Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 17:46

Προμηθέας: Και τώρα τρέχουμε

Από :

Ο Προμηθέας γνώρισε χθες μια ήττα εντός προγράμματος μεν, αλλά με διαφορά 26 πόντων στο Τρεντίνο, κι έτσι το ξεκίνημα του στο φετινό EuroCup δεν μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντικό. Ήταν ένα παιχνίδι που είχε αρκετά κοινά με τον πρόσφατο τελικό του BCL, όπου η ΑΕΚ μετά από ένα καλό πρώτο δεκάλεπτο, κατέρρευσε. Κάπως έτσι κι ο Προμηθέας, δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι στην Τρέντο, η οποία ξεκάθαρα φάνηκε να έχει καλύτερο ρυθμό με αποτέλεσμα να παίξει και καλύτερο μπάσκετ, όσο κυλούσαν τα λεπτά.

Το story ήταν σχετικά απλό: οι Ιταλοί έδειξαν πιο έτοιμοι και χωρίς να τρελάνουν κόσμο, πήραν ένα άνετο ροζ φύλλο. Μετά το κάπως νωθρό τους ξεκίνημα, ανέβασαν ταχύτητες και κέρδισαν κατά κράτος τα δεκάλεπτα που ακολούθησαν του πρώτου. Πήγαν στα αποδυτήρια με ένα +7, το οποίο μόνο καταδικαστικό δεν ήταν για την ελληνική ομάδα. Ωστόσο, στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι μπήκαν να το καθαρίσουν, αυξάνοντας την επιθετική τους αποτελεσματικότητα, ενώ έσφιξαν κι αμυντικά. Το 42-22 του β' μέρους τα λέει όλα, με τον Προμηθέα να χάνει πλέον έδαφος, με 0-2 ρεκόρ στον (ανταγωνιστικό) όμιλο του.

Σε αντίθεση με το σύνολο του Γιατρά, η Τρέντο είχε καμπόσους διακριθέντες (Μέι 15π, Ουίλιαμς 12π, Μετσανότε 10π, Φόρεϊ και Μπράουν από 8π) που έβαλαν το... λιθαράκι τους. Η περιφερειακή άμυνα του Προμηθέα δεν λειτούργησε - οι παίκτες του κόουτς Μπριέντσα τελείωσαν το παιχνίδι με 48% στα τρίποντα. Έκαναν παράλληλα μόλις 11 λάθη (για 17 ασίστ) σε σχέση με τα 19 του Προμηθέα (για μόνο 12 ασίστ αντίστοιχα). Σημείο κλειδί η τόσο μεγάλη απόκλιση στη συνάρτηση assist/TO. Ήταν οφθαλμοφανές πως στο παρόν timing, το ιταλικό κλαμπ βρίσκεται σε καλύτερο φεγγάρι, με πολλές λύσεις και πλήρες ροτέισον, και έδειξε πως διαθέτει καλό αγωνιστικό ρυθμό.

Υπάρχουν ελαφρυντικά

Ούτως ή άλλως γνωρίζαμε πως το παιχνίδι των Πατρινών στην Ιταλία δεν θα ήταν καθόλου εύκολο. Η Τρέντο είναι δυνατή αντίπαλος με ποιοτικές μονάδες. Οι απουσίες όμως, έκαναν ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή, μιας κι ο Προμηθέας στερήθηκε ξανά των υπηρεσιών του τραυματία Γκάρετ (από τις δυνατές μεταγραφές του καλοκαιριού), ο οποίος μάλλον θα αποχαιρετήσει οριστικά, αφού το πρόβλημα του δείχνει να είναι σοβαρό, αλλά και του 25χρονου wing Ανδρέα Χριστοδούλου. Φάνηκε επίσης πως ο άρτι αφιχθής Ζαμάλ Νίξον είναι ακόμη ανέτοιμος και δεν έχει προσαρμοστεί απόλυτα, κάτι που είναι φυσικό ως ένα βαθμό, μιας κι ο παίκτης δεν έχει πολλές προπονήσεις στα πόδια του. Εν τω μεταξύ, να θυμίσουμε πως ο Φαγέ (θα είναι κομβικός στην front line) δεν έχει μπει ακόμη στην ομάδα - αντιμετώπιζε πρόβλημα με την βίζα του, έφτασε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα πριν από λίγες ώρες.

Σε γενικές γραμμές το ρόστερ του Προμηθέα δείχνει πως δεν είναι "στρωμένο", χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Έγιναν σημαντικές αλλαγές το καλοκαίρι κι όπως φαίνεται θα συνεχιστούν (προσθήκη Ραντίσεβιτς προ των πυλών, δίμετρος γκαρντ που έχει παίξει σε Μούρθια, Γκραν Κανάρια κι Ερυθρό Αστέρα, μεταξύ άλλων). Η ομάδα "ψάχνεται", οι ρολοι είναι ακόμη προς σετάρισμα κι οι ανακατατάξεις δεν βοηθούν στο να γίνει πιο γρήγορα το "μοντάρισμα". Θέλει δουλειά ο Προμηθέας, να ξεκινήσει και το πρωτάθλημα για να αυξηθούν οι υποχρεώσεις και να αρχίσει σιγά σιγά να βρίσκεται ένας καλύτερος ρυθμός.

Χαμηλή πτήση από τον Ίαν Μιλερ

Ο καλύτερος παίκτης του Προμηθέα στα πρώτα ματς της σεζόν έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό χθες το βράδυ. Ο Μίλερ τελείωσε το παιχνίδι με μόλις 4 πόντους σε κάτι λιγότερο από 34 λεπτά. Ήταν αρκετά άστοχος (2/7 δίποντα, 0/3 τρίποντα), ενώ είχε κι 6 λάθη. Κακές επιλογές στην επίθεση, με τον έμπειρο Αμερικανό ουσιαστικά να μην απειλεί την ιταλική άμυνα. Ήταν μια εμφάνιση αντιστρόφως ανάλογη με εκείνη της πρεμιέρας, όπου ήταν άκρως εντυπωσιακός κι είχε φορτώσει με 27 πόντους το καλάθι της Γκραν Κανάρια. Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με -2 ranking. Χωρίς αυτόν σε καλό βράδυ, ήταν αναμενόμενο πως η δυναμική του συνόλου δεν θα ήταν η ίδια.

Ο 29χρονος περιφερειακός είναι καλός παίκτης, αλλά είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν και βραδιά όπου δεν θα αποδώσει. Χθες δεν κατάφερε να ηγηθεί, δεν του βγήκε καθόλου του παιχνίδι. Γενικά η διάρκεια κι η σταθερότητα είναι καλά ερωτήματα αναφορικά με τον Μίλερ και τη σεζόν που θα έχει φέτος. Η εκκίνηση του ομολογουμένως δημιούργησε αρκετά μεγάλο hype, όμως θα πρέπει να δούμε τη συγκομιδή του και την συνολικότερη προσφορά του, σε ένα μεγαλύτερο εύρος αγώνων, σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Λογικά θα ξεπεράσει εύκολα αυτήν την κάκιστη εμφάνιση κι αναμένουμε άμεσα την επιστροφή του σε πιο υψηλές πτήσεις.

Πληγή τα χαμένα τρίποντα

Με 12.5% από απόσταση προφανώς δεν μπορείς να διεκδικήσεις κάτι, πόσο δε μάλλον εκτός έδρας. Ο Προμηθέας θα μπορούσε με μια υποτυπώδη ευστοχία από την περίμετρο να γνωρίσει μια πιο φυσιολογική κι εύπεπτη ήττα, της τάξεως των 10-12 πόντων, όμως ούτε αυτό συνέβη. Με 3/24 τρίποντα λοιπόν οι κάτοχοι του Σούπερ Καπ δεν είχαν τύχη. Τη στιγμή που η ομάδα κατέγραψε αξιόλογη αποτελεσματικότητα σε δίποντα (16/29) και βολές (10/13), η αφλογιστία από τα 6.75μ. την πλήγωσε και την κράτησε μακριά στο σκορ.

Ο Προμηθέας ήταν προβληματικός στην επίθεση, με μοναδική εξαίρεση την πρώτη περίοδο. Σε εκείνες που ακολούθησαν, πέτυχε μόλις 11, 10 και 12 πόντους. Μετά βίας πέρασε τους 50 πόντους, παρ' όλα αυτά θεωρούμε πως η συγκεκριμένη συγκομιδή θα είναι εξαίρεση κι όχι συνθήκη στη σεζόν. Υπάρχουν μονάδες με επιθετικές αρετές, προφανώς ο Προμηθέας θα μας παρουσιάσει πολύ καλύτερη εικόνα στο σκοράρισμα στα παιχνίδια που ακολουθούν.

Μοναδικό κέρδος ο Λούντζης

Ο 22χρονος γκαρντ έχει "κολλήσει" καλά με την ομάδα κι από τα πρώτα κιόλας ματς φαίνεται πως θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος. Ήταν ακόμη μια καλή εμφάνιση από τον άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού και του Λαυρίου, ο οποίος είχε 16 πόντους με 6/11 σουτ (ορισμένες δύσκολες κι όμορφες προσπάθειες), 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 5 κερδισμένα φάουλ. Όχι τόσο πληθωρικό παιχνίδι, αλλά σε κάθε περίπτωση με θετικό πρόσημο δίπλα από το όνομα του. Ήταν ο καλύτερος της ομάδας του, επιβεβαιώνοντας πως οι εμφανίσεις του στο σούπερ καπ και την πρεμιέρα του EuroCup, δεν ήταν απλές συμπτώσεις. Φορμαρισμένος κι αρκετά βελτιωμένος, ο Λούντζης φαίνεται να έχει δουλέψει και πως έχει πολλά πράγματα να δώσει.

Ο κόουτς Γιατράς μπορεί να τον αναδείξει και νομίζουμε πως αυτή η συνεργασία θα ωφελήσει και τον σύλλογο, αλλά φυσικά και τον ίδιο τον αθλητή, ο οποίος είναι ένα από τα καλά ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ κι ελπίζουμε τελικά να παίξει βάση των δυνατοτήτων του. Στα θετικά συγκαταλέγεται επίσης κι η συμμετοχή των Μαντζούκα, Μπαζίνα και Τανούλη. Το ροτέισον ήταν περιορισμένο, garbage time υπήρξε μπόλικος με βάση το πως κύλησε το δεύτερο μέρος, επομένως ο Έλληνας τεχνικός δεν έχασε την ευκαιρία να προσφέρει χρήσιμες εμπειρίες στα νεαρά παιδιά του ρόστερ του.

Όλα θα κριθούν μέσα στον Οκτώβρη

Μετά το 0-2, ο Προμηθέας επιβάλλεται να... φορτσάρει και να "σκυλιάσει" για ευρωπαϊκές νίκες, αν θέλει να διεκδικήσει την πρόκριση του στην επόμενη φάση. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου έχει τρία κομβικά ματς. Αυτά είναι με Μπούρσασπορ εκτός, Ναντέρ εντός και Τσεντεβίτα εκτός. Περιμένουμε να δούμε έναν καλύτερο, αλλά και πιο... κυνικό Προμηθέα. Με το φινάλε του πρώτου γύρου, θα έχει διαμορφωθεί μια εικόνα αναφορικά με το αν θα είναι ικανός να περάσει ή όχι. Είναι νωρίς για τέτοια συμπεράσματα, αλλά σε λίγες εβδομάδες από τώρα, ίσως ξέρουμε περισσότερα.

Τα παιχνίδια που ακολουθούν δεν είναι εύκολα - όπως κι ο όμιλος γενικότερα. Πέρσι ο Προμηθέας έκανε τρία διπλά (συν ακόμη τρεις νίκες στην έδρα του), προκειμένου να πάει στους "16". Άρα λοιπόν, χρειάζονται μικρές υπερβάσεις, αρχής γενομένης από τα παιχνίδια σε Τουρκία και Σλοβενία. Συνοψίζοντας, η ομάδα της Πάτρας έχει παρουσιάσει ένα αρκετά συνεπές προφίλ, όταν αγωνίζεται σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την τελευταία διετία, υπό την καθοδήγηση του Μάκη Γιατρά. Δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα. Οι ήττες μπορεί να σκορπούν απογοήτευση, όμως δεν έχει τελειώσει κάτι, υπάρχουν περιθώρια για να... γυρίσει το χαρτί. Ο Προμηθέας θα το παλέψει.

Για το κλείσιμο

Στο προ μηνός κείμενο "Από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη: Επτά rookies με ενδιαφέρον", είχε αναφερθεί το όνομα του Luke Maye, ενός νεαρού πάουερ φόργουορντ, πρώην G Leaguer, από το πανεπιστήμιο της North Carolina. Ο 23χρονος έκανε πολύ καλό ματς χθες, κάνοντας ζημιά στους Πατρινούς, με 15 πόντους (6/9 σουτ), 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 τάπα και 17 PIR σε 23 λεπτά δράσης. Γεμάτο παιχνίδι από τον Αμερικανό, με καλό shot selection κι 67% εντός πεδιάς. Αξίζει να παρακολουθήσουμε την περίπτωση του, έχει καλά στοιχεία.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely