Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 09:18

Με το καλημέρα ψάχνουν αντίδραση και ελπίδα

Aπό :

Στο άκουσμα της κόρνας που σήμανε τη λήξη της αναμέτρησης μεταξύ Μαυροβουνίου και Ελλάδας, οι παίκτριες της Γιελένα Σκέροβιτς έγιναν μπουλούκι στο παρκέ κι άρχισαν να πανηγυρίζουν. Στον αντίποδα, οι Ελληνίδες μπασκετομπολίστριες έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι για τα αποδυτήρια. Αν βλέπατε αυτή την εικόνα χωρίς να ξέρετε σε τι φάση βρίσκεται το τουρνουά, θα υποθέτατε ότι επρόκειτο για μια νοκ άουτ μάχη στα προημητελικά ή και παραπάνω. Εδώ όμως ήταν μόλις το εναρκτήριο παιχνίδι και των δύο ομάδων, και συμπτωματικά όλης της διοργάνωσης.

Σε περίπτωση που δεν είδατε τον αγώνα ή δεν προλάβατε να ενημερωθείτε, η ομάδα του Μαυροβουνίου επικράτησε με 74-69 της Εθνικής μας, σε έναν αγώνα με πολλά πρόσωπα και για τις δύο ομάδες. Ας δούμε συνοπτικά μερικά σημεία από την αναμέτρηση.

Τα κορίτσια του Πέτρου Πρέκα μπήκαν πολύ καλά στο ματς, κι έφτασαν να προηγούνται με 18-25 στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Η Ελλάδα έπαιζε κυρίως με τις Σπανού και Φασούλα από τον κεντρικό άξονα, κερδίζοντας μάχες κοντά των καλάθι των Μαυροβουνίων, όπως και αρκετές βολές. Στον αντίποδα, η Σκέροβιτς βασίστηκε στο δίπολο Μούγιοβιτς-Γιοβάνοβιτς σε αυτό το διάστημα, που κυρίως από screen n roll καταστάσεις επιτέθηκαν στις πιο αδύναμες αμυντικά παίκτριες της εθνικής μας, φτάνοντας με άνεση στο καλάθι. Το πλάνο ήταν να τραβήξουν προς τα έξω τη Μαριέλλα Φασούλα, δημιουργώντας κενό στη ρακέτα της Εθνικής.

Το σκηνικό αντιστράφηκε πλήρως στην δεύτερη περίοδο, που ήταν κι η καθοριστικότερη του αγώνα. Οι παίκτριες της Ελληνικής ομάδας έκαναν τρία λάθη στα πρώτα λεπτά του δεκαλέπτου, κι έψαχναν σχεδόν εμμονικά την Φασούλα, σε μια προσπάθεια να πάρει το τρίτο φάουλ της νατουραλιζέ Νατάσα Μακ. Όπερ και εγένετο ως τα μισά της περιόδου, αλλά αυτό δεν άλλαξε και πολλά. Γιατί οι Μαυροβούνιες μπασκετμπολίστριες ξεκίνησαν να χτυπούν ευλαβικά της Σταμάτη και Τσινέκε, που αδυνατούσαν να υπερασπιστούν τις θέσεις τους, και ταυτόχρονα εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα ριμπάουντ που απέτυχαν να εξασφαλίσουν οι Ελληνίδες στο δικό τους μισό. Η second unit της Σκέροβιτς λειτούργησε άψογα, εν αντιθέσει με την Ελληνική πλευρά που συνέχισε στο ίδιο πλάνο κι είδε το +7 να μετατρέπεται σε -8 μέσα σε 9 αγωνιστικά λεπτά. Μόλις 5 ελληνικά καλάθια σε αυτό το διάστημα και καμία εύστοχη βολή.

Τα κορίτσια του Πέτρου Πρέκα προσπάθησαν να γυρίσουν στο ματς αρχές τέταρτης περιόδου, και μείωσαν μια διαφορά, που είχε φτάσει στο -13, ως το -5 και το 64-59, με το ρολόι να δείχνει σχεδόν 6 αγωνιστικά λεπτά πριν τη λήξη του ματς. Το έναυσμα για αυτή την αντεπίθεση έδωσε η Άννα Σταμολάμπρου. Η γκαρντ του Ολυμπιακού σκόραρε 10 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, μεταξύ αυτών κάποια μεγάλα τρίποντα που ανέβασαν ψυχολογικά την ομάδα. Αυτή έμελλε να είναι και η τελική διαφορά του αγώνα, καθώς από εκείνο το σημείο κι έπειτα η ομάδα του Μαυροβουνίου βρήκε σκορ, κι ενώ είχε δυσκολευτεί με το zone press και την match-up ζώνη των Ελληνίδων, που στο τέλος φάνηκε να μένουν από δυνάμεις κι έμπνευση.

Κορυφαία εκ των νικητριών ήταν αναμφίβολα η 22χρονη Ντραγκάνα Ζίβκοβιτς της Μπούντουτσοστ. Έγραψε 15 πόντους αν και στο τέλος έδειξε κάπως κουρασμένη και πήρε κάποια τραβηγμένα σουτ. Έφθειρε σταθερά και μεθοδικά τις Ελληνίδες γκαρντ, ενώ μάζεψε και 14 ριμπάουντ. Γενικά πολύ μοιρασμένο boxscore για την ομάδα του Μαυροβουνίου, 14 η Βούσετις, 12 με 5 ασίστ η αθόρυβη Μούγιοβιτς, ακόμα κι η Μακ βρήκε ρυθμό μετά τα φάουλ που έκανε νωρίς και έφτασε τους 12 πόντους και 3 τάπες.

Για την ελληνική ομάδα, η Φασούλα έφτασε τους 15 πόντους κι 9 ριμπάουντ, αν και στο δεύτερο ημίχρονο έσβησε, σκοράροντας μόλις τρεις και υποπίπτοντας σε αρκετά λάθη. Η Σπανού είχε ένα εντυπωσιακό 15/11/6, αλλά με 1/7 τρίποντα και κάποιες λάθος επιλογές σε κρίσιμα σημεία. Ενδεχομένως η καλύτερη να ήταν η Άννα Σταμολάμπρου, με 14 πόντους 4 ασίστ και ένα λάθος σε σχεδόν 37 λεπτά συμμετοχής.

Δυστυχώς το ματς κρίθηκε στις παραπάνω κατοχές που εξασφάλισε το Μαυροβούνιο, κυρίως μέσω των επιθετικών ριμπάουντ, από όπου βρήκε 25 πόντους δεύτερης ευκαιρίας έναντι μόλις 8 του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Μιλάμε για 15 χαμένα ριμπάουντ και 15 λάθη της ελληνικής πλευράς, τη στιγμή που τα αντίστοιχα νούμερα του Μαυροβουνίου ήταν μόλις 5 και 8. Κι ενώ σαφώς υπήρχε υψομετρικό πλεονέκτημα, ειδικά στις θέσεις 1-3 για τις νικήτριες, τα ριμπάουντ αυτά χάθηκαν κυρίως από ανεπαρκή boxouts και έλλειψη ομαδικής διάθεσης για την εξασφάλιση τους. Και σίγουρα υπήρχε πολύ καλύτερος τρόπος να μοιραστούν τα λεπτά στις γκαρντ. Έφτασε η 38χρονη Εβίνα Σταμάτη να παίξει 32 λεπτά και να αποβληθεί με 5 φάουλ, ενώ ήταν ηλίου φαεινότερον ότι υπέφερε στις περιστροφές και την προσωπική άμυνα. Τη στιγμή που η πολύ ορεξάτη στην αρχή Πηνελόπη Παυλοπούλου έμεινε στα 11 λεπτά (ίσως να επηρεάστηκε από έναν μικροτραυματισμό νωρίς) κι η Χριστινάκη στα 15, μην καταφέρνοντας να βρει ρυθμό στα λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ. Κι είναι λυπηρό, γιατί μια καλύτερη διαχείριση των παραπάνω, δεν αποκλείεται να είχε φέρει τις Ελληνίδες σε θέση να διεκδικήσουν σοβαρά τη νίκη.

Ας επιστρέψουμε στους έντονους πανηγυρισμούς των παικτριών του Μαυροβουνίου και το τι γίνεται στον όμιλο. Με τις Ισπανίδες να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί του ομίλου και λογικά να στοχεύουν για το 3/3, οι δύο θέσεις που οδηγούν στα μπαράζ θα μοιραστούν σε Ελλάδα, Λετονία και Μαυροβούνιο. Καθώς οι Λετονές είναι σε πολύ καλό φεγγάρι και απαιτείται υπέρβαση για να ηττηθούν, η Εθνική μας έπρεπε να πάρει το ροζ φύλλο κόντρα στο Μαυροβούνιο, για να έχει έστω ένα μικρό μαξιλαράκι, ενώ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει δύο ισχυρούς αντιπάλους. Η νίκη αυτή είτε θα της έδινε την τρίτη θέση, αν το Μαυροβούνιο έγραφε 0/3 ή μια τριπλή ισοβαθμία, αν χάσουν από τις Λετονές κι η Ισπανία κάνει το 3/3. Σε αυτή την περίπτωση οι δύο θέσεις θα κρίνονταν από το συνολικό +/- της κάθε ομάδας. Τώρα όμως η ομάδα του Πέτρου Πρέκα ψάχνει μια πολύ μεγάλη, αλλά όχι ακατόρθωτη, νίκη κόντρα στη Λετονία, και φυσικά ελπίζει πως οι Ισπανίδες δεν θα χάσουν κανένα ματς.

Τώρα, το μεγαλύτερο λάθος είναι να προσκολληθούν σε αυτή την χαμένη ευκαιρία, όσο ανθρώπινο κι αν ακούγεται. Δύσκολη συνθήκη, αγωνιστικά και ψυχολογικά. Οι διεθνείς μπασκετμπολίστριες έχουν λίγο παραπάνω από 24 ώρες για να διαχειριστούν αυτή την σκληρή ήττα, προϊόν και των δικών τους λαθών πριν μπουν στο do-or-die με τις Λετονές. Δεν είναι η ώρα για ηττοπάθεια και σκυμμένο κεφάλι, αλλά για αντίδραση. Κι ας είμαστε στην αρχή.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely