Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 13:26

Summer league: παίκτες με ενδιαφέρον

Από :

Το Summer League του Ορλάντο ξεκίνησε κι εκείνο του Las Vegas είναι καθ' οδόν. Βέβαια, όλο αυτό το σκηνικό έχει φυσιολογικά επισκιαστεί από τις μαζικές μετακινήσεις παικτών στην λίγκα του NBA, με τα απανωτά πέρα-δοθε και την έναρξη της free agency να παρουσιάζει ενδιαφέρον αντίστοιχο με εκείνο των playoffs. Για να... σπάσει λίγο η ρουτίνα, έφτιαξα μια λίστα με έξι παίκτες, τους οποίους - για διαφορετικούς λόγους τον καθένα - θα παρακολουθήσω διακριτικά κατά την διάρκεια του θερινού πρωταθλήματος, και που έχουν σχέση με την Ευρώπη ή τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Κοινώς, μπορεί να τους (ξανα)δούμε στα μέρη μας. Πρωταγωνιστούν κατά σειρά: ένας "γείτονας", ένας "παλιός γνώριμος", ένας "πρώην Μαδριλένος", ένας "μικρός Ραντούλιτσα", ένας "τίμιος Βραζιλιάνος" κι ένας "γυρολόγος με προοπτική".

Άντονι Γκιλ (αρχική φωτό)

Ο 25χρονος πάουερ φόργουορντ (2.03μ), απόφοιτος του Virginia, θα αγωνιστεί τις επόμενες ημέρες με τους Χόρνετς, έχοντας ολοκληρώσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα την πρώτη του σεζόν σε επαγγελματικό επίπεδο στην Ευρώπη. Αυτή τον βρήκε στην Turkish Basketball League, όπου διέπρεψε με την 11η ομάδα του βαθμολογικού πίνακα, Γεσίλ Γκιρεσούν. Σε 30 παιχνίδια στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας, κατέγραψε 14.4 πόντους και 6.9 ριμπάουντ ανά περίπου 30 λεπτά συμμετοχής, με εντυπωσιακά μάλιστα ποσοστά ευστοχίας: 69% στα δίποντα, 47% στα τρίποντα και 76% στις προσωπικές. Εκτός αυτού, ιδίως στις αναμετρήσεις κόντρα στους "μεγάλους" του τουρκικού μπάσκετ (Φενέρ, Γαλατά, Εφές, Ντάρου), έκανε αρκετό θόρυβο κι έπεισε για τις δυνατότητες του. Εξελίξιμος παίκτης, με ως επί το πλείστον σύγχρονα στοιχεία στο παιχνίδι του και με σημαντική προοπτική να "σταθεί" μελλοντικά σε επίπεδο EuroLeague.

Τζέικ Όντουμ

Γνώριμος στο ελληνικό κοινό. Τη σεζόν 2014-15 έπαιξε στον ΠΑΟΚ, ως βασικό πλειμέικερ (αντικαταστάτης του Ντι Τζέι Κούπερ), έχοντας πολύ καλή παρουσία. Κατά το φετινό Summer League, το Μαιάμι του δίνει την ευκαιρία να κυνηγήσει τις πιθανότητες του για ένα συμβόλαιο στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Λίγους μήνες πιο πριν, η θητεία του στην γερμανική Βίρτσμπουργκ έκλεισε με τον ίδιο να μετρά 15.3 πόντους, 5.7 ασίστ, 3.5 ριμπάουντ και 39% στα σουτ τριών πόντων, σε 33 αγώνες της Bundesliga. Ο 26χρονος από την Ιντιανάπολη είναι εν έτει 2017 ένα κλικ καλύτερος σε σύγκριση με τη σεζόν του στην Θεσσαλονίκη, κυρίως επειδή μοιάζει πλέον ακόμη πιο απελευθερωμένος κι έχει γίνει περισσότερο combo - να το πω απλά. Προσωπικά, θα ήθελα πολύ να τον δω σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση και θεωρώ πως το EuroCup (ή του Champions League ενδεχομένως) θα του ταίριαζε γάντι. Το timing μοιάζει ιδανικό για το step-up.

Μορίς Εντούρ

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Σενεγαλέζος σέντερ υπέγραψε στην Ρεάλ, ως απόφοιτος του Ohio, αλλά η παρουσία του δεν έγινε αισθητή. Άγουρος παίκτης, ο οποίος παρά την αθλητικότητα που τον περιέγραφε, δεν κατάφερε να σταθεί στο υπέρ-απαιτητικό περιβάλλον της Μαδρίτης και η απειρία του ήταν βασικός ένας λόγος γι' αυτό. Πέρασε τη σεζόν που τελείωσε πρόσφατα μεταξύ των Νικς (χρησιμοποιήθηκε σε 32 παιχνίδια με χρόνο συμμετοχής που δεν ξεπερνούσε τα 11 λεπτά) και της θυγατρικής τους ομάδας στην D-League. Αν και αρχικά προοριζόταν να βρεθεί στο Summer League, τελικά δεν θα τον δούμε εκεί, αφού εσχάτως "κόπηκε" από τους Νεοϋορκέζους και κυκλοφορεί πια ελεύθερος στην αγορά. Έχω την εντύπωση πως το μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη, εκτός κι αν επιλέξει να κυνηγά μικρής διάρκειας συμβόλαια στο NBA και ρόλους κατά τα λεπτά που θα περνά στο παρκέ θα κυμαίνονται στο 10λεπτο. Είναι σε καλή ηλικία (25 ετών), έχει συλλέξει και κάποιες εμπειρίες, επομένως, γιατί όχι;

Πρέμισλαβ Καρνόβσκι

Αν σας λέει κάτι το όνομα του, πιθανώς να τον θυμάστε από το EuroBasket του 2013. Βρισκόταν τότε στο ρόστερ της Πολωνίας, ως μπακ-απ των Γκόρτατ και Λάμπε. Σήμερα, είναι 24 ετών και πριν από λίγο καιρό ο κύκλος του στο Gonzaga έκλεισε. Στη σωματοδομή μοιάζει πολύ με τον Ραντούλιτσα - βαρύς και με ύψος κοντά στα 216 εκατοστά. Στο πρόσφατο draft δεν τον επέλεξε κανείς κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως είτε θα την βγάλει σε καμιά D-League, ευελπιστώντας να τσιμπήσει κάποιο 10ημερο deal μέσα στη χρονιά που έρχεται, είτε θα κατευθυνθεί προς τα μέρη μας. Ο "Big Shem", όπως τον αποκαλούν, θα ενισχύσει εντός των προσεχών ημερών τους Χόρνετς και το πως θα παρουσιαστεί στο Summer League ομολογώ πως με κάνει να ανυπομονώ. Όχι πως περιμένω σπουδαία πράγματα από τον θηριώδη ψηλό, αλλά θα 'χει ένα ενδιαφέρον. Κυρίως διότι το παρουσιαστικό του είναι (τουλάχιστον) επιβλητικό.

Αουγκούστο Λίμα

Ναι, ο γνωστός, της Ζάλγκιρις (και παλαιότερα Ρεάλ, Μάλαγα, Μούρθια). Θα βρεθεί στο δυναμικό των Πέισερς, ευελπιστώντας να "τρυπώσει" στη φροντ λάιν τους ενόψει της νέας σεζόν. Θεωρώ πως κάπως μπορεί να χωθεί. Με το σκεπτικό πως πριν δύο χρόνια τα κατάφερε ο... Μειρί. Ο Λίμα μπορεί να 'ναι 8-9 πόντους κοντύτερος από τον Τυνήσιο, αλλά οι δύο παίκτες δεν διαφέρουν πολύ ως προς το τι μπορεί να δώσουν σε μια ομάδα (είτε ευρωπαϊκή, είτε στο NBA). Εάν παρακολουθείτε συστηματικά EuroLeague, ξέρετε τι παίκτης είναι. Είναι καλός για συγκεκριμένες δουλειές. Τα τελειώματα του κοντά στο καλάθι δεν είναι άσχημα (57.4% πέρσι στα δίποντα). Έχει μια ευκαιρία μπροστά του και στην Λιθουανία έδειξε πως διαθέτει προσωπικότητα ώστε να τις "αρπάζει". Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα δυσκολευτεί να βρει (καλού επιπέδου) ομάδα στην Ευρώπη.

Έρικ Γκρίφιν

Τον περιμένουν οι Τζαζ. Πέρσι έπαιξε στο Ισραήλ με την Γκαλίλ Γκιλμπόα, όντας ένας από τους καλύτερους φόργουορντ του εγχώριου πρωταθλήματος (14.9π, 7.1ρ, 1.6α). Έχει ήδη συμφωνήσει με την Καντού και δεν είναι ελεύθερος. Θα τον βλέπουμε σε λίγους μήνες στην Serie A. Ο 27χρονος από το Ορλάντο εξαργύρωσε την "γεμάτη" σεζόν του με μεταγραφή σε ένα σαφώς καλύτερο και πιο εμπορικό πρωτάθλημα, σε σύγκριση με την Winner League. Ωστόσο, θα κάνει την προσπάθεια του για το... όνειρο μέσω της Γιούτα. Πρόκειται για γυρολόγο (άλλαξε 7 ομάδες σε 5 χρόνια και 3 πανεπιστήμια σε 4 χρόνια), αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την παικτική του αξία. Νομίζω πως οι Ιταλοί έκαναν έξυπνη επιλογή και η πορεία του από εδώ και στο εξής θα έχει ενδιαφέρον.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely