Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 13:07

10 hot topics για το 2024

Από :

Αγαπημένοι φίλες και φίλοι ελπίζω να περάσατε όμορφα την εορταστική περίοδο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα! Μακάρι η νέα περιοδική κίνηση του πλανήτη μας γύρω από το άστρο του ηλιακού συστήματος να είναι καλύτερη , πιο δημιουργική από την προηγούμενη! Ας ξεκινήσουμε όπως κάθε χρόνο, με δέκα καυτά μπασκετικά θέματα που ενδεχομένως να μας απασχολήσουν το 2024.

10) Το μέλλον του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και το άνοιγμα στο Ντουμπάι

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζεται από διασπάσεις μεταξύ των φορέων που το διοικούν. Διοργανώσεις της Euroleague απο δω, της FIBA απο κει, σε σημείο που σε μία οποιαδήποτε λίγκα της ηπείρου η πλειονότητα των ομάδων παίζει ευρωπαϊκά παιχνίδια. Euroleague, Eurocup, Champions League, Europe Cup. Σαν πολλές δε μαζεύονται; Ύστερα, εισαγωγή των παραθύρων για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων με τη μη συμμετοχή αρκετών αθλητών από συλλόγους που βρίσκονται υπό την αιγίδα της Euroleague, λόγω των ημερών που πραγματοποιούνται οι αγώνες - κάτι που αλλάζει φέτος.

Ύστερα απο καιρό ίσως, για πρώτη φορά, Euroleague και FIBA βρήκαν κώδικα επικοινωνίας, που δεν είναι επιζήμιος για κάποια εκ των δύο πλευρών. Και αυτό θα συμβεί στο παράθυρο των προκριματικών των εθνικών για τον Φεβρουάριο. Στις ημερομηνίες που θα γίνουν οι αγώνες δεν θα υπάρξουν οι αντίστοιχοι των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, με αποτέλεσμα οι εθνικές να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την καλύτερη δυνατή σύνθεση και να αποφύγουμε το μπάχαλο που συνέβαινε κατά το παρελθόν. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να μην είναι σημαντικό και ίσως τους επόμενους μήνες υπάρξουν και νεότερα για μία ενδεχόμενη συνεργασία. Εξάλλου, μια συνένωση των Eurocup, Champions League μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Όσον αφορά το ζήτημα της συμμετοχής ομάδας από το Ντουμπάι στην Euroleague, η ανάθεση της διοργάνωσης ενός εκ των τεσσάρων ετήσιων τουρνουά Adidas Next Generation στην ασιατική πόλη, δείχνει την πρόθεση της διοργανώτριας αρχής. Εξάλλου, όπως αναφέρουν διάφορα ρεπορτάζ το προηγούμενο διάστημα, μοιάζει ειλημμένη απόφαση η προσφορά μιας wild card για τη μεθεπόμενη σεζόν, όταν και θα αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στη Euroleague. Ίσως μέσα στο 2024 να έχουμε και την οριστική απόφαση, κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, όχι όμως από τους μετόχους, μιας και όλοι στηρίζουν την απόφαση. Όπως είχε πει άλλωστε και ο Σπύρος Καλογήρου στην ταινία «Λόλα» στον Νίκο Κούρκουλο « είναι πολλά τα λεφτά Άρη».

9) Το πρώτο play-in τουρνουά στην Euroleague

Στα πρότυπα του ΝΒΑ, ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ανταγωνιστικότητα στην ούτως ή άλλως άκρως ανταγωνιστική διοργάνωση της Euroleague, από τη σεζόν 2023/24 θα υπάρχει το play-in τουρνουά, το οποίο θα δίνει τα δύο τελευταία εισιτήρια για τα playoffs. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έως και την περασμένη αγωνιστική περίοδο πάνω από τις μισές ομάδες έμεναν εκτός νυμφώνος. Είναι ολίγον τι παράλογο σε λίγκα 18 ομάδων, οι δέκα να μη συνεχίζουν, ενώ αρκετές εξ αυτών να είναι χωρίς στόχους, όταν πλησιάζει η τελική ευθεία της κανονικής περιόδου. Τουλάχιστον με το νέο σύστημα αυτό μπορεί να αλλάξει. Υπενθυμίζω λοιπόν τι σημαίνει αυτό το play-in τουρνουά. Οι έξι πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου παίρνουν κανονικά το εισιτήρια για τη φάση των προημιτελικών, με τις τέσσερις εξ αυτών και το πλεονέκτημα έδρας. Οι ομάδες που θα βρεθούν στις θέσεις από 7 έως 10 θα συμμετάσχουν θα διεκδικήσουν τα εναπομείναντα δύο εισιτήρια. Οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 7 και 8 θα παίξουν μεταξύ τους και αντίστοιχα αυτές στις θέσεις 9 και 10. Η νικήτρια ομάδα του πρώτου ζευγαριού περνάει στα playoffs ως έβδομη, που σημαίνει ότι θα παίξει με τη δεύτερη ομάδα της κατάταξης. Ο ηττημένος όμως, θα έχει μία ακόμα ευκαιρία, καθώς θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού 9-10 για την τελευταία προνομιούχα θέση.

Το συγκεκριμένο τουρνουά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει μεγάλη απήχηση και πιστεύω το ίδιο θα συμβεί και στα δικά μας μέρη. Επομένως, ακόμα και οι ομάδες που θα βρίσκονται πιο κάτω από τη δέκατη θέση θα έχουν το κίνητρο να διεκδικήσουν νίκες στο τέλος, ώστε να μπορέσουν σε νοκ άουτ παιχνίδια να κυνηγήσουν τις όποιες πιθανότητες τους αναλογούν για πρόκριση.

8) Ο LeBron στα 40, μαζί με τον υιό του;

O πιο επιδραστικός και σίγουρα ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής του 20ου αιώνα μοιάζει να έχει βρει το μυστικό ελιξίριο της νιότης, καθώς το 2024 θα τον βρει στην τρυφερή ηλικία των 39 ετών, με τον ίδιο να μην έχει σκοπό να σταματήσει ακόμα. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, όταν μπορεί και διατηρεί την απόδοσή του σε υψηλά επίπεδα, παραμένοντας ακόμα σημαντικός για τους Lakers. 20 χρόνια βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο, πρωταγωνιστής, διεκδικεί τίτλους και βρίσκει πάντα ένα κίνητρο για την επόμενη σεζόν. Ο πρώτος σκόρερ είναι άλλωστε στην ιστορία του ΝΒΑ, τετράκις πρωταθλητής και αισίως κάτοχος του πρώτου κυπέλλου της λίγκας. Τι έχετε να πείτε για αυτό άραγε φανζ του Michael Jordan;

Ο LeBron James έχει εκφραστεί ανοιχτά για το γεγονός πως θα ήθελε να αγωνιστεί για έναν χρόνο μαζί με τον υιό του στη λίγκα, προτού αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα υγείας του νεαρού Bronny James τον Αύγουστο του 2023, πιθανώς να συζητάγαμε πως η επόμενη σεζόν θα τους έβρισκε μαζί στο ΝΒΑ. Tώρα το θέμα είναι ακόμα ρευστό. Φυσικά, σε ένα φτωχό από ποιότητα παιχτών draft, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, δεν είναι απίθανο να επιλεχτεί στον πρώτο γύρο. Το καυτό ζήτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται στο ότι ο LeBron James έχει option στο συμβόλαιό του για την επόμενη σεζόν, το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει ο ίδιος μέχρι τις 29 Ιουνίου του 2024. Mέχρι αρχές του μήνα θα γνωρίζουμε εάν ο υιός James θα βρίσκεται οριστικά στη διαδικασία του draft, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου. Να είναι αυτές οι δύο ημέρες οι πιο σημαντικές για το μέλλον του Βασιλιά του ΝΒΑ;

7) Επιστροφή στη Basket League ενός εκ των Ηρακλή, Πανιώνιου;

Τη φετινή σεζόν δύο ομάδες με μεγάλη ιστορία, με κόσμο να τις ακολουθεί, κάνουν τη μεγάλη προσπάθεια για επιστροφή στα μεγάλα «σαλόνια» της Basket League. Συγκεκριμένα γράφω για τον Πανιώνιο και τον Ηρακλή, οι οποίοι βρίσκονται στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, στην Elite League. Στο τέλος του 2023 η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής για τις δύο αυτές ιστορικές ομάδες: ο Πανιώνιος πρώτος με ρεκόρ 12-3 και ο Ηρακλής όγδοος με ρεκόρ 8-7. Οι δύο ομάδες που θα ανέβουν κατηγορία θα κριθούν σε final four μετά την προημιτελική φάση, κάτι που ίσχυε και πέρυσι, απλά φέτος έγιναν ορισμένες αλλαγές. Οι δύο πρώτοι θα παίξουν μεταξύ τους, με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο της ανόδου, ενώ ο χαμένος δεν χάνεται, καθώς θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία αφού θα αγωνιστεί με τον νικητή του ζευγαριού του τρίτου και του τέταρτου. Θα υπάρξει επίσης και τουρνουά play-in για τις ομάδες που θα βρεθούν στις θέσεις 7 έως 10 για δύο εισιτήρια των playoffs.

Όσον αφορά τις ομάδες που προανέφερα, ο Πανιώνιος είναι το μεγάλο φαβορί για την άνοδο. Η εικόνα του εξάλλου όλη τη σεζόν, έως τη στιγμή που γράφτηκε το κείμενο, αυτό δείχνει. Ο στόχος ήταν αυτός εξαρχής, κάτι που φανέρωσαν και οι κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Ο Άρης Λυκογιάννης βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από τα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ το ρόστερ είναι γεμάτο από αθλητές έμπειρους, τόσο όσον αφορά την κατηγορία, αλλά και από ορισμένους που έχουν αγωνιστεί χρόνια στην Basket League, σε κορυφαίες ομάδες, όπως οι Βουγιούκας, Γκίκας, Βεργίνης, Κακλαμανάκης. Παρότι φέτος ο Πανιώνιος δεν αγωνίζεται στη φυσική του έδρα, στη Νέα Σμύρνη, αλλά στην αντίστοιχη του Μίλωνα, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια για επάνοδο, το γήπεδο είναι γεμάτο και στο τέλος της σεζόν θα είναι τεράστια έκπληξη εάν δεν κατακτήσει ένα από τα δύο πολυπόθητα εισιτήρια.

Όσον αφορά τον Ηρακλή, η κατάσταση εδώ είναι πιο δύσκολη, όπως έχει φανεί άλλωστε από την πορεία του γηραιού στην κατηγορία. Με τον Θανάση Γιαπλέ στον πάγκο η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη κάνει το καλύτερο δυνατό για ένα καλό πλασάρισμα αν είναι δυνατόν στην εξάδα, ώστε να γλυτώσει τον σκόπελο του play-in τουρνουά. Θα παλέψει μαζί με ομάδες όπως η Ελευθερούπολη και η Μύκονος για την άνοδο. Έχει έμπειρους αθλητές για την κατηγορία, έχει μία καυτή έδρα και θα προσπαθήσει μέσω του νέου συστήματος διεξαγωγής να κερδίσει την άνοδο.

6) It’s the end of the Dubs as we know them?

It’s the end of the world as we know it λέει ο στίχος του ομώνυμου τραγουδιού των R.E.M και θα μπορούσε εύκολα να παραφραστεί για χάρη των Golden State Warriors. It’s the end of the Dubs as we know them, της σύγχρονης δυναστείας του ΝΒΑ ή όχι ακόμα; Πολλά είναι τα ζητήματα τα οποία έχουν μαζευτεί την τελευταία διετία για τον οργανισμό, τόσο όσον αφορά το αγωνιστικό, όσο και το εξωαγωνιστικό σκέλος. Μπορεί το ανάθεμα να πέφτει βέβαια στον Draymond Green για την κάκιστη συμπεριφορά του, όπως η μπουνιά που είχε ρίξει πέρυσι στον Jordan Poole ή πιο πρόσφατα η σφαλιάρα στον Jusuf Nurkic κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον των Suns, όμως δεν είναι ο μόνος υπαίτιος για την κατάσταση. Μερίδιο έχει ολόκληρος ο οργανισμός για τη στάση που έχουν κρατήσει στο συγκεκριμένο θέμα, κάνοντας τα στραβά μάτια στη συμπεριφορά του παίχτη.

Στο αγωνιστικό σκέλος, που σαφώς και έχει άμεση σχέση με την παρουσία του Green, ο οποίος είναι κομβικός στον τρόπο που αγωνίζονται οι Warriors όλα αυτά τα χρόνια, δεν τα πηγαίνουν και αρκετά καλύτερα. Η επίθεση της ομάδας είναι μετριότατη, η άμυνα το ίδιο και όσο και αν στενοχωριέται ο Giorgos B. από την εικόνα τους, δεν ξέρω κατά πόσο θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Ο Steve Kerr μοιάζει «χαμένος στη μετάφραση», προσκολλημένος αρκετά στα «παιδιά» του, ψάχνοντας αγώνα με τον αγώνα να βρει τα κατάλληλα σχήματα, τόσο στην πρώτη πεντάδα, όσο και σε αυτούς που θα έρχονται από τον πάγκο, για να λειτουργήσει αποδοτικότερα η ομάδα. Ο Κlay Thompson είναι σκιά του εαυτού του, μέτριος στο αμυντικό σκέλος και για πρώτη χρονιά μετά από τις τρεις πρώτες σεζόν του στη λίγκα σκοράρει κάτω από 20 πόντους μέσο όρο (17,2). Ο Andrew Wiggins πιθανολογώ έχει επηρεαστεί σημαντικά από το σημαντικό προσωπικό γεγονός που τον κράτησε εκτός στις αρχές τ0y 2023, ενώ ο Chris Paul φέτος έχει τραγικά ποσοστά στο σουτ. Και μένει ο Steph Curry να παλεύει, να προσπαθεί να περισώσει την κατάσταση, όντας ο νούμερο ένα πόλος σκοραρίσματος και δημιουργίας (πρώτος σε offensive load και box creation που μετράνε αντίστοιχα τη συμμετοχή του παίχτη ανά 100 κατοχές σε επίθεση και δημιουργία).

Η ασφαλής μετάβαση στην επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Θα χρειαστεί το προπονητικό επιτελείο να στηρίξει πραγματικά τον νεαρό κορμό των Podziemski, Kuminga, Moody, Jackson-Davis και όχι η συμμετοχή τους από αγώνα σε αγώνα να είναι σαν τα τρενάκια του λούνα παρκ. Εκτός αν μπορέσει το front office να σκαρώσει κάποια ανταλλαγή, ώστε να δυναμώσει το ρόστερ. Επιλογές υπάρχουν, οι νεαροί είναι αξιόλογοι, ενώ ορισμένα συμβόλαια, παρότι μεγάλα οικονομικά, είναι expiring (όπως του Thompson, ενώ του Paul δεν είναι εγγυημένο για την επόμενη σεζόν), κάτι που μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό όσο πλησιάζει η trade deadline. Εξάλλου, όπως λένε, για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά. Έτσι δεν είναι κύριοι των Warriors;

5) To αμφίρροπο ΝΒΑ

Όπως κάθε χρόνο, η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα του ΝΒΑ είναι ένα εκ των πιο σημαντικών μπασκετικών ζητημάτων. Πόσο δε μάλλον όταν τη φετινή σεζόν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και στις δύο περιφέρειες. Στην ανατολική περιφέρεια η τριάδα των Celtics, Bucks, Sixers έχει ξεχωρίσει και μία εξ αυτών θα βρεθεί στους τελικούς. Βέβαια, είναι σωστό να ξεγράψει κάποιος τους Heat, όταν έχουν δείξει επανειλημμένως ικανότατοι στο παρελθόν και δη την περσινή χρονιά; Όχι, βέβαια. Εάν καταφέρουν και φέτος να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων τις προβλέψεις των ειδικών και μη, τι να πω, χαλάλι τους. Οι Κέλτες είναι εξαιρετικοί σε επίθεση και άμυνα, τα Ελάφια βρίσκουν μεγαλύτερη συνοχή και αποδίδουν πολύ καλά επιθετικά, ενώ οι Sixers, με τον Embiid και τον Maxey, έχουν βρει ισορροπία στο παιχνίδι τους και είναι πιο απελευθερωμένοι.

Τώρα στη δυτική περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Οι νυν πρωταθλητές Nuggets θα έχουν αρκετούς ανταγωνιστές για τη μία θέση του τελικού, όπως φυσικά είναι τα πράγματα στο τέλος του 2023. Η άμυνα των Timberwolves είναι η καλύτερη στη λίγκα και βρίσκονται στην πρώτη θέση της περιφέρειας. Οι Thunder και τα τρομερά νιάτα τους ακολουθούν κατά πόδας, με τον Shai Gilgeous-Alexander να κάνει χρονιά MVP και τον Chet Holmgren να είναι το φαβορί για rookie της χρονιάς. Οι Clippers, μετά τις πρώτες ημέρες της ανταλλαγής του Harden, έχουν βρει τα σχήματα, τους ρόλους και τον τρόπο να είναι άκρως αποδοτικοί. Μπορεί όμως να ξεγράψει κάποιος τους τρομερούς πέρυσι Kings, ή τους Lakers; Οκ, για τους Suns δεν θα γράψω κάτι, ό,τι και αν πω, θα κινδυνεύω να εκτεθώ. Γενικότερα η κανονική περίοδος, τουλάχιστον όσον αφορά την πλειονότητα των ομάδων, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και η συνέχεια μπορεί να κρύβει αρκετές εκπλήξεις.

4) Ποια ομάδα θα σταματήσει τη Ρεάλ στην Euroleague;

Η Ρεάλ Μαδρίτης μοιάζει να έχει «κλειδώσει» την πρώτη θέση, παρότι είναι αρκετά νωρίς. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι εάν θα καταφέρει η νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης – και γράφοντάς το σταματάω για ένα διάλειμμα για τσιγάρο στο μπαλκόνι – να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Θα υπάρξει ομάδα που θα καταφέρει, όχι να της πάρει την πρώτη θέση, αλλά να την κερδίσει εκεί που θα έχει σημασία, δηλαδή σε έναν αγώνα στο final four του Βερολίνου; Από την ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο πέρυσι, αν κάτι έλειπε, αυτό ήταν μία έξτρα λύση στη θέση του point guard. Ε, με τον Facundo Campazzo στο τιμόνι, δεν θα μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο ο Chus Mateo. Βρίθει ταλέντου, πληρότητας σε κάθε θέση, ο προπονητής απέδειξε πέρυσι πως ήταν άξιος μαθητής του Pablo Lasso και δίκαια βρίσκεται εκεί. Και στην τελική, αν στραβώσουν τα πράγματα, υπάρχει ακόμα ο Yabusele στο ρόστερ. Είναι με διαφορά η καλύτερη ομάδα στη διοργάνωση και μένει να φανεί εάν θα είναι μέχρι τέλους ή αυτή η «κατάρα» των ομάδων που τελείωσαν στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου θα συνεχιστεί. Φυσικά, δεν πιστεύουμε στα μεταφυσικά, σε κατάρες, απλά η φύση της διοργάνωσης με τον νικητή να κρίνεται σε final four, κρύβει τέτοιες εκπλήξεις. Η Ρεάλ στο τέλος του 2023 και του πρώτου γύρου είναι η καλύτερη επίθεση και άμυνα της διοργάνωσης, σύμφωνα με τους δείκτες offensive και defensive ratings, πρώτη όσον αφορά τα καλάθια που σκοράρουν οι παίχτες της μέσω δημιουργίας συμπαιχτών, με 30% σχεδόν assist percentage, πρώτη σε σταθμισμένη ευστοχία. Τρομερά νούμερα πραγματικά. Ποια ομάδα θα μπορέσει λοιπόν να τη σταματήσει την κρίσιμη στιγμή;

3) Η επιστροφή του Παναθηναϊκού

Μετά από μία ανομβρία δύο ετών, η σεζόν που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη για τον Παναθηναϊκό μοιάζει να είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες, κάτι που αποτυπώθηκε στις βαθμολογίες τόσο του ελληνικού πρωταθλήματος, όσο και της Euroleague στο τέλος του 2023. Ένα ρόστερ γεμάτο σε επιλογές, με παίχτες εγνωσμένης ποιότητας, έμπειρους και με έναν προπονητή στον πάγκο όπως ο Ergin Ataman, που έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του, ικανός να βοηθήσει στην επιστροφή των πρασίνων στους τίτλους. Για έναν σύλλογο με τόσες επιτυχίες στο παρελθόν στα ευρωπαϊκά γήπεδα, το να βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όπως συνέβη επί παραδείγματι πρόπερσι και πέρυσι ήταν κάτι το μη σύνηθες. Η εικόνα λοιπόν δείχνει πως αν μη τι άλλο το 2024 θα παλέψει δυναμικά για επιστροφή στους εγχώριους τίτλους και είσοδο στα playoffs της Euroleague και δη στην πρώτη εξάδα.

Όλες οι κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν άλλωστε το καλοκαίρι του 2023 ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, αν και νομίζω πάντως πως το σημείο κλειδί για την έως τώρα πορεία του, τουλάχιστον όσον αφορά τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ήταν η απόκτηση του Kendrick Nunn. Όταν ξεκίνησε να αποδίδει σύμφωνα με το ταλέντο του και προσαρμόστηκε στα δεδομένα, αυτόματα ανέβηκε επίπεδο η ομάδα. Σαν να απελευθερώθηκαν και οι συμπαίχτες του, ενώ δείχνει πως είναι ο παίχτης που στα κρίσιμα θα σταθεί δυναμικά και θα βοηθήσει τα μέγιστα, όπως άλλωστε φάνηκε στα εκτός έδρας παιχνίδια με τη Μονακό και την Αρμάνι Μιλάνο. Έχει αποκτήσει δυναμική ο Παναθηναϊκός ξανά και μένει να φανεί ποια θα είναι η κατάληξη στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Πάντως, αυτό που μοιάζει σίγουρο είναι πως θα πάψει πια να μοιάζει «παρίας» στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν θα είναι outsider για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

2) Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η εθνική και οι Bucks

Οι Milwaukee Bucks, με την κίνηση που πραγματοποίησαν πριν αρχίσει η σεζόν, αποκτώντας τον Dame Lillard, φρόντισαν να δείξουν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο πως θέλουν να κερδίσουν και άλλα πρωταθλήματα μαζί του, αρχής γενομένης από το φετινό. Η αλήθεια είναι πως έως το τέλος του 2023 η ομάδα έχει περάσει από διάφορους σκοπέλους. Από την αποχώρηση του assistant coach Terry Stotts, λόγω της συμπεριφοράς του head coach Adrian Griffin σε μία προπόνηση, έως τις κουβέντες των παιχτών για να αλλάξουν τον τρόπο που αμύνονται, κάτι που εισακούστηκε. Είναι δύσκολη η διαχείριση από έναν rookie head coach των προσωπικοτήτων μίας ομάδας, που έχει αυτοσκοπό τη διεκδίκηση του τίτλου. Στο κλείσιμο του έτους, οι Bucks έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή τους, η επιθετική τους λειτουργία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, το δίδυμο Γιάννης-Lillard στις μεταξύ τους συνεργασίες γίνεται αρκετά αποδοτικό – ο Γιάννης είναι ο αποδέκτης άλλωστε των περισσότερων ασίστ του Lillard, σύμφωνα με το pbpstats.com και παρότι η άμυνα δεν είναι στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, δείχνουν πως βρίσκουν τα πατήματά τους. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που περισσότερο θα προβληματίσει στα playoffs, όταν πιθανόν να φανεί η έλλειψη ενός καλού περιφερειακού αμυντικού και ο Lillard γίνει περισσότερο στόχος των αντιπάλων. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πάντως είναι τρίτος στο estimated plus/minus που χρησιμοποιεί ο πάντα έγκυρος Ben Taylor σε όλη τη λίγκα, πίσω από τους Joel Embiid, Shai Gilgeous-Alexander, oι οποίοι φέτος είναι μια κατηγορία μόνοι τους, και είναι πολύ πιο χρήσιμο και «έγκυρο» από το συμβατικό plus/minus.

Όσον αφορά στα της Εθνικής Ελλάδος, με το προ-Ολυμπιακό τουρνουά το καλοκαίρι να είναι στο καλεντάρι, θεωρητικά ο Αντετοκούνμπο θα μπορεί να είναι διαθέσιμος. Στην περίπτωση που οι Bucks βρεθούν στους τελικούς του ΝΒΑ, αυτοί θα τελειώσουν το αργότερο στις 27 Ιουνίου. Οπότε ό,τι και να υποθέσουμε για το μέλλον του στην εθνική, θα είναι απλά αυθαίρετο. Χωρίς τον Γιάννη στο ρόστερ, η προσπάθεια για πρόκριση στο Παρίσι θα είναι πραγματικά δύσκολη. Θα φανεί λοιπόν σε λίγους μήνες τι θα συμβεί.

1) Η Εθνική Ελλάδος και το προ-Ολυμπιακό τουρνουά

Όπως κάθε χρόνο άλλωστε, η Εθνική ομάδα μπάσκετ βρίσκεται στην επικαιρότητα. Φέτος το πρόγραμμα έχει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου, με την Εθνική να διεκδικεί το εισιτήριο σε ένα εκ των τεσσάρων προ-Ολυμπιακών τουρνουά, το οποίο μάλιστα θα διεξαχθεί στη χώρα μας, στον Πειραιά και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από 2 έως 7 Ιουλίου.

Το σύστημα διεξαγωγής είναι απλό. Δύο όμιλοι των τριών ομάδων, από τους οποίους περνάνε οι δύο πρώτες. Οι νικήτριες των δύο ημιτελικών θα είναι αυτές που θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για το Παρίσι. Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο εν Ελλάδι τουρνουά είναι οι εξής: Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτος, που θα είναι οι αντίπαλοι της εθνικής στην πρώτη φάση και οι Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία, Κροατία, που θα απαρτίσουν τον άλλο όμιλο. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν έχει να επιδείξει κάποια σημαντική διάκριση, οπότε και για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι στις εκτιμήσεις μας. Συν τοις άλλοις θα είναι το πρώτο τουρνουά για το νέο προπονητικό επιτελείο, με τον Βασίλη Σπανούλη να διαδέχεται τον Δημήτρη Ιτούδη ως πρώτος προπονητής. Δύσκολη η πρώτη του μεγάλη αποστολή, καθώς παραμένει ένας νέος προπονητής, που ακόμα διαμορφώνει τις ιδέες του και την προπονητική του φιλοσοφία, παρότι σαν αθλητής ήταν τεράστιος. Να σημειώσω εδώ πως είναι άλλο πράγμα η δουλειά σε έναν σύλλογο και άλλο σε μία εθνική ομάδα, κάτι που έχει φανεί σε διάφορες περιπτώσεις ανά τα χρόνια. Για την εθνική λοιπόν, θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε περαιτέρω, με τους πρώτους αγώνες για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2025 να είναι τον Φλεβάρη.

Στα προκριματικά θα βρεθεί σε όμιλο με Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία. Στους δύο αγώνες του Φεβρουαρίου θα έχουμε μία πρώτη εικόνα για τι μπορούμε να περιμένουμε, τόσο σε επίπεδο στελέχωσης, όσο και προσέγγισης παιχνιδιού. Στο πρόσωπο του Σπανούλη, η διοίκηση της ΕΟΚ πιθανολογώ να θέλησε να βρει τον «δικό της» Παναγιώτη Γιαννάκη, έναν άνθρωπο δηλαδή με μέγεθος, προσωπικότητα για να αναλάβει τον δύσκολο αυτό ρόλο. Το εμπόδια λοιπόν για πρόκριση στο Παρίσι θα είναι μεγάλα και μέχρι να καταρτιστεί το ρόστερ, τα ερωτηματικά θα είναι αρκετά.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely