Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 09:49

We Got Game #4 - Wizards, η καλύτερη ομάδα της Ανατολής ως τώρα

Από :

Τέταρτη έκδοση της εβδομαδιαίας στήλης του BasketballGuru και την σκυτάλη παίρνει ο Gus Χρυσοχού που μας παρουσιάζει την υποψηφιότητα του PG για το βραβείο του MVP, τους εξαιρετικούς Wizards, τις φάσεις που τον εντυπωσίασαν την προηγούμενη βδομάδα, εκείνα τα στατιστικά που τον έκαναν να φάει ώρες στα analytics και τέλος, τα ups and downs των προηγούμενων ημερών. Για πάμε!

Η εξαρτημένη MVP πορεία του Paul George

Ένα από τα πράγματα που δεν αντέχω στις πρώτες -αναγνωριστικές- στροφές μιας σεζόν, είναι ο υπερβολικός ενθουσιασμός ή η απογοήτευση. Ωστόσο, ξεπερνώντας τους γραφικότερους των γραφικών που τάσσονται στις εκατέρωθεν κατηγορίες, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως η πρώτη ντουζίνα παιχνιδιών της χρονιάς προσφέρεται για κάποια συμπεράσματα, ή τέλος πάντων, για την αναγνώριση κάποιων τάσεων. Και μιας και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ο Paul George είναι όντως υποψήφιος MVP, θα τον κατατάξω στις τάσεις. Τα νούμερα του ως τώρα είναι τρομακτικά και αν με κάποιο μαγικό τρόπο τελείωνε σήμερα η regular season, θα μου ήταν αδιανόητο να μην συγκαταλεγόταν στις πλέον δυνατές υποψηφιότητες σχετικά.

Δυστυχώς για τον ίδιο, η σεζόν έχει μπροστά της σχεδόν 70 παιχνίδια ακόμα και κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το διάστημα θα επιστρέψει και το μεγάλο όνομα των Clippers, o Kawhi Leonard. Σύμφωνοι, δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση θα επιστρέψει, αλλά σε κάθε περίπτωση ο “Klaw” είναι ο alpha dog της ομάδας. Αυτό το γνωρίζουν άπαντες στις τάξεις των Clippers, συμπεριλαμβανομένου και του George. Πρακτικά, λοιπόν, αυτό σημαίνει πως αν ο Leonard επιστρέψει σε καλή κατάσταση, ο PG13 θα αναγκαστεί να κάνει ένα βήμα πίσω, όσον αφορά τα αγωνιστικά του “θέλω” (αλλά και “μπορώ”). Έχω δε την εντύπωση πως έχει συμβιβαστεί με αυτό. Είχε την ευκαιρία του ως τοπ όνομα να οδηγήσει τους Indiana Pacers στους τελικούς του 2014, ωστόσο έχασαν από την παρέα των LeBron - Wade - Bosh στους τελικούς της Ανατολής. Έκτοτε συνέβησαν αρκετά, μεταξύ των οποίων και εκείνος ο τρομακτικός τραυματισμός του παίκτη στην προπόνηση των ΗΠΑ, στα πλαίσια της προετοιμασίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας. Από εκείνο το σημείο και μετά ο George ήταν πάντα ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά δεν έφτασε ποτέ το stardom του Durant ή του Curry, παρά την MVP candidate πορεία του στην Oklahoma. 

Ωστόσο, το φετινό του ξεκίνημα, έστω και με αυτό το μικρό δείγμα παιχνιδιών, ίσως μας δείχνει το πως θα εξελισσόταν η χρονιά του, αν στο βάθος δεν υπήρχε η επιστροφή του Leonard. Βρίσκεται κοντά στις καλύτερες επιδόσεις του, όσον αφορά την καριέρα του, σε πόντους και rebounds, ενώ τηn στιγμή που γράφονται οι παρούσες γραμμές έχει υψηλά σε assists και κλεψίματα. Ωστόσο, όπως προείπα, η πορεία του είναι συνιφασμένη με την επιστροφή ή μη Kawhi. Κάτι που αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τους οπαδούς των Clips: αν ο δις MVP των Τελικών δεν επιστρέψει σε καλή κατάσταση, ναι μεν θα βλέπουν τον George να επιδίδεται σε ακραίες εμφανίσεις αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους θα έχουν πως οι ελπίδες τους για μια καλή πορεία στην post-season θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αντοχές του PG13. Αν συμβεί το αντίθετο, οι Clippers θα θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για την παρουσία τους στους τελικούς, ωστόσο ο George δεν θα μπορέσει να κρατηθεί στην ίδια απόδοση. Από τη μία, όσο άσχημο κι αν φαντάζει αυτό, αλλά αυτή είναι η μοίρα των “νούμερο δύο” αυτού του κόσμου - και δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά για τον George αυτό. 

Δεν μιλάμε αρκετά για τους Wizards

Τρίτη πρωί και τα standings του NBA στην Ανατολή, μοιάζουν να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Όχι, δεν βλέπετε λάθος, οι Washington Wizards είναι στην κορυφή της ανατολικής περιφέρειας, παίζοντας καλό μπάσκετ και εξαιρετική άμυνα. Το defensive rating τους φέτος είναι στο 104,1, στοιχείο που μεταφράζεται ως η τέταρτη καλύτερη άμυνα της Λίγκας αυτή την στιγμή, ενώ προς ώρας “γράφουν” και το εντυπωσιακό +4,2, όσον αφορά το net rating (έβδομοι στη Λίγκα.). Φυσικά δεν μπορεί, παρά να πάρει όλα τα εύσημα για τη μεταμόρφωση, ο νέος προπονητής της ομάδας, Wes Unseld Jr., του οποίου το επίθετο έχει συνδυαστεί με τη μεγαλύτερη επιτυχία του οργανισμού, το πρωτάθλημα του 1978, όταν ακόμα λέγονταν Bullets, με MVP τον πατέρα του σημερινού προπονητή τους. Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον από τα πρώτα παιχνίδια των Wizards. 

Πρώτα απ’ όλα το αργό pace. Η Washington έχει το έβδομο πιο αργό pace στη Λίγκα, το οποίο φτάνει στις 97,9 κατοχές ανά 48 λεπτά. Για να καταλάβετε πόσο διαφορετική είναι η επιθετική προσέγγιση της ομάδας σε σχέση με πέρυσι, μιλάμε για έξι κατοχές λιγότερες. Νούμερο που τους έφερνε στην κορυφή της Λίγκας στη σχετική λίστα. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς εδώ, σε τι βαθμό “έσπρωχνε” το παιχνίδι ο Russell Westbrook. Μέχρι στιγμής λοιπόν, ο Unseld Jr. δείχνει να προτιμά ένα σαφώς αργό τέμπο, το οποίο όμως μπορεί να του δώσει πιο ορθολογικές επιλογές στην επίθεση. Η εξαετής θητεία του στο Denver, άλλωστε, δίπλα στον Malone του έμαθε αρκετά. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης μέχρι στιγμής; Οι Wizards σκοράρουν περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, με το offensive rating τους να βρίσκεται 108,3, φέρνοντάς τους στη 13η θέση της λίστας. 

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο, η άμυνα του Bradley Beal. Γενικώς ο guard των Wizards και η άμυνα δεν πάνε μαζί, ωστόσο φέτος έχουμε δει μια διαφορετική διάθεση από τον ίδιο. Θα τολμήσω να ξανατονίσω την παρουσία του Unseld Jr. στο σημείο αυτό, καθώς ουδέποτε θυμάμαι τον Beal να σκυλιάζει στην άμυνα. 

Για τους τυχόν καχύποπτους που θα πουν “οκ, ας χαλαρώσουμε στον Grayson Allen έπαιξε άμυνα”, θα συμφωνήσω, αλλά προσωπικά εξετάζω τη διάθεση περισσότερο, παρά το ποιον έχει αντίπαλο. Για να μιλήσουμε και με νούμερα, το defensive rating του φτάνει μέχρι στιγμής στο 101, το οποίο είναι το καλύτερο της ως τώρα καριέρας του. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Επίσης, έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε μερικά στοιχεία από την επίθεση, μιας και μιλάμε για τον Beal. Παίρνει αισθητά λιγότερο ποσοστό των συνολικών προσπαθειών της ομάδας από τη γραμμή των τριών πόντων σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν (με εξαίρεση την περσινή), με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 29,6. Ενδεχομένως αυτό να έχει να κάνει με το γεγονός της παρουσίας αρκετών σουτέρ στην ομάδα. Τέλος, για τον Beal, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το 97,6% που σουτάρει από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, το οποίο είναι το καλύτερο στη Λίγκα και το υψηλότερο της καριέρας του.

Τέλος, πρέπει να σταθώ και στα ομαδικά στατιστικά που “γράφουν” ως τώρα οι παίκτες του Unseld Jr. Τέταρτοι στα rebounds (47,8), όντας πρώτοι στα αμυντικά, τέταρτοι σε ποσοστό ελευθέρων βολών (80,4%), δέκατοι σε ποσοστό ευστοχίας (45,9%), έβδομοι σε blocks (5,8) και δέκατοι στα φάουλ που επιδίδονται (18,3) γεγονός που δείχνει την πιο σκληρή προσέγγιση της φετινής τους άμυνας. Το πιο εντυπωσιακό όλων, πάντως, είναι το true shooting percentage τους, στο οποίο πλην των Beal (!!!) και Avdija, όλοι οι υπόλοιποι γράφουν τουλάχιστον +52%. Δεν ξέρω που θα πάνε αυτοί οι Wizards και πόσο μπορούν να αντέξουν (περιμένουνε βέβαια και τις επιστροφές των Hachimura, Bertans και Bryant), αλλά ως τώρα είναι μακράν η πιο ωραία αγωνιστική ιστορία της Λίγκας.           

Οι φάσεις που μας έβγαλαν τα μάτια 

Από ενθουσιασμό…

Πολλές ήταν και πάλι οι φάσεις που μας έκαναν να ουρλιάξουμε από ενθουσιασμό καθώς ξενυχτούσαμε (αγαπητοί γείτονες, συμπαθάτε μας και δείξτε κατανόηση), αλλά ξεχωρίσαμε τρεις. 

Η πρώτη από τον Steph Curry που κάνει ανεκδιήγητα πράγματα στον OG Anunoby, σε μια φάση που μόνο ως “μπασκετική αλητεία” μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το hustle στο Chicago είναι αληθινό. Μπόνους η bullet dime του Lonzo Ball.

Ok, ξέρουμε πως ο Karl-Anthony Towns δεν είναι και η καλύτερη αμυντική αναφορά που υπάρχει στο NBA, αλλά και πάλι η φάση είναι εντυπωσιακή.

...και από τα γέλια

O Tyler Herro θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά μετά από αυτή τη φάση για βασανισμό βετεράνων παικτών.

https://twitter.com/KlayForTrey/status/1458653438774898690

Η ανεκτίμητη αντίδραση των Quentin Richardson και Jamal Crawford (γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα) για τον “καβγά” μεταξύ Myles Turner και Rudy Gobert.  

Η γωνιά του Geek
➢  Εδώ και λίγες μέρες έχουμε τον νέο recordman της Λίγκας, όσον αφορά τα τρίποντα σε regular season και playoffs. Κυρίες και κύριοι, ο Steph Curry, ο καλύτερος σουτερ στην ιστορία του αθλήματος.

 ➢ Η βασική πεντάδα των Knicks έχει μακράν το χειρότερο plus/minus ανά 100 κατοχές μέχρι στιγμής στη Λίγκα, σε σχέση με κάθε άλλη σχετική πεντάδα. Ωστόσο, ο πάγκος τους έχει τη δεύτερη καλύτερη σχετική απόδοση.

➢ Ο Σέρβος Αρτίστας “έπιασε” τον Larry Bird στη λίστα με τα περισσότερα triple-doubles στην ιστορία του NBA. 

➢ Ο LaMelo Ball είναι μάλλον ό,τι πιο dominant θα δούμε σε point guard τα επόμενα χρόνια. 

 ➢ Η φετινή “σοδειά” των rookies δείχνει να δικαιώνει τις προσδοκίες προς ώρας. Μακάρι να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.

 ➢ Η εικόνα του RJ Barrett δεν είναι καλή στα πρόσφατα παιχνίδια των Knicks. Σύμφωνα με το StatMuse, ο forward της Νέας Υόρκης έχει μ.ο. 8/5/1,5 και σουτάρει με 26/16/60% σε 29.3 λεπτά συμμετοχής, στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια που έχει αγωνιστεί.  

➢ Εξαιρετική πρώτη εμφάνιση του Talen Horton-Tucker απέναντι στους Spurs. Ο guard των Lakers ανάρρωσε από τον τραυματισμό του στον αντίχειρα και συνεισέφερε 17 πόντους, ερχόμενος από τον πάγκο, στη νίκη του L.A. Το +14 που είχε στο plus/minus ήταν και το υψηλότερο των Lakers. Στη δεύτερη εμφάνισή του δε, στην συντριβή των Lakers από τους Bulls, πήγε ακόμα καλύτερα, γράφοντας 26 πόντούς. Καλώς όρισες μικρέ!

➢ Δεν υπάρχουν λόγια για τον φετινό Alex Caruso στους Bulls, ειδικά όσον αφορά τις αμυντικές του επιδόσεις. Βρίσκεται στην τρίτη θέση των “κλεφτών” της Λίγκας (2,5 ανά παιχνίδι - τα ίδια με τον Gary Trent Jr.) και άπαντες απολαμβάνουν τα hustle plays του. Ωστόσο, αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως τα 33 κλεψίματα στα οποία έχει επιδοθεί είναι τρία παραπάνω από τα συνολικά του πάγκου των Lakers τη φετινή σεζόν (30). 

➢ O Trae Young πραγματοποίησε το 17ο παιχνίδι στην καριέρα του που σημείωσε 40+ πόντους “πιάνοντας” τους Kevin Durant και LeBron James. Η σχετική λίστα έχει να κάνει αποκλειστικά με όσους παίκτες κατάφεραν κάτι ανάλογο τις τέσσερις πρώτες τους σεζόν στο NBA. Πρώτος στη σχετική λίστα ο Michael Jordan με 62 παιχνίδια και δεύτερος ο Shaquille O’Neal με 21.  

Ups and Downs

⬆ Οι Cleveland Cavaliers μετρούν επί μέρους ρεκόρ 6-2 στα τελευταία επτά παιχνίδια, με τον Evan Mobley να γίνεται ένα από τα πιο “καυτά” θέματα συζήτησης στο NBA. O νεαρός forward/center αγωνίζεται σε τρομακτικά υψηλό επίπεδο, με επιλογές σε άμυνα και επίθεση που παραπέμπουν σε παίκτη που βρίσκεται στη Λίγκα εδώ και έξι-επτά χρόνια. Επιπλέον, ο συγχρονισμός του σε ένα τόσο φρέσκο στάδιο της καριέρας του είναι κάτι που έχει βγάλει μάτια. Φτου - φτου να είναι γερό το παιδί. 

⬇ Το γεγονός πως ο πρώτος βοηθός του Doc Rivers στους Sixers, Dave Joerger, αποσύρεται προς ώρας από τα καθήκοντά του για να ακολουθήσει πρόγραμμα χημειοθεραπείας, ώστε να αντιμετωπίσει μια μορφή καρκίνου σε λαιμό και κεφάλι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάγνωση έγινε πολύ νωρίς και έχει πάνω από 90% ποσοστό για να θεραπευτεί. Μόνο τα καλύτερα coach και να νικήσεις την κωλοαρρώστια.

⬇ Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο center των Bulls Nikola Vucevic, με τους Bulls να τον θέτουν εκτός υποχρεώσεων. Προς ώρας δεν έχει ξεκαθαριστεί από που κόλλησε. Ωστόσο, μάλλον γίνεται σαφές πως ο Μαυροβούνιος ήταν εκείνος που κόλλησε τον Joel Embiid. Υπενθυμίζεται πως οι Sixers έχουν αρκετά κρούσματα. 

⬇ Ο Marvin Bagley αρνήθηκε να μπει στο παρκέ κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου, απέναντι στους Suns. Είναι σαφές πως ο νεαρός forward είναι “ξένο σώμα” στο Sacramento και σύμφωνα με τον Marc Stein οι Pistons φαίνεται πως ενδιαφέρονται για την περίπτωσή του. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο ίδιος και ο Cade Cunningham έχουν τον ίδιο ατζέντη. 

⬇ Οι Atlanta Hawks που δε θυμίζουν σε τίποτα, σε αυτό το πρώτο στάδιο της σεζόν την εντυπωσιακή ομάδα του Nate McMillan. Προφανώς είναι νωρίς ακόμα, αλλά και μόνο το γεγονός πως έχουν τη δεύτερη χειρότερη άμυνα του NBA, πίσω μόνο από τους Pelicans, δηλαδή τη χειρότερη ομάδα της Λίγκας, είναι κάπως ανησυχητικό. 

Προσεχώς

Warriors @ Nets, 02:30 ξημερώματα Τετάρτης: Τα πολυβόλα Steph Curry και Kevin Durant τίθενται αντιμέτωποι σε μια αναμέτρηση που θα βρέξει τρίποντα.

Mavericks @ Suns, 05:00 ξημερώματα Πέμπτης: Δύο από τις top-4 ομάδες της Δύσης και Luka εναντίον Booker. 

Wizards @ Heat, 02:30 ξημερώματα Παρασκευής: Δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα λέγαμε πως οι Wizards θα κληθούν να υπερασπιστούν την πρωτιά τους στην Ανατολή, αλλά να ‘μαστε.  

Διαβάσαμε, είδαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Τα sneakers του Kobe με τη Nike είναι το ακριβότερο commodity αυτή την στιγμή των παικτών του NBA, μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία από τον Brian Windhorst στο ESPN “Why NBA players are hoarding Kobe Bryant's Nike sneaker line

O Michael Pina του SI πέρασε 48 ώρες με τον Kevin Garnett και η συνέντευξη που προέκυψε αξίζει αναμφισβήτητα τον χρόνο σας “Kevin Garnett Is Still Breathing Fire

The Scottie Barnes Revolution Is Under Way in Toronto”, του Dan Devine στο The Ringer

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « We Got Game #3 - The Splash Brothers We Got Game #2 - Bing Bong »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely