Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 15:09

Μπασκόνια: Το μαύρο άλογο

Από :

Με το φάιναλ φορ τον προσεχή Μάιο να διοργανώνεται στη Βιτόρια, οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές, τόσο για μας για να διοργανώσουμε ένα ταξίδι στη χώρα των Βάσκων με σκοπό να συνδυάσουμε το τερπνόν ( γαστρονομικές απολαύσεις) μετά του ωφελίμου (μπάσκετ), όσο και για την τοπική ομάδα να επιστρέψει στην τελική φάση της Ευρωλίγκα. Ο Πέντρο Μαρτίνεθ είχε την ευκαιρία να δουλέψει εξαρχής με την ομάδα, να βάλει τις δικιές του πινελιές στο ρόστερ, που βρίθει ποιότητας και ξεκάθαρων ρόλων, με αποτέλεσμα η πρώην Τάου και νυν Κιρολμπετ Μπασκόνια να μοιάζει από τα «μαύρα άλογα» της φετινής διοργάνωσης.

Καλύτερος παίκτης

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη. Ο Γεωργιανός Τόρνικε Σενγκέλια αποτελεί τον ηγέτη των «Βάσκων». Την προηγούμενη σεζόν οδήγησε τη Μπασκόνια στα προημιτελικά, μετά το κακό ξεκίνημα και την απομάκρυνση του Πάμπλο Πριχιόνι. Μέλος της καλύτερης πεντάδας της περσινής διοργάνωσης, με 13.7 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ ανά παιχνίδι, αναμένεται φέτος να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και να είναι υποψήφιος ακόμα και για το βραβείο του πολυτιμότερου. Σίγουρα ένας εκ των κορυφαίων παικτών στη θέση του στην Ευρώπη, εξαιρετικός στο παιχνίδι κοντά στη ρακέτα, είτε με πρόσωπο είτε με πλάτη στο καλάθι, στην close out επίθεση, ενώ μοναδική του αδυναμία μοιάζει αυτή τη στιγμή το περιφερειακό του σουτ-σούταρε με 32.6% πέρυσι σε κάτι περισσότερο από μία προσπάθεια ανά παιχνίδι στην Ευρωλίγκα. Ακόμα, μπορεί να ταιριάξει με κάθε ψηλό, είτε αυτός είναι ο Φόιχτμαν, είτε ο Πουαριέ και ο Ντιοπ. Η ανανέωση του συμβολαίου του το καλοκαίρι που πέρασε, ήταν η καλύτερη κίνηση της Μπασκόνια στην pre-season της Ευρωλίγκα και ο έμπρακτος τρόπος της διοίκησης να τον ανταμείψει του και να τον χρήσει τον ηγέτη της ομάδας.

Καλύτερη μεταγραφή

Ο Αμερικανοδανός –ναι, υπάρχουν Δανοί μπασκετμπολίστες- πρώην παίχτης των Σκαϊλάινερς της Φρανκφούρτης και της Τρέντο, Σελβόν Σιλντς. Μία πολύ καλή περίπτωση γκαρντ/φόργουορντ, κίνηση-γνώρισμα του σκάουτινγκ του οργανισμού των Βάσκων. Ικανότατος σκόρερ - 11.7 πόντοι με 35.7% στο τρίποντο στο Γιούροκαπ πέρυσι - θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο υψηλότερο επίπεδο. Ταιριάζει απόλυτα στην επίθεση του Πέντρο Μαρτίνεθ, καθώς μπορεί να τρέξει καλά στο γήπεδο μετά από ριμπάουντ, τελειώνοντας τον αιφνιδιασμό, αρέσκεται να παίζει κάθετα δημιουργώντας ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα μετά από σκρινς, ή να σουτάρει κάποιο midrange σουτ. Αμυντικά μπορεί να αποτελέσει εργαλείο. Καλός αμυντικός, με μακριά χέρια, με αποτέλεσμα να μπορεί να μαρκάρει και γκαρντ και φόργουορντ, να πιέσει τη μπάλα ή να μπαίνει στις γραμμές της πάσας, αλλοιώνοντας την πορεία της. Δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος σουτέρ τριών πόντων αν κρίνουμε από την καριέρα του σε κολλέγιο, Γερμανία και Ιταλία, καθώς ποτέ δεν ξεπέρασε το 37.5%.

Θα βαρεθούμε να βλέπουμε

Σχήματα με «δίδυμους πύργους». Η ικανότητα και ο τρόπος παιχνιδιού των «ψηλών» της ομάδας δίνει τη δυνατότητα στον Πέντρο Μαρτίνεθ να χρησιμοποιεί σχήματα με παίχτες άνω των δύο μέτρων και δέκα εκατοστών (βλέπε Φόιτχμαν, Πουαριέ) και να μην χάνει τίποτα στο κομμάτι του σουτ και του spacing. Είναι τέτοια εξάλλου η ποιότητα του  Φόιτχμαν - δείγμα του εξαιρετικού διαχρονικά τμήμα scouting των Βάσκων - που μπορεί να ταιριάξει με όλους. Πέρυσι σούταρε εξαιρετικά από την περιφέρεια, με ποσοστό 57.7%, ενώ πολλές φορές θα τον δούμε να κινείται σαν «κοντός» μακριά από τη ρακέτα, ή να λειτουργεί ως δημιουργός για τα κοψίματα των συμπαιχτών του, με τα short rolls του μετά από πικς.

Με την απόσυρση από την ενεργό δράση του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, τι θα απογίνουμε χωρίς μπομπίτες; Ευτυχώς υπάρχει ακόμα ο 35χρονος πια, Μαρθελίνιο Χουέρτας για να μας θυμίζει πως υπάρχουν ακόμα αυτά τα σουτ. Ωδή λοιπόν, στην «μπομπίτα» ή όπως αλλιώς λέγεται του Βραζιλιάνου...

Θα μας αρέσει να βλέπουμε

To μπάσκετ του Πέντρο Μαρτίνεθ. Ένας προπονητής που κατέκτησε πριν δύο χρόνια το πρωτάθλημα Ισπανίας με την εξαιρετική Βαλένθια. Πέρυσι, αφού είχε αποχωρήσει από τον πάγκο των Βαλενθιάνων, μετά το κακό ξεκίνημα της Μπασκόνια στην Ευρωλίγκα, ανέλαβε την ομάδα και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να της δώσει ταυτότητα, που τόσο της έλειπε στην αρχή. Διακρίνεται για το ότι φτιάχνει ομάδες ικανές τόσο σε παιχνίδι μισού γηπέδου όσο και σε ματς υψηλού ρυθμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως πέρυσι η Μπασκόνια ήταν η τέταρτη καλύτερη επίθεση, σύμφωνα με τον δείχτη offensive rating (115.6), ενώ ταυτόχρονα είχε τον πέμπτο υψηλότερο ρυθμό από όλες τις ομάδες (σύμφωνα με τη σελίδα @StatsLi στο τουίτερ) και σούταρε χειρότερα μόνο από την ΤΣΣΚΑ. Θα δούμε καλό spacing, με τους ψηλούς να λειτουργούν αρκετές φορές ως δημιουργοί, είτε από το ποστ- «μανούλα» σε αυτό ο Σενγκέλια, είτε μετά από short roll και να πασάρουν στους παίχτες που κινούνται στη βασική γραμμή ή στην περιφέρεια. Μπάσκετ που κάποιες φορές μας θυμίζει λίγο από την ένταση που έβγαζαν οι ομάδες της Τάου στο παρελθόν. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε κάποιες φάσεις από τη σειρά με τη Φενέρ (από το κανάλι του Ryan Pannone).

 

Παρατηρήστε τόσο την κίνηση παιχτών στην πίσω γραμμή άμυνας όταν ρολάρει ο ψηλός, όσο και τις επιλογές που υπάρχουν και τις αποστάσεις των παιχτών μετά από το ποστ παιχνίδι του Σενγκέλια.

Προσέξτε αυτόν

Όπως προείπαμε και γνωρίζουμε όλοι, το scouting του οργανισμού της Μπασκόνια είναι εκ των κορυφαίων στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δύο παίχτες-πρότζεκτ που αξίζει να προσέξουμε, αν και δεν θα είναι εκ των βασικών του ροτέισον του προπονητή, είναι ο Λιθουανός φόργουορντ Τάντας Σεντεκέρσκις και ο Βόσνιος σέντερ, Αϊντίν Πενάβα. Ο πρώτος πέρυσι είχε δοθεί δανεικός, ώστε να αποκτήσει χρόνο συμμετοχής και εμπειρία και φέτος επέστρεψε για να παλέψει για μία θέση στο ρόστερ. Ένα «μακρύ» φόργουορντ, που έχει ποικιλία στο επιθετικό του παιχνίδι, ικανός τόσο με όσο και χωρίς τη μπάλα, ενώ έχει το μέγεθος για να ποστάρει κοντύτερους παίχτες και να αμυνθεί ικανοποιητικά. Όσο για τον έτερο της λίστας, πρώην παίχτη του πανεπιστημίου Μάρσαλ, σύμφωνα με τα scout reports πρόκειται για έναν εξαιρετικό ριμ προτέκτορ που λέμε στο χωριό, καλό ριμπάουντερ, με αξιόπιστο σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Δύο παίχτες που δείχνουν την δουλειά που πραγματοποιείται όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα των Βάσκων και αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς.

Πρόβλεψη

Με το φάιναλ φορ όπως γνωρίζουμε να είναι στην έδρα τους, είναι μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από την όγδοη θέση και πιθανή διασταύρωση με την «αιώνια» πρώτη της κανονικής διάρκειας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Θα προκριθεί στη φάση των προημιτελικών, με το ξεκίνημα να κρίνει αν θα παλέψει και για πλεονέκτημα έδρας. Κάτι που με βάση την εικόνα της ομάδας με τον Πέντρο Μαρτίνεθ στον πάγκο δεν μοιάζει απίθανο. Στη χειρότερη λοιπόν, προβλέπω έκτη ή έβδομη θέση για την ομάδα από τη χώρα των Βάσκων.

1

PENAVA, AJDIN

C

2.06

3

VILDOZA, LUCA

G

1.91

5

GONZALEZ, MIGUEL

G

2.01

7

VOIGTMANN, JOHANNES

C

2.14

8

SEDEKERSKIS, TADAS

F

2.00

9

HUERTAS, MARCELINHO

G

1.90

11

JANNING, MATT

G

1.93

12

DIOP, ILIMANE

C

2.11

15

GRANGER, JAYSON

G

1.89

17

POIRIER, VINCENT

C

2.13

20

RAIESTE, SANDER

F

2.04

23

SHENGELIA, TORNIKE

F

2.03

29

GARINO, PATRICIO

F

2.01

31

SHIELDS, SHAVON

F

2.01

32

HILLIARD, DARRUN

F

1.98

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely