Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 12:25

Η βραδιά της εξαφάνισης του 23

Από :

Η αξεπέραστη διαδρομή του Michael Jordan στο παγκόσμιο μπάσκετ έχει αφήσει πίσω τις ένα σωρό ενδιαφέρουσες ιστορίες, πέρα από τα πάμπολλα μνημειώδη κατορθώματα του Hall of Famer που λαμβάνει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του μπασκετικού κόσμου. Μια από αυτές, είναι πως κάποτε, εμφανίστηκε στο παρκέ χωρίς το αγαπημένο του "23" στην πλάτη, αλλά με το... άκυρο "12". Τι πραγματικά συνέβη;

Ήταν 14 Φλεβάρη του 1990. Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κι οι Chicago Bulls του Michael Jordan, κατά τους πρώτους μήνες του θρυλικού Phil Jackson στην πρώτη καρέκλα του πάγκου, φιλοξενούνται στο Orlando από τους Magic. Η σεζόν 1989-90 ήταν η πρώτη κατά την οποία η - καινούργια τότε - ομάδα από τη Florida συμμετείχε στο NBA. Παράλληλα, μέχρι τότε οι "ταύροι" δεν είχαν στεφθεί ποτέ πρωταθλητές, μετά από 24 χρόνια ύπαρξης του franchise. Τη βραδιά εκείνη, το ρεκόρ των Bulls ήταν 29 νίκες - 19 ήττες, ενώ το αντίστοιχο των Magic, σαφώς "φτωχότερο", με μόλις 14 ροζ φύλλα σε 47 παιχνίδια.

Ο "His Airness", μια φορά MVP (1988) κι άλλες πέντε All-Star σε εκείνη τη φάση της καριέρας του, διένυε μια άκρως παραγωγική σεζόν. Βρισκόταν στις prime days του - παρότι του έλειπε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή - και ηγούταν των σκόρερ της λίγκας με 33.6 πόντους κατά μέσο όρο, παίζοντας σε όλα τα παιχνίδια της Regular Season. Γενικώς, όλοι γνωρίζουν πως η καριέρα του Jordan υπήρξε τόσο πλούσια κι έχει κανείς να διηγείται δεκάδες ιστορίες από την δράση του ως αθλητής. Το εν λόγω παιχνίδι έχει ιδιαίτερη αξία καθώς μας άφησε ακόμη μια, όχι τόσο συνηθισμένη, αρκετά ιδιαίτερη.

Το εμβληματικό νούμερο "23" έχει συνδεθεί με τον Jordan, καθώς με αυτό μεγαλούργησε κι έχτισε το μύθο του. Μετά την επιστροφή του στην ενεργό δράση το 1995 - αφού είχε προηγηθεί το πρώτο χρονικά κλείδωμα των sneakers του μέσα στο ντουλάπι - ο MJ εμφανιζόταν για ένα διάστημα με το "45" στην πίσω πλευρά της στολής του. Κάτι που σε πολλούς είχε κάνει αρχικά μεγάλη εντύπωση. Όμως, ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση, προκάλεσε πέντε χρόνια νωρίτερα το γεγονός πως το βράδυ της 14ης Φλεβάρη που μελετάμε, ο Jordan εμφανίστηκε στο παρκέ της "Orlando Arena" με έναν αριθμό εντελώς άγνωστο. Μάλιστα, στη φανέλα του δεν υπήρχε καν γραμμένο το όνομα του.

Ήταν το νούμερο "12". Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες για τον λόγο που συνέβη αυτό το περιστατικό. Πολλές από αυτές διαφέρουν μεταξύ τους. Ωστόσο, ο θρύλος αναφέρει πως 90 λεπτά πριν το tip-off του παιχνιδιού, η κλασσική φανέλα του Jordan με το "23" εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Χάθηκε από τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων, χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο εάν κλάπηκε από κάποιον "εισβολέα". Αυτό πάντως είναι το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τα κατά καιρούς διηγήματα των ανθρώπων που βρέθηκαν εκείνο το βράδυ κοντά στο συμβάν. Είθισται οι equipment managers των ομάδων να έχουν μαζί τους και δεύτερες εμφανίσεις των παικτών, σε περίπτωση που κάποιο απρόοπτο συμβεί με την "βασική". Όμως, εκείνο το βράδυ, οι Bulls - για κάποιον λόγο - δεν είχαν στην αποστολή τους backup της φανέλας του "Air". Και τώρα, τι γίνεται;

Ο Jordan λέγεται πως υπήρξε αρκετά ιδιόρυθμος χαρακτήρας. Οι ιθύνοντες των Bulls ήταν αδύνατον να μην κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να κρατήσουν ικανοποιημένο τον super star της ομάδας. Γι' αυτόν τον λόγο, βγήκαν στην... γύρα! Ίσως η κίνηση τους μοιάζει ανορθόδοξη, αλλά και τι να έκαναν; Αναζήτησαν στο κοινό από κάποιον θεατή μια replica φανέλα του Jordan, προκειμένου να την δανειστούν. Ωστόσο, το σχέδιο τους απέτυχε. Πράγματι βρήκαν κάποια, αλλά δεν του έκανε. Ας είμαστε ειλικρινείς, κανένας φίλαθλος δε θα μπορούσε να φοράει μια μπλούζα που να ταιριάζει στο σκαρί των 201 εκατοστών του ηγέτη των Bulls! Επομένως, ο equipment manager της ομάδας από το Chicago, στράφηκε στην έσχατη λύση - να ετοιμάσει δηλαδή μια φανέλα... ανάγκης. Δίχως τυπωμένο όνομα στην κορυφή, με έναν τυχαίο αριθμό.

Με το νούμερο "12" στην πλάτη, ο Jordan - που δεν είχε άλλη επιλογή κι αποχωρίστηκε προσωρινά, για μια και μοναδική φορά, το αγαπημένο του "23" - "φόρτωσε" με 49 πόντους το καλάθι των Magic, σε 47 λεπτά συμμετοχής. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα. Είχε ακόμη επτά ριμπάουντ, δύο τελικές πάσες και λάθος ουδέν. Οι Bulls ηττήθηκαν εν τέλει στην παράταση με 135-129, μετά από εντυπωσιακό come back της ομάδας του Orlando που βρέθηκε να χάνει με διψήφιες διαφορές νωρίτερα. Aπώλεσαν ένα μάλλον δικό τους παιχνίδι, εκτός από τη φανέλα του MJ. Η βραδιά εξελίχθηκε σε... φιάσκο. Ο Jordan, όμως, έκανε το καθήκον του. Παρακάτω, τα στιγμιότυπα του από εκείνη τη σπάνια βραδιά.

 
Μπορεί το ιστορικό νούμερο "23" να έλειψε από το παρκέ, ο Jordan όμως δεν απουσίαζε. Αξίζει να αναφέρουμε πως κατά την παρουσίαση των ομάδων, ο εκφωνητής του γηπέδου ανέφερε χαρακτηριστικά στον κόσμο "σημειώστε πως, για τους Bulls, ο Michael Jordan φοράει το νούμερο "12" απόψε". Ο ίδιος ο παίκτης, ανέφερε μετά το συμβάν πως κάτι παρόμοιο δεν του είχε τύχει ποτέ ξανά, ενώ σχολίασε επίσης πως ίναι πολύ ενοχλητικό γιατί είσαι συνηθισμένος σε συγκεκριμένα πράγματα και δεν σου αρέσει να τα έχεις χάσει". Φήμες, επιπλέον, αναφέρουν πως μετά το τέλος του αγώνα, ο Jordan αρνήθηκε να υπογράψει αυτόγραφα στους φίλους του μπάσκετ που τον προσέγγισαν.

Για την ιστορία, μερικές μέρες μετά το παιχνίδι, η χαμένη φανέλα βρέθηκε. Ήταν στα... πλακάκια της οροφής των αποδυτηρίων των φιλοξενούμενων του γηπέδου των Magic. Και φυσικά, το νούμερο "12" δεν εμφανίστηκε ποτέ άλλοτε πάνω στον έξι φορές πρωταθλητή του NBA, Michael Jordan. Για τους Bulls ακολούθησε ένα νικηφόρο σερί εννέα αγώνων, όμως εκείνη η βραδιά στην O-Town θα μείνει αξέχαστη...

Πηγές: Sports Illustrated (www.si.com), SLAM (www.slamonline.com), USA Today (eu.usatoday.com)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μπλέιζερς: Η σταθερά του ΝΒΑ Εμείς στο Brooklyn... »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely