Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 11:20

To Eurocup έχει ταλέντο - pt 1.

Από :

(Φωτό: Grzegorz Jędrzejewski/058sport.pl / Newspix)
Το EuroCup είναι μια λίγκα με λιγότερη λάμψη από την Ευρωλίγκα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ικανή να την τροφοδοτήσει με παίκτες της. Κάθε χρόνο πολλές από τις ομάδες που συμμετέχουν διαθέτουν "αστέρια", είτε ήδη γνωστά, είτε ανερχόμενα. Αυτό ισχύει και φέτος, φυσικά. Με αφορμή το πέρας των 8 πρώτων αγωνιστικών της regular season που μας δίνουν ένα ικανοποιητικό πρώτο δείγμα, μελετάμε σήμερα πέντε περιπτώσεις παικτών που αξίζει να έχουμε υπόψη. Δύο από αυτές, τις γνωρίζουν σχεδόν όλοι και σε αυτές θα εστιάσουμε λίγο περισσότερο. Ωστόσο όσο προχωράτε, θα συναντήσετε και κάποια ονόματα που ίσως να μην είχατε ακούσει ξανά μέχρι φέτος. Ευκαιρία να τους γνωρίσετε καλύτερα, λοιπόν.

Sergey Karasev (Zenit, 25 ετών, 2.01μ.)

Ο Ρώσος φόργουορντ ούτε άγνωστος στο ευρύ κοινό είναι, ούτε μικρό όνομα για τα δεδομένα του EuroCup. Ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για την 19η επιλογή του draft το 2013 από τους Cavaliers που μάλιστα έπαιξε στο NBA (95 εμφανίσεις) για μια τριετία. Από το 2016, όταν κι επέστρεψε στην Ευρώπη, βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για την Ζενίτ, με την οποία εμφανίζεται κάθε χρόνο και καλύτερος. Η ατομική βελτίωση του κατά τη φετινή σεζόν φαίνεται να χτυπά "κόκκινο". Στα 6 παιχνίδια που έχει εμφανιστεί, σημειώνει 19.7 πόντους (σε 13.3 εκτελεσμένες προσπάθειες ανά 28:27 λεπτά) με αξιοπρόσεκτα ποσοστά (53% διπ, 39% τριπ, 97% βολές), ενώ έχει ακόμη 3.2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4.8 κερδισμένα φάουλ, 1.7 λάθη και 19 ranking. Είναι η αιχμή του δόρατος της ρωσικής ομάδας, ο παίκτης με τις περισσότερες (επιθετικές κυρίως) αρμοδιότητες στο παρκέ. Θα έλεγε κανείς πως ο ρόλος του θυμίζει τον αντίστοιχο του Σβεντ στη Χίμκι, τηρουμένων των αναλογιών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αφενός ο Καράσεφ σπάνια θα υπερβάλλει όσο ο συμπατριώτης του αναφορικά με τον αριθμό των σουτ που θα πάρει σε ένα ματς, αφετέρου ο Σβεντ είναι σαφώς πιο ποιοτικός και "κλασσάτος" παίκτης.

Δείτε κάτι από πέρσι για να "δέσει" και από οπτικής πλευράς ο παραλληλισμός:

Ας μη γελιόμαστε πάντως, την αξία του Καράσεφ την γνωρίζουμε καιρό τώρα. Δεν περιμέναμε τα φετινά του κατορθώματα για να αντιληφθούμε πως πρόκειται για έναν ικανότατο παίκτη. Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που γεννάται φέτος (αλλά μπορούσε κάλλιστα να τεθεί και πέρσι, ακόμα και πρόπερσι ενδεχομένως) είναι το εξής: τι κάνει ακόμη στο EuroCup ο Καράσεφ και γιατί δεν βρίσκεται σε κάποιο - καλό - club της EuroLeague; Αν εξετάσουμε και τον πνευματικό τομέα, τότε θα διαπιστώσουμε πως ο διεθνής σταρ της Ζενίτ έχει ωριμάσει, κοιτώντας πια περισσότερο την ουσία στις προσπάθειες του, παρά το κάτι εξεζητημένο. Δεν είναι πια ο - άγουρος - 22χρονος που επιστρέφει με όρεξη να αποδείξει πράγματα μετά από μπόλικη garbage time στο NBA, αλλά ένας παίκτης που έχει πλέον συλλέξει αρκετές παραστάσεις σε VTB και EuroCup, έχοντας αποδείξει την αξία του.

Pierria Henry (UNICS, 25 ετών, 1.93μ.)

Πρόκειται για τον παίκτη που το καλοκαίρι λίγο έλειψε να υπογράψει στον Ολυμπιακό κι η υπόθεση του έγινε ένα μικρό σίριαλ. Τελικά ο πολυδιάστατος αυτός combo guard περνάει τη σεζόν του στο Καζάν υπό τις οδηγίες του κόουτς Πρίφτη και μέχρι στιγμής αποδίδει εξαιρετικά. Δεν λείπουν ορισμένα σκαμπανεβάσματα από το παιχνίδι του, κυρίως όσον αφορά την επιθετική του παραγωγικότητα, ωστόσο μπορεί να τα καλύπτει προσφέροντας σε άλλους τομείς. Ως σουτέρ είναι αρκετά ασταθής (πρόσφατα είχε 0/4 στο Τορίνο, ενώ στην έδρα της Ρίτας την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική είχε 4/5 τρίποντα) και το 35% που καταγράφει στα 8 πρώτα ματς συνοψίζει αυτή την αβεβαιότητα του. Προτιμά πολύ περισσότερο το δίποντο (24/42, 57%) και νιώθει πιο άνετα όταν πλησιάζει πιο κοντά προς το καλάθι, ενώ με αυτόν τον τρόπο πηγαίνει συστηματικά στην γραμμή των προσωπικών (3.4 εκτελεσμένες βολές ανά 25:09 λεπτά, 74%). Γενικά θα λέγαμε πως ο Χένρι δεν έχει το πληρέστερο επιθετικά πακέτο που θα βρει κανείς εκεί έξω, είναι περισσότερο ένας παίκτης ημέρας που χτίζει την αυτοπεποίθηση του κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού. Αυτό ενίοτε του βγαίνει σε καλό (21 πόντοι στην Μάλαγα, 18 στην Ρίτας), όμως άλλες φορές τον κρατά χαμηλά (4 πόντοι με Μόρναρ).

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, ο Χένρι είναι ένας πολύ καλός (και οξυδερκής, περά από το τεχνικό κομμάτι) δημιουργός φάσεων για τους συμπαίκτες του, τους οποίους κοιτά να αξιοποιεί όσο συχνότερα γίνεται, ασχέτως αν δεν πρόκειται για έναν κατ' εξοχήν pass-first άσσο. Η αναλογία ασίστ-λαθών του είναι θετική (2.9 ασίστ για κάθε λάθος, 6.1 ασίστ για για 2.1 λάθη ανά 25:09 λεπτά) και με 49 τελικές πάσες σε οκτώ ματς είναι ο 3ος καλύτερος πασέρ του EuroCup, πίσω μόνο από τον Καλνιετις και τον Ντιάντε Γκάρετ, δύο παίκτες που αμφότεροι είναι ανώ των 30 ετών και διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία.

Ο Χένρι προσφέρει ακόμη 4.9 ριμπάουντ, καθώς και 1.6 κλεψίματα. Προσφέρει αμυντικές λύσεις. Με 17.8 μονάδες στο ranking είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της UNICS και 6ος γενικά στην διοργάνωση. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο του οποίου το παιχνίδι χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη λέξη: ισορροπία. Μπορεί το καλοκαίρι να μην έφτασε τελικά ως την Ευρωλίγκα, όμως χτύπησε την πόρτα της κι αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για τον ίδιο. Είναι βέβαιο πως αν συνεχίσει να είναι τόσο μεστός, δεν θα αργήσει η μέρα που θα τον δούμε στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής λίγκας.

Robert Upshaw (Arka Gdynia, 24 ετών, 2.13μ., αρχική φωτό)

Ο νεαρός 7-footer της πολωνικής ομάδας, πάλαι ποτέ μόνιμης κατοίκου (2004-2013) της Ευρωλίγκα υπό την ονομασία Πρόκομ Τρεφλ, είναι μέχρι στιγμής ένας από τους καλύτερους finishers της διοργάνωσης, στις φάσεις κοντά στο καλάθι. Με 66% στα δίποντα (42/64) καταγράφει 12.3 πόντους ανά σχεδόν 22 λεπτά (έχει ακόμη 2/8 τρίποντα, 8/16 βολές) και είναι ο δεύτερης σκόρερ της ομάδας του. Επίσης είναι ο πρώτος μπλοκέρ του EuroCup με 2 τάπες ανά αγώνα, ενώ μαζεύει κι 6.5 ριμπάουντ για να συμπληρώσει συνολικό ranking που φτάνει τις 16.4 μονάδες. Ο Καλιφορνέζος ψηλός είχε παίξει ως τώρα στη σύντομη καριέρα του σε μικρές λίγκες (Εσθονία, Λίβανο, Ιράν, Βενεζουέλα, G-League), κυρίως για μικρά χρονικά διαστήματα, και δεν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια αν ταιριάζει σε αυτό το σαφώς πιο απαιτητικό επίπεδο. Εν τέλει, δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσαρμογή του, δείχνοντας πως έχει αρκετά αξιόλογα στοιχεία. Είναι ουσιαστικός και κάνει μια χαρά εκείνα που συνήθως απαιτούνται από έναν center του δικού του σωματικού μεγέθους. Η Άρκα θα αποκλειστεί και η ευρωπαϊκή παρουσία του Upshaw θα σταματήσει νωρίς, ωστόσο το υπάρχον δείγμα που ήδη έχει αφήσει μπορεί να είναι αρκετό για να το βάλει για τα καλά σε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ραντάρ.

Javonte Green (Ulm, 25 ετών, 1.96μ.)

Η Ουλμ χτύπησε πριν λίγους μήνες την πόρτα του 25χρονου γκαρντ - φόργουορντ, ο οποίος προερχόταν από δύο εξαιρετικές σεζόν στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Έκανε πολλές εντυπωσιακές εμφανίσεις (16.8π σε 58 ματς) την τελευταία διετία με την Τριέστε κι έτσι η γερμανική ομάδα αποτέλεσε το επόμενο του βήμα. Ο Γκριν έχει μπει στη χρονιά "ξεψάρωτος" και με μεγάλη φόρα, με την αλλαγή επιπέδου και ανταγωνιστικότητας να μην τον έχει επηρεάσει ιδιαίτερα. Συν τοις άλλοις, εδώ κι ένα χρόνο έχει γίνει διεθνής με την Εθνική ομάδα του Μαυροβουνίου. Πρόκειται για έναν all around παίκτη με ύψος 1.96μ. που παίζει με ενέργεια, είναι τρομερά αθλητικός, έχει καλό μέγεθος και μαζεύει ριμπάουντ σαν... ψηλός. Στις 7 πρώτες αναμετρήσεις του EuroCup, μετρά 15.1 πόντους (60% διπ, 39% τριπ, 72% βολές), 5.3 ριμπάουντ (1.4 επιθετικά), 3.9 κλεψίματα, 1.4 ασίστ, 4.3 κερδισμένα φάουλ, 1.9 λάθη και 19.9 ranking ανά 27:23 λεπτά συμμετοχής. Όχι κι άσχημα για παίκτη ουσιαστικά πρωτοεμφανιζόμενο. Πάρτε κι ένα δείγμα από την έκρηξη που τον διακρίνει:

Είναι ο κατά τεκμήριο πιο αποδοτικός παίκτης της ομάδας του, μαζί με τον άλλοτε παίκτη της Παρτίζαν, Πάτρικ Μίλερ. Παρότι δεν έχει μεγάλη εμπειρία, έχει καταφέρει να ανταποκριθεί πλήρως στις αρμοδιότητες του σε άμυνα (με συνεπέστετατη παρουσία, αρκετά κλεψίματα, αμυντικά ριμπάουντ, αλλά και κάποιες τάπες) και επίθεση (υψηλή συγκομιδή πόντων με θετικά ποσοστά). Δε χωρά αμφιβολία πως είναι ένα από τα πιο hot prospects του φετινού EuroCup, καθώς δεν είναι απλώς ένας χρήσιμος παίκτης στο νεανικό σύνολο του Τόρστεν Λάιμπενατ, αλλά αντιθέτως έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε απόλυτο πρωταγωνιστή σε αυτό το πρώτο διάστημα της χρονιάς.

Bronson Koenig (Mornar, 24 ετών, 1.90μ.)

Ένας από τους πιο "γνήσιους" σουτέρ του φετινού EuroCup. Η ικανότητα του στο περιφερειακό σουτ είναι δεδομένη. Πέρσι στην G League με τους Grand Rapids Drive - θυγατρική των Detroit Pistons - είχε 101 εύστοχα τρίποντα σε 253 προσπάθειες (40%) σε 48 παιχνίδια, ενώ κατά την κολλεγιακή του καριέρα στο Wisconsin κατέγραψε 270/695 (39%) σε τέσσερις σεζόν και 148 ματς. Φέτος βέβαια στην Mornar, η οποία είναι η πρώτη του ομάδα εκτός Αμερικής, κάνει (ή τουλάχιστον προσπαθεί) κι άλλα πράγματα, πέρα από το να εκτελεί πίσω από το τόξο. Παίζει σχεδόν 25 λεπτά, καταγράφοντας 12.4 πόντους (50% διπ, 43% τριπ, 100% βολές), 2.1 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ, 2.4 λάθη, 1.3 κερδισμένα φάουλ και 9 ranking. Η Mornar δύσκολα κερδίζει, όμως ο Κoenig συνήθως βρίσκεται στους διακριθέντες της. Έχει πολλά πράγματα να βελτιώσει όσον αφορά το κομμάτι του playmaking, αλλά και γενικότερα ως μονάδα, καθώς χρειάζεται μπόλικη δουλειά και "ψήσιμο". Ωστόσο, δεν μπορείς να μην στρέψεις στο βλέμμα σου σε έναν ταχύτατο εκτελεστή που προσφέρει σίγουρους πόντους από την περίμετρο (2.4/5.5 FGM/FGA) σε κάθε παιχνίδι. Ο "Klutch Koenig" (λογοπαίγνιο του "Clutch"), όπως τον αποκαλούσαν στο NCAA, ενδεχομένως να σας θυμίσει κάτι από Matt Janning, εάν τύχει να τον παρακολουθήσετε σε κάποιο παιχνίδι της ομάδας από το Μαυροβούνιο. Για την ιστορία, στην Αδριατική έχει 44% (26/59) στα τρίποντα σε 9 παιχνίδια, επιβεβαιώνοντας και σε αυτήν την λίγκα την εκτελεστική του δεινότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Defending the crown Restart και ανασύνταξη »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely