Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 11:51

We Got Game - 4: To εκκρεμές των Bulls

Aπό :

Πρέπει να μάθουμε πώς να κερδίζουμε έναν αγώνα μπάσκετ’’ δήλωσε ο Zach LaVine, λίγες στιγμές αφ’ ότου είχε χάσει το τελευταίο σουτ απέναντι στους Thunder του Gilgeous-Alexander. Οι Bulls χάνουν παιχνίδια που ‘’δεν πρέπει’’, που είναι μπροστά, συνήθως αρκετές στιγμές πριν η μπάλα φτάσει στα χέρια του για το τελευταίο σουτ. Ο LaVine έχει δίκιο, πρέπει επιτέλους να μάθουν να κερδίζουν. Μόνο που πιθανότατα θα πρέπει το κάνουν χωρίς εκείνον.

(γράφουν οι Leon T., Νίκος Ραδικόπουλος, Δημήτρης Χ. και Pete Seizis)

Το Chicago μοιάζει με μία ζυγαριά που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ δύο κόσμων: ο ένας ανήκει στον LaVine. Εκείνος παίρνει την επιθετική μπαγκέτα και ανταποδίδει με 28,3 πόντους μέσο όρο και 4,8 ασίστ, στην πιο παραγωγική -και συνάμα αποδοτική, με .600 eFG%- σεζόν της καριέρας του. Ο δεύτερος κόσμος ανήκει στον coach Donovan, που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο, κυρίως γύρω από τον πυραυλοκίνητο guard Coby White, το νέο πουλέν μας, τον Patrick Williams, και ό,τι έχει απομείνει από το potential των Wendell Carter Jr και Lauri Markkanen. Το αποτέλεσμα της παραπάνω ισορροπίας για την ώρα φέρνει ρεκόρ 5-8, μία μέτρια επίθεση και την τρίτη χειρότερη άμυνα στη λίγκα, σύμφωνα με τους δείκτες OffRtg και DefRtg στο Cleaning the Glass.

Είναι εύκολο να υποδείξεις τον LaVine ως φταίχτη, πως δεν μπορεί να κουβαλήσει το σύνολο στο παραπάνω επίπεδο. Ίσως να είναι και αληθές. Παρ’ όλα αυτά, σε αυτό το σημείο μοιάζει υπεραπλούστευση. Στην πραγματικότητα ο LaVine έχει ανεβάσει το δικό του level, σε τέτοιο σημείο που είναι μοιραίο να παίρνει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης ενός συνόλου, που δεν συμπεριλαμβάνει κάποιον με όνομα “Kevin Durant”, “LeBron James”, “Luka Doncic” και ούτω καθεξής. Ωστόσο αυτό, επίσης μοιραία, στερεί επιλογές από τον Coby White, περιορίζει τον Patrick Williams σε off-ball ρόλο με λιγότερες προσπάθειες, κάτι που ισχύει και για τους Carter Jr και Markkanen. Μιλάμε για έναν wing/forward με σπάνια χαρίσματα και τους δύο βασικούς σκόρερ της frontline εδώ, δεν είναι και λίγο.

Οι Bulls αργά ή γρήγορα θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στον κόσμο του LaVine και εκείνον που περιλαμβάνει έναν νέο προπονητή και τέσσερις παίκτες, από 19 έως 23 ετών, που κανενός ο ρόλος δεν μπλέκει με εκείνον του επόμενου, με τον Coby White ως βασικό δημιουργό και μία επίθεση που -στα χαρτιά- δεν θα κολλάει όπως γίνεται τώρα. Η λογική υποδεικνύει το δεύτερο, και σε αυτό το σημείο δεν είναι άσχημο για κανέναν. Όσο ο LaVine ‘’βασανίζει’’ τους Bulls στη μετριότητα ως μπροστάρης, άλλο τόσο εκείνοι τον κρατάνε πίσω από το να βρεθεί σε ένα πιο ανταγωνιστικό σύνολο, ως δεύτερο ή τρίτο βιολί. Θα μπορούσε να συμβεί και στο Chicago, όμως είτε πρέπει όλοι οι υπόλοιποι νεαροί να ανεβάσουν κατακόρυφα το παιχνίδι τους και να τον αναγκάσουν σε δευτερότριτο ρόλο, είτε εκείνος να περιμένει 3-4 χρόνια να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Ζόρικα κόλπα.

Τα νούμερα του LaVine, σε συνδυασμό με την ηλικία (πλησιάζει τα 26) και το συμβόλαιό του ($19,5 εκατ. για φέτος, άλλα τόσα για την επόμενη σεζόν) δημιουργούν ένα πακέτο που δύσκολα θα προσπεράσουν όλοι οι -εν δυνάμει- contenders, ή έστω οι ομάδες που λογικά θα βρεθούν στα playoffs. Υπάρχει σημαντική αξία στο πόσο εύκολα μπορεί να δημιουργήσει προσωπικό σκορ και αρκετά franchises θα το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν, εφόσον ο LaVine τεθεί διαθέσιμος προς ανταλλαγή, απελευθερώνοντας στην πορεία και το μέλλον των Bulls, που μάλλον οφείλουν να αναζητήσουν το ταβάνι του νεανικού τους κορμού. ‘’Γίνε η αλλαγή που περιμένεις να έρθει’’ θα μπορούσαμε να πούμε, επειδή όμως πρόκειται για μπάσκετ και ένα trade που -μάλλον- βολεύει τους πάντες, ας μην το δραματοποιήσουμε τόσο. Κλείνοντας, πέρασε από το μυαλό μου ότι οι Mavs έχουν κάποια από τα μελλοντικά τους picks, όπως και τους James Johnson και Tim Hardaway Jr. σε συμβόλαια που λήγουν, πολύ κοντά στην τιμή του Zach. Απλά λέω. 

H περίπτωση του JaeSean Tate

Μία από τις πιο ωραίες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις rookie παιχτών στο φετινό ΝΒΑ αποτελεί και η περίπτωση αυτού με το δεύτερο πιο ωραίο ονοματεπώνυμο (μιας και κανένα καλύτερο από του Precious Achiuwa) του Jae’Sean Tate των Houston Rockets. Ένας παίκτης που δεν είχε επιλεγεί στο draft όταν τελείωσε τη φοίτησή του στο κολέγιο του Ohio State και ακολούθησε διεθνή καριέρα, όχι σε κάποιο σημαντικό πρωτάθλημα, αλλά στο Βέλγιο πρώτα με την Αntwerp, και κατόπιν στην Αυστραλία και τους Sidney Kings. Μέσα λοιπόν στην παραζάλη που προκαλούσε η στάση του James Harden για τον οργανισμό, μία μέρα ανακοινώθηκε η απόκτηση του άγνωστου στο ευρύ κοινό Αμερικανού φόργουορντ από το Ohio.

Εν τέλει ο Tate αποδεικνύεται μία καλή κίνηση που μπορεί να έχει χρόνο στο rotation του προπονητή των Τεξανών. Περνάει τον χρόνο στο παρκέ αγωνιζόμενος στις δύο θέσεις των forwards και προσφέρει 8,3 πόντους με σταθμισμένη ευστοχία στο 51,4% καθώς επίσης και 4,3 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ. Δεν σουτάρει προς το παρόν καλά από το τρίποντο, με μόλις 25% σε μίαμιση προσπάθεια, κάτι που θα πρέπει να βελτιώσει μέσα στη σεζόν ώστε να μπορεί να αποκτήσει έναν 3&D ρόλο στο παιχνίδι του. Εξαιρετικός cutter κοντά στη ρακέτα, με το 62% των προσπαθειών να πραγματοποιούνται εκεί, κάτι που τον κατατάσσει στο 98ο εκατοστημόριο σύμφωνα με το Cleaning the Glass. Επιπρόσθετα, βοηθάει τους Rockets στην ανανέωση των επιθέσεων, αφού είναι από τους καλύτερους ριμπάουντερ όσον αφορά τα επιθετικά σε όλο το ΝΒΑ, καθώς μαζεύει περί το 6% των διεκδικουμενων κατοχών, νούμερο που τον βρίσκει επίσης στο 98ο εκατοστημόριο. Είναι καλός αμυντικός, ιδιαίτερα σε καταστάσεις που θα δώσει βοήθεια από την αδύνατη πλευρά, ενώ ενδιαφέρον έχει το ότι οι αντίπαλοι σκοράρουν 8,4 πόντους λιγότερους ανά 100 κατοχές με την παρουσία του.

Τελευταία δε, έχει παρουσιάσει στοιχεία πιο δημιουργικά, παίρνοντας περισσότερο την μπάλα στα χέρια του, δείχνοντας αρκετά άνετος και λειτουργώντας -τρόπον τινά- ως point forward. Στο ματς εναντίον των Spurs έγινε ο πρώτος rookie των Rockets μετά τον Steve Francis με 10 και πάνω τελικές πάσες. Οι Rockets φαίνεται να βρίσκουν μία νέα περίπτωση Tucker, παίχτη δηλαδή που πέρασε αρκετό χρόνο εκτός ΝΒΑ προτού επιστρέψει και βρει ρόλο στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ.

Οι φάσεις που μας έβγαλαν τα μάτια

Από εντυπωσιασμό

H αλήθεια είναι πως είχαμε κάμποσες επιλογές για εδώ και αυτή τη βδομάδα. Από το Sprewellικό κάρφωμα του Bridges, το εξίσου εντυπωσιακό του Fox (ευκαιρία για επανάληψη της αγαπημένης μας ως τώρα φράσης της σεζόν “Zero Fox Given!”), ωστόσο θα πάμε με δύο φάσεις από το παιχνίδι που επιτάχυνε τις εξελίξεις της εβδομάδας και το trade του Ηarden μακριά από τους Rockets και συγκεκριμένα στους Nets, ύστερα από την παροιμιώδη αδιαφορία του στο εν λόγω παιχνίδι κόντρα στους Lakers. 

Η πρώτη είναι η τάπα του Davis στον Sterling Brown και το “he lost his damn mind” που τη συνόδευε. 

Η αλήθεια είναι πως με αυτό το ύφος ο Davis μας αρέσει κατατί παραπάνω!

Ωστόσο αναντίρρητα, η αγωνιστική φάση της εβδομάδας ήταν το στοίχημα του Τεράστιου με τον Schroeder ενώ η φάση εξελισσόταν. 

Επειδή, γιατί όχι, αφού φόρεσε -με απόλυτη επιτυχία- τα παπούτσια των Jordan, Magic και Kareem, γιατί να μην βάλει και αυτά του Curry;! Αφού μπορεί!

... και από τα γέλια.

Την ίδια βραδιά βέβαια, ο “Μαγικός Κόσμος” μάς χάρισε τρεις μαγικές εικόνες:

Ωστόσο, η φάση που μας έλυσε από τα γέλια, προήλθε από το match των Pistons κόντρα στους Heat.

Για την ιστορία, οι Pistons (ναι, οι ίδιοι Pistons με της παραπάνω φάσης) κέρδισαν με 20...

Η γωνιά του Geek

➢ Triple double για τον Luka στην ήττα των Dallas από το Chicago βράδυ Κυριακής. Με το 36/16/15 που έγραψε έφτασε τα 29 στην καριέρα του, ξεπερνώντας (από τα 21 του και σε δύο και κάτι λίγα σεζόν) τον Michael Jordan.

➢ Triple double και για τον Harden στο ντεμπούτο του με τους Nets, ο πρώτος παίκτης κάνει triple double με 30+ πόντους στο πρώτο του παιχνίδι με μια ομάδα, ενώ και οι 14 ασίστ είναι η καλύτερη επίδοση στην ιστορία των Nets. Παράλληλα, οι 74 πόντοι που πέτυχαν αθροιστικά μαζί με τον Durant είναι οι περισσότεροι που έχουν σκοράρει ποτέ ως συμπαίκτες.

➢ Ο οποίος Harden…

➢ Όπου πίσω από τη γραμμή των 7,25 είναι το 60% των φετινών σουτ του Blake Griffin. O οποίος Blake Griffin δεν έχει ακόμα καρφώσει ως τώρα στη σεζόν!

➢ Στο ντεμπούτο του κόντρα στους Spurs, ο Zion είχε βάλει τέσσερα τρίποντα. Έκτοτε έχει ευστοχήσει σε μόλις δύο ακόμα.

O Myles Turner έχει 45 blocks μετά τα πρώτα 11 παιχνίδια της σεζόν, γινόμενος ο πρώτος παίκτης μετά τον Whiteside της σεζόν 2015-16 που καταφέρνει να έχει πάνω από τέσσερα blocks ανά παιχνίδι στο συγκεκριμένο σημείο της σεζόν.

➢ Δύο πραγματάκια για τον βασικό (στα δεύτερα ημίχρονα!) Καναδό center των Raptors:

➢ Οχτώ σερί παιχνίδια για τους Kings που δέχονται πάνω από 120 πόντους. Μα δεν μπορεί ποτέ κανείς να βαρεθεί με αυτή την ομάδα…

➢ Επανερχόμενοι, όπως τακτικά κάνουμε, στο εντός έδρας ρεκόρ των ομάδων:

Ups & Downs

⬆ Η ατάκα του Sir Charles για τον Durant και τους νέους Nets, της “και Harden” εποχής: “από τους ‘Splash Brothers’, πλέον είναι στους ‘Dribble Brothers’ “

⬆ Ο διατροφολόγος του Harden. Όποιος και αν είναι, τον χρειάζομαι επειγόντως!

Οι βολές του Giannis. Για τέταρτη σερί σεζόν το ποσοστό του σε αυτές βαίνει μειούμενο, έχοντας μόλις 57,5% σε 10 ελεύθερες βολές ανά αγώνα την ώρα που πηγαίνει στη γραμμή περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη της Λίγκας. H 1/10 που είχε κόντρα στους Dallas την εβδομάδα που μας πέρασε είναι χαρακτηριστικό του προβλήματος.

Τα νέα covid protocols της Λίγκας:

Τhe Aftermath                

Για το trade του Harden στους Nets έγραψε αναλυτικότατα ο Νίκος αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του. Ωστόσο, από την ώρα δημοσίευσης του άρθρου ως και σήμερα, σημαντικά νέα αναφορικά με αυτό μαθεύτηκαν. Πρώτο και κυριότερο είναι o όγκος που βρέθηκε στο αριστερό νεφρό του LeVert κατά τις εξετάσεις του από τους Pacers. Παρόλα αυτά, και παρότι μάλλον ως πέρα για πέρα σημαντικό είναι το συγκεκριμένο εύρημα ιατρικά, το trade προχώρησε, με τους Pacers να δέχονται να λάβουν το LeVert σαν μέρος αυτού. Για την ολοκλήρωσή του ωστόσο έλαβαν έξτρα $2,6 εκατ. από τους Nets. Αυτό που ήχησε κάπως περίεργα στα αυτιά μας ήταν πάντως το γεγονός πως το πρόβλημα το βρήκε το ιατρικό επιτελείο των Pacers, από το οποίο ο Oladipo έχει εδώ και δύο χρόνια παράπονα για τη διαχείριση και αποκατάσταση του τραυματισμού του, και όχι αυτό των Nets, που στην αποκατάσταση και επιστροφή του Durant δείχνει να έχει κάνει θαύματα. Σε κάθε περίπτωση, το συντομότερο υγιής και ξανά στο παρκέ να ευχηθούμε για τον LeVert, έναν παίκτη που έχει έτσι και αλλιώς ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς στην καριέρα του. 

Τέλος, σε δεύτερο επίπεδο, από τα media της Philadelphia κυκλοφόρησε πως το front office των Sixers θεωρούσε από την πλευρά του κλεισμένο το trade του Harden, με εαυτούς να είναι εκείνοι που θα υποδέχονταν τον MVP του 2017. Μάλιστα, τα μέσα αναφέρουν πως είχαν ενημερωθεί οι αντζέντηδες των Simmons και Thibulle πως οδεύουν προς Houston (μαζί με όσα άλλα picks το trade proposal συμπεριλάμβανε). Ωστόσο: “φευ!”. 

Προσεχώς

Πάμε να δούμε τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της εβδομάδας, ελπίζοντας ότι οι τραυματισμοί, ο Covid και οι απουσίες θα μας αφήσουν να τα χαρούμε:

  1. MIL @ BKN, 19/1, 02:30: Μετά τη μεταγραφή του Harden, η ομάδα του Brooklyn είναι από αυτές που θέλουμε να δούμε, καθώς η τριπλέτα Durant, Harden, Irving φαίνεται τρομερή στα χαρτιά, αλλά μας κάνει να αναρωτιόμαστε με πόσες μπάλες θα παίζουν ταυτόχρονα. Απέναντι τους η ομάδα του Γιάννη, όπου εκτός του δις MVP οι Middleton και Holiday, κάνουν επίσης μια πολύ καλή χρονιά μέχρι τώρα. Πρώτο δυνατό τεστ για την ομάδα των Nets και μακάρι να δούμε και τον Kyrie
  2. BOS @ PHI, 21/1, 02:00 και 23/1 στις 02:30: Διπλή αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ανατολής. Στα περσινά Play off η απουσία του Simmons έπαιξε μεγάλο ρόλο και οι φετινοί Sixers φαίνονται καλύτεροι, έχοντας πολλούς σουτέρ γύρω από τους Embiid και Simmons, τον Tobias Harris σε μία από τις καλύτερες χρονιές του και τον Milton να διεκδικεί το βραβείο του καλύτερου 6ου παίκτη. Από τη μεριά των Celtics, θα τους δούμε με τον Kemba να επιστρέφει και μακάρι να δούμε και τον Taytum. Αν ξενυχτίσετε προσέξτε τον Jaylen Brown, ο οποίος καθιερώνεται σε έναν All Star παίκτη.
  3. MIA @ BKN, 24/1, 02:30: Όπως είπε και ο Omar στην καλύτερη σειρά όλων των εποχών, «Υou come at the king, you best not miss». Κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι Heat είναι οι πρωταθλητές της Ανατολής, οπότε αν οι Nets θέλουν να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη, θα πρέπει να τα βάλουν μαζί τους. Το μόνο που ελπίζω είναι να μπορέσει να αγωνιστεί ο Butler, που ψοφάει για τέτοιες αναμετρήσεις, όπως και ο Herro. Από τους Nets θα περιμένουμε άλλη μια φορά να δούμε την τριάδα των superstar.
  4. Bonus: Σήμερα Δευτέρα 18, είναι η Martin Luther King Day, το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε πολλά παιχνίδια, κάποια από τα οποία θα ξεκινήσουν νωρίς. Αυτό που θα δω προσωπικά είναι το παιχνίδι ανάμεσα στους Suns και τους Grizzlies που ξεκινάει τα μεσάνυχτα. Δύο από τις πιο διασκεδαστικές ομάδες με πολλούς νέους παίκτες όπως οι Morant, Bridges, Tillman, Bane, Clarke, Cameron Johnson, Ayton αλλά και σούπερ σταρ όπως οι Booker και CP3. Μην υποτιμάτε την ομάδα των Grizzlies, γιατί εκτός από το να τρέχουν και να είναι η πιο θεαματική ομάδα του ΝΒΑ αυτή τη στιγμή, παλεύουν τα παιχνίδια και έχω μια μικρή ελπίδα ότι μπορεί για λίγα λεπτά να δούμε και τον Jaren Jackson.

Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Bradley Beal Watch Has Begun”, του Kevin O’Connor, στο The Ringer

Should the NBA return to the Bubble format?”, του Chris Mannix, στο Sports Illustrated

Why Anthony Davis is attacking the rim less”, του Alex Regla, στο Silver Screen and Roll

The Best NBA Players, According To RAPTOR”, στο FiveThirtyEigth

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely