με καλό σουτ από το τρίποντο, που θα ταιριάζει στα σχήματα με τον -διστακτικό ακόμα από τα 7,25- Collins, χωρίς να δημιουργείται υπερσυγκέντρωση στο ζωγραφιστό. Το pick των Nets που χρειάστηκε να πληρώσουν για όλα αυτά ήταν μια εύλογη αξία θαρρώ. Πλέον το ρόστερ τους έχει λογική και μένει να κριθεί σε βάθος (εύλογου) χρόνου ως προς το ποιο είναι το ταβάνι αυτού.

Philadelphia 76ers

Σε μικρές διορθώσεις, κρίσιμες για την ισορροπία του συνόλου τους, προχώρησαν οι Sixers. Απέκτησαν σκορ και τρίποντο για τον πάγκο τους, που τόσο χρειάζονταν, στα πρόσωπα των Alec Burks και Glenn Robinson III, αμφότεροι εκ των οποίων είχαν καλές σεζόν ως τώρα στους Golden State Warriors. Λίγα και καλά.

Denver Nuggets

Kινήσεις με μέτρο για τους Nuggets. Φαίνεται πως η ομάδα του Colorado δεν είχε στον σχεδιασμό της τρόπο ή διάθεση να πληρώσει και να κρατήσει τους Beasley και Hernangomez, οπότε επέλεξε να πάρει κάποια αξία πίσω αντί να τους χάσει για το τίποτα. Η αξία που βρήκαν για αυτούς ήταν το πρώτο φετινό pick των Rockets, ήτοι όχι κάτι ιδιαίτερο, καθώς και οι Keita Bates-Diop, Jordan McRae και Noah Vonleh, οι οποίοι μένει να δούμε αν θα βρουν χώρο και χρόνο στο (έτσι κι αλλιώς) βαθύ rotation των Nuggets Ίσως αν βελτιώσει κάπως το σουτ του από του χρόνου ο Bates-Diop στο “4”, στη θέση όποιου εκ των Millsap ή Grant δεν παραμείνει. Επίσης οι Nuggets ντραφτάρουν καλά και στα ‘’βαθιά’’ picks, οπότε ίσως και εκεί βρουν μια κάποια αξία. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει. Μήπως ήταν προτιμότερο να αλλάξουν τον (και φέτος) τραγικά κακό Garry Harris και να πορευτούν με τον Beasley;

Detroit Pistons

Τον πέταξαν. Δεν τον αντάλλαξαν, δεν τον έδιωξαν, τον πέταξαν. Αυτή ήταν η αντιμετώπιση που επιφύλαξαν οι Pistons για τον καλύτερό τους παίχτη των τελευταίων έξι χρόνων. Έχω πολλές φορές γράψει σε κείμενά μου πως κάποια ομάδα έδωσε έναν παίχτη για ένα σακί πατάτες, μα εδώ η αξία των ανταλλαγμάτων ήταν ακόμα χαμηλότερη και από το σακί άδειο. Αν πρέπει να αιτιολογήσουμε την κίνηση, να επαναλάβω ό,τι είχα γράψει και στο Power Rankings προ μηνός, πως στο σύγχρονο NBA ένας ψηλός πρέπει ή να είναι rim protector ή να σουτάρει τρίποντα με επιτυχία και ο Drummond δεν ήταν τίποτα από τα δύο.

Ακόμα και έτσι, είναι δυνατόν ο καλύτερος ριμπάουντερ της λίγκας επί τετραετίας να αξίζει λιγότερο από ένα άδειο σακί; Η απάντηση που έδωσαν οι Pistons στο ερώτημα αυτό ήταν εκκωφαντικά καταφατική.

Cleveland Cavaliers

Οι Cavaliers κάνανε πονηριά εδώ. Έχουν πλέον τρεις εξαιρετικούς ριμπάουντερζ, στα πρόσωπα των Love, Drummond και Tristan Thompson, οπότε, του πούστη, όσα τούβλα και αν ρίχνει το backcourt τους, έχουν κόσμο να τα μαζεύει.

Πέρα από τον χαβά, δεν κατάφεραν να δώσουν ούτε τον Love, ούτε τον Tristan, και αφού οι Pistons τους είπαν “πάρτε να κάνετε δωρεάν test drive τον Andre, να δείτε αν σας κάνει για τρεις μήνες” είπαν απλά “γιατί όχι;”. Δεν καλύπτει καμία ανάγκη τους, δεν τους βοηθάει κάπου, αλλά οκ, οι Cavs είναι. Δεν υπάρχει καμιά απαίτηση για το οτιδήποτε...

New York Kincks

Το “¨κανείς δεν έχει απαίτηση από δαύτους” οδηγεί νομοτελειακά στους Knicks την τρέχουσα χιλιετία. Τη Δευτέρα διαπραγματεύονταν για τον D’Angelo Russell και τη συμμετοχή τους σε κάποιο μεγάλο trade, την Τρίτη αυτός που έκανε τα τηλεφωνήματα, ο Steve Mills, παύθηκε από το ρόλο του. Στη θέση του ως President of Basketball Operations αποκτήθηκε ο Leon Rose, αντζάντης της CAA (Creative Artists Agency), γνωστός παλαιότερα ως manager των LeBron και Melo, και την τρέχουσα περίοδο του Karl-Anthony Towns. Ο ιδιοκτήτης των Knicks αποφάσισε να ακολουθήσει το μοντέλο των Warriors και Lakers, και να πάει και αυτός με ατζέντη ως επικεφαλής του front office.

Με την ανταλλαγή του Morris που ακολούθησε (εύλογα, μιας και δεν είχαν λόγο να τον κρατήσουν), οι Knicks έχουν πλέον εφτά picks πρώτου γύρου στα επόμενα τέσσερα drafts (δικά τους, των Clippers και των Mavericks), συνεπώς ο νέος “πρόεδρας” έχει υλικό στα χέρια του για να αρχίσει να δείχνει άμεσα σχετικά πραγματάκια.

Αυτοί που δεν κινήθηκαν στο trade deadline

Κλείνοντας, μια αναφορά σε όσες, κυρίως μεταξύ των διεκδικητών, ομάδες περιμέναμε να δούμε αν και τι θα κάνανε στο deadline.

Los Angeles Lakers: Eίτε στο μετατραυματικό σοκ του θανάτου του Kobe (που θυμίζω ήταν πελάτης του Pelinka), είτε στο γιατί βλέπουν την ομάδα να αποδίδει, έχοντας χτίσει εξαιρετική χημεία (είτε γιατί έδωσαν τόσα πολλά το καλοκαίρι, και σε αντίθεση με τους Clippers δεν φρόντισαν να κρατήσουν και κάτι για ενδεχόμενη μελλοντική κίνηση), οι Lakers έμειναν ως είχαν. Με τους Clippers να ενισχύονται, αυτό τους κατατάσσει αυτόματα στους χαμένους της βραδιάς.

Boston Celtics: Αντίστοιχα στους χαμένους θα βάλω και τους Celtics, που επίσης έμειναν άπραγοι την ώρα που οι υπόλοιποι διεκδικητές της Ανατολής ή βελτιώνονταν (Heat, Sixers), ή παραείναι καλύτεροί τους (Bucks). O Chris Mannix του Sports Illustrated έγραψε πως πίεσαν πολύ τους Wizards για τον Bertans, χωρίς οι Wiz να ενδώσουν. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο πάντως: “Νext year” κατά πάσα πιθανότητα για αυτούς.

Utah Jazz: H Utah είχε κάνει, όπως κάθε χρόνο, την κινησούλα της νωρίτερα. Και όπως κάθε χρόνο, την είχε κάνει σε συνεργασία τους Cavaliers, με την απόκτηση του Clarkson. Πλέον αναμονή μπας και ανέβει ο Conley.

Toronto Raptors: Σε μια χρονιά που κανείς δεν είχε απαιτήσεις από αυτούς, πέρα του να είναι αξιοπρεπείς, έχουν στην συμπλήρωση 50 αγώνων το ίδιο ακριβώς ρεκόρ με πέρσι, τη χρονιά της κατάκτησης της λίγκας δηλαδή, με 12 σερί νίκες μάλιστα, κάτι που αποτελεί ρεκόρ του franchise. Τούτο ενώ κάθε ένας από τους βασικούς τους έχει χάσει τουλάχιστον το 20% των αγώνων τους ως τώρα. Τι να τους ζητήσεις παραπάνω; Είναι ο Πρωταθλητής που θα πρέπει κάθε διεκδικητής της Ανατολής να καταβάλει. Και δεν θα είναι εύκολο αυτό.

Milwaukee Bucks: Είναι το απόλυτο φαβορί μαζί με τους Clippers. Πάνε τρένο, έχουν χημεία, δεν είχαν λόγο να κουνηθούν. Ωστόσο, αν δεν φτάσουν ως τους Τελικούς, ακριβώς αυτή η αδράνειά τους και ενώ είχαν να δώσουν ένα pick πρώτου, δύο picks δεύτερου (από τους Pacers) και κάμποσα κορμιά που θα περισσεύουν στο rotation την ώρα των playoffs, είναι που θα τους υποδεικνύεται ως σφάλμα. Ένας  ακόμη wing, καλύτερος από τους ήδη υπάρχοντες, χωρούσε θαρρώ.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely