Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 15:47

Mε αλλαγές για την τελική ευθεία

Από :

Ο Προμηθέας έκανε χθες κάτι που περιμέναμε, να κερδίσει δηλαδή την Όλντενμπουργκ στο "σπίτι" του, κάτι που δε θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα σήμερα. Αυτό που αποτελεί την "μεγάλη εικόνα" είναι πως έχει προχωρήσει από την αρχή της σεζόν σε τρεις αποδεσμεύσεις παικτών, κάνοντας ταυτόχρονα και τρεις νέες μεταγραφές σε αυτό το διάστημα. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ομάδα που πλέον παρατάσσεται στα παιχνίδια έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με εκείνη της early season. Επισημαίνουμε τα "μπες-βγες" στο ρόστερ, τη σημασία αυτών των αλλαγών, αλλά και το αν η ομάδα είναι όντως... μια άλλη.

Ρομπ Λόουερι - Τζέραλντ Ρόμπινσον

Λίγο πριν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ο Λόουερι είχε ήδη παίξει τα πρώτα του παιχνίδια με την ομάδα της Πάτρας, όμως δεν είχε εντυπωσιάσει. Η απόδοση του ήταν μέτρια, παρότι είχε αποκτηθεί ως "όνομα" για να ηγηθεί στην περιφέρεια. Ο 32χρονος γκαρντ σούταρε με χαμηλά ποσοστά (5.5 πόντοι, 8/20 δίποντα, 4/19 τρίποντα, 5/11 βολές σε 6 παιχνίδια Α1/EuroCup), δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόουτς Γιατρά κι έτσι οι δύο πλευρές προχώρησαν σε διακοπή της συνεργασίας τους. Ο άλλοτε παίκτης της Κηφισιάς και του Κοροίβου, έχει επιστρέψει στην "αγαπημένη" του VTB League (για λογαριασμό της Τσμόκι Μινσκ), ένα πρωτάθλημα στο οποίο είχε κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις προ τριετίας με την Αστάνα - του Ηλία Παπαθεοδώρου τότε.

Ο αντικαταστάτης του βρέθηκε στο πρόσωπο του Ρόμπινσον, ενός παίκτη με αξιόλογη καριέρα σε σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες, όπως είναι η Μονακό, η Ναντέρ κι η Άλμπα Βερολίνου. Ο προσεχώς 31χρονος κόμπο γκαρντ βρέθηκε στην Πάτρα από τις 28 Οκτωβρίου και τελικά ήταν εκείνος ο "εκλεκτός", παρότι για αρκετές μέρες συζητιόταν το όνομα του Μπόμπι Μπράουν. Δεν στέριωσε ούτε κι αυτός πάντως, μετρώντας 4.7 πόντους (35% διπ, 20% τριπ, 53% βολές) και 1.7 ασίστ ανά 19' σε 7 αναμετρήσεις στο EuroCup και 9.4 πόντους (45% διπ, 46% τριπ, 75% βολές) και 1.8 ασίστ ανά 22' στην Ελλάδα. Φάνηκε να του λείπει η σιγουριά κι ο επιθετικός ρυθμός, στοιχεία που δεν απέκτησε ποτέ μέχρι που αποχώρησε. Επιβίωσε παραπάνω από τον Λόουερι, άφησε πίσω του κάποιες γεμάτες εμφανίσεις στην Ελλάδα, αλλά αυτές δεν ήταν αρκετές για να τον κρατήσουν.

Γιώργος Μπόγρης - Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

Στις αρχές Δεκέμβρη, ο Μπόγρης έκλεισε στην Τενερίφη, ύστερα από 8 ματς στο EuroCup κι ακόμη 9 στην Α1 με το σύνολο του Μάκη Γιατρά. Ήταν το back-up του Οκτάβιους Έλις στην θέση "5" και έδινε συστηματικά κάποιες αξιόπιστες λύσεις στην ρακέτα, αν και δεν μπόρεσε να κάνει την διαφορά, ερχόμενος συνήθως από τον πάγκο. Η προοπτική της επιστροφής του στην ACB απλοποίησε το διαζύγιο των δύο πλευρών, με τον Προμηθέα να αφήνει αρχικά "ορφανή" την θέση που άφησε ο διεθνής ψηλός. Για αρκετές εβδομάδες, οι Πατρινοί πορεύονταν με τα όπλα που τους είχαν απομείνει (κυρίως με Έλις, βοήθειες από τα 4αρια, Αγραβάνη & Φίλερ, αλλά και "ψήφο εμπιστοσύνης" στον νεαρό Περικλή Κουρουπάκη), δίχως να προχωρούν σε κάποια βιαστική προσθήκη. Ωστόσο, όπως είναι απόλυτα φυσικό, κάποια στιγμή θα προέκυπτε αριθμητικό πρόβλημα στην front line.

Εν τέλει, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον Ιωνικό, κατάφεραν να ανταμειφθούν για την υπομονή τους και να εντάξουν στο δυναμικό τους μια εξαιρετική περίπτωση παίκτη: εκείνη του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα, ανακοινώθηκε επίσημα η σπουδαία (για τα δεδομένα του Προμηθέα) μεταγραφή, με τον βετεράνο ψηλό να έχει ήδη... σηκώσει μανίκια. Στο μεσοβδόμαδο ματς για το Top16 του EuroCup κόντρα στην Όλντενμπουργκ, ο 35χρονος σέντερ βοήθησε τα μέγιστα με 19 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 20 λεπτά δράσης. Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Μαυροκεφαλίδης και τι μπορεί να προσφέρει, παρά την "προχωρημένη" ηλικία του. Είναι ένας παίκτης - εγγύηση, ένας πραγματικός σταρ για ομάδες αυτού του βεληνεκούς, ο οποίος παράλληλα ξέρει και άριστα τα κατατόπια του EuroCup, έχοντας παίξει στην διοργάνωση αρκετές σεζόν και με πολλές ομάδες (ΑΕΚ, Μαρούσι, ΠΑΟΚ, Σπαρτάκ, Ρίτας). Με τον Ιωνικό, στο πρώτο μισό της σεζόν, έδειξε πως βρίσκεται στην ιδανική αγωνιστική κατάσταση, προκειμένου να επιστρέψει σε υψηλότερο επίπεδο. Ήταν κάτι που με βάση την εικόνα του το άξιζε.

Η "ευκαιρία" Βαγγέλης Μάντζαρης

Τόσο για τον Προμηθέα, όσο και για τον ίδιο τον Μάντζαρη, η συνεργασία αυτή αποτελεί ευκαιρία. Αρχικά, όσον αφορά το κλαμπ, ήδη πρόσθεσε στο ρόστερ του έναν γηγενή παίκτη που οι παραστάσεις του (8 χρονιές στην Ευρωλίγκα, 210 παιχνίδια, σταθερός παίκτης της Εθνικής Ομάδας από τις αρχές των 10s) είναι εντυπωσιακές και θεωρείται πως με όλη αυτή την εμπειρία που έχει συλλέξει, δεν θα έχει πρόβλημα να πετύχει στην Πάτρα, όσα δεν κατάφερε στο μακρινό Καζάν. Ο 29χρονος πλειμέικερ δεν προέρχεται από απραξία, καθώς ήταν ενεργός στην Ούνιξ, όμως η εικόνα του δεν ήταν καλή κι έτσι ο Προμηθέας ήταν σε θέση να διεκδικήσει την υπογραφή του, αφού ο ρωσικός σύλλογος επιθυμούσε να απεμπλακεί από το συμβόλαιο του. Καλώς ή κακώς, οι περσινοί φιναλίστ της Basket League έχουν εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό εντός των τειχών, καθώς πέρα από φερέγγυοι σε οικονομικά ζητήματα, είναι ανταγωνιστικοί κι έχουν όραμα.

Δεν είναι μόνο η πτωτική πορεία του άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, εκείνη που επιτρέπει στον Προμηθέα να προσεγγίζει και να αποκτά τελικά τέτοιες μονάδες. Είναι κι η δική του πρόοδος, αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Έτσι λοιπόν, "ευκαιριακά", έβαλαν στη μηχανή τους έναν παίκτη που αναζητά την επιστροφή στις παλιές καλές του ημέρες, με σκοπό να ανεβάσει ξανά τις μετοχές της καριέρας του. Ο "Μάντζα" έχει κάνει καλή εκκίνηση με τον Προμηθέα στα πρώτα του 5 παιχνίδια και δείχνει να ταιριάζει στο όλο εγχείρημα, από αγωνιστικής πλευράς. Παρά την "κρυάδα" που έφαγε στην Ρωσία, φαίνεται πως έχει επιστρέψει με καλή ψυχολογία στα πάτρια εδάφη. Ο Προμηθέας έχει βλέψεις (και) για φέτος, ο Μάντζαρης έχει το κίνητρο να αποδείξει πως δεν έχει... ξοφλήσει κι έτσι διαμορφώνεται μια win-win κατάσταση. Για να δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η συνύπαρξη, η οποία ήδη έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Επιστροφή Χολ και ο ρόλος του Κασελάκη

Με την Όλντενμπουργκ ο Λάνγκστον Χολ επέστρεψε στο ροτέισον της ομάδας, έπειτα από έναν τραυματισμό που αντιμετώπισε πρόσφατα. Είχε να αγωνιστεί από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, στις 24/12. Η επάνοδος του, μαζί με την προσθήκη του Μάντζαρη, ουσιαστικά έκριναν περιττό τον Ρόμπινσον, αφού το backcourt πλέον δείχνει να "κλειδώνει" με Χολ, Μάντζαρη, Κατσίβελη, Μπαμπ, Λίποβι συν τους νεαρούς (Καφέζας, Μπαζίνας). Ο Αμερικανός γκαρντ έλειψε από τον Προμηθέα και το μόνο που έλειπε για να συμπληρωθεί το παζλ της περιφερειακής γραμμής, ήταν να φορέσει και πάλι τα παπούτσια του. Η λογική υπαγορεύει πως πλέον ο Προμηθέας θα πορευθεί με αυτούς τους παίκτες για αρκετό διάστημα, αφού ανάγκη για άλλη αλλαγή δεν φαίνεται να υπάρχει στον κοντινό ορίζοντα. Ο Χολ γύρισε την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Το τελευταίο, αλλά σημαντικό ζήτημα, που πρέπει να δούμε αναφορικά με την αναδιαμόρφωση ρόλων-ροτέισον, έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες του Λεωνίδα Κασελάκη και κατά πόσο αυτές ενδέχεται να επηρεαστούν, όσο ο Μάκης Γιατράς θα κάνει και πάλι ένα μίνι μοντάρισμα για τους νέους παίκτες. Στα δύο πρώτα ματς του Top16 ο έμπειρος φόργουορντ είδε το χρόνο του να περιορίζεται στα 9-10 λεπτά, κάτι που εξαιρετικά σπάνια συνέβαινε εδώ κι ενάμιση χρόνο. Γενικά, ο Κασελάκης στο πρώτο μισό της σεζόν, είχε φορτωθεί με πολλά λεπτά συμμετοχής (5 ματς με 21+ λεπτά στο EuroCup κι άλλα 8 στην Basket League) κι ίσως τώρα να ήταν μια ευκαιρία για... συντήρηση δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα κομβικό γρανάζι του Προμηθέα εδώ και δύο σεζόν, βάσει σχεδιασμού, και υπάρχει η αίσθηση πως παρά το μικρό ντεφορμάρισμα που περνά το τελευταίο διάστημα, θα επανέλθει στις καλές "all-around" εμφανίσεις.

Αντί επιλόγου, πόσο πραγματικά επηρεάζουν την ομάδα οι αλλαγές;

Θα περίμενε κανείς πως το προφίλ του Προμηθέα θα αλλοιωνόταν αρκετά από τις συχνές αλλαγές (δεν είναι και συνηθισμένη η ομάδα σε αυτές), όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το μόνο που παρατηρούμε είναι απλά κάποια κακά παιχνίδια, σκόρπια. Όπως εκείνο εντός έδρας με την Λάρισα, ή η κακή επιθετική βραδιά (57 πόντοι) στην Μπρέσια. Η ομάδα διαχειρίζεται στο μέτρο του δυνατού τα "μπες-βγες", επείδη υπάρχουν διακριτοί ρόλοι σε όλο το υπόλοιπο ρόστερ, αλλά και παίκτες - σταθερές που ισορροπούν τα πράγματα, εφόσον χρειαστεί (βλ. Λίποβι, Έλις, Κασελάκης και Κατσίβελης σε μικρότερο βαθμό). Επομένως, η χημεία - το βασικότερο όλων - δε χάνεται. Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα, όπου και θα ομαλοποιηθούν τα δεδομένα, και πόσο μεγάλη βελτίωση θα παρουσιαστεί.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άλλο Μπράουν, άλλο Μπέντιλ Βόλτα στο τοπ-16 του Eurocup »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely