Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 13:04

Eurocup: Ανάλυση των ζευγαριών μετά τα πρώτα παιχνίδια

Από :

Μετά το τέλος των πρώτων αγώνων για τα προημιτελικά του εφετινού Eurocup, ρίχνουμε μια σύντομη ματιά τις ομάδες που παλεύουν σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση για το «μαγικό» εισιτήριο της επόμενης Euroleague. Οι σειρές είναι best of three, δηλαδή η ομάδα που θα κάνει δύο νίκες περνάει στα ημιτελικά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την ανάλυση των ζευγαριών και τις προβλέψεις μας για τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Λοκομοτίβ Κουμπάν-Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης (κεντρική φωτό)

Αρχικά η περυσινή φιναλίστ της Euroleague επικράτησε εύκολα στον πρώτο αγώνα με 75-52, έχοντας συνεχώς το προβάδισμα σε όλο το παιχνίδι και δεν έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα από την Αγία Πετρούπολη να πιστέψει ότι μπορεί να πάρει κάτι από αυτό το παιχνίδι.

Μετά την απομάκρυνση του Φώτη Κατσικάρη από τον πάγκο της, η Κουμπάν έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στο Σάσα Τζόρτζεβιτς, πρώην τεχνικό της Άλμπα. Από την πρώτη στιγμή στην ομάδα προσπάθησε να αλλάξει τη ψυχολογία των παιχτών του και με ορισμένες διορθωτικές κινήσεις να την βοηθήσει να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει από το καλοκαίρι. Διαθέτει την έβδομη χειρότερη επίθεση στη διοργάνωση από τις ομάδες που απαρτίζουν τα προημιτελικά, εντούτοις μέσα από τη σκληρή άμυνα (στα όρια του φάουλ) καταφέρνει να παίρνει τις νίκες που χρειάζεται. Στην προηγούμενη φάση έκανε έναν περίπατο στον όμιλο έχοντας ρεκόρ 5-1 με μόλις μία ανώδυνη ήττα από την Γκραν Κανάρια. Το ρόστερ της απαρτίζεται από πολύ αξιόλογους παίχτες, που έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήρια τους όλα τα χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Παίχτες όπως ο γνώριμος Μάρντι Κόλινς, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ομάδας, όντας ταυτόχρονα πρώτος της σκόρερ και δημιουργός, ο Ίαν Βουγιούκας που είναι το σήμα κατατεθέν στο post up παιχνίδι, ο Ντιμίτρι Κοστόφ που εξαργύρωσε τις καλές του εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια με τη Νίζνι . Επιπλέον το βάθος πάγκου που διαθέτει η ομάδα από το Κράσονονταρ την κάνει μεγάλο φαβορί για τη συνέχεια, έχοντας παίχτες όπως ο Ρότσεστι, ο Μπρόκχοφ, ο Τζάννινγκ ή ο Κέβιν Τζόουνς. Αυτοί συνήθως δεν ξεκινάνε στην πεντάδα, αλλά ως second unit προσφέρουν σκορ, σκληρή άμυνα και μεγάλη εμπειρία εντός του παρκέ.

Από την άλλη πλευρά, η Ζενίτ είναι μια από τις πιο fun to watch ομάδες της διοργάνωσης. Σε κάθε αγώνα προσπαθεί να επιβάλλει το ρυθμό της και να τρέξει τον αντίπαλο, είτε σε πρωτεύοντα είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Είναι η ομάδα που επιχειρεί τα περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλη, αφού διαθέτει δεινούς σουτέρ, που στην καλή τους μέρα μπορεί να σε διαλύσουν. Η στελέχωση του ρόστερ από τον Καράσεφ έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε σχεδόν όλοι οι παίχτες να απειλούν από το τρίποντο. Ο Τούλσον (μια πραγματικά απίστευτη καλαθομηχανή, ο οποίος σουτάρει με πολύ υψηλά ποσοστά πίσω από τα 6,75 και στις ελεύθερες βολές και παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει για τους συμπαίχτες του), ο Στέφαν Μάρκοβιτς (ένας εξαιρετικός point guard, που με τις εμφανίσεις του φέτος έχει κάνει limit up τις μετοχές του φτάνοντας στο σημείο να μετράει 9 ασίστ κατά μ.ο) και ο Λετονός Τζάνις Τίμμα (που τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί ένα πολύ καλό επιθετικό όπλο από τη θέση των forwards), μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για κάθε άμυνα του Eurocup.To σοβαρό μειονέκτημα είναι κυρίως η ομαδική άμυνα καθώς οι παίχτες της δεν δίνουν ιδιαίτερη βάση σε αυτήν, εκτός του Τρέβορ Εμπάκουε, ενός ψηλού που είχε ακουστεί και για τις δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες.  Για να καταφέρει να περάσει το εμπόδιο της Κουμπάν οφείλει να αυξήσει το ρυθμό στους επόμενους δύο αγώνες και να αυξήσει την παραγωγικότητα της.

Πρόβλεψη : 80-20% Κουμπάν

Χάποελ Ιερουσαλήμ-Γκραν Κανάρια

Στον πρώτο αγώνα της σειράς, η ομάδα από το Ισραήλ πήρε το ροζ φύλλο με 87-67, με το σκορ να μην αντικατοπτρίζει πλήρως τι συνέβη στον αγώνα. Οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου, όμως ένα ξέσπασμα των Ισραηλινών στο τελευταίο δεκάλεπτο εκτόξευσε τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα.

Ας μιλήσουμε λίγο για το ενδιαφέρον πρότζεκτ της ομάδας του, γνωστού σε όλους μας από τη θητεία στο ΝΒΑ, Αμάρε Στουνταμάιρ. Εδώ έχουμε να παρουσιάσουμε μια ομάδα από το Ισραήλ, με ευδιάκριτες επιρροές από το αμερικάνικο μπάσκετ. Ο Πιανιτζιάνι προτίμησε να αλλάξει τη δομή του ρόστερ. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τα ονόματα των παιχτών, θα πάθει ένα μικρό σοκ για αρχή, καθώς θα νομίζει ότι η ομάδα αυτή αγωνίζεται στην Euroleague. Το κράμα ξένων όπως οι Ντάισον και Τζέρελς στις θέσεις των γκαρντ, οι Κίνσευ, Ραντλ, Τζόουνς (μπορεί να μας απασχολήσει στο μέλλον ευχάριστα) στα forwards και ο δυναμίτης Αμάρε ως σέντερ, μαζί με τους Ισραηλινούς Χαλπερίν, Ελιγιάχου , μπορεί να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του τροπαίου. Είναι μια ομάδα δομημένη με κύριο χαρακτηριστικό τη διαρκή κίνηση των παιχτών, γρήγορες επιθέσεις, αρκετή ελευθερία και παιχνίδι 1vs1 για να εκμεταλλευτεί τα αθλητικά προσόντα της στελέχωσης.

Αντίθετα, μια από τις αγαπημένες μου ομάδες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, η Γκραν Κανάρια, μετά την αλλαγή ηγεσίας του Αϊτο Ρενέσες και την πρόσληψη του Λουίς Κασιμίρο, εγκατέλειψε το λίγο αναχρονιστικό παιχνίδι της και ακολουθεί τη νέα τάση πραγμάτων . Έχοντας παρακολουθήσει αρκετά ματς τη φετινή σεζόν, θα έλεγα ότι η ομάδα από την Ισπανία χρησιμοποιεί αρκετά off ball screens, horns (κέρατα) και staggered screens, για να αξιοποιήσει τους φονικούς σουτέρ που διαθέτει, όπως ο Κούριτς, ο Αγκιλάρ ή ο Σάλιν. Επιπλέον, εκτιμώ ότι η προσθήκη του εκρηκτικού Μακάλεμπ δίπλα από τον Όλιβερ, μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή ρυθμού που επιδιώκει στο παιχνίδι της και στην τάση για υψηλό σκορ. Οι νησιώτες αυτή την στιγμή είναι πρώτοι σε αρκετές στατιστικές κατηγορίες, όπως οι πόντοι, οι ασιστ, τα κλεψίματα και το true shooting % των ομάδων. Μπορεί να μην τα κατάφερε στο Copa Del Rey και στον πρώτο αγώνα της σειράς να παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων, αλλά πιστεύω ότι διαθέτει τα εχέγγυα να κάνει την ανατροπή της σειράς αν παίξει καλύτερη περιφερειακή άμυνα, κάτι που πλήρωσε στο Ισραήλ, όπου οι Ντάισον και Τζέρελς είχαν μαζί 34 πόντους και 8 ασίστ.

Πρόβλεψη: 55-45% Χάποελ

Μπάγερν Μονάχου-Μάλαγα

Στην τρίτη συνάντηση των δύο ομάδων στη σεζόν, οι Γερμανοί κατάφεραν να πάρουν άλλη μία νίκη και να κάνουν το 1-0 στα προημιτελικά. Επικρατώντας με 91-82 πήραν προβάδισμα στην κατάμεστη έδρα τους και πάνε στην Ισπανία για να τελειώσουν την σειρά. Στην regular season είχαν στο ένα παιχνίδι κάνει ένα τρομερό ντεμαράζ στο δεύτερο ημίχρονο, με επιμέρους σκορ 48-28 φτάνοντας στην νίκη. Για να επιστρέψουμε στον πρώτο αγώνα, η Μπάγερν είχε το προβάδισμα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και δεν επέτρεψε ουσιαστικά τη Μάλαγα να την απειλήσει.

Εδώ θα ξεκινήσω με τους φιλοξενούμενους, που βρίσκονται σε μια μεταβατική χρονιά για αυτούς, και δεν έχουν την απαραίτητη σταθερότητα που τους διέκρινε όλα τα χρόνια. Οι ομάδες του Πλάθα διακρίνονταν για το πολύ καλό πρώτο μισό της σεζόν, παρουσιάζοντας κατόπιν κάποιες μεγάλες μεταπτώσεις, με το φορμάρισμα να ερχεται προς το τέλος της σεζόν. Φέτος παρατηρούμε ότι το ρόστερ δεν διαθέτει κάποιον σταρ να τραβήξει και τους υπόλοιπους, αλλά αντίθετα έχει γεμίσει με αξιόλογους ρολίστες όπως ο Λαφαγιέτ, Νέντοβιτς , Σουάρεθ και Μούσλι. Επιπλέον βλέπουμε ότι παίχτες που περιμέναμε να κάνουν την έκρηξη και να επιστρέψουν στην κορυφαία διοργάνωση παρουσιάζονται χειρότεροι από την αρχική μας εκτίμηση όπως ο Ντίεθ, Τζαμάρ Σμιθ, Τζεφ Μπρουκς. Φέτος ο Πλάθα προσπάθησε να φτιάξει ένα ρόστερ «του προπονητή», ωστόσο η συμπαθητική ομάδα από την Ανδαλουσία, με την μπάντα της πάντα στην κερκίδα, δεν μας γεμίζει το μάτι για το κάτι παραπάνω.

Για τη φιλόδοξη Μπάγερν έχει γραφτεί και άρθρο στο site μας από το Βαγγέλη, που αναλύει παραπάνω τη συμπεριφορά της ομάδας με τον Τζόρτζεβιτς στο πάγκο. Αυτό που έχω σημειώσει εγώ όσον αφορά το παιχνίδι της, είναι η μαχητικότητα που επιδεικνύουν οι παίχτες της σε κάθε φάση και ο υπερβάλλων ζήλος στα ριμπάουντ. Ο μάστορας του είδους Ντέβιν Μπούκερ που αποτελεί έναν ψηλό που το καλοκαίρι μπορεί να τραβήξει τα βλέμματα πολλών ομάδων, καθώς αποτελεί euroleague material. Επιπρόσθετα, μπορούμε να σημειώσουμε το πόσο ισορροπημένα είναι δομημένο το ρόστερ και ότι το rotation της ομάδας από τον κόουτς λειτουργεί στην εντέλεια, με το χρόνο να μοιράζεται υποδειγματικά σε όλη τη χρονιά. Ο οργανισμός έχει άμεσο στόχο να επιστρέψει στην Euroleague και έχει στόχο να ρίξει χρήμα στην αγορά με κινήσεις σαν αυτη του Ζίρμπες να το αποδεικνύουν. Στόχος είναι ο τίτλος και δεν βλέπουμε πως θα παρουσιαστεί ως εμπόδιο η Μάλαγα.

Πρόβλεψη : 95-5% Μπάγερν

Βαλένθια-Χίμκι

Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να ήταν και ο τελικός της διοργάνωσης. Δύο μεγάλες ομάδες με εμπειρία από την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης διασταυρώνονται τόσο νωρίς. Στον πρώτο αγώνα της σειράς επικράτησε δύσκολα με 88-82 η ομάδα από την Ισπανία, αν και είχε χτίσει διαφορά 17 πόντων με το τέλος του ημιχρόνου. Με μία αντεπίθεση διαρκείας μείωσε η Χίμκι στους 2 πόντους 1’ πριν τη λήξη, αλλά μετά το time out που κάλεσε ο Πέδρο Μαρτίνεθ, ο MVP της πρώτης σειράς των αγώνων Σαν Εμετέριο, με προσωπική ενέργεια σκόραρε για δύο και τελείωσε τον αγώνα.

Για τη φιναλίστ του Copa Del Rey τα λόγια έχουν στερέψει. Ένα σύνολο που απολαμβάνεις να βλέπεις στο γήπεδο, ένα σύνολο που τρέχει σε κάθε ευκαιρία, θέλει να πηγαίνει τον αγώνα σε πολλές κατοχές και που έχει έναν κορμό που δουλεύει χρόνια μαζί στο γήπεδο. Στις τάξεις της διαθέτει παίχτες που θα ζήλευε κάθε ομάδα της Ευρώπης κατά την άποψη μου, όπως ο Ντούμπλιεβιτς, ένας σέντερ που μπορεί να παίξει και με πλάτη αλλά και με πρόσωπο, ακόμα και έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Οι Σαν Εμετέριο και Ντιό φαίνεται να έχουν βρει το λιμάνι τους στη Βαλένθια. Τους βασικούς άξονες αποτελούν επίσης ο Βαν Ρόσομ, ένα επιθετικό γκαρντ που φέτος έχει μεταπτώσεις στην απόδοση του, και ο μεταγραφικός στόχος της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι , Βίβες, ένα γκαρντ που μπορεί να οργανώσει υποδειγματικά, αλλά και να μαρκάρει τον καλύτερο επιθετικό της αντίπαλης ομάδας. Παίχτες όπως ο Σάστρε, ο Οριόλα , ο Σάτο και ο Τόμας, είναι forwards που μπορεί να απειλήσουν από μακριά και να τρέξουν στον αιφνιδιασμό, προσφέροντας υψηλά επίπεδα αθλητικότητας. Τέλος, άσχημο νέο είναι ο τραυματισμός του Κράβτσοφ μέχρι το τέλος της σεζόν και δεν γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσει την ομάδα. Σαν απλός φίλαθλος του μπάσκετ σαν συνιστώ να παρακολουθήσετε την ομάδα αυτή, για να ενθουσιαστείτε και εσείς με το σύνολο αυτό.

Η Χίμκι του Ντούσκο Ιβάνοβιτς βασίζει το παιχνίδι της αποκλειστικά στα κέφια του πιο ακριβοπληρωμένου παίχτη της Ευρώπης, του Αλεξέι Σβεντ. Ο συγκεκριμένος έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και αναλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό των επιθέσεων. Παρότι το ρόστερ είναι αρκετά αξιόλογο, με γνωστούς παίχτες στη σύνθεση , όπως οι Ρόουλαντ, Πούλεν, Βιάντσεφ στην περιφέρεια και στους ψηλούς οι Χούμελ, Τοντόροβιτς, Σοκόλοφ, το μπάσκετ που παίζει δεν είναι ανάλογο της ποιότητας που διαθέτει. Η δημιουργία βασίζεται αποκλειστικά στο Σβεντ και όταν μια ομάδα προσαρμοστεί επάνω του, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο. Από την άλλη, σίγουρα θα αντιπαραθέσει κάποιος σαν παράδειγμα τον Ολυμπιακό και τον Σπανούλη, μόνο που μια μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων είναι η διαφορετική αμυντική τους συμπεριφορά και ο κορμός που διαθέτει ο ελληνικός σύλλογος. Πάντως είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι και τα παιχνίδια τους θα μας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Πρόβλεψη : 65-35% Βαλένθια

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι παρά τα λάθη που έγιναν με τη διάσπαση αρκετών ομάδων και την απουσία των δικών μας, βλέπουμε ότι το Eurocup είναι μια πολύ όμορφη διοργάνωση με αρκετό κόσμο στα γήπεδα και με συναρπαστικά ματς που οδηγούνται σε ψηλά σκορ. Σας συνιστώ να μην χάσετε τους επαναληπτικούς, και αν θέλετε κάπου να ποντάρετε η γνώμη μου είναι ότι οι Βαλένθια και Μπάγερν είναι ένα επίπεδο πιο μπροστά από τους υπόλοιπους.

Σημείωση : Μπροστά εμφανίζονται οι ομάδες με πλεονέκτημα έδρας.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely