Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 16:51

We Got Game - 6: Jazz σόλο από τα 7,25

Aπό :

Οι Jazz, παρά την ατυχή στάση τους στον Σέρβο αρτίστα, σολάρουν από τα 7,25, οι Heat ακόμα ζεσταίνονται, η άμυνα των Nets θυμίζει παιδική χαρά, σε αντίθεση με αυτή των Rockets -και όμως!-, που πνίγει εδώ και 20 μέρες τους αντιπάλους σαν τανάλια. Αυτά τα φυσιολογικά, ή όχι και τόσο, στο We Got Game που μόλις ανοίξατε.

Οι Jazz στην κορυφή

Η ήττα από τους Nuggets το βράδυ της Κυριακής δεν πρέπει να επιτρέψει αλλαγή στην οπτική μας των φετινών Jazz. Kαι τούτο καθώς μέχρι το συγκεκριμένο παιχνίδι οι Jazz ήταν o απόλυτος οδοστρωτήρας της Λίγκας, με ρεκόρ 15-4 και 11 συνεχόμενες νίκες. Δίχως αμφιβολία ο Quin Snyder τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Οι λόγοι που βρίσκονται εκεί; Αρκετοί.

Πρωτίστως η υγεία των παικτών τους. Η Utah είναι η μοναδική ομάδα που έχει χρησιμοποιήσει την ίδια βασική πεντάδα σε όλα τα μέχρι στιγμής παιχνίδια της. Από εκείνους που έχουν «ενεργό ρόλο», μόνο ο Joe Ingles έχει χάσει τέσσερα παιχνίδια, κι αυτό λόγω ενοχλήσεων που ένιωσε στον δεξιό του αχίλλειο –που μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να είναι κάτι σοβαρό ή τέλος πάντων να δείχνουν ένα ρίσκο τραυματισμού. Το δεύτερο είναι το εξωπραγματικό ποσοστό της ομάδας, από την περιφέρεια. Οι Jazz σουτάρουν σχεδόν με 40% από τη γραμμή των 7,25 (39,7% για την ακρίβεια), νούμερο που τους φέρνει δεύτερους στη σχετική λίστα. Παράλληλα, οι 41,9 προσπάθειες που παίρνουν ανά παιχνίδι από το τρίποντο, είναι οι τρίτες περισσότερες, με τις 16,6 να είναι εύστοχες (πρώτοι στη σχετική κατηγορία).

Για να το μεταφράσουμε σε ατομική αποτελεσματικότητα όλο αυτό, οι Mike Conley, Donovan Mitchell, Royce O’Neal, Joe Ingles και Jordan Clarkson, σουτάρουν τουλάχιστον με 41% ποσοστό ευστοχίας από το τρίποντο σε catch-and-shoot καταστάσεις. Κι αν πιστεύετε πως όλο αυτό γίνεται με γρήγορο pace δε, γελιέστε. Οι Jazz είναι 25οι σε pace στο NBA, ωστόσο σύμφωνα με το συνδρομητικό Cleaning the Glass, είναι με διαφορά πρώτοι στο transition σκορ. Κοινώς αν χάσεις ένα lay-up, η πιθανότητα να δεχτείς τρίποντο από τους  Jazz, είναι μεγάλη.

Ακόμα όμως κι αν δεν υπάρξει το επιθυμητό σουτ στο transition, οι Jazz έχουν την υπομονή και την επιμονή να ψάχνουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σκοραρίσματος, στο μισό γήπεδο. Η παρουσία του Conley, η απειλή που δημιουργεί και μόνο που περιφέρεται στο χώρο ο Mitchell, αλλά και ο Gobert, δημιουργούν αυτές τις συνθήκες. Δείτε εδώ για παράδειγμα στην πρώτη επίθεση του παιχνιδιού κόντρα στους Warriors, το ghost screen που «στήνει» ο Mitchell στον Conley και το πώς καταλήγει σε τρίποντο του O’Neal από τη γωνία, μετά από υπέροχο passing game.

Σας ήρθαν στο μυαλό οι Spurs; Κι εμάς το ίδιο.  Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτή τη στιγμή οι Jazz αποδίδουν το καλύτερο μπάσκετ στη Λίγκα. Αν συνεχίσουν και είναι υγιείς και εξακολουθήσουν να αποδίδουν σε τέτοια επίπεδα, τότε οι ομάδες του L.A. θα έχουν μια σοβαρή απειλή για την κατάκτηση της Δύσης.

Προλαβαίνουν οι Heat; 

Με τον Adebayo να κάνει ένα ακόμα βήμα προς το top-10 της Λίγκας φέτος, τον Robinson να παίζει στο γνωστό robinsικό επίπεδο, τον Dragic αναγεννημένο και τον Achiuwa να είναι ένα λαβράκι στο #19 του draft, θα αναρωτιέται κανείς πώς οι Heat βρίσκονται στην 13η θέση της Ανατολής και όχι, για παράδειγμα, την τρίτη, θέση που οι περισσότεροι εξ ημών τους βλέπαμε στην αρχή της σεζόν. Χτυπημένοι από τα covid protocols και τους τραυματισμούς, έχουν δει τον Butler να χάνει 10 παιχνίδια (και την ομάδα να είναι μόλις στο 2-8 σε αυτά), τον Herro να μην θυμίζει προς ώρας σε τίποτα τον playoff εαυτό του, τον Harkless να περισσεύει κατά πολύ μες στα παπούτσια του Crowder και τον Bradley να μην μπορεί να προσφέρει λόγω covid protocols και αυτός με τη σειρά του. Κάπως έτσι, κάθε παίχτης της ομάδας πλην του Robinson και του Achiuwa έχει χάσει τουλάχιστον δύο παιχνίδια ως τώρα στη σεζόν. Με το ερώτημα που σιγά-σιγά τίθεται να είναι για το αν και κατά πόσο οι Heat θα προλάβουν το φετινό τρένο των playoffs, με τη σεζόν να έχει πια περάσει το 25% αυτής.  

Από την πλευρά μας, εμείς μάλλον θα δείξουμε εμπιστοσύνη στους Heat και θα αντιστρέψουμε το ερώτημα. Με το play-in tournament από φέτος σε ισχύ, ποιος πιστεύει πως οι Heat θα μείνουν εκτός τελικής 10άδας στην φετινή Ανατολή; Και, ακόμα παραπέρα, πόσο άνετα θα αισθάνονται οι πρωτοπόροι της περιφέρειας έχοντας να αντιμετωπίσουν τους Heat από το #7 ή το #8 της τελικής κατάταξης; 

Mε την ομάδα του Miami να έχει μαζί με τους Lakers τη μικρότερη ξεκούραση μεταξύ τέλος του bubble και έναρξη της σεζόν, ίσως ο χρόνος που αγοράζει η ομάδα του Spoelstra να είναι οι απαραίτητες ανάσες για ανάλογο με το περσινό τελείωμα. Γιατί αν κάτι μας έχει δείξει η κουλτούρα της ομάδας υπό τον Spo είναι πως ένα ντεμαράζ όταν τα πράγματα μετράνε παραπάνω θα έρθει. 

Οι φάσεις *που μας έβγαλαν τα μάτια*

Από εντυπωσιασμό…

Σε μια βδομάδα που είχα αρχίσει να πιστεύω πως η λόμπα του LaMelo για κάρφωμα του Bridges είναι κάτι σαν νέου τύπου καλωσόρισμα για κάθε φορά που συνδέομαι στο διαδίκτυο (1, 2, 3), η φάση που ξεχώρισε είναι το τέλος της αναμέτρησης των Blazers με τους Bulls, όταν το ρολόι χτύπησε “Lillard time”:

…και από τα γέλια

Πριν τα όργια της Κυριακής απέναντι στον Gobert, για κάποια στιγμή μεσοβδόμαδα είχαμε φοβηθεί πως ο Jokic χάλασε...

Bonus: δεν γίνεται να μην αφήσουμε σε μια γωνίτσα εδώ ένα από τα επικότερα floppings που έχουμε δει. 

Όχι, αλήθεια, Gary Trent, μπράβο σου!

Η γωνιά του Geek

➢ Χωρίς να υπολογίζεται η ήττα των Jazz από τους Nuggets το βράδυ της Κυριακής, το οποίο ωστόσο δεν διαφοροποίησε και ιδιαίτερα την συγκεκριμένη κατάσταση (από το +259 έπεσε στο +241), ο Mike Conley κάνει μια εξαιρετική σεζόν, και αυτό αποτυπώνεται στην παρουσία του παρκέ:

➢ Μένοντας, εμμέσως, στους Jazz, 25 πόντους είχε στο πρώτο ημίχρονο απέναντί τους ο Austin Rivers, με 5/5 δίποντα 5/5. Οι Knicks έχασαν. 

➢ Ξημερώματα Κυριακής και απέναντι στον “άσπονδο φίλο του” Durant, o Russell Westbrook είχε 41 πόντους σε 28 σουτ, στην εκπληκτική νίκη των Wizards κόντρα στην άμυνα-Άγιος Παντελεήμονας των φετινών Nets. 

(Bonus: το τι και πως χάνουν στα 4,3” που έμεναν οι Nets!)

Αυτή ήταν η μόλις δεύτερη νίκη του Westbrook με τη φανέλα των Wizards στο δέκατο παιχνίδι που τη φόρεσε, καθώς στα πρώτα του εννιά είχε 163 πόντους σε 163 σουτ και ρεκόρ 1-8.

➢ Kάπως έτσι χαμογέλασε και το χειλάκι του Beal, o οποίος από την αρχή της προηγούμενης σεζόν έχει σκοράρει σε 13 παιχνίδια πάνω από 40 πόντους, με την ομάδα του να κερδίζει μόλις το ένα από αυτά (!), έχοντας καταγραφεί ως ο πρώτος παίκτης με 10 σερί ήττες σε παιχνίδια που σκοράρει πάνω από 40 πόντους. Και για να προλάβουμε όποιον κακοπροαίρετο, στα λεπτά που ο Beal είναι στο παρκέ, η ομάδα του είναι +5,2 στο box plus/minus. Το πρόβλημα κοινώς είναι ακριβώς σε αυτά τα 12 λεπτά που κάθεται για κάθε αγώνα στον πάγκο.

➢ Πρωί Δευτέρας, 01 Φλεβάρη και ο Myles Turner έχει 70 blocks σε 18 παιχνίδια. Την ίδια στιγμή, ακριβώς τόσα έχουν οι Heat σε 19 αγώνες, οι Grizzlies σε 14, 68 έχουν σαν ομάδα οι Pelicans σε 18 αγώνες, ενώ οι Wizards έχουν μόλις 54 σε 16. 

Στους Celtics και τον Danny Ainge βέβαια το καλοκαίρι ο Turner δεν έκανε.  

➢ Με το 47/12 που έκανε ο Jokic σε πόντους και rebounds, κατέγραψε το 20ό συνεχόμενο double - double του για τη σεζόν. Αυτό είναι το δεύτερο πιο μεγάλο σερί στην ιστορία του NBA, από τότε που ξεκινάει η σεζόν. Ο Σέρβος έσπασε τον αριθμό του Αντετοκούνμπο που είχε σταματήσει στα 19, ενώ το ρεκόρ κρατάει ο Bill Walton που φτάνει τα 34 παιχνίδια.

 ➢ Σύμφωνα με το StatMuse, οι Mavericks πέρυσι έθεσαν το καλύτερο offensive rating στην ιστορία της λίγκας (116,7). Βρισκόμενοι στην αρχή του Φεβρουαρίου, ήδη τέσσερις ομάδες έχουν υψηλότερο offensive rating από το Dallas. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον που θα καταλήξει η ιστορία.

➢ Μπορεί οι Pistons να έχουν αυτή την στιγμή το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ της Λίγκας, με 5-15, ωστόσο αυτό που εντυπωσιάζει είναι κόντρα σε ποιους αντιπάλους έχουν κάνει αυτές τις πέντε νίκες: συγκεκριμένα, μετά και τη νίκη τους κόντρα στους πρωταθλητές Lakers το βράδυ της Πέμπτης, οι Pistons έχουν κερδίσει τους Celtics, τους Sixers, τους Suns, τους Heat και τους Lakers.  

Ups & Downs

Ήταν  ένα συνηθισμένο βράδυ Δευτέρας όταν οι πρωταθλητές Lakers επισκέπτονταν μία από τις σταχτοπούτες της φετινής σεζόν, τους Cleveland Cavaliers. Και σε ένα ματς που οι Lakers έλεγχαν από την αρχή, οι Cavs έχουν καταφέρει όχι μόνο να επιστρέψουν, αλλά να προηγούνται στο τέλος του τρίτου δωδεκαλέπτου, καθώς ο James έχανε το σουτ της ισοφάρισης.

Τότε ακριβώς, κάποιος κυριούλης που βρισκόταν στο γήπεδο, αποφάσισε να του απευθύνει τον λόγο σε έντονα γαλλικά, με τον LeBron να τον ακούει και να κάνει το νεύμα πως αυτό μάλλον “he took it personally”. 21 πόντοι στην τέταρτη περίοδο έναντι μόλις 19 της ομάδας των Cavs συνολικά, σε μια από τις σπάνιες φετινές εμφανίσεις του in full power. Απολαυστικός (όπως πάντα.)

Αλλαγή από τον πάγκο μπήκε στον αγώνα κόντρα στους Clippers ο Quickley των Knicks κόντρα στους Clippers το βράδυ της Κυριακής. Πρώτη του κίνηση; Να σφίξει το χέρι του Lou Williams λέγοντάς του πως αποτελεί έναν από τους αγαπημένους του παίκτες. 

Σε μια εντελώς “paying homage” στον Sweet Lou εμφάνιση, ο rookie guard των Knicks τελείωσε τον αγώνα με 25 πόντους σε 27 λεπτά. 

Ένα στοίχημα που χαρισμένο να μας το δίνατε δεν θα το παίρναμε είναι η μεταμόρφωση της άμυνας των Rockets αμέσως μετά τη φυγή του Harden. Συγκεκριμένα, στους εννέα αγώνες που έχουν δώσει από τις 13 Γενάρη ως και σήμερα, οι Rockets έχουν μακράν την καλύτερη άμυνα της Λίγκας, δεχόμενοι μόλις 101,8 πόντους ανά 100 κατοχές!

Αντίθετα, από τη μεταπήδηση του Harden στη Νέα Υόρκη, η αίσθηση είναι πως δεν βλέπουμε πια Brooklyn Nets, αλλά Harlem Globetrotters. Η επίθεση βγάζει φωτιά, η προβολή της αποτελεσματικότητας αυτής, ακόμα σε playoff άμυνες, δείχνει πως θα παραμείνει απέναντι σε κάθε αντίπαλο καλή. Και όταν λέμε “καλή” εννοούμε μία ιστορικά επιπέδου εξαιρετική.

Το πρόβλημα ωστόσο βρίσκεται στο πίσω μισό, όπου κάθε ομάδα φαίνεται να μετατρέπεται από Washington Generals σε επίσης Globetrotters. Η παιδική χαρά της άμυνάς τους είναι μια διαρκής διαφήμιση για το 2Κ, αλλά επουδενί δεν αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για να πιάσουν κάπως τόπο τα $163 εκατ. (και χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται το luxury tax -μιας και φέτος, λόγω των συνθηκών, ο υπολογισμός του θα γίνει στο τέλος της σεζόν) του owner/governor Tsai. 

Tα αντιαθλητικά των Murray (στον Hardaway Jr.) και LeBron (στον Embiid) μες στη βδομάδα. Ψυχραιμία παιδιά!

Και εντάξει, ο Murray μας έχει συνηθίσει σε αψυχολόγητα, ωστόσο για τον LeBron, ήταν το πρώτο αντιαθλητικό που του καταλογίζεται από το 2014.

03:30 Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής και οι γραφικοί της Βοστώνης κάνουν πάλι την εμφάνισή τους με την κάτωθι καρτέλα. 

Δεν πειράζει παιδιά, ξυδάκι. 

Να χαίρεστε τον Danny τον Ainge σας και την οικονομία που κάνει. 

Πολύ καλό το trade exception του Hayward που προτίμησε από τον Turner και που το έχει και το κοιτάζει τόσους μήνες. Μηδέν λάθη ανά παιχνίδι μέχρι τώρα, τρομερό! 

All Star Game 2021

Οκ, ό,τι θα εκλέξουμε, fans, δημοσιογράφοι και προπονητές All Stars για τη σεζόν, το γνωρίζαμε πριν την εναρξή της. Όπως και το ότι θα υπάρξει All Star Break στα μέσα του Μάρτη, με το σύνηθες κενό των οκτώ ημερών, από Τρίτη ως την επόμενη Πέμπτη. Απαραίτητο για μια ανάσα στους παίκτες στην πολύ πιεσμένη φετινή σεζόν, αλλά και χρόνος ανακοίνωσης του δεύτερου μισού της σεζόν. 

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει η κουβέντα για την διεξαγωγή και του αγώνα μεταξύ των All Stars, κατά πάσα πιθανότητα στην Atlanta. Kαι εύλογα γεννάται το ερώτημα: είναι οι πέντε μέρες που έχει η Λίγκα στη διάθεσή της για το σχετικό εγχείρημα αρκετές για να πάνε οι παίκτες στην Georgia, να τεσταριστούν όσο και όπως πρέπει, να αγωνιστούν, να επιστρέψουν στη βάση τους, να ξανατεσταριστούν, και να ενταχθούν εκ νέου στις ομάδες τους για το υπόλοιπο μισό της σεζόν; Μιας σεζόν που ακόμα δεν ξέρουμε πως θα τελειώσει και με πόσα παιχνίδια για την κάθε ομάδα με τόσες αναβολές που έχουμε ως τώρα; Το ρίσκο να κολλήσουν μεταξύ τους οι All Stars, ακόμα και αν είναι πολύ μικρό, δεν θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλης επικινδυνότητας ώστε να εξαλειφθεί, ακριβώς με τη μη διεξαγωγή του All Star Game;

Mε τη Λίγκα να είναι προγραμματισμένη να ολοκληρώσει τους Τελικούς μόλις δύο μέρες πριν την (στα χαρτιά τουλάχιστον) έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, με 23 παιχνίδια ήδη αναβεβλημμένα, και το κυριότερο έξι ίδιας ομάδας (Wizards) πως θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η σεζόν χωρίς επικάλυψη με Ολυμπιακούς, ή -ακόμα χειρότερα όπως το bubble έδειξε- με το NFL, αν τραβήξει πάρα πολύ;  

Μπορώ να καταλάβω τόσο τη διάθεση των παικτών να θέλουν να διεξαχθεί το συγκεκριμένο παιχνίδι, όπως μπορώ να καταλάβω και την καούρα της Λίγκας να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο τη φετινή, τρομακτικά ιδιαίτερα σεζόν. Επίσης, μπορώ να προσθέσω σε αυτά, το πόσο απολαυστικό ήταν το περσινό All Star Game, με την πρώτη εφαρμογή του Elam Ending. Ωστόσο, ειδικά φέτος, ειδικά στην κατάσταση που παραμένουν οι ΗΠΑ, τα ρίσκα που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολλά περισσότερο και πολύ σημαντικότερα από τα όποια ενδεχόμενα οφέλη. 

Προσεχώς

Πάμε να δούμε τα τρία παιχνίδια που ξεχωρίσαμε για αυτή την εβδομάδα, ελπίζοντας ότι ο covid θα μας επιτρέψει α) να τα δούμε, β) να τα δούμε χωρίς σημαντικές απουσίες, και, γ) να δούμε καλό θέαμα:

  1. POR @ MIL, 02/02, 03:00: Το καλημέρα του μήνα μας φέρνει ένα matchup μεταξύ δύο ομάδων που έχουν παρόμοιο ρεκόρ. Από τη μία οι Bucks (11-8) προσπαθούν - σαφώς - ακόμα να βρουν τα πατήματά τους και από την άλλη, οι Blazers που έχουν χτυπηθεί από τους πολλούς τραυματισμούς, αλλά όσο ο Lillard πυροβολεί από το logo, όλα μοιάζουν ρόδινα. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως τα φτερά του Portland θα αντιμετωπίσουν τον Giannis, ενώ το matchup Holiday - Dame είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς.
  2. LAC @ BRK, 03/02, 02:30: Οι Nets θα πρέπει να νιώθουν πληγωμένοι από την απότομη προσγείωση που τους ανάγκασαν οι Wizards και μια νίκη απέναντι στους Clippers θα δώσει ψυχολογία για να συνεχίσουν. To L.A. από τη μεριά του, αποτελεί μία σταθερά μέχρι στιγμής και η κόντρα με τους Nets τους δίνει μία αφορμή για να δοκιμάσουν ρυθμούς post - season. Στην τελική, το matchup Leonard-Durant είναι κάτι για το οποίο να ξενυχτήσεις.
  3. DEN @ LAL, 05/02, 05:00: Ο πολύς Nikola Jokic απέναντι στον επίσης πολύ, Davis. Οι Nuggets προσπαθούν δώσουν σχήμα στις ιδέες του Mike Malone και το παιχνίδι με τους Lakers αποτελεί ένα καλό crash test για τα playoffs, σε αυτή την κουτσουρεμένη σεζόν. Οι Lakers γνωρίζουν πως το Denver είναι από τους κύριους ανταγωνιστές τους στη Δύση και αναμφίβολα δεν θα πάρουν το ματς “ελαφρά τη καρδία”. Είναι από τα ματς που έχουν “αρωμα” playoffs.

Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Kobe Is Gone—but in Today's NBA He Is Everywhere”, του Howard Beck στο SI

“I’m Not Happy. I Want to be Happy:” Anthony Davis reflects on his time in New Orleans two years after fateful trade demand”, του Preston Ellis στο The Bird Writes

NBA trade season: Lonzo Ball, P.J. Tucker among eight players who could help a contender”, του James Herbert στο CBS Sports

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely