Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 14:38

ΝΒΑ, αλλά πάνω από όλα οικογένεια: Το όνειρο του Αρ Τζέι Γκλάσπερ

Από :

Ο Αρ Τζέι Γκλάσπερ τραβάει κάθε Σάββατο την προσοχή στα παρκέ της Elite League. Αγωνίζεται στον Χαρίλαο Τρικούπη, είναι 25 ετών και πριν μερικές εβδομάδες έγινε talk of the town χάρη στο τρομερό buzzer beater που σημείωσε κόντρα στον Αμύντα. Ο Αμερικανός σκόρερ μοιράζεται τις σκέψεις του με το Basketball Guru.

"Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είναι μια ωραία χώρα που έχει πολλά όμορφα μέρη και ανθρώπους. Επίσης μου αρέσει το Μεσολόγγι. Θυμίζει περισσότερο ένα μικρό χωριό, σε σύγκριση πάντα με μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα. Ωστόσο οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλικοί. Είναι εύκολο να κυκλοφορήσεις στην πόλη. Πραγματικά δε χρειάζεσαι καν αυτοκίνητο...".

Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες του Αρ Τζέι Γκλάσπερ μετά το απλό, το ανθρώπινο ερώτημα "πως περνάς στην Ελλάδα;". Ανήκει από τις αρχές Αυγούστου στον Χαρίλαο Τρικούπη, με τον οποίο ξεχωρίζει στην Elite League με 18 πόντους και 5 ασίστ κατά μέσο όρο. Πέρσι έπαιξε στην Κύπρο με τον Αχιλλέα Καϊμακλίου, ενώ έκλεισε την rookie season του στην Κροατία με την Ζάμποκ. Αρκετές εικόνες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά και διάφορες και διαφορετικές μεταξύ τους πίστες στο μπάσκετ.

"Το κάθε ένα από αυτά τα πρωταθλήματα είναι ανταγωνιστικό με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Στην Κροατία συνάντησα μια λίγκα με αρκετό ταλέντο, όπου όλοι οι παίκτες μπορούν να σουτάρουν πραγματικά καλά τη μπάλα, να πασάρουν και να τη χειριστούν. Από την άλλη, στην Κύπρο επίσης ήταν πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, με πολλούς Αμερικανούς παίκτες που είναι συγχρόνως και καλοί αθλητές.

"Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα, αν και μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει όλες τις ομάδες της Elite League, τα πράγματα είναι εξαιρετικά. Μπορώ να σας πω πως όλες οι ομάδες είναι καλά προπονημένες και πάντοτε προετοιμασμένες. Ο κάθε παίκτης στο γήπεδο μπορεί να αποτελέσει απειλή. Είτε μιλάμε για το αμυντικό σκέλος, είτε για την επίθεση. Υπάρχουν πολλοί βετεράνοι στην κατηγορία κι όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους, ανάλογα πάντα και με την βραδιά στην οποία θα βρεθούν".

"Η Elite League είναι κατά τη γνώμη μου ένα υψηλού επιπέδου πρωτάθλημα, με πολύ καλούς παίκτες και προπονητές. Όλες οι ομάδες λαμβάνουν σεβασμό, από τις πρώτες ως τις τελευταίες της κατάταξης. Λατρεύω και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί το κοινό στα ελληνικά γήπεδα. Πραγματικά αγαπούν πολύ το μπάσκετ εδώ στην Ελλάδα. Είναι κάτι που μπορείς να το αντιληφθείς είτε είσαι μέσα στο γήπεδο, είτε έξω από αυτό".

Το απόγευμα της Τετάρτης (20/12), στην εμβόλιμη αγωνιστική της Elite League, ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν τα κατάφερε στη Μύκονο (98-71) απέναντι στο ιδιαίτερα υψηλό εμπόδιο της τοπικής ομάδας, εντούτοις ο Γκλάσπερ με 24 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 2 ασίστ και 3/6 τρίποντα επιβεβαίωσε πως πράγματι νιώθει πολύ καλά φέτος, αλλά και ότι όντως του αρέσει να κάνει αρκετές δουλειές κατά την διάρκεια του σαραντάλεπτου.

"Η μετάβαση μου από το κολλέγιο στο επαγγελματικό μπάσκετ θα έλεγα πως ήταν αρκετά άνετη για εμένα προσωπικά, κυρίως ως προς τον ρυθμό ενός αγώνα, την ορολογία αλλά και το αγωνιστικό στιλ γενικώς. Αυτό διότι χρησιμοποιούσαμε αρκετά παρόμοια plays και μπόλικη ορολογία κατά τα χρόνια μου στο κολλεγιακό. Νιώθω ακόμη πως το γεγονός ότι έπαιξα για διαφορετικά κολλέγια -Arkansas Tech, Oral Roberts και Incarnate Word- και προπονητές, με έχει βοηθήσει ως προς το να προετοιμαστώ κατάλληλα για το επαγγελματικό επίπεδο. Αυτή η διαδικασία με δίδαξε δηλαδή πως να μαθαίνω νέα πράγματα, να προσαρμόζομαι και να "κουμπώνω" γρήγορα".

Κατά τη τελευταία του σεζόν (2021-22) στο NCAA με το Incarnate Word, ο Γκλάσπερ είχε σπουδαίες επιδόσεις με 15,5 πόντους, 3,3 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 1 κλέψιμο και 36% στα τρίποντα κατά μέσο όρο. Έντεκα φορές σημείωσε "εικοσάρες", ενώ το career-high του ήταν οι 34 πόντοι απέναντι στη Νέα Ορλεάνη. Πέρσι πάντως και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο, σε επαγγελματικό επίπεδο πια, σκόραρε 37 πόντους (!) με τη Ζαμπόκ σε ματς κόντρα στη Γκόριτσα για το κροατικό πρωτάθλημα, σπάζοντας το απόλυτο ρεκόρ του.

"Θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως έναν all-around παίκτη που μπορεί να σκοράρει σε κάθε επίπεδο. Στο παρκέ μου αρέσει να κάνω οτιδήποτε είναι απαραίτητο στο εκάστοτε παιχνίδι, προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες μας για τη νίκη. Λατρεύω το σκοράρισμα, αλλά και το να πασάρω, να παίζω άμυνα και να μαζεύω ριμπάουντ. Σε κάποιους αγώνες ίσως σουτάρω λίγο περισσότερο, σε άλλες περιπτώσεις ίσως πάω σε πιο πολλές διεισδύσεις. Ενώ σε άλλα ματς μπορεί να μοιράζω περισσότερο τη μπάλα. Όλα εξαρτώνται από την ανάγκη που έχει η ομάδα κάθε φορά...".

"Το νικητήριο buzzer beater κόντρα στον Αμύντα ήταν μια σπουδαία στιγμή και για μένα προσωπικά και φυσικά για την ομάδα μου. Ο κόουτς σχεδίασε ένα play πάνω μου, να πάρω δηλαδή ένα σκριν στη μπάλα και να δημιουργήσω μια φάση. Όταν είχα τη μπάλα, είδα την αντίπαλη άμυνα να είναι έτοιμη να δώσει βοήθεια, εάν επέλεγα να πάω σε drive προς το καλάθι. Στο συγκεκριμένο ματς σούταρα πολύ καλά, οπότε αυτό που ήθελα ήταν να βρω αρκετό χώρο στον αέρα για να πάρω ένα σουτ με μηδενικό χρόνο να απομένει στο ρολόι. Όταν η μπάλα έφυγε από τα χέρια μου, ήξερα ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει".

"Ο στόχος για την ομάδα του Μεσολογγίου είναι να τερματίσει στις κορυφαίες θέσεις της κατηγορίας. Είχαμε ως τώρα να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα με τραυματισμούς, όμως υπάρχουν στιγμές που παίζουμε αρκετά καλά κι έχουμε καλή εικόνα, ιδίως όταν είμαστε πλήρεις. Πιστεύουμε πως μπορούμε να πάρουμε αρκετές νίκες το επόμενο διάστημα".

"Είναι αλήθεια πως το να πασάρω είναι κάτι που μου αρέσει. Θέλω να δημιουργώ παιχνίδι για τους συμπαίκτες μου. Ειλικρινά, πάντα προσπαθώ να παίζω με τον "σωστό" τρόπο για την λειτουργία της ομάδας. Ανεξαρτήτως αν μιλάμε για ένα play που θα εκτελέσω για εμένα ή για κάποιον συμπαίκτη μου".

"Μιλήσαμε με τον Θωμά Ζευγαρά (σ.σ. συμπαίκτες στο Incarnate Word τη σεζόν 2020-21) μαζί προτού υπογράψω στο Μεσολόγγι, πράγματι. Συζητήσαμε σχετικά με το πρωτάθλημα και το επίπεδο των αγώνων στην Α2. Μου είπε πολύ καλά λόγια, όχι κάτι αρνητικό".

"Σχετικά με τους προσωπικούς μου στόχους για την καριέρα μου, αυτοί έχουν να κάνουν με το να συνεχίσω να βελτιώνομαι και να παραμένω υγιής. Θέλω να βοηθήσω από την πλευρά μου την ομάδα να μαζέψει όσο περισσότερες νίκες γίνεται. Να παίζουμε τόσο καλά ώστε να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία. Το μεγαλύτερο μου όνειρο γενικότερα είναι σαφώς να φτάσω ως το NBA. Αλλά όχι μόνο αυτό. Θα ήθελα να παίξω στην ίδια ομάδα με τον μικρότερο αδερφό μου, τον Λάντον (σ.σ. παίζει στο North Carolina A&T). Θέλω παρέα να αγωνιστούμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά και να βγάλουμε από το μπάσκετ αρκετά χρήματα, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε και να φροντίσουμε τις οικογένειες μας".

"Πραγματικά δεν έχω κάποιο πρότυπο σε ο,τι αφορά το μπάσκετ. Από την άλλη όμως, κάνω τη μελέτη μου και σέβομαι τους σπουδαίους αθλητές που έπαιξαν πριν από εμένα και φυσικά αυτούς που παίζουν τώρα. Παρακολουθώ πολλούς κορυφαίους γκαρντ, όχι μόνο από το NBA, αλλά και από τη Euroleague, και κάποιες φορές προσπαθώ να ενσωματώσω κάποια πράγματα από αυτούς στο δικό μου παιχνίδι. Τα οποία θεωρώ πως μπορούν να με κάνουν καλύτερο ως μονάδα".

"Για το βραβείο του πρώτου σκόρερ στην Α2, ε; Θεωρώ πως θα συνεχίσω να γίνομαι καλύτερος όσο προχωρά η σεζόν. Πάντως τα ατομικά μου στατιστικά δεν αποτελούν την πρώτη μου προτεραιότητα. Πιστεύω ότι αν δουλέψω σκληρά, παίξω όπως πρέπει και με στόχο τη νίκη, τότε όλα θα... μπουν στη θέση τους από μόνα τους. Δίνω το περισσότερο βάρος στην ομαδική επιτυχία".

Για την ιστορία, τούτη τη στιγμή ο Γκλάσπερ με 253 πόντους συνολικά (18,1 ανά παιχνίδι) είναι ο πέμπτος σκόρερ της Α2, με τον ανταγωνισμό να είναι τεράστιος, αφού στην λίγκα συμμετέχουν σκόρερς όπως ο Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ του Μίλωνα, ο Ζακ Μπράιαντ του Ερμή Σχηματαρίου, ο Κρίστιαν Μπράντφορντ της Μεγαρίδας και φυσικά ο Πέτρος Γερομιχαλός που επίσης κάνει μεγάλη σεζόν στα Μέγαρα.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely