Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 11:40

Tα βραβεία της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα

Από :

Η κανονική διάρκεια της διοργάνωσης πρακτικά τελείωσε, με μία μόνο εκκρεμότητα να μένει η οποία και αφορά το παιχνίδι της Μακάμπι με τη Φενέρ που έχει οριστεί μετά το πέρας της «τελευταίας» αγωνιστικής -κάτι που ναι μεν προήλθε λόγω της πανδημίας και της αναβολής ορισμένων αγώνων- αλλά από την άλλη δε γίνεται να διεκδικούνται προκρίσεις και να γίνονται αγώνες με χρονοκαθυστέρηση. Βέβαια, όχι πως βλέπαμε κάτι διαφορετικό τα προηγούμενα χρόνια, όπου είχαμε αγωνιστικές σε δύο ημέρες και διαφορετικές ώρες. Σε αυτό το κείμενο θα απονέμουμε διάφορα βραβεία για την κανονική περίοδο και μόνο.

Η καλύτερη πεντάδα

1. Βασίλιε Μίτσιτς. Ο Σέρβος αρτίστας της Εφές και πολυτιμότερος παίκτης για την περσινή περίοδο, είναι ο κορυφαίος των Τούρκων για τη φετινή ιδιαίτερη σεζόν. Η Εφές δε θύμισε επ’ ουδενί σε κανένα σημείο της χρονιάς σε βάθος αγώνων την ομάδα που αποτέλεσε επί μία τριετία τον «φόβο και τον τρόμο» των αντιπάλων με την υπέροχη επιθετική λειτουργία που την έφερε στον τελικό του 2020 και στην κατάκτηση του τροπαίου το 2021. Με τον έτερο σταρ της περιφέρειας, Σέιν Λάρκιν, να διανύει μία χρονιά με ορισμένα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, ο Σέρβος αποτέλεσε το άλφα και το ωμέγα για τους πρωταθλητές Ευρώπης και ο άνθρωπος που τους κουβάλησε σε μεγάλο βαθμό στην κανονική περίοδο. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 18,1 πόντους

2. Μάικ Τζέιμς. Ο ηγέτης των Μονεγάσκων, ο παίκτης που τους «πήρε» από το χεράκι και τους οδήγησε στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης στην πρώτη τους κιόλας παρουσία σε αυτή όπου θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό. Η ομάδα της Μονακό ήταν από τις άτυχες με την αποβολή των ρωσικών από τη συνέχεια καθώς είχε τέσσερις νίκες και μόλις μία ήττα με αυτές. Επομένως έπρεπε να υπερβάλλουν εαυτόν οι παίκτες και το προπονητικό σταφ για να μπορέσουν να διεκδικήσουν την είσοδο στην προνομιούχα οκτάδα που λογικά αποτελεί και το εισιτήριο τους και για την επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα. O Tζέιμς με 16,2 πόντοι, 5,8 ασίστ ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος στην πιο «ώριμη» φάση της καριέρας του. Οκ, από το σκηνικό με τον πρώην προπονητή της Μονακό και μετά. 

3. Σάσα Βεζένκοφ. Δέχομαι ότι είναι πάουερ φόργουορντ αλλά πως αλλιώς θα μπορούσε να χωρέσει στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης. Εξάλλου σε λίγες περιπτώσεις, τον έχουμε δει να κατεβαίνει και στη θέση «3» σε πιο big σχήματα. Ο άσος του Ολυμπιακού διανύει την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του και αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της ομάδας με 13,8 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 38% τρίποντο. Είναι η επιτομή του στρετς φόργουορντ, έχει εξελίξει το παιχνίδι του σε άμυνα, επίθεση σε πολύ υψηλό επίπεδο, δείχνει σημάδια πως μπορεί να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και με τη χρονιά που κάνει είναι πιθανολογώ εκ των υποψηφίων για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη. Ο καλύτερος αντικαταστάτης που μπορούσε να βρει ο Ολυμπιακός για τη μετά-Πρίντεζη εποχή.

4. Νίκολα Μίροτιτς. Ο Ισπανομαυροβούνιος φόργουορντ της Μπαρτσελόνα είναι πιθανώς και ο πολυτιμότερος παίχτης της διοργάνωσης για την κανονική περίοδο. Ο κορυφαίος παίκτης βάση απόδοσης των Καταλανών και όλης της Ευρωλίγκα στο σύστημα αξιολόγησης με 19,8 μονάδες μέσο όρο. 16,7 πόντοι, 5,1 ριμπάουντ με το φανταστικό 46,5% στο τρίποντο με πάνω από τέσσερις προσπάθειες ανά παιχνίδι και το επίσης υψηλό 68% δίποντο. Υπερπλήρες πακέτο φόργουορντ, ασυναγώνιστος στο ζωγραφιστό και δύσκολο να μαρκαριστεί από αντίπαλο ειδικά με τη συχνότητα που κερδίζει φάουλ, σχεδόν τέσσερα ανά ματς, και τον ρυθμό που επισκέπτεται τη γραμμή των ελευθέρων βολών ενώ σύμφωνα με το σάιτ της Ευρωλίγκα εκτελεί το ένα τέταρτο των βολών της ομάδας του.

5. Βάλτερ Ταβάρες. Ο σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι, ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης σε όλη τη σεζόν, παρά τα σκαμπανεβάσματα που είχαν. Με τον Τζον Μπράουν της Ούνικς να τίθεται εκτός συνέχειας, άρα και από τη διεκδίκηση του βραβείου του καλύτερου αμυντικού, εικαζω πως το ορθιο χιλιόμετρο απο τη νησιωτική χωρα της δυτικής Αφρικής θα ειναι ο τελικός νικητης. Ο Ταβάρες έχει εξελιχθεί αρκετά χρόνο με τον χρόνο, με αποτέλεσμα να μην είναι εξπέρ μόνο στις ντροπ άμυνες που χρησιμοποιεί ο κόουτς Λάσο με αυτόν στο παρκέ, αλλά είναι ικανότατος και στις άμυνες με αλλαγές. Έχει 1,7 τάπες ανά παιχνίδι ή σε ποσοστό κόβει το 7,8% των σουτ όσο βρίσκεται στο παρκέ,   1 κλέψιμο, μαζεύει 7,8 ριμπάουντ και είναι ο δεύτερος κορυφαίος σε αυτόν τον τομέα αν πάρουμε υπόψη όχι τον αριθμό αυτών αλλά το ποσοστό των σκουπιδιών που μαζεύει, που είναι πιο «αντικειμενικός» δείκτης. Μαζεύει το 18.9% από τα διεκδικούμενα άστοχα σουτ ενώ πρώτος ο Κουμάντζε της Άλμπα με 20,8% αλλά με τον μισό χρόνο του σέντερ της Ρεάλ. 

Βραβείο για τον προπονητή της χρονιάς

Γιώργος Μπαρτζώκας

Ξεκάθαρα ο προπονητής της χρονιάς για τη διοργάνωση, το οποίο είχε σχολιάσει ο Giorgos B. στο «Μακρινό Ριμπάουντ» για την 33η αγωνιστική. O Ολυμπιακός κατάφερε μετά από μία κακή τριετία να βρεθεί ξανά στην οκτάδα της διοργάνωσης και όχι μόνο αυτό αλλά να κατακτήσει και το πλεονέκτημα έδρας. Ο πρωταρχικός στόχος λοιπόν, της επιστροφής της ομάδας στην κανονικότητα και στο να θεωρείται ξανά υπολογίσιμη δύναμη επετεύχθη. Μία ομάδα που παρουσιάστηκε εξαιρετική στην άμυνα και στην επίθεση, στο τοπ-5 στον δείκτη των πόντων που δεχόταν ανά 100 κατοχές με 107,2 ( τρίτη άμυνα εν τέλει χωρίς την Ούνικς και μετά την ήττα της Μπαρτσελόνα από τη Μακάμπι ) και στους πόντους που σκόραρε με 115,1 ( τέταρτη επίθεση ). Το σημαντικότερο όλων όπως σωστά είχε τονιστεί από τον Γιώργο είναι πως παρότι ήταν «ανελαστικός» στο ροτέισον και στον τρόπο που χρησιμοποιούσε τους παίκτες, αυτό αποδείχθηκε το ατού της ομάδας μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Ομοιογένεια, σαφείς διακριτοί ρόλοι, παίκτες που μέσα στη σεζόν βρήκαν τα πατήματά τους και συνέβαλαν στην όλη εικόνα του Ολυμπιακού. Ανεξάρτητα από την κατάληξη της χρονιάς στη διοργάνωση, το συγκεκριμένο βραβείο νομίζω πως πρέπει να το πάρει αυτός. 

Βραβείο για τον rookie της χρονιάς

Ντεβόν Χολ

Η φετινή φουρνιά των ρούκιζ της διοργάνωσης είχε αρκετούς παίκτες που αποδείχτηκαν λίρα εκατό για τις ομάδες τους και θα μπορούσαν να πάρουν το συγκεκριμένο βραβείο. Από τον Ντουέιν Μπέικον της Μονακό, τον Έλι Οκόμπο της Βιλερμπάν έως τον Ντάνιελ Έξαμ της Μπαρτσελόνα. Η προσωπική μου επιλογή είναι ο Ντεβόν Χολ της Αρμάνι. Ο πρώην παίκτης της Mπάμπεργκ αποτέλεσε την καλύτερη κίνηση στην περιφερειακή γραμμή των Ιταλών, οι οποίοι το καλοκαίρι απέκτησαν τους Τρόι Ντάνιελς που έχει σε 359 αγώνες στο ΝΒΑ με τη φανέλα διαφόρων ομάδων και μεταξύ άλλων βρέθηκε στο ρόστερ των Λέικερς όταν κατέκτησαν το πρωτάθλημα για 41 παιχνίδια και έχει δαχτυλίδι πρωταθλητή και τον Τζέραμι Γκραντ από τον Προμηθέα. Όμως, ουδείς εξ αυτών δεν έχει αποδώσει το αναμενόμενο και ο 26χρονος γκαρντ από τις ΗΠΑ είναι ίσως ο κορυφαίος περιφερειακός της ομάδας σε διάρκεια εφέτος. Είναι δεύτερος σκόρερ των Ιταλών με 10 πόντους πίσω από τον Σαβόν Σιλντς, σουτάρει με 35,9% από το τρίποντο και είναι ικανότατος και στο αμυντικό σκέλος. Ο πιο σταθερός «κοντός» της Αρμάνι που δεν έθελξε με την απόδοσή της, ειδικά επιθετικά, αλλά στο τέλος κατέκτησε το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας. Η απόκτησή του από τους Γερμανούς το καλοκαίρι αποδείχτηκε μία εξαιρετική κίνηση και πιθανώς χαμηλού κόστους.

Το βραβείο του Rising Star της χρονιάς

Ρόκας Γιοκουμπάιτις

Μετά την περσινή χρονιά όπου ενεργό ρόλο στο ροτέισον της Ζάλγκιρις, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν έχασε την ευκαιρία και τον έκανε μέλος της περιφέρειας της Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι. Άλλωστε, με τον Λιθουανό προπονητή έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ευρωλίγκα, πριν τον ρίξει στα βαθιά ο Μάρτιν Σίλλερ. Από τα έξι λεπτά μέσο όρο και τις δέκα συμμετοχές τη σεζόν 2019/20, στα 20 μέσο όρο τη σεζόν 2020/21 και στα σχεδόν 18 φέτος με τους Μπλαουγκράνα. Η προσαρμογή του σε έναν οργανισμό που στοχεύει στον τελικό της διοργάνωσης και στο εγχώριο πρωτάθλημα θα μπορούσε να αποδειχθεί τροχοπέδη για τον παίκτη, όμως, το γεγονός της παρουσίας του Γιασικεβίτσιους στον πάγκο τον ωφέλησε καθώς γνώριζε το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και τη φιλοσοφία, με αποτέλεσμα η προσαρμογή του να είναι εξαιρετική. Σκοράρει 7,8 πόντους με 58,3% τρίποντο σε μία μόλις προσπάθεια περίπου ανά παιχνίδι και δίνει τρεις τελικές πάσες στους συμπαίκτες του. Με το ΝΒΑ και τους Νικς να παρακολουθούν την περίπτωσή του, η παρουσία του στη Μπαρτσελόνα μόνο ευεργετική μπορεί να αποδειχθεί για την εξέλιξή του. Εκτός αν οι σειρήνες της Νέας Υόρκης τον καλέσουν γρήγορα κοντά τους. Σε αυτή βέβαια την περίπτωση καλό θα ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα του Οδυσσέα, για το καλό της καριέρας του.

Το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη

Γιώργος Παπαγιάννης

Νομίζω πως ο σέντερ του Παναθηναϊκού ανήκει πια στην ελίτ των παικτών που αγωνίζονται στη συγκεκριμένη θέση και η φετινή σεζόν, παρότι η ομάδα του τα πήγε χάλια, το αποδεικνύει. Μπορεί η αύξηση στους αριθμούς να μην είναι τόσο μεγάλη, καθώς από τους 8,8 πόντους της περσινής χρονιάς πήγε στους 10,3 φέτος και από τα 5,4 ριμπάουντ στα 8,2 αντίστοιχα νούμερο που τον κατατάσσει πρώτο ριμπάουντερ φέτος, η εικόνα του στο παρκέ έδειξε του λόγου το αληθές. Έπαιξε επί της ουσίας μόνος στη συγκεκριμένη θέση στην ομάδα του, χωρίς κάποιον αναπληρωματικό να τον ξεκουράσει επαρκώς, ήταν τρομερά επιδραστικός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έχει δουλέψει αρκετά το σώμα του, είναι γρήγορος και μπορεί να ακολουθήσει καλύτερα τα αμυντικά πλάνα του προπονητή της και διάφορες μορφές άμυνας. Αν βελτιώσει δε και το παιχνίδι με πλάτη, θα μιλάμε για ένα εξαιρετικό πακέτο σέντερ και στις δύο πλευρές του παρκέ. 

To βραβείο του έκτου παίκτη

Κώστας Σλούκας

Στο αντίστοιχο βραβείο του ΝΒΑ ο έκτος παίκτης ορίζεται ως αυτός που μπαίνει στον αγώνα ερχόμενος από τον πάγκο. Ποιος παίκτης θα μπορούσε να κερδίσει λοιπόν το συγκεκριμένο βραβείο αν υπήρχε στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ; Όχι αυτός, ο 1-0, αλλά ο Κώστας Σλούκας. Παρότι επί της ουσίας βασικός στον Ολυμπιακό, ξεκίνησε σε μόλις ένα παιχνίδι βασικός και στα υπόλοιπα 30-3=27 σηκώθηκε περίπου δύο λεπτά πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου για να μπει στο ματς. Ένας ρόλος που είναι σύνηθες στην καριέρα του, καθώς πλην της περσινής και της τελευταίας του σεζόν στη Φενέρ σε όλες τις άλλες χρονιές περισσότερα ήταν τα ματς που δεν ξεκινούσε βασικός. Συνολικά στην καριέρα του περί το ένα τρίτο αυτών είναι τα παιχνίδια που ξεκίνησε. Φέτος, τρέχει τη δεύτερη πεντάδα της ομάδας και όχι μόνο, είναι τρίτος σκόρερ πίσω από τους Βεζένκοφ, Ντόρσεϊ με 11,4 πόντους, σουτάρει με 39% τρίποντο και προφανώς είναι ο καλύτερος δημιουργός. Παίκτης που αλλάζει το τέμπο ενός αγώνα, ένας μαέστρος με μπαγκέτα που θα έλεγε ο φίλος Δημήτρης και όπως είπαμε σε προηγούμενο κείμενο, clutch

Το βραβείο Δημήτρη Χατζηγεωργίου ‘’Γκιστ για τρειιιιιιιιιις, ναι, ναι είναι καλά’’ 

Σκότι Γουίλμπεκιν (1)

Ο αγαπημένος μας σπορτσκάστερ σε διάφορες μεταδόσεις αγώνων του είχε το υπέροχο συνήθειο να τραβά την κατάληξη της λέξης για να δώσει έμφαση προφανώς στη στιγμή. Έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη η περιγραφή ενός παιχνιδιού του Παναθηναικού όπου ο φόργουορντ των πρασίνων, Τζέιμς Γκιστ ευστοχούσε τρίποντο και εκστασιασμένος φώναζε ‘’Γκιστ για τρειιιιιιιιιιιιιις, ναι, ναι ειναι καλα, είναι καλά ο Αμερικανός’’. Την τιμητική του για το συγκεκριμένο βραβείο θα λάβει ο Σκότι Γουίλμπεκιν. Ο Αμερικανός γκαρντ της Μακάμπι Τελ Αβίβ θα πάρει το βραβείο του κορυφαίου τρίποντου παίχτη της διοργάνωσης καθώς είναι πρώτος σε εκτελεσμένα τρίποντα ανά παιχνίδι με 6,8 , ο πρώτος σε εύστοχα με 2,6 και με ποσοστό 38,2%. Διόλου άσχημα λοιπόν για τον παίκτη που μας συστήθηκε πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό στερέωμα με τη φανέλα της ΑΕΚ το 2015. Ακόμα είναι ο παίκτης που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στα σουτ τριών πόντων για την ομάδα, σε εκτελεσμένα και εύστοχα,  του μεταξύ όλων των παικτών σε όλες τις ομάδες με 30,2% και 32,3% αντίστοιχα. Η παρουσία του Κίναν Έβανς στην περιφέρεια της ομάδας του λαού, του δίνει τη δυνατότητα σε πολλά παιχνίδια να λειτουργεί ως καθαρά σκόρινγκ γκαρντ, χωρίς όμως να αμελεί τη δημιουργία. Πρώτος σκόρερ της Μακάμπι με 15,3 πόντους και δημιουργός με 4,3 ασίστ. Επομένως μπορούμε να πούμε με φωνή ‘’Γουίλμπεκιν για τρειιιιιιιιιιιιιιιιιιις, ναι , ναι είναι καλά, είναι καλά ο Αμερικανός σήμερα’’.

Το βραβείο ‘’Έχω αλλεργία στο ζωγραφιστό’’

Καρόλις Λουκοσιούνας

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στον παικτη που είτε φοβάται να μπει μέσα από τη γραμμή των τριών πόντων, ή έχει αλλεργία όταν πλησιάζει στο ζωγραφιστό. Αυτός είναι ο σκληρός Καρόλις Λουκοσιούνας της Ζάλγκιρις. Ο αθεόφοβος παίρνει το 91,7% των προσπαθειών του από το τρίποντο το οποίο είναι το υψηλότερο μεταξύ των παικτών και το 8,3% των προσπαθειών για δύο, το χαμηλότερο αντίστοιχα. Δε συζητάμε για βολές, ούτε για αστείο. Έχει αγωνιστεί σε 20 παιχνίδια, με 11:38 λεπτά μέσο όρο, και έχει εκτελέσει μόλις δύο βολές στον αγώνα εναντίον της Μπαρτσελόνα. Ρεκόρ στα τρίποντα το 5/13 απέναντι στη Φενέρ και αντίστοιχα οι 15 πόντοι σε αυτό το ματς, όπου ήταν τόσο καυτός που εκτέλεσε και δύο δίποντα άσχετα εάν τα έχασε. Το αξιοπρόσεκτο στην περίπτωση του είναι πως έχει ίδιο ποσοστό στα σουτ δύο και τριών πόντων με 33%. Συνολικά είχε εκτελέσει 2/6 δίποντα και 22/66 τρίποντα. Aν ήταν ΝΒΑer πιστεύω θα ήταν ο Τόνι Σνελ. 

Το βραβείο ‘’Πετραδάκι πετραδάκι για τα σένα το χτισα’’ (2)

Αυτό είναι ένα βραβείο που θα το μοιραστούν τρεις διαφορετικοί παίκτες για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στα τρία σουτ που στο μπάσκετ έχουν διαφορετική αξία. Τα ποσοστά τους είναι τόσο άσχημα που κυριολεκτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως πετραδάκι πετραδάκι θα έχτιζαν μαζί μια τριώροφη πολυκατοικία. Ας δούμε λοιπόν τους ενοίκους της. 

Στον πρώτο όροφο, βρίσκεται ο βασικός σέντερ της Μονακό, Ντονάτας Μοντεγιούνας. Είναι ένοικος του πρώτου ορόφου καθώς σουτάρει με ποσοστό 43,9% στις ελεύθερες βολές σε 2,5 προσπάθειες ανά παιχνίδι. Το «hack-a-donatas» θα μπορούσε να είναι χρήσιμη τακτική στην αντίπαλη ομάδα των Μονεγάσκων στα πλέι-οφς. Καλύτερα να τον στέλνουν για βολές πάντως, παρά να τον αφήσουν να τελειώνει από κοντά τις φάσεις. 

Κάτοικος του δεύτερου ορόφου, ο Γερμανός φόργουορντ της Βιλερμπάν, Ντίλαν Οσετκόφσκι, ο οποίος σουτάρει με 40,2% από το δίποντο. Συμπαθητικός παίκτης που είναι καλός σουτέρ και λειτουργεί ως στρετς φόργουορντ, αλλά στη φετινή χρονιά δεν το έδειξε ιδιαίτερα. Για να μην τον αδικήσουμε ,όμως, ας του δώσουμε το ελαφρυντικό πως είναι η πρώτη του σεζόν στην Ευρωλίγκα. Θα μπορούσε να ήταν ο μποέμ τύπος που υπάρχει σε κάθε μεγάλη πολυκατοικία, που παίζει κιθάρα, καπνίζει και ζει χαλαρά τη ζωή του.

Στον τρίτο όροφο, κατοικεί ο διαχειριστής της πολυκατοικίας ο Ιωάννης Παπαπέτρου του Παναθηναϊκού. Πως να μην συμβαίνει αυτό όταν σουτάρει με το φοβερό 25,2% από το τρίποντο με κάτι λιγότερο από πέντε εκτελεσμένες προσπάθειες ανά παιχνίδι, νούμερο που είναι το χειρότερο της καριέρας του στην Ευρωλίγκα. Παρόλο που φέτος υπάρχουν παίκτες να πάρουν από πάνω του τις τόσες ευθύνες που είχε την προηγούμενη σεζόν, το ποσοστό αντί να καλυτερέψει, χειροτέρεψε. 

To βραβείο του ‘’Μr Bean’’

Κάλεμπ Ταρζούσκι

Ο αγαπητός χαρακτήρας του Ρόουαν Άτκισον, που δε μιλούσε σχεδόν ποτέ, με το χαρακτηριστικό Mini που οδηγούσε ήταν μία κινητή μηχανή παραγωγής λαθών. Σε όλες τις καταστάσεις που έμπλεκε, είτε αυτές αφορούσαν την προετοιμασία ενός πρωτοχρονιάτικου δείπνου, είτε ενός πικνίκ στην εξοχή, θα τα έκανε όλα λάθος και θα έμπλεκε σε κωμικές καταστάσεις. Ο Κάλεμπ Ταρζούσκι ( ή Ταρζέφσκι ή όπως αλλιώς λέγεται ) είναι ο άνθρωπος που στο λίγο χρόνο παρουσίας του στο παρκέ είναι ικανός να τα κάνει όλα λάθος. Ο αναπληρωματικός σέντερ -πια- της Αρμάνι, διέψευσε τις προσδοκίες που δημιούργησε στο ξεκίνημα της καριέρας του στην Ιταλική ομάδα τη σεζόν 2017/18 ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία αρκετά καλή περίπτωση ψηλού και πιστεύω πως σύντομα θα αγωνίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Πως να μη συμβεί αυτό όταν ο προπονητής δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί πάνω από οκτώ λεπτά μέσο όρο στον αγώνα, αφού και στόχος των αντιπάλων είναι στην άμυνα και μέτρια τελειώματα έχει. Φυσικά, επειδή θα λάβει το συγκεκριμένο βραβείο ας πω πως έχει το υψηλότερο ποσοστό λαθών ανά κατοχή, ανάμεσα στους παίκτες της Ευρωλίγκα με 25,3%. Δηλαδή μία στις τέσσερις κατοχές που θα πάρει θα την αχρηστευσει. Συγχαρητήρια Κάλεμπ για το βραβείο ‘’Mr Bean’’.

Το βραβείο ‘’Happy Traveler’’

Τζεχίβ (;) Φλόιντ

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στον παικτη που άλλαξε δύο ομάδες Ευρωλίγκα τη φετινή σεζόν, χωρίς να προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο σε καμία εξ αυτών. Θα μπορούσε να ήταν κάλλιστα ένας vlogger ή παρουσιαστής ταξιδιωτικής εκπομπής ή πρωθυπουργός γνωστής μεσογειακής χώρας αν θέλετε. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού και νυν της Φενέρ απόλαυσε την Αθήνα όσο ήταν ζεστός ο καιρός και στη συνέχεια μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει τις διακοπές του την καριέρα του και να γνωρίσει μία από τις ωραιότερες πόλεις στην Ευρώπη. Δεν έκανε τη διαφορά ούτε στους μεν, ούτε στους δε. Αγωνίστηκε σε 23 παιχνίδια συνολικά, 10 με την Ελληνική ομάδα και 13 με την Τουρκική. Διέπρεψε στους αγώνες που εμφανίστηκε στο παρκέ με συνολικά 67 πόντους και 47 ριμπάουντ. Αναμένουμε τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του. 

Σημειώσεις:

1 Η Μακάμπι έχει να δώσει έναν ακόμα αγώνα εναντίον της Φενέρ στις 13 Απριλίου.

2. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωλίγκα από το επίσημο σάιτ οι τρεις αυτοί παίχτες είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά χωρίς δυστυχώς να γίνονται εμφανή τα κριτήρια. Φαντάζομαι θα έχει σχέση ο αριθμός αγώνων, ο χρόνος συμμετοχής και οι προσπάθειες καθενός.

Tα στατιστικά είναι από το επίσημο σάιτ της Ευρωλίγκα και το 3stepsbasket.com. 

Ευχαριστώ για τη βοήθεια στα διαφορετικά βραβεία τον φίλο και contributor του ιστοτόπου μας, Γιάννη Χάτσιο. Η ιδέα για ορισμένα εξ αυτών προήλθε από ένα παλιό του κείμενο ως The Sixth Man.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely