Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 08:33

H νέα θέα του Προμηθέα

Από :

(φωτό από sportime.gr)

Ο Προμηθέας εμφανίστηκε στο μπασκετικό χάρτη σαν ένας μικρός Τιτάνας που προσπαθεί να γιγαντωθεί σε μια αναμέτρηση των μικρών του ελληνικού μπάσκετ απέναντι στους Ολύμπιους θεούς (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός) . Μια μικρή ομάδα που ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά στρώματα και συγκεκριμένα από την ΕΣΚΑΗ (Τοπική κατηγορία στον νομό Αχαΐας) και έφτασε έπειτα από διαδοχικές ανόδους να διεκδικεί το ελληνικό πρωτάθλημα. Ωραία μπασκετική ιστορία. Με το ταξίδι τους αυτό, οι Πατρινοί έδειξαν σε όλο τον κόσμο, πως αν μια ομάδα έχει πίστη, ξεκάθαρο πλάνο, ρόλους εντός του οργανισμού και εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό. Το πόσο μεγάλωνε αυτή η ομάδα τη φετινή περίοδο, θα το καταλάβαινε κάποιος, αν γύριζε τον χρόνο πίσω στο μήνα Μάρτιο και τον αποκλεισμό από την Τενερίφη, εκεί που χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τους ανθρώπους της Πάτρας για μια ευρωπαϊκή διάκριση.  Οι Πατρινοί όμως δεν το βάζουν κάτω. Από του χρόνου θα αγωνίζονται στο Eurocup, δείχνουν να θέλουν να προοδεύσουν κι άλλο και έχουν στις τάξεις τους το δυναμικό για τα καταφέρουν. Ας το αναλύσουμε.

Κεφάλαιο Προπονητής (Μάκης Γιατράς)

Ο άνθρωπος που εμφανίστηκε στις τάξεις του συλλόγου το 2013 και έμελε να στεριώσει σε αυτόν, προσφέρει πολλά παραπάνω από ο,τι ένας απλός προπονητής.  Θα έχετε κατά καιρούς διαβάσει για την μετάβαση του στη θέση του αθλητικού διευθυντή τη χρονιά της ανόδου στην Α1, σε έναν υποστηρικτικό ρόλο στον κόουτς Αγγέλου, με την κίνηση αυτή να γίνεται συνειδητά έπειτα από 22 χρόνια καριέρας σε πάγκους μικρότερων κατηγοριών. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα είχαν προγραμματίσει και όταν ο πρόεδρος τον κάλεσε να αναλάβει εκ νέου από το πόστο του προπονητη τις τύχες του συλλόγου, εκείνος δεν δίστασε να σηκώσει το φορτίο και να μεγαλώσει τον Προμηθέα. 

Στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι, το στυλ παιχνιδιού στο όποιο αρέσκεται να παίζει η ομάδα του βασίζεται στην πιεστική άμυνα, στη γρήγορη μετάβαση στην επίθεση, με αρκετή κίνηση, με τη μπάλα να περνά από πολλά χέρια. Pick and roll από τον κεντρικό άξονα, πολλά flare screen και pin down για τους καλούς σουτέρ που θέλει να έχει στο ρόστερ του. Παράλληλα, ο Γιατράς είναι προπονητής που θέλει η μπάλα να περνάει μέσα και να βγαίνει προς τα έξω, ακόμα και αν αυτό γίνεται από τους κοντούς μέσω του post up. Επιπλέον θα δείτε να απλώνει τις σύνθετες άμυνες που χρησιμοποιεί στα 4/4 του παρκέ σε σχηματισμό πίεσης 2-2-1 κατά βάση.

Το ρόστερ πέρυσι

Όπως και να έχει βέβαια, οι παίκτες κάνουν τον προπονητή. Στην προκειμένη περίπτωση η σχέση τους με την ομάδα βασίστηκε στο κλίμα αξιοκρατίας και στην αγάπη μέσα στα αποδυτήρια. Το μεγαλύτερο προτέρημα των παικτών του Προμηθέα είναι η νοοτροπία τους. Το ότι βάζουν το εγώ τους κάτω από την ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το επίπεδο, να υπάρχουν τέτοιοι χαρακτήρες. Σίγουρα θα υπάρχουν και εντάσεις αλλά η υγεία και η ομαδικότητα που έβγαζε μες στο παρκέ η ομάδα, είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Στον Προμηθέα έως και την περσινή χρονιά υπήρχε μια ισχυρή βάση Ελλήνων παιχτών, οι οποίοι έγιναν όλοι διεθνείς κατά τη διάρκεια των προκριματικών για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, βοηθώντας την Ελλάδα να προκριθεί στα τελικά της Κίνας. Επίσης οι ξένοι'ηταν  παιδιά που "διψούσαν" για να εξελιχθούν και έψαχναν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους, όπως ο Μπράουν-Μέιερ, ή πολύ απλά παίκτες που βρήκαν το λιμάνι τους στην αχαϊκή πρωτεύουσα, όπως οι Λίποβι-Έλις-Χολ που ανανέωσαν ήδη τα συμβόλαια τους. Ας ρίξουμε μία ματιά στο ρόστερ της σεζόν που πέρασε προσπαθώντας να καταλάβουμε τα στοιχεία που το χαρακτρήριζαν και να δούμε πώς μπορεί να διατηρηθούν ενόψει της νέας, απαιτητικής σεζόν.

Guards: Γκίκας, Κατσίβελης, Μπράουν, Χολ με μπαλαντέρ το Λίποβι. Αυτη η πεντάδα παιχτών συνδύαζε αθλητικότητα, ύψος, περιφερειακή εκτέλεση και καλή άμυνα. Βασικοι πυλώνες στο pick and roll ήταν οι Γκίκας και Χολ, ενώ ο Κατσίβελης έδινε δημιουργία από μέσα προς τα έξω, καθώς ουκ ολίγες φορές έπαιρνε τη μπάλα στο low post. Έτσι ο Προμηθέας δεν φαινόταν να υστερεί σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Ριόν Μπράουν από την άλλη, είναι ένα παιδί που αν βρει ρυθμό από την περιφέρεια μπορεί να σε διαλύσει. Η απόκτηση του από τη Ντιζόν αποτέλεσε κλειδί για την πορεία της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις. Ενδεικτικό είναι πως αποτέλεσε τον έβδομο σκόρερ στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ όσον αφορά τους πόντους ανά παιχνίδι, με 15.3 . Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ανανεωθεί το συμβόλαιο του, καθώς συνιστά μια μονάδα που συνδυάζει αθλητικότητα (τρομερά καρφώματα όλη τη χρονιά) και σκορ. High score στη διοργάνωση για τον ίδιο οι 31 πόντοι εναντίον της Μπεϊρούτ.

Forwards: Σαλούστρος, Λίποβι, Μέιερ, Κασελάκης, Γερομιχαλός. Ο Σαλούστρος που ξεκίνησε από τον Φιλαθλητικο και ο διεθνής Ουκρανός που πρωτοεμφανίστηκε στα Τρίκαλα του Γιάννη Καστρίτση ήταν τα άτομα για τις ειδικές αποστολές. Οι δύο παίχτες δεν θα διστάσουν να θυσιαστούν για το καλό της ομάδας, έχοντας κυρίως αμυντικό ρόλο και όταν χρειαστεί θα μπορέσουν να βοηθήσουν και επιθετικά με το καλό μακρινό τους σουτ, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο της περιφέρειας και των ψηλών. Στο 4 συναντήσαμε μονάδες με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο πρώην παίχτης του Λαυρίου Τόνι Μέιερ αποτέλεσε το stretch-4 που ανοίγει το γήπεδο με το τρίποντο του -σουτάροντας με το εξαιρετικό 52.2% στο Τσάμπιονς Λιγκ, με 12.1 πόντους -,ενώ ο Κασελάκης συνέχισε τη ραγδαία βελτίωση που παρουσιάζει χρόνο με το χρόνο σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εμφάνιση στον 5ο αγώνα της ημιτελικής σειράς του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ. Τέλος ο Γερομιχαλός, ένα παιδί που βρίσκεται στην ομάδα από την Α2, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο σύλλογο και προσέφερε σκληράδα, πάθος και δύναμη μες στο παρκέ.

Center: Έλλις, Παρκς, Τσαϊρέλης. Δείξε μου τον point gurad και τους ψηλούς σου να σου πω τι ομάδα είσαι. Οι παίχτες που πρέπει να παλέψουν στα ριμπάουντ, να κάνουν σωστά screens, να τελειώσουν τις μπάλες κοντά στο ζωγραφιστό, έχουν έναν εκ των δύο πιο κομβικών ρόλων στο παρκέ. Εδώ ο Προμηθέας επέλεξε να πορευτεί με δύο πολύ καλούς αθλητές, αλλά και συνάμα καλούς finishers. Η ανανέωση μάλιστα του Έλις πριν τα ημιτελικά με την ΑΕΚ αποτέλεσε και την επιβράβευση για την όλη πορεία του Αμερικανού σέντερ. Ο παίκτης ήταν πρωτος σε εύστοχα δίποντα, ριμπάουντ, κοψίματα και γενικά στην αξιολόγηση της ομάδας στην κανονική περίοδο του Ελληνικού πρωταθλήματος, δείγμα του ότι δεν αποτελεί μόνο έναν rim-protector, αλλά και έναν ψηλό που μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του κοντά στη ρακέτα.

Ο Παρκς από την άλλη, συμπλήρωνε άψογα τον Έλις με τη δύναμη του και την ενέργεια που έβγαζε. Βέβαια δεν είναι κοινό μυστικό ότι το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο τον κράτησε στο ρόστερ της ομάδας. Τελευταίος , αλλά όχι καταϊδρωμένος, ο παίκτης με την μεγαλύτερη εμπειρία-μαζί με τον Κατσίβελη- καθώς είναι ο μόνος που έχει αγωνιστεί στην Euroleague, ο Τσαϊρέλης, που διαβάζει όλα τα μις ματς που δημιουργούνται και μπορεί να κάνει ζημιά στον αντίπαλο με το post παιχνίδι του.

Τα φετινά δεδομένα

Μέχρι στιγμής, σε ο,τι αφορά την παραπάνω κατανομή, τα δεδομένα για την επόμενη σεζόν έχουν ως εξής.

Τσαϊρέλης, Γκίκας, Σαλούστρος, Μέιερ είναι οι τέσσερις παίχτες που θεωρούνται ήδη παρελθόν από τον σύλλογο και θα αναζητήσουν αλλού τη συνέχεια της καριέρας τους. Όπως λέει ο λαός όμως, τρώγοντας έρχεται η όρεξη και οι ιθύνοντες του συλλόγου έχουν ήδη ξεκινήσει το προγραμματισμό της νέας χρονιάς, με την 1η μεταγραφή να είναι ο Τσέις Φίλερ, o οποίος θα αποτελέσει το νέο stretch-4 (10.1 πόντοι στο Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι και 40.5% τρίποντο με την Οστάνδη). Βέβαια τα χαρακτηριστικά του διαφέρουν από τον προκάτοχο του. Ο Φίλερ είναι ένας δυναμικός forward, πάει πολύ στα ριμπάουντ, βάζει δυνατά το κορμί του στις φάσεις και μπορεί να απειλήσει στο ζωγραφιστό, σε αντίθεση με το Μέιερ. Επιπλέον στο ραντάρ των ανθρώπων της ομάδας του Προμηθέα βρίσκεται -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- και ο Λευτέρης Μποχωρίδης, στον οποίο έχουν καταθέσει πρόταση συνεργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Στις ανανεώσεις τώρα, κάτοικοι της Πάτρας θα παραμείνουν τη νέα σεζόν ο Χολ και ο Έλις, ενώ περιμένουν την απάντηση από τον Λίποβι.

Τέλος, στο κομμάτι του προπονητικού staff, ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση του Λαυρίου σχετικά με την κατηγορία στην οποία θα αγωνίζεται την επόμενη χρονιά, μην απορήσετε αν στο πλάι του Μάκη Γιατρά προστεθεί σαν άμεσος συνεργάτης ο τεχνικός του Λαυρίου Χρήστος Σερέλης και το ίδιο δρομολόγιο ακολουθήσει και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Υποδομές

Κι όμως, τα παραπάνω ίσως είναι τα λιγότερα. Το πρότυπο πρόγραμμα αθλητικών υποτροφιών με τίτλο ΝΟΥΣ είναι ίσως η σημαντικότερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Στο  link μπορείτε να διαβάσετε τι πρεσβεύει και σε τι αποσκοπά το πρόγραμμα αυτό. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στους ανθρώπους του Προμηθέα. Ήδη αρκετά παιδιά επανδρώνουν την ανδρική ομάδα όπως ο Μαντζούκας, ο Καραϊσκος, ή ο Σανδραμάνης. Επίσης, το νεόδμητο προπονητικό κέντρο του Προμηθέα που άνοιξε το 2018 τις πύλες του για το κοινό και τους αθλητές, αποτελεί ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Μια επίσκεψη ιδίοις όμμασι θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Ο στόχος των ανθρώπων των φιναλίστ του πρωταθλήματος είναι ένας. Να συνεχίσει να μεγαλώνει ο οργανισμός, στηριζόμενος σε στέρεες βάσεις και να αποτελέσει μία υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο. Μια ομάδα που η φιλοσοφία της θα βασίζεται σε Έλληνες παίχτες, νέους κατά προτίμηση,  με ποιοτικές προσθήκες ξένων αθλητών που θα παίζουν για το σύνολο και θα λειτουργούν στα πλαίσια μιας οικογένειας. Το πλάνο τριετίας που αναλύθηκε πέρυσι βασίζεται στην αγάπη μιας ολόκληρης πόλης, που θα αγκαλιάσει, θα στηρίζει αυτήν την προσπάθεια, γεμίζοντας το γήπεδο. Ενας ζωντανός οργανισμός για όλον τον νομό σύμφωνα με τον πρόεδρο Δημήτρη Λιόλιο, ο οποίος οραματίζεται γιατί όχι(;) ένα πρωτάθλημα και τη συμμετοχή στην Euroleague. Ποιος άλλωστε απαγορεύει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες; Ο Προμηθέας από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο Eurocup, δείγμα της δίψας και της φιλοδοξίας των ανθρώπων του. Θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστει εναντίον ικανότατων ομάδων στη δεύτερη τη τάξει Ευρωπαϊκή διοργάνωση και όπως τόνισαν οι ιθύνοντες, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διακριθούν. Εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία και να συνεχίσουν στον ίδιο όμορφο δρόμο.

*Τα στατιστικά για το Τσάμπιονς Λιγκ είναι από την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely