Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 10:23

Aρμάνι Μιλάνο: Here's Johnny...

Από :

‘’Here’s Johnnyyyy’’ είναι η ατάκα από την περίφημη ταινία ‘’Τhe Shining’’, με τον Τζακ Νίκολσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, περίπου ως τρελός του χωριού. Κάπως έτσι θα μπορούσα να περιγράψω την ομάδα από το Μιλάνο τα τελευταία χρόνια. Κάθε σεζόν ξεκινάει με προσδοκίες, ή για να είμαι πιο ακριβής με φιλοδοξίες να είναι καλύτερη από την προηγούμενη σεζόν. Στο τέλος όμως, η κατάληξη παραμένει η ίδια. Απογοήτευση, κακό μπάσκετ, παίχτες σε κατάσταση-yolo και το καλοκαίρι αρκετές μεταγραφές, αφού "λεφτά υπάρχουν", με σκοπό να αλλάξει προς το καλύτερο το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας στη διοργάνωση. Φέτος ο προπονητής παρέμεινε ο ίδιος, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Σιμόνε Πιανιτζιάνι, ενώ ουκ ολίγοι γνωστοί και εξαιρετικοί παίχτες ήρθαν στο Μιλάνο, όπως οι Τζέιμς και Νέντοβιτς. H περιφέρεια θα είναι η πιο… ‘’εκρηκτική’’ και γρήγορη στην Ευρωλίγκα, με τάση όμως προς το iso παιχνίδι, με ερωτηματικό το πώς θα εκμεταλλευτούν οι Μιλανέζοι τους ικανότατους πλάγιους σουτέρ και ψηλούς που έχουν. Θα καταφέρει κάτι παραπάνω η ομάδα από την πρωτεύουσα της μόδας, ή θα μείνουμε θεατές στο ίδιο έργο;

Ο καλύτερος παίκτης

Με τις αρκετές αλλαγές στο backcourt των Ιταλών, κάτι που είχαμε σχολιάσει σε προηγούμενο κείμενο, ο καλύτερος παίχτης της ομάδας μοιάζει να είναι ένας εκ των Τζέιμς, Νέντοβιτς. Εγώ θα πάω με τον Αμερικάνο πρώην παίχτη του Κολοσσού Ρόδου και Παναθηναϊκού, μεταξύ άλλων. Ένας εκ των κορυφαίων scoring guard της Ευρώπης, παίχτης που γνωρίζουμε στην Ελλάδα τα θετικά και τα αρνητικά του, ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο. Πήρε το πολυπόθητο μεγάλο συμβόλαιο που επιζητούσε το περασμένο καλοκαίρι στο τουίτερ και αποτελεί αναβάθμιση σε σχέση με τους Γκάουντλακ, Θίοντορ. Ταιριάζει στο πλάνο του Πιανιτζιάνι για γρήγορο παιχνίδι ως μετρ του ένας εναντίον ενός, αλλά μένει να φανεί αν μπορεί να ηγηθεί ενός συνόλου που θέλει να βγάλει από πάνω του την ταμπέλα της ομάδας-ανέκδοτο. Ας δούμε στιγμιότυπα του από πρόσφατο φιλικό απέναντι στην Μπάγερν. 

Καλύτερη μεταγραφή

Η λογική θα ήταν να είχα στην ίδια κατηγορία τον προαναφερθέντα Τζέιμς, όμως εδώ θα διαφοροποιηθώ και θα πω τον έτερο περιφερειακό της ομάδας, Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Σέρβος, μετά την τριετή παρουσία του στη Μάλαγα, θα αποτελέσει κάτοικο του Μιλάνου και βασικό point guard. Τονίζω το point guard και όχι playmaker, διότι ούτε αυτός μοιάζει ως ο παίχτης που θα δημιουργήσει περισσότερο για τους συμπαίχτες του. Υπό τις οδηγίες του Πλάθα στη Μάλαγα, έδειξε να μετατρέπεται σε έναν combo περιφερειακό, σε σχέση με τον παίχτη που πρωτογνωρίσαμε. Σε ένα ρόστερ που έχει παίχτες που μπορούν να παίξουν μακριά από τη μπάλα και να σουτάρουν από την περιφέρεια, μοιάζει ο μόνος παίχτης που μπορεί να σκοράρει και να δημιουργήσει εξίσου καλά. Ενδεικτικό είναι πως από τις 44 ασίστ στην Ευρωλίγκα πριν δύο χρόνια, πέρυσι μοίρασε 115.

Θα βαρεθούμε να βλέπουμε

Θα βαρεθούμε να βλέπουμε street μπάσκετ, παιχνίδια απομόνωσης , και πολλούς παίκτες εκτός του επιθετικού παιχνιδιού. Η ομάδα έχει παίχτες με ατομικό ταλέντο, αλλά που δεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν ενότητα και στο τέλος η κατάληξη θα είναι η ίδια. Η προσπάθεια του Πιανιτζιάνι για ένα πιο «ελεύθερο» στυλ μπάσκετ, που βασίζεται στην ατομική πρωτοβουλία και το ταλέντο των παιχτών σε αρκετά σημεία ενός αγώνα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στην περασμένη διοργάνωση. Ας ελπίσουμε με τις αλλαγές που έχουν γίνει φέτος να μην παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Θα μας αρέσει να βλέπουμε

Το «πάντρεμα» δύο γκαρντ όπως οι Τζέιμς και Νέντοβιτς. Όσο κι αν ισχύουν όλα όσα είπαμε παραπάνω, πρόκειται για ένα εκ των καλύτερων περιφερειακών δίδυμων στη διοργάνωση, τόσο στο επιθετικό κομμάτι όσο και στο αμυντικό και στην πίεση πάνω στη μπάλα. Και οι δύο μπορούν στην καλή τους ημέρα να σκοράρουν με ποικίλους τρόπους, να προσφέρουν ουσία και θέαμα. Αν καταφέρει να δέσει αυτό το δίδυμο μαζί με τους υπόλοιπους παίχτες, οι Ιταλοί στην καλή τους μέρα θα παίζουν όμορφο μπάσκετ, με το σκορ να πηγαίνει σε υψηλά επίπεδα. Μία πεντάδα αποτελούμενη από τους Τζέιμς, Νέντοβιτς, Μίτσοφ, Κουζμίνσκας, Γκουντάιτις μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αντίπαλες ομάδες.

Επίσης, θα παρακολουθούμε τον Μάικ Τζέιμς να ανοίγει υπέροχους διαλόγους με τους Ιταλούς τουιτεράδες. Ποτέ δεν θα μας κάνει να πλήττουμε. Ομολογώ πως είναι από τους αγαπημένους μου λογαριασμούς στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Ειδικά όταν διαβάζω την παρακάτω είδηση…

Ίσως έρθει η ώρα και για μας, σαν σάιτ που ειδικεύεται στο μπάσκετ (δευτερευόντως), στο κρασί και στον έρωτα, να του προτείνουμε ένα ωραίο ιταλικό κρασί για να δοκιμάσει σε ένα μία από τις επόμενες εκπομπές του. Επιπρόσθετα, ως γνωστοί λάτρεις της Ιταλικής φινέτσας δεν κρύβουμε πως αισθητικά είναι ωραίο να βλέπεις προπονητές με κοστούμι Αρμάνι, ακόμα και αν κάποιες φορές μοιάζουν να έχουνε βγει από ταινία του Νονού. 

Προσέξτε αυτόν

Το «πουλέν» με την ιδιαίτερη κόμη από την Ιταλική λίγκα εδώ και κάποια χρόνια, Αμαντέο Ντελα Βάλε. Ο Ιταλός γκαρντ, μετά από μια τετραετή παρουσία στη Ρέτζιο Εμίλια, έχοντας θητεύσει και στο κολλέγιο του Ohio State, πήρε μεταγραφή για την κορυφαία ομάδα της χώρας του. Αποτελεί έναν ακόμα εξαιρετικό σουτέρ τριών πόντων για την Αρμάνι. Παίχτης που δεν «γεμίζει το μάτι» με το σουλούπι του, αρέσκεται να κινείται χωρίς την μπάλα και να λειτουργεί ως ο αποδέκτης των επιθέσεων μετά από κάποια πλάγια πικς (πχ staggered screens). Ικανός σουτέρ θέσης, σουτάρει γρήγορα, ενώ με την Ρέτζιο δεν ήταν λίγες οι φορές που έστειλε ο ίδιος κάποιο πικ, ώστε να βρει χώρο να σουτάρει είτε για τρεις, είτε από μέση απόσταση. Ενδεικτικό είναι πως στη νίκη των Ιταλών επί της Πολωνίας στα πρόσφατα προκριματικά έκανε ρεκόρ τρίποντων για τη διοργάνωση, αφού ευστόχησε σε οκτώ τρίποντα σε έντεκα προσπάθειες.

Πρόβλεψη

Εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι. Ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά με δαύτους; Είναι οργανισμός που μοιάζει πάντα ικανός για το χειρότερο. Το φετινό ρόστερ είναι το καλύτερο των τελευταίων χρόνων, είναι ικανό , όμως, να ξεκολλήσει τους Ιταλούς από τις τελευταίες θέσεις της διοργάνωσης και να επαναφέρει την Αρμάνι και το Ιταλικό μπάσκετ στο προσκήνιο; Αν και για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης η απάντηση θα είναι αρνητική, για το πρώτο δεν θα αρκούν κάποιες παραπάνω νίκες. Ο στόχος είναι για άλλη μια φορά η πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Κάτι που μοιάζει δύσκολο, όχι όμως απίθανο. Πρόβλεψη δεν μπορώ να κάνω. Εξάλλου, αν παραφράσω λίγο τον Οβελίξ… «είναι τρελοί αυτοί οι …. Μιλανέζοι».

Το ρόστερ

00

DELLA VALLE, AMEDEO

GUARD

1.93

2

JAMES, MIKE

GUARD

1.85

5

MICOV, VLADIMIR

GUARD

2.01

7

GUDAITIS, ARTURAS

CENTER

2.08

9

BERTANS, DAIRIS

GUARD

1.92

13

FONTECCHIO, SIMONE

FORWARD

2.93

15

TARCZEWSKI, KALEB

CENTER

2.13

16

NEDOVIC, NEMANJA

GUARD

1.91

19

KUZMINSKAS, MINDAUGAS

FORWARD

2.05

20

CINCIARINI, ANDREA

GUARD

1.93

23

BURNS, CHRISTIAN

FORWARD

2.03

32

BROOKS, JEFF

FORWARD

2.03

55

JERRELLS, CURTIS

GUARD

1.85

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely