Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 12:48

Το μήνυμα της Εφές για το three-peat

Από :

Η Εφές, παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τις εγχώριες υποχρεώσεις της, δείχνει να κάνει πράξη το σοφό γνωμικό «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Μερικές ημέρες αφότου κατέκτησε το δεύτερο σερί τρόπαιο της Ευρωλίγκα, έδειξε με τον πλέον πειστικό τρόπο πως οι ιθύνοντες του συλλόγου είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάτι, που μόνο η Γιουγκοπλάστικα έχει καταφέρει, πριν σχεδόν τριάντα χρόνια. Να κατακτήσουν δηλαδή τρεις σερί χρονιές την κορυφή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ στην Ευρώπη. Πως συνέβη αυτό; Με την ανακοίνωση της απόκτησης ενός εκ των κορυφαίων αθλητών στη Γηραιά Ήπειρο και σίγουρα του κορυφαίου φόργουορντ, Will Clyburn.

Ο Will Clyburn

Ο πρώην Αμερικανός φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ, μετά από πέντε χρόνια στη Ρωσική πρωτεύουσα αποφάσισε να αφήσει τα κρύα της Μόσχας, να αλλάξει παραστάσεις και να μεταβεί ξανά στην πιο ζεστή Κωνσταντινούπολη. Βέβαια για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, εάν δεν υπήρχε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος που συνεχίζει να διεξάγεται και η αποβολή των ρωσικών ομάδων από τις διοργανώσεις, δεν πιστεύω πως θα έφευγε -τουλάχιστον αυτή τη σεζόν- από τη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση, με το τέλος της VTB League και αφού η πρώην ομάδα του απώλεσε τα σκήπτρα της, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του. Παίχτης που είχε δείξει δείγματα του σπουδαίου ταλέντου του από την πρώτη χρονιά που εμφανίστηκε στα ευρωπαϊκά γήπεδα με τη φανέλα της Ουλμ, τo 2013. Η εξέλιξή του ήταν τρομερή και ειδικά στο πόσο κομβικός εξελίχθηκε υπό τις οδηγίες του κόουτς Ιτούδη, σε έναν τόσο απαιτητικό οργανισμό όπως αυτός της ΤΣΣΚΑ.

Η Εφές λοιπόν δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και τον παίχτη να κυκλοφορήσει ελεύθερος στη μεταγραφική αγορά για πολύ και να μπει σε πλειστηριασμούς και τον έκανε δικό της, πρακτικά μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκα, όταν και βγήκαν τα πρώτα ρεπορτάζ περί συμφωνίας των δύο πλευρών. H απόκτηση του Clyburn ήταν και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Τόσο προς τους ανταγωνιστές, πως δεν σκοπεύει να σταματήσει στο δεύτερο σερί τρόπαιο, όσο και στους δύο σούπερ σταρ-περιφερειακούς της ομάδας, Larkin και Micic, πως μπορούν να γράψουν ιστορία όλοι μαζί.

Ο Clyburn είναι ένας εκ των κορυφαίων παιχτών στην Ευρώπη, πρωταθλητής τη σεζόν 2019 με την ΤΣΣΚΑ στη Βιτόρια, όπου και κατέκτησε το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη του φάιναλ φορ και ήταν μέλος της πρώτης πεντάδας την ίδια σεζόν. Συνολικά έχει αγωνιστεί έξι χρονιές στην Ευρωλίγκα, μία με τη φανέλα της τουρκικής Νταρουσάφακα και τις υπόλοιπες με τη ρωσική ομάδα, ενώ ακόμα έχει αγωνιστεί δύο σεζόν με τη φανέλα της γερμανικής Ουλμ -τη μία χρονιά στο Γιούροκαπ- και μία στο Ισραήλ με τη Χάποελ Χολόν.

Από τους λίγους φόργουορντ που μπορούν να λογιστούν ως point forward. Στο πλαίσιο της επίθεσης του Ergin Ataman, που δίνεται μεγάλη έμφαση στους χώρους που πρέπει να δημιουργηθούν και στο καλό spacing, ο Clyburn είναι ταμάμ. Είτε με παιχνίδι απομόνωσης, αφού κυνηγήσει την αλλαγή στην άμυνα, είτε στήνοντας ο ίδιος -τα αγαπημένα- side picks της Εφές για να επιτεθεί κάθετα ή να δημιουργήσει για τους συμπαίχτες, που θα είναι σε απόσταση μίας πάσας, είτε ακόμα και με post παιχνίδι. Ασυναγώνιστος απέναντι σε οποιονδήποτε ομοιοθεσίτη, μπορεί να λειτουργήσει άνετα και ως «4» σε πιο χαμηλά και ευκίνητα σχήματα, πόσο δε μάλλον αν υπάρχει και ένας stretch ψηλός που θα ανοίγει το γήπεδο. Ποια ομάδα θα ρισκάρει να πάει για βοήθεια όταν βρίσκονται ταυτόχρονα στο παρκέ οι big-three της Εφές (εφόσον μείνουν οι άλλοι δύο προφανώς) ή να προσπαθήσει έστω με ένα jump to the ball να «διώξει» τη μπάλα από τα χέρια ενός εξ αυτών;

Τα υπόλοιπα ζητήματα

Το κύριο ζητούμενο πάντως, καθώς η ομάδα μπήκε στην τελική ευθεία της σεζόν, πέρα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν η παραμονή (ή όχι) των δύο βασικών γκαρντ της ομάδας, Vasilije Micic και Shane Larkin. Για τον δεύτερο υπήρξαν σενάρια κατά τη διάρκεια της σεζόν περί συμφωνίας του με τη Ρεάλ Μαδρίτης και αντίστοιχα περί ενδιαφέροντος από ομάδα ή ομάδες του ΝΒΑ, αλλά ο οργανισμός φρόντισε και σταμάτησε γρήγορα τις όποιες φήμες. Ο Λάρκιν ανανέωσε και για δύο επιπλέον χρόνια θα παραμείνει κάτοικος Κωνσταντινούπολης. Έτσι, ένας εκ των πιο εκ των κορυφαίων παιχτών στην Ευρώπη θα συνεχίζει να βρίσκεται στην ομάδα για πέμπτη χρονιά και θα περιμένει και αυτός τι θα συμβεί με το έτερον του ήμισυ. Η Εφές άλλωστε δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη το καλοκαίρι του 2018, όταν και τον έφερε για δεύτερη φορά πίσω από το ΝΒΑ (τη σεζόν 2016/17 είχε αγωνιστεί πρώτη φορά με τη Μπασκόνια), οπότε δεν θα έχανε εύκολα έναν παίχτη που βοήθησε στο να αλλάξει ο ρους της ιστορίας.

Tο ΝΒΑ είναι επί της ουσίας η λίγκα που αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Εφές στην προσπάθεια που δεδομένα έχει ξεκινήσει για το three-peat. Πριν από λίγο καιρό άλλωστε, o γνωστός και μη εξαιρετέος Adrian Wojnarowski τουίταρε πως ο πρωτομάστορας της επιτυχίας των Τούρκων, Ergin Ataman, θα μπορούσε να είναι υποψήφιος ως βοηθός προπονητής σε κάποιον πάγκο, σενάριο που μοιάζει δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Για την ακρίβεια, ο δημοσιογράφος του ESPN έγραψε ‘’ is surfacing as a candidate for assistant coaching jobs in the NBA’’ , επομένως υπάρχει δρόμος αρκετός για να φανεί αν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί πραγματικό ενδιαφέρον ή κάτι επιφανειακό. Σίγουρα πάντως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν ένας τοπ προπονητής μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας, μετά από απανωτές επιτυχίες, σκεφτόταν το ενδεχόμενο να μεταβεί ως βοηθός στον πάγκο ομάδας ΝΒΑ. Το είχε κάνει ο Ettore Messina στο παρελθόν, καθώς ήταν από το 2014 έως το 2019 στο πλευρό του Gregg Popovich.

Εκεί όμως που είναι ακόμα άγνωστο τι θα συμβεί, είναι η περίπτωση του Vasilije Micic και η προοπτική της μετάβασής του στο ΝΒΑ. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να πληρωθεί η Εφές, καθώς ο Σέρβος έχει δύο χρόνια ακόμα συμβόλαιο. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα σταθεί σημαντικό εμπόδιο, καθώς ουκ ολίγες φορές έχουν υπάρξει περιπτώσεις που μέχρι και οι παίχτες έχουν συμβάλει στο ποσό του buy-out, καθώς η συλλογική σύμβαση του ΝΒΑ επιτρέπει συγκεκριμένα χρήματα να δοθούν σε ομάδες για να λάβουν της ελευθέρας τους. Τα δικαιώματα του κατέχουν ακόμα οι Oklahoma City Thunder, όμως το ρόστερ τους είναι γεμάτο στην περιφερειακή γραμμή και ίσως είναι δύσκολο να βρει τον χρόνο και τον ρόλο που επιθυμεί. Οι Shai Gilgeous-Alexander, Josh Giddey, Luguentz Dort σε πρώτο πλάνο και oι Tre Mann, Aaron Wiggins, που πέρυσι πήραν αρκετά ματς ως rookies είναι ήδη μπροστά του. Στο ερχόμενο draft οι Thunder έχουν το νούμερο δύο και αναμένεται να διαλέξουν κάποιον εκ των bigs, όπως οι Holmgren, Parker, Banchero αν και εδώ που τα λέμε, Thunder είναι, ποτέ δεν ξέρεις με τι παίχτη θα καταλήξουν. Το σενάριο που επίσης αναφέρεται το τελευταίο διάστημα, είναι πως θα χρησιμοποιηθεί ο παίχτης σε κάποιο πακέτο προς ανταλλαγή, κάτι που πιθανόν να επηρεάσει την όποια απόφαση πάρει. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μετά την 1η Ιουλίου, όταν και ξεκινάει επίσημα η off-season του ΝΒΑ με την έναρξη της free agency. Είναι δηλαδή μία περίπτωση που ενδεχομένως να τραβήξει αρκετά,  με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στον μεταγραφικό σχεδιασμό των Τούρκων.

Από κει και έπειτα υπάρχουν δημοσιεύματα περί συμφωνίας παιχτών την ομάδα, όπως ο Ante Ζizic για τη θέση του σέντερ, καθώς ο φέρελπις Philip Petrusev  δεν έθελξε με την απόδοσή του και ήταν λάθος η απόκτησή του όπως είπε ο Αtaman. Αν αποκτηθεί εν τέλει ο Κροάτης, οι Τούρκοι θα αποκτήσουν και μια σημαντική οντότητα κοντά στη ρακέτα, ενώ το stretch στοιχείο του Pleiss θα παραμείνει κομβικό για τη λειτουργία του συνόλου. Ελεύθεροι μένουν οι Βryan Dunston και Adrien Moerman, που είχαν σημαντικό ρόλο στην κυριαρχία της Εφές αυτά τα χρόνια, με τον πρώτο να μοιάζει πιθανό να συνεχίσει.

Αυτό που βέβαια έχει πρωταρχική σημασία, είναι να μείνει αναλλοίωτη η καλύτερη περιφερειακή δυάδα που αγωνίζεται στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Με τον έναν εκ των δυο «Διόσκουρων» να παραμένει και σε συνδυασμό με τον Will Clyburn, θα μιλάμε πια για την Ευρωπαϊκή βερσιόν των Big-3 που συνήθιζαν να έχουν και οι Αμερικάνοι στο ΝΒΑ. Προς το παρόν, στην Εφές έχουν να ασχοληθούν με το πρωτάθλημα, καθώς την ώρα που γράφεται το κείμενο η Φενέρ προηγείται με 2-1 με τον πρωταθλητή να κρίνεται στις τέσσερις νίκες, με το δίδυμο της περιφέρειας να σκοράρει 37+29 πόντους με την επιστροφή του Micic στη δράση, μετά τον τραυματισμό του στα ημιτελικά.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely