Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 09:35

Νέα σεζόν, νέος ΠΑΟΚ

Από :

Έπειτα από μια αποτυχημένη σεζόν (εκτός playoffs για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια και μόλις δεύτερη στην ιστορία του), ο νέος ΠΑΟΚ χτίζεται για καλύτερα πράγματα, τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων, αλλά κι ως προς το μπάσκετ που θέλει να παίξει. Ο Άρης Λυκογιάννης συνεχίζει στον πάγκο και φαίνεται να αλλάζει προσέγγιση, η οποία συνεπάγεται φυσικά και μεγάλες αλλαγές στα πρόσωπα. Εν μέσω φιλικών στη... σκιά του Ευρωμπάσκετ, επιχειρούμε μια πρώτη ανάγνωση σχετικά με την δομή του Δικεφάλου.

Η σεζόν 2021-22 έχει ήδη ξεχαστεί για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος καλείται να κοιτάξει μπροστά, μετά από μια χρονιά που τον βρήκε 9ο στην Basket League κι αποκλεισμένο με κακή εικόνα στα προημιτελικά του Κυπέλλου από τον Προμηθέα. Πρακτικά ο περσινός ΠΑΟΚ μπορεί να κρατήσει μόλις κάποιες σκόρπιες "στιγμές": τη νίκη επί της Γαλατά, τη συμμετοχή του στα play-in του BCL και το ανταγωνιστικό πρόσωπο που έδειξε στον επαναληπτικό με τη Στρασμπούρ, καθώς και την απίθανη νίκη (96-64) στο ντέρμπι με τον Άρη κι ίσως μια ακόμη εντυπωσιακή επίκράτηση (96-72) επί της ΑΕΚ, σε ντέρμπι άνευ βαθμολογικής σημασίας.

Το ρόστερ ομολογουμένως δεν ήταν λειτουργικό, υπήρξαν σοβαρά δομικά προβλήματα κι αστοχίες σε αυτό, αλλά και μεγάλες ατυχίες-χτυπήματα στους βασικούς πυλώνες του θερινού σχεδιασμού (season-eding τραυματισμοί Κάρτερ, Γκρίφιν κι αποχώρηση Μάρβιν Τζόουνς).

Τέλος πάντων, η αλλαγή του αγωνιστικού τρόπου σκέψης ήταν επιτακτική το καλοκαίρι. Ο Άρης Λυκογιάννης δημιουργεί κάτι νέο, ένα σύνολο πιο αγκρέσιβ στην άμυνα, που θα επιδιώκει να κλέψει και να καθαρίσει το ριμπάουντ κι ύστερα να... ξεχυθεί στο ανοιχτό γήπεδο. Τουλάχιστον, τέτοια... γρανάζια πρόσθεσε στο ρόστερ. Παίκτες δηλαδή που μπορούν να αφήσουν οριστικά στην άκρη το παιχνίδι "πέντε εναντίον πέντε", με λιγότερη έφεση στα fundamentals κι ίσως ένα downgrade από πλευράς "μπασκετικότητας", με τα ατού τους να βρίσκονται στη ταχύτητα, την αθλητικότητα, τη γρήγορη εκτέλεση, τα hustle χαρακτηριστικά. «Θέλουμε να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τεχνικός της ομάδας στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της προετοιμασίας.

Βέβαια, ας μην παραβλέψουμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει τα 10/12 της δωδεκάδας του, κάτι που σημαίνει... δουλειά, χρόνος, υπομονή και φυσικά παιχνίδια. H συγκεκριμένη ομάδα έχει την προοπτική σε βάθος χρόνου να θεωρηθεί fun-to-watch, αλλά ας περιμένουμε. Το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία; Ο ΠΑΟΚ έκλεισε νωρίς το ρόστερ του. Δεν ψάχνει παίκτες. Έχουν "κλειδώσει" εδώ και 20 μέρες όλες οι θέσεις στην δωδεκάδα. Κάπου εδώ να επισημάνουμε πως τα περί στόχευσης για 6η θέση, για επιστροφή στα playoffs και λοιπά, είναι εξαιρετικά πρώιμα. Δε μπορούμε αυτή τη στιγμή να συγκεκριμενοποιήσουμε τι θα επιδιώξει ο ΠΑΟΚ. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο από πέρσι, πάντοτε στο μέτρο του δυνατού.

Στοιχήματα και στανταράκια

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΠΑΟΚ της νέας σεζόν θα είναι μια εντελώς καινούργια ομάδα, τόσο ως προς τα πρόσωπα που την απαρτίζουν, όσο κι από πλευράς αγωνιστικής κατεύθυνσης μέσα στο παρκέ. Περιμένουμε μια πιο γρήγορη ομάδα, που θα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συχνά το τρανζίσιον και δεν θα... κόβει ταχύτητα για να πάει στο 5v5, όπως γινόταν συστηματικά πέρσι. Ο Λυκογιάννης επέλεξε αθλητικούς παίκτες κι η λογική  υπαγορεύει πως θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα παίζει πιο σύγχρονα κι ελκυστικά, ένα μπάσκετ... ενέργειας θα μπορούσαμε να πούμε. Αναμφίβολα, αυτοί που θα οριοθετήσουν το ταβάνι του νέου ΠΑΟΚ, είναι οι έξι ξένοι του. Πέντε καινούργιοι κι ένας παλιός. Μια εξάδα παικτών που περιλαμβάνει στοιχήματα χαμηλού κόστους, αλλά και πιο σίγουρες λύσεις.

Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσεται ο Γιανίκ Φράνκε, ο Ολλανδός διεθνής σούτινγκ γκαρντ που συμμετέχει στο Ευρωμπάσκετ - αν κι έσπασε τον Αύγουστο το χέρι του, κατάφερε να επανέλθει γρήγορα, ανακουφίζοντας παράλληλα και τους ανθρώπους του συλλόγου. Ο 26χρονος σκόρερ είναι ό,τι πιο ποιοτικό απέκτησε το καλοκαίρι ο Δικέφαλος, έχοντας στο βιογραφικό του σεζόν σε μεγάλα πρωταθλήματα, όπως ACB (Ανδόρρα), Bundesliga (Αμβούργο), Serie A (Τρέντο) και Pro A (Νανσί). Πέρσι διακρίθηκε με τη Τρεφλ στην Πολωνία (15.4π., 5ριμπ., 3.7ασ., 39% τριπ.), ενώ συμμετείχε και στο FIBA Europe Cup (15.3π., 14 αγ.). Έκλεισε τη σεζόν στην Ισπανία με την Ανδόρρα (6.2π., 21.ριμπ., 0.9ασ.), χωρίς πάντως να γλιτώσει τον σύλλογο από τον υποβιβασμό. Ο Φράνκε γενικώς έχει παίξει 40 φορές συνολικά στα κύπελλα Ευρώπης και παρά τα 26 του χρόνια είναι αρκετά έμπειρος, με ουσιαστικές παραστάσεις και μεγάλους ρόλους στην πλειοψηφία των ομάδων όπου αγωνίστηκε. Στον ΠΑΟΚ θα είναι αναμφίβολα ο go-to guy του συνόλου κι ο παίκτης με το μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο. Αυτό ήταν και το ισχυρό χαρτί των Ασπρόμαυρων: ότι μπορούσαν δηλαδή να του εγγυηθούν ηγετικό ρόλο, αλλά και τη συμμετοχή στην Ευρώπη. Θα πρόκειται για έκπληξη αν ο Φράνκε δε γίνει -σχετικά γρήγορα- παίκτης των 30+ λεπτών στον ΠΑΟΚ και των 15+ πόντων.

Ακολουθεί ο Τζέιλεν Ράιλι, ο οποίος ναι μεν δεν έχει εξίσου μακροσκελές βιογραφικό με τον Φράνκε, εντούτοις είναι δεδομένα ένας ποιοτικός και παιγμένος άσος, προερχόμενος μάλιστα από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ο βραχύσωμος Αμερικανός ξεχώρισε πέρσι με την Ρίγα (14.9π., 3.4ασ., 2.3ριμπ., 46% τριπ.), με την οποία είχε αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την ΑΕΚ στο BCL (13.6π., 3.9ασ., 2.7ριμπ., 38% τριπ.). Ο Ράιλι είναι 29 ετών και βρίσκεται στην Ευρώπη από το 2015. Ξέρει πια καλά τη Γηραιά Ήπειρο (Σλοβακία, Ισλανδία, Λιθουανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Λετονία) και σε επίπεδο εμπειρίας ο ΠΑΟΚ δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Το 2022 σάρωσε δε τους τίτλους με την Ρίγα (Νταμπλούχος Λετονίας, Πρωταθλητής Λετονοεσθονικής Λίγκας και MVP του Final 4) και στον ΠΑΟΚ τον περιμένουν τουλάχιστον 30 λεπτά στη θέση του point guard. Φράνκε και Ράιλι είναι ουσιαστικά βαρόμετρα, πριν καν τους δούμε να φορούν τη φανέλα. Δύο μονάδες που μπορούν με την απόδοση τους να καθορίσουν την πορεία της νέας τους ομάδας. Το θέμα, λοιπόν, είναι να αποκτήσουν -όσο το δυνατόν ταχύτερα- και μια νορμάλ χημεία μεταξύ τους. Να μάθει ο ένας το παιχνίδι του άλλου, με τον Ράιλι να έχει πέραν του σκορ, κι αρκετές ασίστ στο παιχνίδι του. Ενδεικτικά, στην περσινή νίκη της Ρίγα με 92-76 επί της ΑΕΚ, ο Ράιλι είχε 7 ασίστ, αλλά και 25 πόντους (6/11 τριπ.) κι 6 ριμπάουντ.

Η τρίτη σχετικά safe επιλογή του ΠΑΟΚ ακούει στο όνομα Νέιτ Ρένφρο, με τον 26χρονο φόργουορντ-σέντερ να ανανεώνει το συμβόλαιο του και να ετοιμάζεται για την πρώτη του ουσιαστικά φουλ-σεζόν στη Θεσσαλονίκη, μιας και πέρσι έπαιξε μόνον στο κλείσιμο της χρονιάς, από τον Απρίλιο και για περίπου 40 μέρες. Ο Ρένφρο έχει προφανώς ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα (ξέρει τον κόουτς και την ομάδα, έδειξε ικανός να υποστηρίξει έναν πιο γρήγορο τρόπο παιχνιδιού, είναι καλός αμυντικός στον αέρα κι αποτελεσματικός στα τελειώματα φάσεων κοντά στο καλάθι, με 80% πέρσι στο δίποντο σε 7 αγώνες), αλλά από την άλλη μένει να φανεί στο παρκέ το αν μπορεί να καλύψει με ασφάλεια τη θέση του σέντερ ως πρώτη επιλογή (20'-25'). Πέρσι τον είδαμε σε λίγα ματς κι όχι σε μεγάλη σειρά αγώνων, ενώ είναι κι αρκετά ελαφρύς, όπερ σημαίνει πως ίσως έχει προβλήματα κόντρα σε πιο δυνατά κορμιά. Ωστόσο πρόκειται για μια ανανέωση που ήθελε να πετύχει ο ΠΑΟΚ κι αφού τα κατάφερε είναι ένα συν για το σχεδιασμό του. Ο Ρένφρο αρχικά είχε φάει τρελό κράξιμο για τις κακές βολές του στο ντεμπούτο του στην Λάρισα (τελείωσε τη σεζόν με... 3/14), αλλά στη συνέχεια έδειξε βελτίωση σε άλλους τομείς, πνευματικά κι αγωνιστικά.

Πάμε τώρα και στις επιλογές... τζόγου, δηλαδή τη τριάδα των λιγότερο γνωστών παικτών που αποκτήθηκαν. Στο "4" θα βρεθεί ο Τάιλερ Πόλεϊ, ένας rookie που κολλεγιακά έπαιξε στους Κονέκτικατ Χάσκις. Εκ πρώτης όψεως δείχνει αρκετά ελαφρύς και στα περισσότερα reports αναφέρεται ως small forward. Στη πέμπτη -και τελευταία- σεζόν του στο NCAA είχε 7.6 πόντους, μόλις 1.6 ριμπάουντ και 0.4 ασίστ ανά 19.7' σε 33 αγώνες. Σίγουρα ο αριθμός των ριμπάουντ του ανά 20λεπτο είναι εξαιρετικά χαμηλός για ψηλό. Έχει πάντως σχετικά καλό μακρινό σουτ (35% πέρσι, 36% πρόπερσι, 41% τη σεζόν 19-20) και δείχνει να είναι αρκετά stretch παίκτης επιθετικά. Μεγάλο στοίχημα, καθώς αν δεν πάει καλά, ο Λυκογιάννης θα χρειαστεί να βάζει αρκετά στο "4" τον 40χρονο Μαργαρίτη κι ενώ υπάρχει κι ο Διαμαντής Σλαφτσάκης.

Από την άλλη, ο Ζακ Ντάρκο-Κέλι είναι ένας ελαφρώς πιο παιγμένος παίκτης σε σχέση με τον Πόλεϊ. Το νέο τριάρι του ΠΑΟΚ στελέχωνε τη σεζόν 2021-22 την Ελσίνκι, έχοντας 11.1 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ ανά 25' στο φινλανδικό πρωτάθλημα. Όχι άσχημα νούμερα, για εκεί, αλλά για εδώ; Η διαφορά επιπέδου (μεταξύ των δύο λιγκών) υφίσταται κι είναι σημαντική. Από τα βίντεο φαίνεται παίκτης με έφεση στο ανοικτό γήπεδο και αξιόπιστο τρίποντο. Ταιριάζει δηλαδή στο προφίλ ομάδας που θέλει ο Λυκογιάννης. Κάτι που ισχύει και για τον Τζέιλεν Χεντς, για τον οποίο είχαμε μιλήσει εκτενέστερα, όταν αποκτήθηκε, τον Ιούλιο. 

Ο Χεντς, πρώην παίκτης της Άντβερπ, έχει ένα ενδιαφέρον κοινό στοιχείο με τον Κέλι: αμφότεροι στο ξεκίνημα της περσινής χρονιάς, είχαν "κοπεί" από το ρόστερ της Λούντβιχσμπουργκ. Αργότερα μεταπήδησαν στις Άντβερπ και Ελσίνκσι αντίστοιχα. Ο ΠΑΟΚ -συμπτωματικά ή μη- ψώνισε δύο παίκτες που είχαν "σκαναριστεί" (άσχετα αν δεν μακροημέρευσαν) από ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα, όπως είναι αυτό της γερμανικής ομάδας. Τώρα, στο αγωνιστικό κομμάτι, σε σχέση με το κείμενο του Ιουλίου, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω για τον Χεντς. Ίσως το μόνο ερώτημα που προκύπτει έχει να κάνει με το πως θα ανταποκριθεί ο 23χρονος στα λεπτά του ως άσος. Διότι με βάση τη συνολική στελέχωση του backcourt, είναι βέβαιο πως ο Χεντς θα χρειαστεί να προσφέρει λεπτά στο "1". Ο Ράιλι δεν είναι cyborg, ο Τσιακμάς είναι ένα νεαρό παιδί που δεν είχε καθιερωθεί καλά-καλά στον Απόλλωνα, επομένως ο Χεντς θα είναι αναγκαίο να... κάνει παιχνίδι (10.5π., 3.3ριμπ., 2.4ασ., 20' πέρσι στη BNXT).

Ο Σαλούστρος δυναμώνει τον ελληνικό κορμό

Καλά τα είπαμε για τους ξένους, τι συμβαίνει όμως με τους Έλληνες του εμφανώς ανανεωμένου ασπρόμαυρου ρόστερ; Μέχρι πριν λίγες μέρες, δηλαδή πριν την απόκτηση του Χρήστου Σαλούστρου, οι γηγενείς του ΠΑΟΚ  ήταν οι Χρηστίδης (24χρ, “5”), Μαργαρίτης (40χρ, “5”) Σλαφτσάκης (28χρ, “4”), Καμπερίδης (23χρ., “3”), Τσιακμάς (23χρ., “1”), Ρούμογλου (19χρ., “3”) κι οι (ιδιαίτερα) ταλαντούχοι που δεν έχουν -ακόμη- συμμετοχές σε επίπεδο πρώτης ομάδας, Κωνσταντινίδης (18χρ., “1”) και Καλλιοντζής (17χρ., “5”). Ένας ισχνός και -πλην Μαργαρίτη- νεανικός κορμός, δίχως κάποιον Έλληνα πρωταγωνιστή, αριθμητικά μάλλον οκ στο σύνολο του, ποιοτικά όχι, αλλά και -θεωρητικά- σε σημαντικό χάσμα σε σχέση με τους ξένους, κυρίως όσον αφορά την περιφέρεια. Αρκετοί παίκτες ομάδας, όμως όχι ικανοί να κάνουν την διαφορά – σε βάθος σεζόν και με διάρκεια.

Εν τέλει από την παραπάνω λίστα παικτών, ο Ρούμογλου -που πέρσι πήρε λιγοστές ευκαιρίες- ήταν εκείνος που αποχώρησε, προκειμένου να εκκινήσει την κολλεγιακή του καριέρα στις ΗΠΑ. Το κενό που άφησε ο ανερχόμενος, άλλα άψητος, φόργουορντ υπερκαλύφθηκε με τον 32χρονο Σαλούστρο, πρώην αρχηγό του Περιστερίου, με τις 232 συμμετοχές σε εννέα σεζόν στην Α1, τα 71 ματς στα κύπελλα Ευρώπης και τις 13 εμφανίσεις στην Εθνική Ανδρών. Πέραν της εμπειρίας του, ο δίμετρος φόργουορντ μπορεί να εγγυηθεί αμυντική συνοχή στον ΠΑΟΚ, αλλά και ασφάλεια στη θέση “3” σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τον Κέλι. Η επιστροφή του Σαλούστρου ήταν ένα σημαντικό γεγονός για τον Δικέφαλο το καλοκαίρι, μιας κι ήλθε σε μια χρονική στιγμή όπου πραγματικά το σύνολο του Λυκογιάννη είχε ανάγκη έναν παίκτη με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του. Ο Σαλούστρος δε θα πάρει μόνος του παιχνίδια, αλλά θα είναι σε θέση να σουλουπώνει τα μετόπισθεν και να καθοδηγεί με το χαρακτήρα του.

Εξάλλου, θεωρώ πως ο Σαλούστρος δεν είναι παίκτης της μιας σεζόν για τον ΠΑΟΚ. Ο χρονικός ορίζοντας της συνεργασίας των δύο πλευρών, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να είναι μακρινός. Για ευνόητους λόγους. Βλέπετε, όλες αυτές οι... παλιοσειρές (Χαραλαμπίδης, Δέδας, Τσόχλας, Χαριτόπουλος, Κακαρούδης) με τις οποίες υπήρξε συμπαίκτης ο φέρελπις τότε Σαλούστρος, τη σεζόν 2014-15, στην πρώτη του θητεία στο Παλατάκι, δεν υπάρχουν πια (πλην Μαργαρίτη). Επτά χρόνια αργότερα, ο Σαλούστρος έχει περάσει στην... άλλη όχθη και πλέον αυτός είναι που μπορεί να πιάσει έναν ξένο και να του πει τι είναι Α1, τι εστί ΠΑΟΚ, τι σημαίνουν τα ντέρμπι με τον Άρη και τα λοιπά. Όταν είχε φύγει από τον ΠΑΟΚ, απροσδόκητα, το φθινόπωρο του 2015, η απόφαση να την... πληρώσει αυτός, για να μπορέσει η ομάδα να υπογράψει κάποιον ξένο, είχε ξενίσει αρκετό κόσμο. Κι είχε θεωρηθεί τρόπον τινά άδικη. Επομένως ο Σαλούστρος κι ο ΠΑΟΚ έχουν, μάλλον, μια μισοτελειωμένη δουλειά όσον αφορά το πως θα γράψει η ιστορία τη συνύπαρξη τους.

Εξίσου σημαντική επιστροφή για τους Θεσσαλονικείς, σε όλα τα επίπεδα, είναι εκείνη του Βαγγέλη Μαργαρίτη, αν και πλέον, βαδίζοντας στα 40 του χρόνια, ο ρόλος του προφανώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι τρομερά μεγάλος. Στο πρόσφατο νικηφόρο φιλικό στην Ελευθερούπολη, ο κάπτεν ήταν πρώτος σκόρερ με 16 πόντους, γεγονός που αφενός δείχνει πως διατηρείται σε καλή κατάσταση (όπως και πέρσι στον Κολοσσό όπου είχε 6.9π., 4ριμπ., 1.2ασ. ανά 19' σε 26 αγώνες), αφετέρου δε γίνεται ο ΠΑΟΚ να βασίσει τόσα πολλά στο σκορ, σε έναν παίκτη των 15  -τώρα πια- λεπτών. Η ασπρόμαυρη ΚΑΕ διόρθωσε το περσινό... λάθος της μη ανανέωσης Μαργαρίτη, αλλά είμαι της άποψης πως η επιστροφή του θα πρέπει, εντός παρκέ, να είναι περισσότερο συμβολική. Παραμένοντας στην γραμμή κρούσης, ο Βασίλης Χρηστίδης στη θέση του σέντερ πρόλαβε να δείξει πέρσι ορισμένα καλά στοιχεία με το Περιστέρι κι η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη (είχε ξεκινήσει από τον Άρη) αποτελεί για τον ίδιο μια ευκαιρία ανάδειξης. Μπροστά του θα είναι ο Νέιτ Ρένφρο, όχι ο... Ολάζουον, επομένως κυριαρχεί η πεποίθηση πως ο Θεσσαλονικιός ψηλός μπορεί να συνεχίσει να προοδεύει.

Από 'κει και πέρα, ο ΠΑΟΚ διαθέτει ως εναλλακτική στο “4” τον συνεπή αγωνιστικά Σλαφτσάκη από τον Κολοσσό, ως “δευτερότριτο” άσο τον Τσιακμά από τον Απόλλωνα και ως κλασικό σουτέρ -παρότι πέρσι δεν έκανε τόσο καλή σεζόν- τον Καμπερίδη. Τρεις λύσεις καθαρά συμπληρωματικές. Βέβαια πολλά μπορεί να συμβούν μέσα στη σεζόν και να τους δούμε είτε να εμφανίζονται συχνότερα και για παραπάνω λεπτά του αναμενόμενου, είτε λιγότερο και πιο σπάνια. Αυτοί οι τρεις είναι και που κλείνουν την δωδεκάδα - κι είναι βέβαιο πως ο Λυκογιάννης θα πρέπει να εξαντλήσει το βάθος της. Όλοι χρειάζονται, ειδικά από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ θα είναι και του χρόνου στο BCL (σε καθόλου εύκολο όμιλο με Σάσαρι, Ντιζόν και -μάλλον- Ουνικάχα Μάλαγα, η οποία βρίσκεται στα προκριματικά, αλλά είναι γκραν φαβορί για να εισέλθει στην Regular Season).

Η ανάγκη για "καθαρό" τεσσάρι και αναπληρωματικό άσο

Τι δεν φαίνεται να έχει ο Δικέφαλος στην παρούσα φάση; Έναν γνήσιο, δυνατό πάουερ φόργουορντ που να μπορεί να παίξει λεπτά και στο "5" και φυσικά την εναλλακτική πίσω από τον Ράιλι. Εντούτοις, η άφιξη Σαλούστρου αύξησε σε τρία τα τριάρια του ρόστερ (Κέλι, Καμπερίδης). Υπάρχει μια έλλειψη ισορροπίας, αλλά it is what is, μιας κι ο ΠΑΟΚ θέλει πρώτα-πρώτα να φανεί συνεπής οικονομικά. Κοινώς, το γεγονός πως οι Θεσσαλονικείς δεν ήταν άνετοι σε αυτά που μπορούσαν να δώσουν, πιθανώς περιόρισε τις επιλογές τους. Ο Λυκογιάννης ελπίζει οι "διπλοθεσίτες" του ρόστερ του να ανταποκριθούν.

Πάντως, αν ήταν εφικτή, τώρα ή αργότερα στη σεζόν, μια ακόμη κίνηση -προφανώς με Έλληνα- ο ΠΑΟΚ ίσως να έπρεπε να δει το θέμα του δεύτερου πλειμέικερ, αφού ουσιαστικά ούτε πέρσι είχε - και του κόστισε. Από 'δω και στο εξής, ο Δικέφαλος μπαίνει για τα καλά σε κλοιό φιλικών (μεταξύ άλλων θα παίξει φιλικά επιπέδου Basket League με ΑΕΚ, Περιστέρι, Καρδίτσα), επομένως θα υπάρξουν περιθώρια για περισσότερα χειροπιαστά συμπεράσματα. Παρεμπιπτόντως, ο ΠΑΟΚ θα... βουτήξει αμέσως στα βαθιά, αφού 5/10 υποδέχεται τη Ντιζόν για την πρεμιέρα του BCL, 8/10 φιλοξενείται από το Περιστέρι του Σπανούλη και των 3 εκατ. μπάτζετ, για να γυρίσει στις 15/10 στη Θεσσαλονίκη για το τοπικό ντέρμπι με τον Άρη. Και... κερασάκι, 19/10 με τη Σάσαρι στο Πλατάκι. Δύο εβδομάδες... φωτιά, με το καλημέρα στη σεζόν. Όπως καταλάβατε, ο ΠΑΟΚ θα μας δώσει -σύντομα- κι άλλες αφορμές για συζήτηση.

Αντί επιλόγου... 24.4. Αυτός είναι ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ του ΠΑΟΚ, δίχως να προσμετράμε τον Βαγγέλη Μαργαρίτη. Με έξι παίκτες γεννημένους από το 1999 κι έπειτα (Χεντς, Πόλεϊ, Καμπερίδης, Τσιακμάς, Κωνσταντινίδης, Καλλιοντζής). Συνήθως τα νεανικά πρότζεκτς κάνουν "κλικ" στον κόσμο, που με τη σειρά του αντιλαμβάνεται πως πρέπει να στηρίξει. Ο ΠΑΟΚ ξεκινά τη σεζόν με 3/4 πρώτα ματς του εντός έδρας. Θα 'χει ενδιαφέρον να δούμε την ανταπόκριση των φίλων του στο νέο ξεκίνημα.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely