Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 10:15

Ένας κακομαθημένος "βασιλιάς"

Από :

Οι τελικοί (?) του NBA είναι μέχρι στιγμής όσο ενδιαφέρον ήταν κάποτε το δελτίο της ΕΡΤ με την Άννα Παναγιωταρέα. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην το προλάβατε, να το πω αλλιώς. Σε αυτούς τους τελικούς οι Cleveland Cavaliers δεν παίζουν (πλέον) για τον τίτλο, αλλά παίζουν για να μην σκουπιστούν και γίνουν περίγελος σε όλο το NBA. Όχι ότι οι Golden State Warriors δεν είναι τρομερή ομάδα (είναι), απλά οι Cavs είχαν ετοιμαστεί ειδικά για αυτήν την περίσταση. Για ένα rematch των περσινών τελικών με υγειές ρόστερ.

 Σίγουρα θα έχετε διαβάσει ένα κάρι -σόρρυ κάρο εννοώ- αναλύσεις μέχρι τώρα  (καλό θα ήταν να διαβάζετε τις δικές μας, εμείς είμαστε οι Guru εξάλλου, duh) όμως δείτε. Δεν πιστεύω σε αυτή την ανάλυση των τελικών, γιατί απλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύγκριση των δύο ομάδων. Σίγουρα στο αγωνιστικό κομμάτι οι Warriors είναι καλύτερη ομάδα, από οποιαδήποτε άλλη, πόσο δε από τους Cavs που προέρχονται από την συμπαθέστατη Ανατολή.

Για τους τελευταίους, όλα ξεκίνησαν όταν ο LeBron αποφάσισε να ανακοινώσει δημόσια σαν την ωραία του χωριού το που πρόκειται να συνεχίσει την καριέρα του. Χωρίς να κρίνουμε το αν ήταν σωστή ή λάθος αυτή η προσέγγιση, αυτή μας δείχνει το πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Υπεράνω όλων, υπεράνω παικτών, προπονητών, ομάδων. Περιμένετε όμως λίγο και δώστε μου λίγες γραμμές ακόμα πριν με μίσος κλείσετε την καρτέλα φωνάζοντας “HATER”.

Νωρίς νωρίς στην περιπέτειά του στο “South Beach”, η αυτού μεγαλειότης και τα ταλέντα του αποφάσισαν σε ένα παιχνίδι με τους Mavericks πως ήταν… πρέπον κατά λάθος να “τρακάρουμε” με τον προπονητή.

O Erik Spoelstra, δεν ήταν το μεγάλο προπονητικό όνομα, ήταν νέος σε ηλικία και είχε την τύχη και ατυχία GM να είναι ο τεράστιος Pat Riley. Τεράστιος σε ότι έκανε, είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής, είτε ως GM και πρόεδρος. Κακό γιατί οι φήμες θα έφερναν αυτόν στον τιμόνι, αλλά καλό γιατί ήταν ο μόνος που μπορούσε να τον κρατήσει στη θέση του -πράγμα και το οποίο έκανε. Η ομάδα των Heat δεν… ρόλαρε όπως και είναι λογικό, καθώς για να βρεί χημεία μια ομάδα χρειάζεται χρόνος, υπομονή και πίστη.

Τα δημοσιεύματα από τότε έκαναν την εμφάνισή τους πως ο “βασιλιάς” θέλει την αποπομπή του coach Spo. Ξεκίνησε ένας χορός παραφιλολογίας, γιατί στα μάτια του κόσμου ίσχυε LeBron>Spoelstra και στα μάτια του LeBron = LeBron>Universe, κάτι που επιβεβαιώθηκε από μικρομέτοχο της ομάδας σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, την οποία φρόντισε φυσικά να διαψεύσει ο Riley. Ετσι, η συμπεριφορά αυτή του LeBron μπήκε στον πάγο, αφενός εξ'αιτίας της διαχείρισης του και αφ ετέρου διότι είχε κάποιον στην ομάδα που είχε καταφέρει περισσότερα από αυτόν και σήμαινε πολλά περισσότερα για τον οργανισμό τον οποίο αγωνίζονται (βλέπε D. Wade).

Η επιστροφή του στο Cleveland σαν τον άσωτο υιό, βρήκε στο τιμόνι της ομάδας τον πρωταθλητή Ευρώπης και rookie head coach στο NBA, David Blatt. Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή: διαρροές, ανυπακοή (όπως σε ένα μυθικό buzzer-beater, όπου “έσπασε” το play του Blatt γιατί απλά… γούσταρε), απρεπείς συμπεριφορές όπως το να σπρώχνει τον προπονητή του, χαμένοι τελικοί το καλοκαίρι και τελικά διαπόμπευση, με τις φήμες να οργιάζουν πως η απόλυση ήταν θέμα LeBron.

O LeBron ήθελε να πάει σε μια ομάδα, όπου όλοι θα είναι κάτω από αυτόν και το κατάφερε. Οι Cavs μετά το pick του αφρατούλη Καναδού Bennett δεν έδειχναν σημάδια βελτίωσης και παρέδωσαν τα κλειδιά της πόλης, της ομάδας και ό,τι άλλο κλειδί υπήρχε στον βασιλιά που δέχθηκαν πίσω με ανοιχτές τις αγκάλες.  Αποτέλεσμα αυτών ήταν ομορφιές όπως η παρακάτω “παρέμβαση” με τίτλο “Get it done”, επειδή όλο το καλοκαίρι οι Cavs δεν έδιναν 20 (!!!!!!) εκατομμύρια στον Tristan τον Thompson. Και τελικά τα έδωσαν.

 

Don’t get me wrong, αλλά ο Thompson 20 εκατομμύρια ούτε με το salary cap στο 1 δις! Ακολούθησαν και άλλα ωραία, που έδειχναν πολλά για τον ρόλο του LeBron σε αυτόν τον οργανισμό, αλλά η αλήθεια είναι πως έδειχναν περισσότερα για τους ρόλους όλων των υπολοίπων.

https://twitter.com/bballbreakdown/status/739851260908576770

Είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε παίκτη να δείξει σεβασμό στο team γενικότερα, όταν αντιλαμβάνεται ότι ένας άνθρωπος παίρνει τις αποφάσεις και αυτός είναι συμπαίκτης του. Ένας συμπαίκτης που έχει το δικαίωμα να τους φωνάζει, να τους υποδεικνύει τι πρέπει να κάνουν, αλλά έχοντας ξεχάσει τι πρέπει να κάνει ο ίδιος για να κάνει την ομάδα και τους συμπαίκτες του καλύτερους. Δεν θυμάμαι κανέναν σταρ που να οδήγησε την ομάδα του σε τίτλους να είχε τόσο εγωκεντρική συμπεριφορά, αλλά και τόσο ζημιογόνα για τον ίδιο και τις ομάδες του. Δεν είναι τυχαίο πως η αντιπάθεια στο πρόσωπο του LeBron έχει να κάνει με την εξωαγωνιστική του παρουσία και δράση. Το συμπέρασμα είναι πως το Cleveland δεν χρειάζεται τον LeBron να είναι προπονητής, να είναι GM, ή ότιδήποτε άλλο εκτός από παίκτης. Γιατί όπως πολύ ωραία μας δείχνει το bballbreakdown, στο αγωνιστικό κομμάτι δείχνει την μικρότερη συμμετοχή.

Η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη για την ομάδα του Ohio και αυτό που στην πραγματικότητα χρειάζεται, είναι να φέρει στην ομάδα έναν παίκτη Alpha Dog. Εκείνον που θα μπορεί να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή, κάτι που ο LeBron δεν καταφέρνει λόγω προσωπικότητας. Το μπάσκετ των Warriors με τα πολλά και γρήγορα σουτ τον έχει κάνει λιγότερο σημαντικό για το παιχνίδι. Η επιρροή του είναι μικρότερη από ό,τι πριν, γιατί το παιχνίδι παίζεται σε κάτι που δεν είναι καλός.

Το Golden State έριξε το πρώτο δυνατό χαστούκι στον εγωισμό του "βασιλιά" και θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε πως οι συμπαίκτες του θα τον αντιμετωπίζουν στο μέλλον μετά από συνεχόμενες αποτυχίες.
Γιατί αν ήδη όλος ο κόσμος (εκτός του Cleveland) γνωρίζει ότι αυτός δεν είναι ο καλύτερος, οι φετινοί τελικοί θα είναι η μεγαλύτερη πληγή στο πρεστίζ του “βασιλιά”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely