Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 13:20

Η Freak City δεν αποτελεί πια φόβητρο

Από :

Η Βαμβέργη αποτελούσε επί σειρά ετών μια πολύ επικίνδυνη... έξοδο, για κάθε ευρωπαϊκό σύλλογο, ιδίως κατά την τριετία 2015-2018 στην Ευρωλίγκα - κι όχι μόνο. Εδώ και καιρό αυτό το στάτους έχει διαφοροποιηθεί, καθώς άλλαξε άρδην, πέρα από το ότι η Μπάμπεργκ δε βρίσκεται πια στην πιο εμπορική λίγκα της γηραιάς ηπείρου, και το αγωνιστικό "προφίλ" των κυπελλούχων Γερμανίας, οι οποίοι πλέον έχουν "κατέβει" μερικά επίπεδα.

Επιλέξαμε να αφιερώσουμε κάποιες γραμμές στην εν λόγω ομάδα, όχι μόνο επειδή σε λίγες μέρες (28/1) θα έρθει στο Περιστέρι να δώσει ένα κομβικό (για την πορεία και των δύο) ματς, αλλά και γιατί πρόκειται για μια ομάδα η οποία τα τελευταία χρόνια είχε εδραιωθεί στο κορυφαίο επίπεδο και φέτος είναι η δεύτερη διαδοχική σεζόν όπου απέχει από αυτό.

Τα πρόσωπα που την οδηγούν φέτος

Στον πάγκο της ομάδας πλέον βρίσκεται ο Βέλγος κόουτς, Ρόελ Μουρς. Πρόκειται για τον άνθρωπο που οδήγησε στο περσινό Final Four την "σταχτοπούτα" του BCL, Αντβέρπ, έχοντας ξεκινήσει μια μεγάλη διαδρομή από τον προκριματικό γύρο. Ο υποσχόμενος προπονητής υπήρξε για 4 χρόνια στο τιμόνι του βελγικού κλαμπ, ενώ γενικότερα αποτελούσε και "θρύλο" του συλλόγου, με την ομάδα της Αμβέρσας να έχει αποσύρει για χάρη του τον αριθμό "4", λόγω της προσφοράς του ως αθλητή (2000-2002, 2009-2015). Ο Μουρς, φυσικά, ήταν ο COY τόσο της περσινής διοργάνωσης της FIBA, όσο και της εγχώριας λίγκας. Εξαργύρωσε το έργο του με την ανάληψη καθηκόντων σε ένα σαφώς πιο υπολογίσιμο και αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό κλαμπ, όπως είναι η Μπάμπεργκ, και μάλιστα με διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Υπάρχει λοιπόν προοπτική και για τις δύο πλευρές, και θα λέγαμε πως το ορθό θα ήταν ο Μουρς να κριθεί σε βάθος χρόνου.

Όσον αφορά τα πρόσωπα εντός παρκέ, η Μπάμπεργκ δεν έχει καμία σχέση πια με την ομάδα που θα θυμάστε κατά την τελευταία της συμμετοχή στην Ευρωλίγκα. Έχει αλλάξει πολύ και σε σχέση με πέρσι, όταν είχε αποκλείσει την ΑΕΚ στους "8" του BCL, με τον Ράις στην σύνθεση της. Ηγετικό ρόλο στο backcourt έχει πλέον ο Πάρις Λι (10.9π, 48% τριπ, 4.3α, 2ρ, 27'), ένας βραχύσωμος (1.83μ) πλην φαντεζί παίκτης τον οποίο ο Μουρς είχε και στην Αμβέρσα. Παράλληλα, η Μπάμπεργκ θέλει να "βγάλει" φέτος και τον Κρίστιαν Σένγκφελντερ, ένα τεσσάρι που δίνει πολλά στην ομάδα (8.7π, 36% τριπ, 6.1ρ, 0.8α) κι είναι 1ος σε αξιολόγηση και 2ος σε λεπτά συμμετοχής μέχρι τώρα στη σεζόν. Αμφότεροι είναι 25 ετών, βρίσκονται σε παραγωγική περίοδο και η Μπάμπεργκ ποντάρει πολλά στις δυνατότητες τους, αλλά και το potential που δείχνουν να έχουν.

Αρχηγός της ομάδας παραμένει ο ρολίστας - πολυθεσίτης Έλιας Χάρις, ο οποίος έχει ριζώσει στην Βαμβέργη από το 2013, ενώ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν ακόμη κι οι Μπράις Τέιλορ (σε πιο συμπληρωματικό ρόλο για τα φτερά, 14-15 λεπτών) και Λουίς Ολίντε (με αναβαθμισμένο ρόλο 25 λεπτών, αλλά ακόμη αρκετά άγουρος). Πρόσφατα αποκτήθηκε για την ενίσχυση της front line ο έμπειρος Νταρίον Άτκινς (πρώην παίκτης των Τενερίφη, Στρασμπούρ και Χαποέλ Χολόν), με το ρόστερ να συμπληρώνεται από τους Κάμερον Τέιλορ (25 ετών, δυάρι που δημιουργεί), Τρε ΜακΛίν (26 ετών, τριάρι με τρίποντο 50%), Ασέμ Μαρέι (28 ετών, σέντερ), Ρετίν Ομπασόχαν (26 ετών, μπακ-απ άσσος) και τους νεαρούς Νέλσον Βάιντεμαν και Ματέο Σέριτς. Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας δεν ξεπερνά τα 25.3 έτη, με 5 εκ των 12 παικτών να είναι γεννημένοι μετά το 1995 κι ύστερα και μόλις 2 να είναι πάνω από 30 χρονών.

Μετριότατη ευρωπαϊκή πορεία

Τούτη τη στιγμή, η πρόκριση της Μπάμπεργκ στην επόμενη φάση του Champions League, μόνο βέβαιη δεν θεωρείται. Οι Γερμανοί βρίσκονται με 5-5 ρεκόρ κάτω από την πρώτη τετράδα (Τενερίφη 9-1, Νίμπουρκ 8-2, Νίζνι και Περιστέρι 6-4) του οκταμελούς ομίλου και καλούνται στα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια να μαζέψουν απαραιτήτως ροζ φύλλα, προκειμένου να "φάνε" έναν ανταγωνιστή. Έχουν να αντιμετωπίσουν κατά σειρά της Μόρναρ εκτός, Ρίγα εντός, Περιστέρι εκτός και Τενερίφη εντός. Η αποστολή τους έχει δυσκολέψει και περιθώρια για νέες απώλειες δεν υπάρχουν, αφού πλέον βρίσκουν μπροστά τους τις κακές εντός έδρας ήττες από Νίμπουρκ και Νίζνι που σημειώθηκαν νωρίτερα στη σεζόν. Αποτυχίες οι οποίες εφόσον είχαν αποφευχθεί, η Μπάμπεργκ θα ήταν τώρα φαβορί για το "εισιτήριο" και σίγουρα πολύ πιο άνετη στα επόμενα ματς.

Γενικότερα, στο BCL η Μπάμπεργκ είναι μια ομάδα των 73.9 πόντων (28η μεταξύ των 32) ανά αγώνα, από τις πλέον "δυσκοίλιες" στην παραγωγή πόντων, με 43% στα δίποντα, 37% από απόσταση και οριακά 70% στις βολές. Ταυτόχρονα, δέχεται 75.3 πόντους και συνήθως δυσκολεύεται να κρατήσει τον αντίπαλο κάτω από αυτο το όριο. Είναι ένα ομολογουμένως μέτριο σύνολο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το οποίο απέχει πολύ από το περσινό. Ωστόσο για αυτό υπάρχουν λόγοι κι ο βασικότερος είναι το υλικό. Πέρσι η Brose είχε στο ρόστερ της παίκτες που φέτος βρίσκονται στην Ευρωλίγκα (Ράις, Ρούμπιτ), αλλά και πολύτιμες μονάδες με εμπειρία και προσωπικότητα (Ζήσης, Χίκμαν). Οι αλλαγές ήταν πολλές, κάποια κενά δεν καλύφθηκαν εξ' ολοκλήρου και μοιραία η ποιότητα της ομάδας έπεσε αισθητά. Η Μπάμπεργκ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και θα ψάχνεται για καιρό ακόμη, κάτι που είδαμε να συμβαίνει στο πρόσφατο παρελθόν και με άλλες γερμανικές ομάδες (Άλμπα, Μπάγερν) που τώρα είναι σε καλύτερη φάση.

Δύσκολη σεζόν και στην Bundesliga

Η Μπάμπεργκ από το 2005 κι έπειτα κατέκτησε 9 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 5 σούπερ καπ, ενώ έπαιξε και 9 σεζόν στην Ευρωλίγκα. Υπήρξε η πιο επιτυχημένη γερμανική ομάδα των τελευταίων πολλών ετών, σε μια κατά κοινή ομολογία πέτρινη εποχή για το γερμανικό μπάσκετ, με σταθερότητα και συνέπεια στο κορυφαίο επίπεδο. Δεν έγινε μέλος της ελίτ, όμως ήταν διαρκώς παρούσα εκεί τριγύρω. Πλέον, δεν πρωταγωνιστεί στην εγχώρια λίγκα κι αυτό σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται μεν στην ζώνη των playoffs, όμως είναι 7η, με αρκετές "γκέλες" στην πλάτη της. Μετρά 6 ήττες σε 14 αναμετρήσεις και βλέπει τις οδηγούς της κούρσας, Μπάγερν (14-0), Λούντβιχσμπουργκ (11-3) και Άλμπα (10-3), με το... κυάλι. Δυσκολεύεται να προστατέψει την "Brose Arena", μιας και σε 7 εντός έδρας ματς, έχει χάσει 4 φορές! Αυτό είναι από τα πιο παράδοξα της φετινής σεζόν, με την ομάδα του Ρόελ Μουρς να εμφανίζεται πιο αποτελεσματική, όταν αποχωρίζεται το "σπίτι" της.

Η σεζόν 2018-19 έκλεισε με την Μπάμπεργκ να τερματίζει 5η στην RS με 22-12 και στην post-season να φτάνει απλά ως τα προημιτελικά, εκεί όπου είχε αποκλειστεί με 3-1 από την Ράστα Φέχτα, την περσινή μεγάλη έκπληξη στην Γερμανία. Όμως η κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά κι η συμμετοχή της ομάδας στο Final Four του BCL, σουλούπωσαν πολύ τη σεζόν της. Φέτος τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο απλά, αφού ο ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα είναι μεγάλος και η Μπάμπεργκ δεν έχει την δυναμική του παρελθόντος. Η λογική υπαγορεύει πως πολύ δύσκολα θα βρεθεί σε θέση να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από ένα καλό πλασάρισμα, αφού -κακά τα ψέματα- η Μπάγερν κι η Άλμπα, τα μεγάλα φαβορί για φέτος, δείχνουν να είναι πιο σταθερές, ισχύρες και σε καλύτερο φεγγάρι. Υπάρχει, πάντως, μια σημαντική διαφορά στην προσέγγιση BCL και Bundesliga για την Μπάμπεργκ: εντός των τειχών παρουσιάζεται πιο... αλέγκρο ως ομάδα, με τα παιχνίδια της να πηγαίνουν σε υψηλότερο τέμπο και περισσότερους πόντους. Είναι άλλωστε τέτοια κι η φύση της λίγκας. Αντίθετα, στην Ευρώπη η ομάδα φαίνεται πιο "μαζεμένη".

Μπορεί να "σηκωθεί" ξανά;

Σίγουρα μπορεί, αλλά θα πρέπει να υπάρχει υπομονή, καθώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αύριο-μεθαύριο. Δε χωρά αμφιβολία πως η Μπάμπεργκ είναι ένας οργανισμός με μεγάλη τεχνογνωσία, μέσω του οποίου αναδείχθηκαν ένα σωρό άσημοι παίκτες (Χάινς, Μέλι, Στρέλνιεκς, Πλάις, Τάις, Γουοναμέικερ, Μάρκους Σλότερ, ορισμένα ενδεικτικά ονόματα) και προπονητές (Φλέμινγκ, Τρινκιέρι). Πέτυχε πολλά και πλέον, έχοντας κάνει τον κύκλο της, θα πρέπει να ανοίξει έναν καινούργιο. Επιχειρεί να ανανεωθεί κι όπως όλοι γνωρίζουν, αυτές οι διαδικασίες δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτείται πλάνο κι οργάνωση, στοιχεία που ανέκαθεν είχαν οι Βαυαροί.

Η Μπάμπεργκ δούλευε για χρόνια με την δική της μεθοδολογία και, χωρίς να έχει πακτωλό χρημάτων στην διάθεση της, πετύχαινε επί σειρά ετών πράγματα ανώτερα των ρεαλιστικών της δυνατοτήτων, τροφοδοτώντας παράλληλα μεγαλύτερα κλαμπ με παίκτες της. Μένει να δούμε πως θα περάσει η γερμανική ομάδα αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της, ούτως ώστε η Freak City (έτσι αποκαλείται στους μπασκετικούς κύκλους η Βαμβέργη εδώ και χρόνια, ένα προσωνύμιο που ξεκίνησε κι έγινε γνωστό από τους φίλους του συλλόγου) να αρχίσει και πάλι να εκπροσωπεί στην πράξη κι όχι μόνο ως τίτλος, την πρώτη λέξη αυτής της ονομασίας.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely